REVIEWS

AQUANOX DEEP DESCENT

Waterworld

Στον κόσμο του Aquanox Deep Descent η ανθρωπότητα για άλλη μια φορά τα έκανε θάλασσα. O πυρηνικός πόλεμος κατέστρεψε ολοσχερώς την επιφάνεια του πλανήτη και οι επιζώντες άνθρωποι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα βάθη των ωκεανών για να επιβιώσουν. Ακόμη και εκεί όμως οι αμαρτίες του παρελθόντος δεν πρόκειται να τους αφήσουν ήσυχους, καθώς οι πρωταγωνιστές της ιστορίας ξυπνούν έπειτα από μακρύ cryosleep σε ένα αφιλόξενο και χαοτικό περιβάλλον με πολλαπλές φατρίες να παλεύουν για επιβίωση και κυριαρχία. Ποιος είναι ο λόγος της αρχικής κατάψυξής τους; Υπάρχει ελπίδα ώστε ο άνθρωπος να επιστρέψει στην επιφάνεια; Και από πού προήλθε το μυστηριώδες φαινόμενο του nanoplancton που μεταμορφώνει τα πλάσματα του βυθού σε αιμοβόρα κτήνη;

Η μυστηριώδης ουσία του nanoplancton έχει μετατρέψει τα πλάσματα του βυθού σε λυσσασμένα κτήνη.

Το παιχνίδι των Digital Arrow και THQ Nordic ανήκει στο είδος των action/simulation games, με ολόκληρη την campaign να εξελίσσεται κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Ο παίκτης ή οι παίκτες, καθώς η campaign μπορεί να παιχθεί και σε co-op με έως και τέσσερις άλλους πιλότους, αναλαμβάνει τον χειρισμό ενός υποβρύχιου σκάφους με τον απαραίτητο οπλισμό για να αντιμετωπίσει τους πολλαπλούς κινδύνους του σκοτεινού και υγρού κόσμου του Aqua. Η campaign εξελίσσεται ως επί το πλέιστον γραμμικά, αν και προκύπτουν κατά καιρούς ορισμένες side missions, ενώ προσφέρεται επιπλέον και online multiplayer το οποίο δεν ήμουν σε θέση να δοκιμάσω λόγω του pre-release κώδικα.

Το δυνατό σημείο του Deep Descent στον τομέα των γραφικών είναι αναμφίβολα η πολυχρωμία του περιβάλλοντος και η επιτυχημένη απόδοση του βυθού.

Για ένα playthrough της campaign στο επίπεδο δυσκολίας Normal, παίζοντας και κάποιες από τις side missions, χρειάστηκα συνολικά περίπου 15 ώρες, επομένως μπορούμε να πούμε σαφώς ότι η διάρκεια είναι ικανοποιητική. Στο θέμα της ποιότητας θα έλεγα ότι ευχαριστήθηκα την campaign στο μεγαλύτερο μέρος της και τα όποια παράπονα εστιάζονται κυρίως στο επίπεδο παραγωγής που αναμενόμενα είναι σχετικά χαμηλό για έναν τίτλο που χρηματοδοτήθηκε μέσω Kickstarter. Τα περιβάλλοντα, οι αποστολές και το γενικότερο λουκ του παιχνιδιού είναι αξιοπρεπέστατα, ειδικά τα γραφικά του βυθού με εντυπωσίασαν σε αρκετά σημεία με τα έντονα χρώματά τους, όμως το περιορισμένο μπάτζετ είναι αισθητό σε τομείς όπως το (επιεικώς μέτριο) voice acting και οι ελαφρώς animated αλλά κυρίως στατικές cutscenes. Ένα πολύ θετικό γεγονός, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι έπαιζα με pre-release κώδικα, είναι ότι δεν συνάντησα κανένα σοβαρό bug και κανένα απολύτως crash κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με το Aquanox Deep Descent, επομένως μπορείτε να επενδύσετε άφοβα από την πρώτη μέρα αν σας ενδιαφέρει ο τίτλος.

Οι διάλογοι χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον στατικές εικόνες, ενώ οι cutscenes έχουν συνήθως και περιορισμένο animation.

Με εξαίρεση μια μικρή δόση από exploration προς αναζήτηση resources για να κατασκευάσετε upgrades για το σκάφος σας, το υπόλοιπο gameplay επικεντρώνεται στη μάχη εναντίον εχθρικών υποβρυχίων και υποθαλάσσιων τεράτων. Το μοντέλο φυσικής είναι κυρίως arcade αλλά έχει πινελιές από simulation ώστε να γίνεται αντιληπτό ότι βρίσκεστε σε νερό, με την αδράνεια να επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τις κινήσεις του σκάφους. Η μάχη δε έχει τα δυνατά της σημεία όταν αντιμετωπίζετε πολλαπλούς αντιπάλους και πρέπει να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο και οπλισμό, ωστόσο χάνει πόντους στον τομέα του AI, με αρκετούς αντιπάλους να αρνούνται να κάνουν ιδιαίτερες μανούβρες και να αρέσκονται συνήθως στο sniping από μακρινή απόσταση ή στο συνεχόμενο πυρ από κοντά ενώ κάθονται ακίνητοι.

Οι εχθροί είναι γενικά αξιόμαχοι αλλά βασίζονται συνήθως στη δύναμη των αριθμών και όχι σε επιδέξιες μανούβρες ή έξυπνη χρήση του περιβάλλοντος. Το εχθρικό AI είναι μάλλον απλοϊκό.

Επίσης, ενώ υπάρχουν διάφορα capital ships στο παιχνίδι, οι αποστολές της campaign δεν περιλαμβάνουν κάποια μάχη εναντίον τους καθώς οι developers προτίμησαν να επαναλάβουν τρεις φορές την ίδια ουσιαστικά μάχη με ένα τεράστιο υποθαλάσσιο κύτος. Αυτού του είδους το έμμεσο copy-pasting είναι σαφώς ένα ακόμη δείγμα του περιορισμένου μπάτζετ με το οποίο είχαν να δουλέψουν οι developers. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο σε υποβρύχια σκάφη όσο και στον οπλισμό τους ώστε να έχετε πάντα κάτι καινούριο να δοκιμάσετε κατά τη διάρκεια της campaign και το ξεκλείδωμά τους γίνεται σε γενικές γραμμές με τη σωστή ροή για να μην υπάρχουν μεγάλα κενά στην παροχή νέου εξοπλισμού.

Capital ships (εντάξει, capital subs) εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της campaign αλλά δυστυχώς δεν χρησιμοποιούνται ως boss battles.

Η συνολική εντύπωση που αποκόμισα από το Aquanox Deep Descent είναι αυτή ενός τίτλου που διαθέτει όλα τα επιμέρους δομικά συστατικά για την παραγωγή ενός πραγματικά ποιοτικού action-simulation game. Αυτό που λείπει, αυτό που οι developers δεν κατάφεραν να προσθέσουν είναι το έξτρα επίπεδο προσοχής στη λεπτομέρεια που πολύ συχνά κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός καλού παιχνιδιού και των κορυφαίων τίτλων του είδους. Λεπτομέρειες όπως οι γραμμές διαλόγου που προοιωνίζουν μια σημαντική σεναριακή εξέλιξη να μην τελειώνουν πρόωρα, ή οι cutscenes να ενσωματώνονται ομαλά με τη δράση και να μην αφήνουν λογικά κενά. Λεπτομέρειες όπως το εχθρικό ΑΙ να ενεργοποιείται με το που ανιχνεύει μια βολή να έρχεται προς το μέρος του και να μην κάθεται αδρανές όταν ο παίκτης πυροδοτεί όπλο μακράς εμβέλειας.

Καλό είναι να μαζεύετε ότι salvage βρείτε στον δρόμο σας ώστε να έχετε επαρκείς resources για την αγορά νέου εξοπλισμού.

Οι τελευταίες παράγραφοι είχαν μια αρνητική χροιά αλλά πρέπει να τονίσω ότι η εμπειρία μου με το Aquanox Deep Descent ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της σαφώς θετική. Η campaign είναι ενδιαφέρουσα, οι αποστολές προσφέρουν αρκετή δράση, υπάρχει ποικιλία σε σκάφη και εξοπλισμό και το περιβάλλον του βυθού έχει αποδοθεί με όμορφο τρόπο. Απλώς είμαι ελαφρώς απογοητευμένος που η Digital Arrow δεν κατάφερε , ή ίσως δεν είχε στη διάθεσή της τους απαραίτητους πόρους για να το κάνει, να σπρώξει το παιχνίδι από το αξιοπρεπές “καλό” στο επόμενο επίπεδο. Βεβαίως είναι συζητήσιμο κατά πόσον αυτό είναι εφικτό για ένα genre που πλέον δεν είναι mainstream, άρα αναγκαστικά το μπάτζετ ανάπτυξης θα είναι συγκριτικά περιορισμένο. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι το Deep Descent αποτελεί αξιόλογη αγορά αν έχετε ενδιαφέρον για το είδος, έστω και αν δεν πρόκειται να μείνει στην μνήμη σας για πολύ καιρό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Καλό

Μία απολύτως τίμια προσπάθεια από την Digital Arrow, η οποία όμως θα μπορούσε να είχε φτάσει σε μεγαλύτερα ύψη με λίγη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL