EDITORIALSIt’s over 9000!

To μέλλον των PCs

Δε ξέρω γιατί, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης σε όποιο πηγαδάκι σταθώ τελευταία με φίλους ή συναδέλφους του χώρου. Ή μάλλον, ξέρω γιατί. Οι εξελίξεις γύρω μας, δείχνουν καθαρά αυτό πού πρόκειται να επακολουθήσει, τη μοιραία μετάλλαξη αυτού πού τόσα χρόνια γνωρίζαμε ως “PC”, σε μια άλλη, allaround συσκευή, με διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ότι είχαμε συνηθίσει.

Τα σημεία βγάζουν μάτι: Το Surface της Microsoft δεν είναι ακόμη ένα τεχνολογικό επίτευγμα-βιτρίνα της εταιρείες, είναι κάτι πολύ παραπάνω. Μπορεί αρχικά να μην πουλήσει, μπορεί να αντιμετωπίσει αρνητική κριτική και δυσπιστία, μπορεί να αποδειχθεί και οικονομική αποτυχία για την εταιρεία βραχυπρόθεσμα. Όμως αυτός και είναι ο άχαρος «ρόλος» εταιρειών όπως η Microsoft, ενίοτε. Να καινοτομούν, no matter what. Να προωθούν τις νέες τεχνολογίες, ανεξαρτήτως κόστους και επιτυχίας. Κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, να πάρει το ρίσκο πού εμπεριέχει το εκάστοτε «Surface». Οι επιρροές των οθονών αφής και των Windows 8 θα φανούν σε βάθος χρόνου, σε 2-3-5 χρόνια. Αυτό είναι το μόνο για το οποίο μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι. 

pcfuture 1

Όποιος πεί πως του αρέσει αυτό το θέαμα, να βγεί να τον λιθοβολήσουμε.

Παράλληλα, βλέπουμε AMD και Intel να προσανατολίζονται σε ενιαία πακέτα CPUMotherboardRAM, άσχετα αν τα «μαζεύουν» για να μην αντιμετωπίσουν τη μήνιν των χρηστών σε πρώτη φάση. Ούτως ή άλλως, οι mainstream χρήστες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το αν θα μπορέσουν να φτιάξουν το δικό τους συνδυασμό μητρικής και επεξεργαστή, ίσα-ίσα πού τα διαθέσιμα combos θα τους γλιτώνουν από χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία. Οι «καμένοι» χρήστες είναι αυτοί που έχουν το πρόβλημα. Γιατί έχουμε συνηθίσει αλλιώς, μας αρέσει να στήνουμε το PC μας από το το μηδέν, μας αρέσει να έχουμε τη δυνατότητα επιλογής μέχρι και του τελευταίου υποσυστήματος. Η λογική όμως επιτάσσει το παραπάνω στους κατασκευαστές. Τα κόστη ανεβαίνουν, η αγορά PC μικραίνει μέρα με τη μέρα, οι πωλήσεις είναι πτωτικές εδώ και πολλά χρόνια και όταν το ποσοστό της πτώσης διατηρείται χαμηλά, αποτελεί χαρμόσυνο νέο για την αγορά. Όπως είπαμε, τα σημεία των καιρών είναι ξεκάθαρα. Το “customhardware PC” έχει πολύ λίγο χρόνια ζωής μπροστά του, get used to it.

