REVIEWS

KYN

Όταν παρακολουθείς το trailer ενός επερχόμενου role playing game βασισμένο στους vikings, με διάχυτο χιούμορ, υπέροχες συνοδευτικές μελωδίες και όμορφα καρτουνίστικα γραφικά δεν μπορεί να παραμείνεις ασυγκίνητος. Το Kyn είναι αυτός ακριβώς ο τίτλος και αποτελεί μια indie κυκλοφορία δημιουργημένη από δύο μόλις άτομα. Με συνοπτικές διαδικασίες ο press code έγινε δικός μου και το Kyn μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Καταφέρνει άραγε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που είχα εξαρχής;

Kyn 01Από τους πρώτους “δυνατούς” γρίφους που θα συναντήσετε…

Στο παιχνίδι ξεκινάμε έχοντας υπό τον έλεγχό μας δυο βόρειους πολεμιστές, τον Bram και τον Alrik, που μόλις ολοκλήρωσαν την δύσκολη και επίπονη εκπαίδευσή τους για να γίνουν Magni (το οποίο δεν ξέρουμε καν τι σημαίνει αν και δείχνει να είναι σημαντικό… πρώτο φάουλ!). Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα εισαγωγικό video για να μας μπάσει στην ιστορία του παιχνιδιού και απλά μας παρουσιάζονται οι δυο χαρακτήρες μετά το τέλος της αποστολής τους. Θα ανακαλύψουμε πολύ γρήγορα πως διάφορα ειρηνικά πλάσματα του κόσμου ξαφνικά έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν έντονη επιθετικότητα και σιγά σιγά θα ξετυλίξουμε το κουβάρι του σεναρίου μέσα από πολλές αποστολές. Η ιστορία του Kyn όμως είναι ρηχή, προβλεπόμενη και αρκούντως βαρετή.

Στο Kyn αναλαμβάνουμε αποστολές καθεμιά από τις οποίες λαμβάνει δράση σε έναν ξεχωριστό χάρτη. Ελέγχουμε αρχικά δύο μόνο χαρακτήρες και στην πορεία ανακαλύπτουμε νέους με αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες αποστολές το party μας να φθάσει και τα έξι άτομα. Στα πλαίσια ενός κλασικού παιχνιδιού ρόλων αποκαλύπτουμε τον χάρτη, εξοντώνουμε εχθρούς, λύνουμε γρίφους και ολοκληρώνουμε αποστολές. Η μορφή του παιχνιδιού όμως περιορίζει κατά πολύ την έννοια του ανοικτού κόσμου και περισσότερο θα σας θυμίσει ένα real time strategy στο οποίο αντί για στρατεύματα διαχειρίζεστε μια μικρή ομάδα χαρακτήρων.

Kyn 02Αυτό το “πράγμα” τώρα είναι στρατηγική μάχη… Ασχολίαστο!

Κάθε ήρωας έxει συγκεκριμένα abilities με τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει περισσότερα στο level up. Ορισμένα από αυτά απαιτούν την ενεργοποίησή τους κι έπειτα ένα click σε σημεία, ενώ άλλα εκτελούνται άμεσα όταν τα επιλέξουμε. Για παράδειγμα το Wild Slash ενεργοποιεί μια σειρά από melee χτυπήματα. Abilities σαν κι αυτά δίνουν έντονη action αύρα στον τίτλο, κάτι που δε μου άρεσε ιδιαίτερα. Κατά τη διάρκεια της μάχης, abilities σαν κι αυτά προκαλούν προβληματισμό ιδιαίτερα όταν υπάρχει “μπόλικος κόσμος” στην οθόνη.

Μιας και αναφέρθηκε το σύστημα μάχης, θεωρώ πως το Kyn αποτυγχάνει παταγωδώς να παρουσιάσει κάτι καλό. Από το ξεκίνημα του παιχνιδιού οι εχθροί είναι υπερβολικά πολλοί για τους μόλις δύο χαρακτήρες μας και όσο κι να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα λιγοστά abilities μας, ο θάνατος είναι σχεδόν βέβαιος. Δεν είναι δυνατόν να ξεκινάμε με ελάχιστες επιλογές στη μάχη και η μία από αυτές να είναι το Rebirth, το οποίο κάνει resurrect σε νεκρό χαρακτήρα! Ποιον χαρακτήρα; Τον δεύτερο (και καταϊδρωμένο); Η στρατηγική πάει περίπατο ακόμη και όταν το party μας είναι γεμάτο και όταν αυτό συνδυάζεται με μια εντελώς απαράδεκτη AI των εχθρών (“ντου από παντού” όπου να ‘ναι!), τότε μάλλον η μάχη στο Kyn είναι μια χαμένη υπόθεση. Μάλιστα δεν υπάρχει η δυνατότητα για pause ώστε να οργανώσουμε τις όποιες κινήσεις μας. Αντί αυτού μπορούμε για λίγο να κάνουμε slow down της κίνησης ώστε να αποκτήσουμε ένα στενό χρονικό περιθώριο να οργανωθούμε στο χώρο. Και μη χειρότερα…

Οι νίκες στις μάχες αποφέρουν πλούσιο loot που αφορά κυρίως εξοπλισμό αλλά και υλικά για crafting. Στο ενδιάμεσο των αποστολών, στη μικρή μας πόλη, μπορούμε να κατασκευάσουμε μια πλειάδα αντικειμένων με ό, τι έχουμε συλλέξει. Ευτυχώς το crafting system είναι εξαιρετικά απλό με λίστες αντικειμένων να παρουσιάζονται όμορφα ταξινομημένες κι εμείς απλά να clickάρουμε σε οτιδήποτε θέλουμε να δημιουργήσουμε, εφόσον έχουμε τα κατάλληλα υλικά. Μάλιστα τα αντικείμενα που κατασκευάζουμε είναι ιδιαίτερα ισχυρά και χρήσιμα, οπότε το crafting συγκαταλέγεται στα θετικά του τίτλου.

Kyn 03Το crafting system είναι γρήγορο, εύκολο και πολύ χρήσιμο!

Η εξερεύνηση των χαρτών είναι εκνευριστική και κουραστική. Κάθε χάρτης είναι τεράστιος και αν εξαιρέσουμε τα 2-3 σημεία που απαραίτητα πρέπει να επισκεφθούμε για την ολοκλήρωση των αποστολών μας, ο υπόλοιπος χώρος αποτελεί απλά μια αρένα για ασταμάτητο grinding. Ορισμένοι γρίφοι προσφέρουν το κάτι παραπάνω και αρκετοί από αυτούς είναι εμπνευσμένοι και ιδιαίτεροι. Οι διάλογοι στο παιχνίδι είναι ελάχιστοι και πάρα πολύ κακογραμμένοι. Θα έλεγα πως φθάνουν σε επίπεδα παιδικότητας. Αποτέλεσμα αυτού είναι το Kyn να είναι γεμάτο από ανέμπνευστους NPCs και χαρακτήρες με τους οποίους δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση να δεθείτε συναισθηματικά.

Οπτικά το Kyn στέκεται αρκετά καλά. Υπάρχει έντονη ποικιλία στα περιβάλλοντα και αρκετοί χώροι είναι καλοσχεδιασμένοι. Το ίδιο δε μπορώ να πω για τους χαρακτήρες και τους εχθρούς που δείχνουν σαν να προέρχονται από παιχνίδι δεκαετίας. Εκεί που σώζεται η κατάσταση είναι στο εκπληκτικό soundtrack. Η μουσική πανδαισία που ντύνει τον τίτλο καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης του είναι απλά μοναδική. Μεγαλειώδες, επικό, πομπώδες, λυρικό, πολεμικό… σε κάθε σημείο της περιπέτειάς σας το soundtrack απλά εντυπωσιάζει! Είναι κρίμα που δε συνοδεύει ένα αντίστοιχης ποιότητας παιχνίδι…

Kyn 04Οι διάλογοι είναι σαιξπηρικής ποιότητας… Τι να σας λέω τώρα;

Το Kyn τελικά καταφέρνει να απογοητεύσει σε όλους τους τομείς. Αν ασχοληθείτε με δαύτο και ολοκληρώσετε 2-3 χάρτες, είναι σαν να έχετε δει όλο το παιχνίδι. Κακό και άδικο σύστημα μάχης, απαράδεκτο path finding, ρηχή ιστορία, ανέμπνευστοι χαρακτήρες και μηδαμινό character customization χαρακτηρίζουν έναν τίτλο που δεν προτείνω σε κανέναν να ξοδέψει τα ωραία του λεφτουδάκια για να αποκτήσει. Αν πάλι βρείτε κάπου το soundtrack του Kyn, αγοράστε το με κλειστά μάτια…

Pros

  • Το εκπληκτικό soundtrack!
  • Εξαιρετικό crafting system.

Cons

  • Απαράδεκτο σύστημα μάχης και εξέλιξης των χαρακτήρων.
  • Βαρετές αποστολές σε αχρείαστα τεράστιους χάρτες.
  • Ρηχή ιστορία με παιδικούς διαλόγους και ανέμπνευστους χαρακτήρες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 40%

40%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

4 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL