HARDWARE

Το Τζάμπα σύστημα

Το παρακάτω προτεινόμενο σύστημα δεν ισχύει πλέον. Παρακαλώ πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην νεότερη πρόταση μας.

 

 

Η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και γενικότερα κάθε ηλεκτρονικής συσκευής, μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος πονοκέφαλος αν ψάχνετε να αγοράσετε κάτι. Εκατοντάδες επιλογές, χιλιάδες παράμετροι, αμέτρητες παγίδες και λάθος επιλογές! Για αυτό λοιπόν το ragequit.gr, θα κάνει την βρώμικη δουλειά της έρευνας αγοράς. Ψάχνοντας ανάμεσα σε εκατοντάδες προϊόντα και περιφερειακά, επιλέγουμε για να στήσουμε 5 συστήματα για εσάς!

Γιατί 5 και όχι μόνο 1; Μα είναι πολύ απλό, 5 συστήματα για όλες τις ανάγκες και όλα τα βαλάντια! Από το πιο φθηνό που μπορείτε να αγοράσετε, μέχρι το καλύτερο και επιπλέον ένα σύστημα για τις ανάγκες του επαγγελματία που θέλει ένα σύστημα για βαριά προγράμματα! Τα συστήματα αυτά αφορούν μόνο το κουτί της κεντρικής μονάδας, αλλά για να μην σας αφήσουμε μόνο με αυτό, θα υπάρχει και μια ξεχωριστή πρόταση για οθόνη ανάλογα το οικονομικό επίπεδο της σύνθεσης.

Ξεκινάμε λοιπόν με το (σχεδόν) τζάμπα σύστημα. Το σύστημα αυτό είναι ότι φθηνότερο μπορείτε να αγοράσετε στην Ελληνική αγορά που απλά να δουλεύει για βασικά πράγματα, όπως να σερφάρετε στο internet, να παίζετε κανένα παιχνιδάκι στο facebook, να δείτε ταινίες, να ακούσετε μουσική ή να δουλέψετε εφαρμογές γραφείου όπως το Libre Office. H πρόταση μας είναι με την πρώτη οικονομική ευκαιρία να αντικαταστήσετε το τροφοδοτικό με κάποιο επώνυμο που θα βρείτε στα άλλα συστήματα-προτάσεις μας.

Μην ξεχνάτε:

  • Oι τιμές που αναγράφονται είναι ενδεικτικές και μπορεί από την στιγμή που γράψαμε το άρθρο μέχρι την στιγμή που θα πάτε να αγοράσετε κάτι, να έχουν αλλάξει. Ελέγχετε πάντα πριν αγοράσετε!
  • Σε κανένα από τα συστήματα δεν προτείνουμε λειτουργικό σύστημα, αφού κατά κύριο λόγο είναι μονόδρομος το να βάλετε την τελευταία έκδοση των Windows.
  • Παρόλα αυτά, ειδικά για το (σχεδόν) τζάμπα σύστημα μας, για να μην επιβαρυνθείτε με επιπλέον έξοδα και αφού ο κύριος λόγος του να βάλει κανείς από εμάς Windows στο σύστημα του, είναι τα video games (τα οποία κατά σεβαστή πλειοψηφία δεν θα τρέξουν σε αυτό το σύστημα), προτείνουμε ανεπιφύλακτα την εγκατάσταση Ubuntu Linux! (http://ubuntu-gr.org/getubuntu/download στην ίδια σελίδα υπάρχουν και οδηγίες εγκατάστασης στα Ελληνικά!)
  • Επίσης να έχετε υπόψιν ότι η τιμή που καταλήγουμε, δεν περιλαμβάνει άλλα έξοδα που μπορεί να υπάρχουν,όπως ΦΠΑ, εργασίες συναρμολόγησης, έξοδα αποστολής κ.α. Προσοχή λοιπόν μην βρεθείτε προ εκπλήξεως αφού κάνετε τις αγορές σας!

CPU

Ξεκινάμε λοιπόν με την επιλογή επεξεργαστή, ειδικά για το (σχεδόν) τζάμπα σύστημα μας οι APU προτάσεις της AMD έρχονται γάντι, αφού μπορούμε να έχουμε έναν μικρό (αλλά αξιοπρεπέστατο παρόλα αυτά) επεξεργαστή με ενσωματωμένο chip γραφικών. Από πλευράς intel σε αυτά τα χρήματα υπάρχουν κάποιοι μονοπύρηνοι celeron με με την μισή μόνο υπολογιστική ισχύ και ακόμα πιο αδύναμα γραφικά, λίγο ακριβότεροι celeron 2 πυρήνων πάλι δεν είναι ανταγωνιστικοί, αφού για σχεδόν την ίδια απόδοση επεξεργαστή, κοστίζουν περισσότερο και η ενσωματωμένη GPU τους είναι πολύ υποδεέστερη.
Για επεξεργαστή λοιπόν επιλέγουμε τον AMD A4 3300 με 2 πυρήνες στα 2.5Ghz (όχι ότι έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα πλέον, αλλά το γράφουμε για τα τυπικά), κατά επέκταση αυτό καλύπτει και την κάρτα γραφικών, αφού ο επεξεργαστής αυτός είναι μια λεγόμενη APU που φέρει και ενσωματωμένη την GPU στο ίδιο chip. Στην Ελληνική αγορά ξεκινάει από 36,99€.

 

MOTHERBOARD

Φυσικά η επιλογή του επεξεργαστή Α4 καθορίζει και την επιλογή της μητρικής, οπότε η επιλογή μας για μητρική είναι η Asrock FM1 A55M-HVS με τιμή που ξεκινάει στα 46,74€.
Η μητρική αυτή δέχεται 2 dimm μνήμης RAM DDR3 μέχρι συνολικά 16GB.
Από θύρες και άλλα χαρακτηριστικά έχει πολλά πράγματα:

  • 12 USB 2.0
  • 6 SATA 2
  • Gigabit LAN
  • 5.1 Audio
  • Raid 0,1,10
  • VGA out
  • HDMI 1.4a που υποστηρίζει και στερεοσκοπικό 3D Blu-ray
  • 1x PCI-E x16
  • 1x PCI-E x1
  • 1x PCI
  • UEFI BIOS


 

Παρόλο που δεν έχει SATA 3 και USB 3, αυτά μπορούν να προστεθούν μελλοντικά χάρη στις θύρες PCI-E x1 και στην απλή PCI, ενώ η PCI-E x16 μας δίνει την δυνατότητα για μια μελλοντική προσθήκη μιας καλύτερης κάρτας γραφικών!

RAM

Για μνήμη RAM επιλέξαμε μια Exceleram E30128A 1GB στα 1333Mhz με μόλις 4,95€
Οι τιμές στις RAM έχουν πέσει πάρα πολύ γενικά, οπότε μπορείτε με λίγα περισσότερα χρήματα να βάλετε περισσότερη, αν όχι κατά την αγορά, μελλοντικά μπορείτε να προσθέσετε και άλλη, ενώ αν βάλετε περισσότερο και γρηγορότερη από τα 1333Mhz αυτό θα επηρεάσει και προς το καλύτερο την ενσωματωμένη GPU η οποία χρησιμοποιεί την RAM του συστήματος.

GPU

Όπως είπαμε ο επεξεργαστής της AMD φέρει ενσωματωμένη GPU, και συγκεκριμένα μια Radeon HD 6410D η οποία είναι στα επίπεδα μιας ξεχωριστής entry level κάρτας γραφικών (είναι στα επίπεδα μιας nVidia 430 ή μιας AMD 5570). Τι πάει να πει αυτό με απλά λόγια; Η κάρτα γραφικών αυτή θα τρέξει με άνεση fullHD video στα 1080p ενώ θα φέρει με άνεση σε πέρας και άλλες εργασίες όπως μετατροπές βίντεο, ενώ θα αντέξει και ελαφρύ gaming σε χαμηλές αναλύσεις, με πάρα πολλές παραχωρήσεις σε παλιότερα και μη απαιτητικά παιχνίδια.

HDD

Δυστυχώς μετά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις εταιρίες κατασκευής σκληρών δίσκων, οι τιμές τους παραμένουν ακόμα ψηλά. Λόγο αυτού η επιλογή δίσκου για το σύστημα μας θα είναι ένας σχετικά μικρός SATA II, Hitachi Travelstar Z5K500 250GB στα 5400rpm στα 40,20€.

OPTICAL DRIVE

Παρόλο που πλέον όλο και λιγότερο χρησιμοποιεί κανείς το οπτικό μέσο του υπολογιστή του, σε βαθμό που αρκετά νεότερα laptops να το έχουν καταργήσει εντελώς, δεν παύει να είναι ένα μέσο αρκετά χρήσιμο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Επιλέγουμε το LG GH22NS50 Black DVD-RW +/- που το βρίσκουμε για μόλις 14,49€.

PSU

Φτάνουμε στο αγκάθι αυτού του συστήματος, το τροφοδοτικό. Θυμηθείτε ότι το τροφοδοτικό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, λόγο του ότι προσπαθούμε να βγάλουμε το όσο το δυνατόν φθηνότερο σύστημα εδώ, το τροφοδοτικό της πρότασης μας είναι ένα Power On ATX PS-400 στα 400Watt και κόστος μόλις 12,90€.
Το τροφοδοτικό αυτό δεν είναι και ότι ποιοτικότερο μπορείτε να βρείτε, αλλά θα κάνει την δουλειά μέχρι να έχετε την οικονομική άνεση για να βάλετε ένα ποιοτικότερο.

CASE

Τέλος το κουτί του συστήματος, όπου θα στεγαστούν όλα τα παραπάνω. Επιλέξαμε το Hantol HC2881 Black/Silver NEWHC2881, χωρίς τροφοδοτικό. Ένα απλό κουτί που θα κάνει την δουλειά του με αξιοπρεπή εξωτερική εμφάνιση. Κόστος απόκτησης 18,82€.

Ας κάνουμε μια σούμα λοιπόν:

  • CPU: AMD A4 3300 36,99€
  • Motherboard: AsRock FM1 A55M-HVS 46,74€
  • RAM: Exceleram E30128A 1GB 1333Mhz 4,95€
  • GPU: Ενσωματωμένη στον επεξεργαστή
  • HDD: Hitachi Travelstar Z5K500 250GB 40,20€
  • Optical: LG GH22NS50 14,49€
  • PSU: Power On ATX PS-400, 400Watt 12,90€
  • Case: Hantol HC2881 Black/Silver NEWHC2881 18,82€

Σύνολο για ολοκληρωμένη κεντρική μονάδα: 175.09€!

Γλωσσάρι:

CPU = Επεξεργαστής
GPU = Κάρτα γραφικών
RAM = Μνήμη συστήματος
HDD = Σκληρός δίσκος
SSD = Δίσκος τεχνολογίας solid state
PSU = Τροφοδοτικό

 

Bonus!
Χρειάζεστε και μια οθόνη;
Ορίστε η φθηνότερη που μπορείτε να βρείτε αυτή τη στιγμή στην αγορά: Asus LCD LED 15.6” VH168D Black για μόλις 63.57€.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL