REVIEWS

THE SHOWDOWN EFFECT

Αν όχι όλοι τότε σίγουρα οι περισσότεροι οπαδοί των ταινιών δράσης έχουν να το λένε πως το είδος έχει “ξεπέσει” μετά τις ένδοξες παραγωγές των 80s και 90s. Πραγματικά, καμία από τις πρόσφατες κυκλοφορίες δεν καταφέρνει να σταθεί επάξια απέναντι στα κωμικώς αιματηρά και βίαια στα όρια της γραφικότητας έπη που γυρίστηκαν εκείνα τα χρόνια, με πρωταγωνιστές τιτάνες του είδους που ξεστόμιζαν την μία ανεκτίμητη ατάκα μετά την άλλη, όπως ο Μέγας Arnold, o Bruce Willis, o Van Damme και o Jet Li (εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελούν ίσως τα νεότερα sequels σειρών που καθιερώθηκαν στα 80s, ή οι ταινιάρες Expendables που επιχειρούν στεγνά και τίμια να αναπαράγουν και να σατιρίσουν το πνεύμα των παλαιών ταινιών δράσης).

Τον παραπάνω συλλογισμό φάνηκαν να ασπάζονται και οι Σουηδοί game developers της Arrowhead Game Studios καθώς σχεδίαζαν την δεύτερη επίσημη δουλειά τους μετά το “ιδιαίτερο” και άκρως επιτυχημένο Magicka, και έτσι λοιπόν κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες το The Showdown Effect. Επιχειρώντας να προσδώσουν στον τίτλο έναν πιο ξεχωριστό χαρακτήρα στα πρότυπα του Magicka, το Showdown Effect εισάγει μια multiplayer-only εμπειρία που μας μεταφέρει σε περασμένες εποχές macho πρωταγωνιστών και άμυαλης, αγνής και αιματηρής δράσης, χρησιμοποιώντας μια ρέτρο δισδιάστατη απεικόνιση που παραπέμπει σε Ρlatform game!

showdown-snap1Το cast του ηρωικού μας multiplayer trial session. Με πήρανε λίγο φαλάγγι αλλά περάσαμε καλά, δεν μπορώ να πω.

 

Σαν φιλοσοφία, το game είναι ιδιαιτέρως απλό και αρκετά όμοιο με αρκετούς άλλους multiplayer τίτλους. Ο παίκτης τίθεται αντιμέτωπος μέχρι και με 7 άλλους αντιπάλους μέσα σε διάφορες multiplayer “αρένες” επιλέγοντας ανάμεσα σε μια αρκετά ευρεία γκάμα από game modes (ας σημειωθεί πως υπάρχει δυνατότητα τόσο για Custom όσο και Ranked matches), και ανάλογα με τις επιδώσεις του στο κάθε match κερδίζει Experience Points, με τους οποίους προφανώς ανεβάζει Level, και AC Points με τους οποίους ξεκλειδώνει νέα όπλα, έξτρα χαρακτήρες και Cosmetic Items για τον στολισμό των χαρακτήρων του. Υπάρχει και η δαιμονοποιημένη δυνατότητα για απευθείας χρήση Steam Funds στο Store του παιχνιδιού, αλλά ευτυχώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για cosmetic αγορές που δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο τις ισορροπίες.

Εκεί που το Showdown Effect διαφοροποιείται ριζικά από την πλέμπα είναι η προαναφερθείσα δισδιάστατη απεικόνιση της δράσης, η οποία παραπέμπει ευθέως σε platform τίτλους όπως τα πρώτα Duke Nukem (σαν αισθητική πάντα – η ποιότητα των γραφικών είναι κατά τα άλλα πολύ υψηλή και συμβαδίζει περισσότερο με τους καιρούς) και ξεφεύγει από τον “κανόνα” που θέλει το κάθε σύγχρονο multiplayer shooter να είναι first-person και στεγνή αντιγραφή του Call of Duty σε όλους τους τομείς.

 

showdown-snap2Λες και θα βλέπαμε ποτέ στα Call of Duty έναν Σταυροφόρο και έναν Cowboy να μονομαχούν με αυτόματα όπλα στο φουτουριστικό Tokyo.

 

Βέβαια η γωνία απεικόνισης από μόνη της δεν θα έλεγε απολύτως τίποτα αν δεν συνδυαζόταν με τον ευρύτερο χαρακτήρα του tribute στις παλιές ταινίες δράσης. Έτσι, θα δούμε τους διαθέσιμους χαρακτήρες μας να μοιάζουν εμφανισιακά και να έχουν παρόμοια ονόματα με πρωταγωνιστές ταινιών δράσης (ένας από αυτούς μιλάει και με λατρευτή προφορά Arnold!), να κραδαίνουν ευρεία ποικιλία σύγχρονων και “παραδοσιακών” melee και ranged όπλων, να περιφέρονται στην πίστα πραγματοποιώντας  διάφορα πλήρως μη-ρεαλιστικά αεροπλανικά όπως διπλά άλματα και σκαρφάλωμα απότομων υψωμάτων με διαδοχικά άλματα πάνω σε τοίχους, να παίρνουν πόζες στον “φακό” και να ξεστομίζουν ατάκες κάθε φορά που πραγματοποιούν ένα kill… και  φυσικά, να “κολυμπάνε” στο αίμα και τα διαμελισμένα πτώματα των εχθρών τους.

 

showdown-snap3Στο trial session ως επί το πλείστον ήταν οι Borracho και Sephir αυτοί που κολυμπούσαν στο δικό μου αίμα, αλλά ας μην το συζητήσουμε καλύτερα.

 

Παρά τον αρκετά ανάλαφρο και χιουμοριστικά βίαιο χαρακτήρα του όμως, μην κάνετε το λάθος να υποθέσετε πως το Showdown Effect είναι ένα υπερβολικά εύκολο παιχνίδι. Εκτός του ότι η στόχευση είναι αρκετά δύσκολη (ο στόχος-κέρσορας πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω στον αντίπαλο προκειμένου να προκληθεί damage – το να σπαμάρετε σφαίρες και καρατιές προς πάσα κατεύθυνση θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να διαμελιστείτε συνοπτικά από κάποιον πιο έμπειρο αντίπαλο), το μόνο tutorial του παιχνιδιού θέτει τον παίκτη αντιμέτωπο με… άψυχα και στατικά training dummies (θα μετρούσε πάρα πολύ η δυνατότητα για training matches εναντίον bots, αλλά φευ…) και μοναδικός τρόπος για κάποιον νέο παίκτη να μάθει τα βασικά του παιχνιδιού είναι, πολύ απλά, να μπει σε custom ή ranked games και να μάθει βλέποντας, κάνοντας και παίζοντας (και, κατά πάσα πιθανότητα, υφιστάμενος ταπεινωτικές ήττες στην πορεία). To Showdown Effect απαιτεί εξάσκηση, γρήγορη κίνηση στον χώρο και προφανώς εξοικείωση με το σύστημα targeting πριν αρχίσουν να έρχονται οι επιτυχίες.

 

showdown-snap4Ή απλά μπορείτε να πολεμάτε σπαμάροντας διαρκώς την Personal Shield σας, όπως έκανε ο Δεμπεγιώτης ως γνήσιος pro player.

 

All in all, το Showdown Effect είναι σίγουρα ένα άκρως ξεχωριστό multiplayer-only game που θα εκτιμηθεί δεόντως από τους λάτρεις του over-the-top και χαβαλετζίδικα βίαιου (παίζει να είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που συνδυάζονται αυτές οι λέξεις) χαρακτήρα των παλιών καλών ταινιών δράσης. Δεν παύει να έχει τα προβλήματα και τις ελλείψεις του (όπως, για παράδειγμα, τα προς το παρόν μόνο 4 διαθέσιμα game levels και οι αρκετά λίγοι συνολικοί χαρακτήρες μαζί με τους unlockables), ωστόσο υπάρχει μεγάλο περιθώριο για εμπλουτισμό του περιεχομένου του με patches και έξτρα add-ons, προσδίδοντας στο παιχνίδι λίγο-πολύ τον χαρακτήρα μιας άρτιας “επένδυσης στο μέλλον”. Όπως και να έχει, το Showdown Effect παραμένει μια άκρως διασκεδαστική εμπειρία και προσφέρεται για άπειρο παρεΐστικο χαβαλέ – λες και υπάρχει πιο χαβαλεδιάρικη έκφραση παρεΐστικης αλληλεγγύης από το να διαμελίζεις τους φίλους σου με το Machine Gun που κραδαίνει ο ντυμένος σαν Σταυροφόρος Schwarzenegger-clone χαρακτήρας σου!

Pros

  • Εμπνευσμένο tribute στις over-the-top παλιές action movies.
  • Πρωτότυπα ρέτρο 2D απεικόνιση της δράσης.
  • Εξαιρετική μουσική και ηχητική υπόκρουση.
  • Άρτιες προοπτικές προσθήκης νέου περιεχομένου στο μέλλον.

Cons

  • Όχι και τόσο φιλικό προς τους νέους παίκτες.
  • Προς το παρόν λίγα τα προσφερόμενα game levels.
  • Ορισμένες φορές το queue για ranked matches αργεί πολύ να βρει κάποιο game.
  • Περιστασιακό lag, που ήδη πάντως περιορίζεται.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 83%

83%

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

One Comment

  1. Απ’ ότι βλέπω, dedicated servers δεν βάλανε ακόμα. Και δεν ξέρω αν έχουν όντως σκοπό να το κάνουν. Αν δεν, θα είναι η ταφόπλακα του παιχνιδιού. Να κρέμεσαι συνεχώς από τις ορέξεις του εκάστοτε hoster ή της σύνδεσης του, not fun. Kαι δεν μιλάμε για coop game, που η λογική επιβάλλει να παίζεις με φίλους, οπότε υπάρχει μία άλφα συνεννόηση.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL