REVIEWS

A CASE OF DISTRUST

 Τούτη η «Υπόθεση Δυσπιστίας» είχε αιχμαλωτίσει την φαντασία μου από την στιγμή που παρακολούθησα το trailer της κατά την διάρκεια της τελευταίας έκθεσης PAX West. Αστυνομικό-νουάρ μυστήριο που λαμβάνει χώρα στο San Francisco, το σωτήριο έτος 1924, δια χειρός Ben Wander, ο οποίος, έχοντας θητεύσει σε Bioware και Visceral αποφάσισε να ξεκινήσει την δική του εταιρεία παραγωγής, The Wandering Ben, προκειμένου να δημιουργήσει αφηγηματικές εμπειρίες επικεντρωμένες γύρω από θέματα τα οποία δεν απασχολούν ιδιαίτερα την βιομηχανία των ΑΑΑ παιχνιδιών.

Με μια πολύ μικρή ομάδα ανάπτυξης λοιπόν, χρειάστηκε λίγο περισσότερο από δυο χρόνια προκειμένου να ολοκληρώσει το A Case of Distrust, το…indie τρίτο ξαδερφάκι του L.A. Noire, εκείνο με τα κόκκινα φουντωτά μαλλιά και τις φακίδες, που ζει μονίμως σκαρφαλωμένο σε κάποιο δεντρόσπιτο. Έχουμε να κάνουμε με μια αυθεντική 2D point and click ιστορία μυστηρίου. Αναλαμβάνουμε το ρόλο της νεαρής ντετέκτιβ Phyllis Cadence Malone (ναι, γνωρίζει και η ίδια πόσο ασυνήθιστο είναι το όνομα και το επάγγελμά της στο Σαν Φρανσίσκο του ’24) και στις τρεις περίπου ώρες που διαρκεί η περιπέτεια, θα κληθούμε να γυρίσουμε την πόλη μιλώντας (ή όχι) με κάθε παράξενο ταρίφα που θα μισθώσουμε, να ερευνήσουμε τόπους εγκλήματος και κατοικίες για πολύτιμα ίχνη και φυσικά να ανακρίνουμε ένα εκλεκτό cast υπόπτων μέχρις ότου διαλευκάνουμε την ζόρικη υπόθεση που έχουμε αναλάβει.

ACOD1Ο Tiny Paul μάλλον δεν είναι και στις μεγαλύτερες φόρμες του…

Η Phyllis έχει σχετικά πρόσφατα παραιτηθεί από το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο, βλέπετε. Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του αγαπημένου θείου και μέντορά της σε συνδυασμό με τον σιωπηλό πόλεμο που δεχόταν από τους εκλεκτούς συναδέλφους στο τμήμα, την οδήγησαν στο να στήσει το δικό της ανεξάρτητο γραφείο ερευνών. Ενώ παλεύει για το μεροκάματο αναλαμβάνοντας ένα μικρό και καταθλιπτικό βουνό υποθέσεων απιστίας, έχει φτάσει να αμφισβητεί τα πάντα στην μικρή, αποκομμένη ζωή της. Την ρουτίνα της έρχεται να διαταράξει ο Connor Green, ένας μάλλον γλοιώδης Ιρλανδός μικρό-απατεώνας, με φαντασιώσεις μαφιόζικου μεγαλείου. Ο κύριος Green λοιπόν, έχει μόλις λάβει ένα απειλητικό γράμμα αναφορικά με την λαθραία διακίνηση αλκοόλ του, φαινομενικά από την τρομερή οργάνωση της Mano Nera. Αφήνει μια γενναιόδωρη προκαταβολή στην Phyllis και της ζητά να ερευνήσει την υπόθεση για λογαριασμό του και να τον προειδοποιήσει για τυχόν κινδύνους στην…επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Η νεαρή Malone προφανώς άλλη όρεξη δεν είχε, αλλά με άδειο ψυγείο και μια στοίβα λογαριασμούς για μόνιμη συντροφιά, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Κάπως έτσι ξεκινά ένα ιδιαίτερα στιλιζαρισμένο όσο και σύντομο ταξίδι, στους επικίνδυνους και γοητευτικούς δρόμους του μεσοπολεμικού Σαν Φρανσίσκο.

ACOD3O barman-εξομολόγος μας Frankie, θα μας ξελασπώσει ουκ ολίγες φορές.