Από την άλλη, βλέπουμε τις κονσόλες να στρέφονται και αυτές σε ένα άλλο μοντέλο από πλευράς hardware. Τέρμα οι “core” της Sony, τα διάφορα custom chips πού αναπτύσσονταν αποκλειστικά για τις κονσόλες και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τους. GPUs της ATi, CPUs της AMD και της Intel, αυτά θα βρίσκουμε πλέον μέσα στα PlayStation και τα Xbox. Επίσης, τεράστιο ρόλο στη μορφή των μελλοντικών gaming πλατφόρμων θα παίξουν το Steambox, το Origin και οι αντιστοιχες υπηρεσίες πού θα κυριαρχήσουν, μετά την περίοδο «ξεκαθαρίσματος». Το θετικό με αυτές είναι ότι μπορούν να ξαναβάλουν το PC gaming στο χάρτη. Και πριν βιαστείτε να κράξετε, όχι, το PC gaming δεν υπάρχει στο χάρτη για τις εταιρείες (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων τύπου MMOs), τα λεφτά είναι στις κονσόλες σαφέστατα. Και τα λεφτά, ως γνωστόν, πάνε στα λεφτά. Τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε μία συγκέντρωση δυνάμεων σε λίγους πόλους (η Valve ας πούμε είναι σε πολύ καλό δρόμο εδώ) και την «ενοποίηση» του gaming υπό την αιγίδα συγκεκριμένων «ισχυρών». Κάποιος θα μπορούσε να πεί ότι είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την «συγχώνευση» κονσολών και PCs, σε μία συσκευή πού θα τα κάνει όλα. Γιατί έτσι οραματιζόμαστε το σπίτι του μέλλοντος, με ένα κεντρικό υπολογιστή πού θα κάνει τα πάντα, παιχνίδια και ταινίες στο σαλόνι, internet στα δωμάτια, αποθηκευτικό χώρο για όλους τους χρήστες κ.λπ. Και φυσικά, με τις smartTVs σε ανοδική πορεία, μην απορήσετε αν δείτε προηγμένο hardware και σε αυτές. Ή ενσωματωμένα disk drives. Ομολογουμένως, είχαμε κουραστεί από την ανάγκη ύπαρξης 10 διαφορετικών συσκευών για κάθε ανάγκη και αυτές οι εξελίξεις μας χαροποιούν ιδιαίτερα. Όχι άλλα τηλεκοντρόλ! Δε θέλω ξεχωριστό VCR, DVD, BluRay, αποκωδικοποιητή, σκληρό δίσκο, media player και ασύρματο router. Τα θέλουμε όλα μαζί σε μία συσκευή! Πειράζει;

pcfuture 2

“Δε γίνεται χωρίς φυσικό πληκτρολόγιο”, είπατε; Θα το δούμε αυτό…

Μη ξεχνάτε και τα tablets. Πρόσφατα αρχίσαμε να βλέπουμε και τα πρώτα, σοβαρά, «μεγάλα» tablets, με οθόνες άνω των 10 ιντσών. Ο θάνατος των laptops; Πιθανόν. Θα αργήσει όμως ακόμη…το φυσικό πληκτρολόγιο δεν αντικαθίσταται έτσι εύκολα. Τα tablets ήρθαν για να μείνουν, σε αντίθεση με τη «φούσκα» των netbooks πού κράτησε μετά βιας 2-2,5 χρόνια. Οι χρήστες ήθελαν κάτι μικρό, αλλά άνετο. Δεν ήθελαν ένα notebook-μινιατούρα για να βγάλουν τα μάτια τους. Ήθελαν ένα φθηνό υπολογιστή, πού να τρέχει ένα αξιοπρεπές λειτουργικό και να έχει αρκετές δυνατότητες, αλλά να είναι και φορητό. Τα tablets ήταν η λογική λύση στο πρόβλημα. Και τώρα, η αγορά τους διογκώνεται τόσο γρήγορα, που τα καθιστά απειλή απέναντι στα τυπικά συστήματα υπολογιστών (laptops, desktops). Το μέλλον έχει ήδη εμφανιστεί σε φωτογραφίες και demos, είναι η μεγάλη οθόνη αφής στο κέντρο του δωματίου (είτε με μορφή τραπεζιού, είτε κρεμασμένη στον τοίχο), πού θα ελέγχει οποιαδήποτε συσκευή υπάρχει γύρω του, χωρίς την ανάγκη καλωδίων. Και αν κάποτε μας φαινόταν απόμακρο και πανάκριβο, αυτό δεν ισχύει πλέον. Απλά δώστε του λίγο χρόνο.

Συνοπτικά όλα τα παραπάνω: H οικονομία εν έτει 2013 δεν αφήνει περιθώρια για «ηρωϊσμούς» και «μοναχικούς καβαλάρηδες». Παντού γύρω μας (και όχι μόνο στο χώρο της τεχνολογίας και των υπολογιστών) βλέπουμε, συγχωνεύσεις, εξαγορές, λουκέτα. Ένα γενικό «ξεσκαρτάρισμα» πού δυστυχώς ή ευτυχώς επιβάλλεται να γίνει, προκειμένου να επιβιώσουν οι ικανότεροι. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις εταιρείες, αλλά και για τις ίδιες τις πλατφόρμες. Κανείς δε θα πετάξει λεφτά πλέον σε «νεκρές» τεχνολογίες, που δεν έχουν μέλλον και διατηρούνται από πολυετείς συνήθειες των χρηστών, από κεκτημένο momentum. Η λέξη κλειδί της δεκαετίας, είναι η «ενοποίηση». Θα φάνε οι κονσόλες τα PCs; Θα φάνε τα PCs τις κονσόλες; Δεν μας νοιάζει. Κυρίως γιατί οι έννοιες “κονσόλα” και “PC” θα σημαίνουν κάτι διαφορετικό απ’ό,τι σήμερα. Το αν θα συνδυαστούν σωστά οι «δυνάμεις» του χώρου για να μας προσφέρουν νέες, σύγχρονες και αποδοτικές τεχνολογίες, θα φανεί εν καιρώ. Σίγουρα, στην πορεία, θα απορροφηθούν (μην αντέχοντας στον ανταγωνισμό) οι «μικροί και ανεξάρτητοι» που τόσο αγαπάμε και από τους οποίους περιμένουμε το «κάτι διαφορετικό», όμως δεν είναι απαραίτητο να θυσιαστούν και οι ιδέες τους στο βωμό του κέρδους. Αρκεί κάποιος να τους εμπιστευθεί και να επενδύσει σε αυτούς. Fingers crossed…

15 Comments

  1. Δεν έχω πρόβλημα με την ενοποίηση των συσκευών, αρκεί να μη χαθεί η χρηστικότητα του κάθε επιμέρους κομματιού. Με λίγα λόγια, όχι, η αφαίρεση της έναρξης επειδή δεν είναι βολική στις οθόνες αφής, δεν είναι βήμα προς τα μπροστά. Επίσης εμείς οι κατσαβιδάκηδες την κάτσαμε, γιατί το μέλλον προβλέπει ακύρωση της εγγύησης αν ανοίξεις τη συσκευή.

  2. Μα, δεν είμαστε άβουλα καταναλωτικά όντα οι κατσαβιδάκηδες, όπως μας θέλουν οι εταιρίες… θέλουνε χρήστες που ξέρουν μόνο Facebook, Twitter και Youtube.
    Που θα τα σκάνε για κάθε νέο iShit που βγαίνει, που θα στερούνται την χαρά να φτιάξουν μόνοι τους το PC τους, ή έστω θα διαλέγουν εκείνοι τα εξαρτήματα που έχει μέσα.
    Ειλικρινά, ελπίζω να μην τους περάσει.

  3. Εγω θα μιλησω για την πρωτη εικονα του αρθρου.Ειναι ο ορισμος του hardcore user που δεν πεταει τιποτα.Δινω παραδειγμα,εχεις ενα Honda eg με κινητηρα d και μετα απο χρονια παιρνεις ενα ek με κινητηρα β.Τι κανεις το πετας το eg.Απλα τραμπαρεις το κινητηρα απο το δευτερο στον πρωτο και τουρμπιζεις το δευτερο με φρεσκο κινητηρα.:p
    Οι κυριοι της βιομηχανιας θελουν να κανουν κατι ξεχωριστο που να μην βασιζεται στα τωρινα δεδομενα αλλα γνωμη μου Pc χωρις κουτι ειναι δυσκολο γιατι ο οπτικος παραγοντας ειναι δυνατος.Ο gamer θελει να βλεπει το κτηνος και να κοιταει και οχι να βλεπει μια οθονη μονο που να τα κανει ολα.

  4. Χαχαχαχα εξαιρετικό παράδειγμα, αν και δε ξέρω κατά πόσο ταιριάζει στην περίπτωση:p

    Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή, το υπάρχον σύστημα είναι πιό χρονοβόρο και κοστίζει περισσότερα χρήματα στις εταιρείες, από όλες τις απόψεις. Περισσότερο testing, περισσότερα updates και patches, περισσότεροι παραπονεμένοι χρήστες πού δεν δουλεύει η χ μητρική με τον ψ SATA controller κ.λπ. κ.λπ. Οι “κατσαβιδάκηδες” πάντα θα υπάρχουμε, αλλά οι εταιρείες δεν βγάζουν λεφτά από αυτούς. Βγάζουν από τους άλλους, τους Facebook/Twitter/YouTube χρήστες. Και αυτούς θα επιλέξουν να καλύψουν σε τελική ανάλυση.

    Ετοιμαστείτε για πιό κλειστά συστήματα παιδιά, πιστεύω πως δε το γλιτώνουμε. Ίσως είναι και καλό, από μια άποψη…

  5. Ρε παίδες, έλεος δηλαδή, κάθομαι και προβάλω σθεναρή αντίσταση στα κονσολοτρόλ, και μου λέτε ότι τα PC θα γίνουν iMac; Δεν με λυπάστε καθόλου 😀
    Αν εννοείται ότι τα πολύ budget συστήματα θα τα έχουν όλα είτε πάνω στην μητρική, είτε στον επεξεργαστή, ναι, θα το δεχθώ. Πιστεύω ότι αν καταλάβουν ότι η κάρτα γραφικών πρέπει να έχει δικιά της μνήμη, και σταματήσουν να χρησιμοποιούν την κεντρική RAM για τις ενσωματωμένες, πρακτικά θα εξαφανίσουν τις φτηνές VGA των 50€.

  6. Δεν πρόκειται να γίνουν iMac 🙂 Η βιομηχανία των PCs χρειάζεται μια κατηγορία συσκευών που θα δελεάσει τον αρχάριο μακριά από ανταγωνιστικές και σαφώς πιο επικίνδυνες (για τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές) platforms. Αυτή την ανάγκη εξυπηρετούν συσκευές όπως τα tablets και το Steambox. Οι hardcore που λατρεύουν το tweaking θα έχουν πολλά ενδιαφέροντα “παιχνίδια” για να παίξουν 🙂

  7. Δε συμφωνώ με το άρθρο. Διότι ερμηνεύεις τάσεις της αγοράς ξεχνώντας το παράγοντα οικονομική κρίση. Δεν είναι τόσο το απλούστερο όσο το “φθηνότερο”.

    Οι “πωλήσεις είναι πτωτικές” (WTB link επ’ αυτού ΒΤW) επειδή ο κόσμος δεν έχει αναβαθμίσει όχι γιατί το “βρίσκει πολύ πολύπλοκο” ή το οτιδήποτε. Κανείς δεν εμπόδισε το mainstream user (τον οποίο πολύ υποτιμάει το άρθρο κατ’ εμέ) να συμβουλευτεί έναν πιο έμπειρο γνωστό ή καταφύγει στην (όχι βέλτιστη είναι η αλήθεια) λύση ενός έτοιμου συστήματος.

    Επίσης παράγοντες που όπως το cross platform gaming το οποίο κράτησε τις απαιτήσεις στα games χαμηλά μειώνοντας την ανάγκη για αναβάθμιση όπως και η διατήρηση ακόμα σημαντικότατου μεριδίου τις αγοράς από “τεχνολογικά απαίδευτες” γενιές (κάτι το οποίο στο μέλλον φυσικά θα αλλάξει) καλό είναι να ληφθούν υπόψιν.

  8. Πρώτον, δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση τον “mainstream” user, ίσα-ίσα που μάλλον αρκετοί από εδώ θα ήθελαν ίσως να τον…υποτιμήσω λίγο περισσότερο:p Δεν ξέρω που το βλέπεις αυτό.

    Δεύτερον, νομίζω πως δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία για τις πωλήσεις του 2012, ωστόσο οι προβλέψεις έλεγαν πως θα είναι αρνητική η αύξησή τους για πρώτη φορά (μέχρι και το 2011 ήταν αυξανόμενες αλλά κάθε χρόνο και σε μικρότερο ποσοστό). Με μία μικρή αναζήτηση θα το βρείς και μόνος σου.;)

    Τρίτον, είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες θα εμπιστευθούν τον πωλητή και το κατάστημα και ίσως τις διαφημίσεις που βλέπουν στην τηλεόραση ή στο Internet (θες και γι’αυτό link φαντάζομαι:p). Αλλά δε ξέρω γιατί το σχολίασες αυτό.

    Τέλος, για τις εταιρείες, το απλούστερο ΕΙΝΑΙ και φθηνότερο. Και αυτό θα περάσει και στην τελική τιμή του καταναλωτή. Ενσωματωμένη CPU+GPU+Mobo σαν πακέτο είναι πολύ φθηνότερο, τόσο για τον κατασκευαστή, όσο και τον retailer αλλά και τον τελικό αποδέκτη του προϊόντος. Και απλούστερο, φυσικά. Γι’αυτό θεωρώ ότι θα ακολουθήσουν αυτό το δρόμο οι εταιρείες τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση των low-end “compact” πλατφόρμων τύπου Atom, Tegra κ.λπ. Είναι η φυσική επιλογή.

  9. Αυτό που εννοώ είναι ότι από τον τελικό αγοραστή δεν επιζητείται τόσο το “απλούστερο” όσο το φθηνότερο.

    Επιπλέον, λες ότι για τις εταιρείες είναι φθηνότερο ένα ενοποιημένο σύστημα. Αλήθεια, πόσο εύκολο (από άποψη κόστους, χρόνου και τεχνογνωσίας να αναπτύξεις ένα ενιαίο HIGH END σύστημα? H περιμένεις ότι ο High End user θα αγνοηθεί ως οντότητα στο μέλλον από τις εταιρείες?

    Πιστεύω ότι ερμηνεύεις τις όποιες τάσεις μιας αγοράς επηρεασμένης ακόμα από την οικονομική κρίση η οποία φυσικά δε θα διαρκέσει επ ‘άπειρον.

    Δεν αποκλείω την ανάπτυξη μιας αγοράς συστημάτων πακέτων σε μεγάλο βαθμό αλλά η”συντομία” και ο βαθμός διείσδυσης σηκώνουν πολύ συζήτηση.

  10. Συμφωνώ και απλά σου ξαναλέω ότι για τις εταιρείες το “απλούστερο” είναι ΚΑΙ “φθηνότερο”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντα, υπάρχουν και πολλά αντίθετα παραδείγματα που όμως δεν αφορούν αυτό το κομμάτι της αγοράς.

    Και ξανά θα σου πω ότι συμφωνώ με αυτό που είπες περί “high-end” αλλά θα συνεχίσω λέγοντας ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του τζίρου των κατασκευαστών έρχεται από τη low-end και mid-range αγορά και ένα πολύ μικρό ποσοστό από τη high-end. Με βάση αυτό, η φυσική και επόμενη εξέλιξη είναι να παραχθούν συστήματα “πακέτα” CPU-GPU-MOBO-RAM γιατί ο τυπικός low-end/mid-range user δε θέλει ιδιαίτερες δυνατότητες από το σύστημά του, θέλει κάτι οικονομικό και αξιόπιστο και μια επαρκή ποικιλία για να επιλέξει από αυτήν. Ναι, στο high-end κομμάτι μπορεί να μην εφαρμοστεί αυτό (άμεσα) και εμείς να έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να τα στήνουμε όλα όπως τα θέλουμε και να παίζουμε με τα κατσαβίδια μας. Θα συνεχίσουμε όμως να είμαστε ένα μικρό ποσοστό στα χαρτιά των κατασκευαστών 😉 Και πάντα, ΠΑΝΤΑ, ο μέσος χρήστης μπαίνει ΠΑΝΩ από τον power-user, όταν η εταιρεία στριμωχτεί οικονομικά. Όσο είχαν ή έχουν τη δυνατότητα να ασχολούνται και με niche προϊόντα για να ευχαριστήσουν τους καμένους, εμάς, καλώς. Όταν θα στριμωχτούν λόγω ανταγωνισμού, κρίσης, όπως θες πεστο, τότε μοιραία θα βάλουν αυτό που θέλουμε εμείς σε δεύτερη μοίρα.

  11. Αρα λεμε οτι το τυπο Steam Box Pc θα κυριαρχησει.Εαν αυτο ειναι το μελλον ευχαριστω δεν θα παρω.Δεν μπορουν καποιες εταιριες να επιβαλουν τις αποψεις σε ολο το καταναλωτικο κοινο και εξηγουμε.Εαν οι εταιριες κανουν focus πανω στις προτιμησεις της νεας γενιας (15-20) και υποθετησουν το μοντελο ολα σε ενα και νοικοκυρεμενα ολοι οι υπολοιποι τι θα πρεπει να κανουμε?Το ιδιο δεν κανουνε και μετα περισσοτερα παιχνιδια πρωτα στις κονσολες και μετα port στα Pc.ΕΛΕΟΣ ποσα χτυπηματα θα αντεχω.Οκ κριση,δεν λεω οτι οι εταιριες περνανε και την καλυτερη περιοδο σε πωλησεις κανε μια κατηγορια που να πουλας(table-netbook) κανε και ενα entry level συστημα με καινοτομιες και ασε τα υπολοιπα οπως ειναι,γιατι εαν αρχισεις και low-entry level ειναι πιο ανισχυρο και απο κονσολα χαζοι ειναι οι αλλοι να κοτσαρουν ενα πληκτρολογιο και ενα ποντικι και παρουν μεριδιο απο τους πιθανους καταναλωτες των low-entry level pc με αποτελεσμα ακομα περισσοτερο αιμοραγια.Η μηπως ολα αυτα ειναι μια μοδα και θα περασει.Οπως και να εχει οι “κατσαβιδάκηδες” θα περιμενουν τις εξελιξεις στην σκοτεινη τους γωνια και οταν ερθει ξανα η ωρα θα παρουν τα οπλα τους,εεεε τα κατσαβιδια τους για να σκαλισουν τα παντα.ΘΑΝΑΤΟΣ στους Facebook/Twitter/YouTube χρήστες.RCKiller περιμενε να δουμε εαν θα εχουν και εγγυηση γιατι με τοσο φασον που θα πεσει στην Κινα δεν μπορουμε να ειμαστε σιγουροι οτι δεν θα εκραγουν πριν φτασουν στα χερια μας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL