HARDWARE

SSD σε gaming σύστημα

 

 Εδώ και αρκετό καιρό ήθελα να πραγματοποιήσω μια καθαρά gaming δοκιμή ενός SSD δίσκου. Βλέπετε με τις τιμές τους να έχουν πάρει την κατιούσα και τις χωρητικότητες να ακολουθούν την αντίθετη πορεία, όλο και περισσότερος κόσμος προμηθεύεται από έναν ή και περισσότερους. Και η αλήθεια είναι πως τα οφέλη ενός SSD στο σύστημα είναι εντυπωσιακά. Η ταχύτητα με την οποία εκτελούνται οι παραδοσιακές χρονοβόρες διαδικασίες όπως η εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος ή οδηγών της κάρτας γραφικών είναι εντυπωσιακή – εργασίες ωρών ολοκληρώνονται σε ένα τέταρτο της ώρας και εργασίες λεπτών ,αστραπιαία.  Όλα αυτά είναι γνωστά και αποτελούν από μόνα τους λόγο προμήθειας ενός SSD. Τι συμβαίνει όμως με τα παιχνίδια;

 Ο τρόπος με τον οποίο αξιολογείται η gaming απόδοση ενός συστήματος παραδοσιακά συνδέεται με το παραγόμενο framerate.  Στην περίπτωση όμως των σκληρών δίσκων αυτό δεν αρκεί αφού η συντριπτική πλειοψηφία των games εκεί έξω δεν επηρεάζεται στον τομέα αυτό από την παρουσία ενός SSD (αν και υπάρχουν εξαιρέσεις άξιες αναφοράς όπως το Diablo III). Τα games όμως δεν είναι απλά και μόνο ένα ξερό framerate ή και frametime. Ο ταχύτερος χρόνος φόρτωσης μπορεί φυσικά να επιδράσει θετικά στο gameplay πολλών τίτλων.  Παράλληλα, η απλή μέτρηση και ξερή παράθεση δεκάδων περιπτώσεων στερείται ουσίας – ευχαριστούμε Καπετάν Βασίλη Προφανή (captain obvious ντε) δεν χρειαζόμαστε benchmarks για να κατανοήσουμε πως με έναν SSD τα games φορτώνουν γρηγορότερα. Τα ποσοτικά στοιχεία λοιπόν, καλό είναι να συνοδεύονται και από ποιοτική ανάλυση, η οποία και θα επιχειρηθεί εδώ.

 Για τις ανάγκες της δοκιμής στην αρένα μπήκε ένας Kingston HyperX SSD 3K των 120GB, απέναντι σε έναν Western Digital HDD Scorpio Blue χωρητικότητας 750GB (5400rpm/8MB cache), ταχύτητα που τον καθιστά αντιπροσωπευτικό τόσο παλαιότερων desktop αλλά και σύγχρονων λύσεων που βρίσκονται σε φορητούς. Το chipset που χρησιμοποιήθηκε ήταν το A60M της AMD συμβατό με SATA rev 3.0 αλλά η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε καθεστώς  SATA II αφού όπως είπαμε, σε πρώτη φάση επικεντρωνόμαστε στα αργότερα συστήματα (θα ακολουθήσει SATA 3 συγκριτικό σύντομα). 

Deus Ex: Human Revolution

 To αριστούργημα της Eidos Montreal αποτελεί ένα σχεδόν ιδανικό αμάλγαμα RPG,FPS και Stealth και ανήκει στο top 10 των αγαπημένων μου τίτλων όλων των εποχών, αλλά η ποιότητά του δεν είναι ο λόγος της παρουσίας του σε αυτήν τη δοκιμή. Ένα από τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά είναι οι εξαιρετικά σύντομοι χρόνοι φορτώματος ανεξαρτήτως του αποθηκευτικού μέσου εγκατάστασης.

002SSD

 Το παραπάνω διάγραμμα απεικονίζει το χρόνο φόρτωσης σωσμένου παιχνιδιού και είναι παρμένο από την 15η και τελευταία πράξη. Ο ΗDD αν και είναι εδώ περίπου 25% αργότερος, επιτελεί το έργο αρκετά γρήγορα ώστε να μην υπάρχει ουσιαστική επίδραση  στην εμπειρία παιξίματος, 3.6 δευτερόλεπτα είναι μια αμελητέα ποσότητα άλλωστε.  Όπως ήταν αναμενόμενο, τα παιχνίδια που δεν μαστίζονται από ατελείωτο loading δεν έχουν να κερδίσουν πολλά από την χρήση SSD.

003SSDΟ Adam Jensen είναι τόσο hi-tech από μόνος του που δεν καταλαβαίνει από SSD.

Battlefield 4

 O military FPS κολοσσός της DICE, δεν διακρίνεται μόνο για το πολυσχιδές του gameplay αλλά και για τους παραδοσιακά πολύ μακρούς χρόνους φόρτωσης μεταξύ των χαρτών. Το τέταρτο μέρος της σειράς δεν αποτελεί εξαίρεση.

004SSD

Οperation Locker Conquest 64 players

 Ο παραδοσιακός δίσκος εδώ χρειάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν δυόμισι λεπτά για να φορτώσει τον χάρτη-αρκετός χρόνος για να πεταχτείτε στη κουζίνα και να φτιάξετε φραπεδάκι. Ο SSD από την άλλη χρειάζεται μόλις το 1/3 του χρόνου για το ίδιο ακριβώς έργο. Η διαφορά είναι τεράστια αλλά έχει και επιπτώσεις στο gameplay. To Battlefield 4 βλέπετε δεν περιμένει και τους 64 παίκτες (66 με τους δύο commander) να φορτώσουν το χάρτη για να ξεκινήσει ο γύρος- μετά από ένα χρονικό διάστημα θα αρχίσει ούτως ή άλλως και όσοι φορτώνουν αργά απλά θα εκκινήσουν με καθυστέρηση. Οι επιπλοκές ποικίλουν ανάλογα με το gaming mode. Στο conquest για παράδειγμα όσοι μπαίνουν με καθυστέρηση απλά βρίσκονται λίγο πίσω στο σκορ. Αν παίζετε όμως Team Deathmatch ίσως το βρείτε δύσκολο να βρεθείτε στην κορυφή του πίνακα ατομικά (ειδικά στα σύντομα ματς ) όταν οι «γρήγοροι» έχουν συγκεντρώσει ήδη 6-7 kills τη στιγμή που μπαίνετε. Το χειρότερο σενάριο είναι μάλλον το Rush. Σε αυτόν τον τύπο παιχνιδιού η πρώτη βάση (ένα ζευγάρι m-coms που πρέπει να καταστραφούν/υπερασπιστούν δηλαδή) πολύ συχνά «πέφτει» μόνο και μόνο επειδή η αμυνόμενη ομάδα είχε τα περισσότερά της μέλη ακόμα στο loading screen- φαντάζει υπερβολικό κι όμως συμβαίνει συχνά. Ένας SSD πρακτικά λύνει το πρόβλημα αφού οι χρόνοι φορτώματος πέφτουν σε τέτοιο βαθμό που είναι σχεδόν εγγυημένο ότι η εκκίνηση του ματς θα σας βρίσκει εντός του χάρτη και έτοιμους για δράση.

005SSDΒάλτε εναν SSD και ετοιμαστείτε να βλέπετε το εναρκτήριο countdown σε καθε γύρο.

Europa Universalis IV

 Τα Grand Strategy παιχνίδια όντας πρακτικά βάσεις δεδομένων οι οποίες ανανεώνονται  διαρκώς (ενώ πέφτει και πολύ συχνό saving) αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση για τις ανάγκες τις συγκεκριμένης δοκιμής. To ΕUIV συγκεκριμένα εκκινεί με μια μακρά διαδικασία φορτώματος δεδομένων, το ίδιο συμβαίνει στα save/load ενώ και κάθε φορά που αλλάζει ο χρόνος (το παιχνίδι έχει έναν ιδιότυπο real time μηχανισμό) παρατηρείται μια μικρή υστέρηση η οποία γίνεται αισθητή στο παίξιμο.

006SSD

 Η διαφορά είναι και εδώ περισσότερο από αισθητή καθώς με έναν SSD το παιχνίδι επιτέλους ξεκινά σε λογικό χρονικό διάστημα , πλέον δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε και δεύτερη φορά πριν κάνετε save ενώ μέχρι και η διαδοχή μεταξύ των χρόνων (γύρων) επιταχύνεται αισθητά.  

007SSDΒάλσαμο ο SSD για το EUIV.

Συμπερασματικά

 Ένας SSD αποτελεί ουσιαστική προσθήκη και για καθαρά gaming συστήματα. Μπορεί να μην αποτελεί υποσύστημα τόσο νευραλγικό όσο η κάρτα γραφικών ή ο επεξεργαστής αλλά οπωσδήποτε συμβάλει και αυτός στη βελτίωση της εμπειρίας παιξίματος. Αυτό βέβαια μπορεί να μην ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα games εκεί έξω, αλλά αν πάντως βρίσκεστε αντιμέτωποι με εκνευριστικά χρονοβόρα loading screen συχνά-πυκνά, ένας σύγχρονος SSD θα γίνει το γιατρικό σας.

Ο SSD για τις ανάγκες της δοκιμής μας παραχωρήθηκε από την Kingston.

Βασίλης Ξερικός

Γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Gamer εξ απαλών ονύχων, η πρώτη μου επαφή με το σπορ έγινε με έναν κλώνο του Pong σε προσχολική ηλικία.  Αν και πιστός χρήστης PC από to 1989 και την εποχή των XT έχουν περάσει από την κατοχή μου και διάφορες κονσόλες (Atari 2600, διάφορες Sega, σειρά των Playstation κλπ) ενώ η εισαγωγή μου στην gaming δημοσιογραφία έγινε μόλις το Γενάρη του 2012 και το PC Master. Παλαίμαχος των adventures, πλέον μοιράζω τον gaming χρόνο μου μεταξύ MMO, RPG (κάθε είδους) και Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

9 Comments

  1. Πολύ καλό κείμενo Καπτα-Βάσο Προφανή, έχω αρχίσει και ‘γω να ψήνομαι σοβαρά για αγορά SSD. Πάντως μου φαίνεται θα περιμένω λίγο ακόμη, ώσπου να πέσουν ακόμη οι τιμές και να ανέβουν οι χωρητικότητες. Ρεαλιστικά με κόβω να περνάω Windows 9 σε καινούριο main SSD 500άρη κάπου του χρόνου 🙂

  2. Μάλιστα,ωραίο άρθρο Βασίλη.Άντε να πάρουν πόδι σιγά σιγά οι παραδοσιακοί δίσκοι,τόσα χρόνια πέρασαν και αυτή η τεχνολογία δεν άλλαξε.Όταν πέσουν πολύ ακόμα σίγουρα θα πάρω έναν.Λογικά και τα sandbox games επηρεάζονται απο το δίσκο έ?Μέχρι να φορτώσει το επόμενο μεγάλο κομμάτι πχ ε?

  3. Πάρα πολύ καλό άρθρο. Ο μόνος λόγος όμως που θα με έψηνε θα ήταν αν οι γύροι στα turn-based φτάσουν με τον μηχναικό να παίρνουν πάνω από 5λεπτο. Προς το παρόν βολεύομαι ακόμη και με τα μεγάλα loading times 😛 Βρίσκω χρόνο να κάνω κι άλλ απράγματα ή να ξεπιάνομαι λίγο

  4. Έβαλα πριν ένα χρόνο έναν ssd 120GΒ για το λειτουργικο μου και το PC αναγεννήθηκε από τις στάχτες του!
    (Το έχω γύρω στα 7 χρόνια). Έχει διαφορά σε όλα τα επίπεδα και στην εκίνηση και στα games παντού.
    Είναι τα μοναδικά χρήματα που έδωσα και έπιασαν τόπο 100%.

  5. Εξαιρετικό. Πολύ καλό και κατατοπιστικό άρθρο.
    Μπορεί όντως να μην βοηθάει σε όλα τα παιχνίδια (ή να αλλάζει τα FPS που κοιτά πρώτα ένας gamer:p), αλλα αλλάζει δραματικά την απόκριση όλου του συστήματος, τους χρονους εκκινησης-φορτωματος κλπ. Θεωρώ πως αν υπάρχει η δυνατότητα είναι ουσιαστική αναβάθμιση. Καν’το Μποράτσο και θα δεις … θα του στειλεις παστελια, δωρο, μετα του Κουϊβ:D

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
elEL