Η Case of Distrust λειτουργεί πραγματικά σαν μια indie L.A. Noire μινιατούρα. Επισκεπτόμαστε συγκεκριμένες τοποθεσίες, κάνουμε μια επιφανειακή έρευνα για ίχνη μέσω ενός απλούστατου point and click interface (μην εκπλαγείτε εάν το παιχνίδι προσεχώς κυκλοφορήσει και για mobile συσκευές) και κατόπιν ανακρίνουμε τον κάθε ύποπτο με την βοήθεια του σημειωματαρίου μας, το οποίο χωρίζεται σε δυο ενότητες : στοιχεία και δηλώσεις. Μπορούμε να ρωτήσουμε τους πάντες για τα πάντα και εάν διαπιστώσουμε πως ψεύδονται, μπορούμε να τους ζορίσουμε, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα στοιχεία μέσα από το ιδιότυπο inventory των σημειώσεών μας. Στην ουσία πρόκειται για αυτούσιο τον μηχανισμό που είδαμε και στο L.A. Noire κατά την διάρκεια των ανακρίσεων. Ήταν υπέροχος τότε και παραμένει γοητευτικότατος και τώρα. Το παιχνίδι μάλιστα μας επιτρέπει να κάνουμε τεράστια λάθη όσον αφορά την κρίση και τις επιλογές μας. Το πρώτο μισό της περιπέτειας είναι μάλλον γραμμικό και περισσότερο λειτουργεί σαν tutorial, προκειμένου να μας μυήσει στον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Το δεύτερο μισό, όπου θα κληθούμε να ανακρίνουμε παράλληλα ένα ικανό αριθμό υπόπτων και εν τέλει να κατηγορήσουμε έναν εξ’ αυτών, έχοντας κίνητρο, ευκαιρία και μέσο εξακριβωμένα, δεν πρόκειται να αφήσει κανένα σπασίκλα-φαν της Agatha Christie ασυγκίνητο. Απαιτείται προσεκτική ερευνητική δουλειά εκ μέρους του παίκτη, προκειμένου να αντλήσουμε τις πληροφορίες εκείνες που θα μας οδηγήσουν στο αληθινό φινάλε της περιπέτειας.

Το γεγονός ότι ολόκληρη η έρευνα της υπόθεσης, από την αρχή ως το τέλος, αφήνει ένα τόσο ιδιαίτερο αίσθημα ικανοποίησης, αποτελεί και την μεγαλύτερη δύναμη του τίτλου. Γνωρίζει πολύ καλά τους περιορισμούς του και μέσα από αυτούς, παραδίδει μια εγκεφαλικά απολαυστική εμπειρία στον παίκτη. Μπορεί η γραφή ορισμένες φορές να φαντάζει αδέξια και συγκαταβατική όταν επιχειρεί να θίξει σημαντικά κοινωνικοπολιτικά θέματα της εποχής, αλλά αντισταθμίζετε από τους πραγματικά εμπνευσμένους και ενίοτε χιουμοριστικούς διαλόγους που έχουμε με τους οδηγούς των ταξί. Ένα καθαρά προαιρετικό κομμάτι της περιπέτειας, το οποίο απηχεί ύποπτα το σκοτεινό μπαούλο των επικίνδυνων προοπτικών μιας συζήτησης με ταξιτζή του καιρού μας. Μερικά πράγματα, καταπώς φαίνεται, δεν αλλάζουν ποτέ.

ACOD6Με τον συγκεκριμένο κύριο δεν πρόκειται να τα πάμε ιδιαίτερα καλά…

Μαζί με τα Orwell και Aviary Attorney, θεωρώ το A Case of Distrust ως ένα εκ των πλέον ικανοποιητικών ανεξάρτητων τίτλων με τους οποίους μπορεί να ασχοληθεί ένας μερακλής των ποιοτικών αστυνομικών μυστηρίων σήμερα. Βάλτε καφέ να γίνεται και ξύστε τα μολύβια σας. Το παιχνίδι ξεκίνησε…

Pros

  • Γοητευτικός εικαστικός τομέας και επιτυχημένο soundtrack εποχής
  • Οι διαδικασίες συλλογής στοιχείων και εξέτασης μαρτύρων έχουν υλοποιηθεί εξαιρετικά
  • Ενθαρρύνεται ο ορθός επαγωγικός συλλογισμός προκειμένου να ανακαλύψουμε τον πραγματικό ένοχο

Cons

  • Σύντομη διάρκεια, με το που “ζεσταίνεται” ο παίκτης, έχει φτάσει στο τέλος του μυστηρίου
  • Κατά σημεία εμφανώς βεβιασμένη γραφή, προκειμένου να γίνουν άκομψες αναφορές σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της εποχής

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL