REVIEWS

ROLLERS OF THE REALM

Όταν ανακοινώθηκε το  ιδιότυπο αυτό υβρίδιο Pinball και RPG, ανασήκωσα το ψυχακόφρυδό μου με ενδιαφέρον. Όλη η ιδέα ακουγόταν όσο φλού έπρεπε ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού φλιπερόβιων. Φυσικά από την ιδέα μέχρι την υλοποίηση, υπήρχαν αρκετά περιθώρια σφάλματος και μπόλικες κακοτοπιές στις οποίες θα μπορούσε να πέσει. Ευτυχώς για όλους μας, η Phantom Compass, έκανε εξαιρετική δουλειά, παραδίδοντας εν τέλει έναν ιδιαίτερα ευχάριστο υβριδικό τίτλο, όπου σχεδόν όλα τα υπο-συστήματα λειτουργούν πολύ ανώτερα των αρχικών προσδοκιών.

ROTR1Ένα από τα πρώτα boss fights. Τα πράγματα είναι ακόμη χαλαρά.

Τι είναι όμως αλήθεια ένα “Pinball RPG”; Πρώτα και κύρια, ένας αβανταδόρικος τίτλος, ο οποίος ακούγεται απείρως φιλικότερος προς τον χρήστη από το τρομακτικό “Puzzle Pinball” που είναι στην πραγματικότητα το παιχνίδι. Ξεχνάμε τα παραδοσιακά τραπέζια όπως και το καθιερωμένο σκόρ. Το παιχνίδι ξεδιπλώνει την γοητευτικά παραμυθένια ιστορία του (η οποία πληροί με θρησκευτική ευλάβεια κάθε πιθανό κλισέ της επικής φαντασίας και τη γλιτώνει χάρη στα γλυκύτατα πορτραίτα των χαρακτήρων και τα συμπαθέστατα επιτηδευμένα voice overs) σε μια σειρά από πλήρως rendered 3D επίπεδα, τα οποία μπορεί να μην είναι τα ομορφότερα του κόσμου (μην περιμένετε το επίπεδο λεπτομέρειας και αγάπης των τραπεζιών του Pinball FX2 δηλαδή) αλλά εξυπηρετούν αποτελεσματικά το σκοπό τους. Σε κάθε επίπεδο έχουμε στον έλεγχό μας μια πληθώρα από ρακέτες με τις δυο “βασικές” στο κάτω μέρος του τραπεζιού να έχουν η καθεμία την δική της hit point μπάρα, η οποία μειώνεται όσο δέχονται χτυπήματα από τους εχθρούς μας. Εάν δεν φροντίσουμε να παίξουμε με την Healer μας εγκαίρως, στο τέλος καταστρέφονται και ο έλεγχος του επιπέδου γίνεται σχεδόν αδύνατος, καθώς παίζουμε πλέον με σπασμένα ξυλάκια αντί για κανονικές ρακέτες.

ROTR2Προσέξτε τα hit points που έχουν πλέον οι ρακέτες μας

Η κλασσική “epic fantasy ομάδα” εκπροσωπείται στο παιχνίδι πολύ έξυπνα, ως διαφορετικές μπίλιες. Ο μέθυσος ιππότης για παράδειγμα, είναι μια τεράστια, βαριά μπάλα, η οποία προκαλεί μεγάλη ζημιά στους εχθρούς και το περιβάλλον, αλλά φυσικά είναι πολύ λιγότερο ευέλικτη από την τσαχπίνα Rogue. To σύστημα όπου κάθε class αντιπροσωπεύεται από μια μπίλια με τα δικά της στατιστικά και χαρακτηριστικά, λειτουργεί αναπάντεχα αποτελεσματικά. Μπορούμε -και απαιτείται μάλιστα- να αλλάζουμε χαρακτήρες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, παγιδεύοντας την εκάστοτε μπίλια σε μια από τις ρακέτες και επιλέγοντας το μέλος της ομάδας μας που θέλουμε να φέρουμε στο τραπέζι, χρησιμοποιώντας τον αριστερό αναλογικό μοχλό του χειριστηρίου (είναι απολύτως εφικτό το παιχνίδι με mouse και keyboard, απλώς διαισθητικά ο χειρισμός ταιριάζει καλύτερα σε gamepad). Κάθε κλάση, έχει μια ειδική ικανότητα, η οποία “φορτίζει” όσο χτυπάμε παραδοσιακούς pinball στόχους μέσα στο επίπεδο, οι οποίοι εδώ καμουφλάρονται όμορφα ως βαρέλια, σπιτάκια, φράχτες και λοιπά τεκμήρια λούμπεν μεσαιωνικού βίου. Μόλις γεμίσει η σχετική μπάρα, η κάθε κλάση μπορεί να κάνει χρήση της ειδικής της ικανότητας. Ο ιππότης φερ’ ειπείν, ενεργοποιεί την ασπίδα, η οποία πρακτικά σαν καθιστά “αθάνατους” για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κλείνοντας εντελώς την “χαβούζα” και αποτρέποντάς σας από το να χάσετε. Αρκετές κλάσεις καλούν το κατοικίδιό τους, υπό τη μορφή μιας δεύτερης, συνήθως ιδιαίτερα μικρής και γρήγορης μπίλιας, δημιουργώντας γλυκό multi-ball χάος επί της οθόνης.

Μακράν χρησιμότερη όλων των ικανοτήτων βέβαια, είναι το “Revive” της Healer, χωρίς το οποίο είναι ουσιαστικά αδύνατο να ολοκληρώσουμε το παιχνίδι. Κάθε φορά που χάνετε τη μπίλια, ο χαρακτήρας της “πέφτει” και μονάχα η Healer μπορεί να τον επαναφέρει στο παιχνίδι, αφού γεμίσει την ειδική της μπάρα. Εδώ τώρα προσθέστε το γεγονός ότι στα πιο προχωρημένα επίπεδα θα χρειαστείτε αρμονική συνεργασία μεταξύ δυο ή ακόμη και τριών χαρακτήρων προκειμένου να φτάσετε στη λύση, οπότε είναι εντελώς αδύνατο να επιλέξουμε ένα τύπο μπίλιας/χαρακτήρα που μας εξυπηρετεί και να παίζουμε μόνο με αυτόν. Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς από την στιγμή που ξεκινά πραγματικά, αποτελεί μια διαβολική αλληλουχία pinball γρίφων, που απαιτούν πολύ μεγάλη ακρίβεια και συγχρονισμό από μέρους μας προκειμένου να επιλυθούν. Η χρονική πίεση που δημιουργεί η διαρκής ζημιά που δεχόμαστε από τους εχθρούς, σε συνδυασμό με την ανάγκη όχι μόνο να κρατάμε τις μπίλιες μας “ζωντανές” αλλά και να τις αλλάζουμε πολλές φορές στην διάρκεια κάθε επιπέδου, καθιστά το Rollers Of The Realm ένα ιδιαίτερα απαιτητικό παιχνίδι, καλά κρυμμένο κάτω από τα γουτσούνικα πορτραίτα των χαρακτήρων και την αίσθηση παραμυθένιας ελαφράδας που αποπνέει η παρουσίαση και το στήσιμό του.

ROTR3Ο Κύριος Ιππότης, ακαριαίος έρωτας και μασκότ του παιχνιδιού

Πέρα από τα παραδοσιακά experience points που αποκτάμε και το levelling των χαρακτήρων μας, ανάλογα των ικανοτήτων μας σε κάθε επίπεδο μαζεύουμε και gold coins τα οποία μπορούμε να επενδύουμε στο Λιμάνι, αγοράζοντας συγκεκριμένα αντικείμενα τα οποία αναβαθμίζουν τις ικανότητες κάθε χαρακτήρα/μπίλιας μας. Δεν θα δείτε κάποια δραματική διαφορά στο gameplay βέβαια, απλώς θα διευκολυνθείτε ενδεχομένως να ξεκλειδώσετε κάποια μυστικά και να νικήσετε ορισμένα bosses πιο γρήγορα. Και μιλώντας για bosses…εδώ είναι που το παιχνίδι δείχνει πραγματικά τα δόντια του. Μιλάμε για puzzle-μονομαχίες τα οποία μπορούν να κρατήσουν ορισμένες φορές και πάνω από δεκαπέντε-είκοσι λεπτά το καθένα. Το χειρότερο είναι πως εάν αφαιρεθούμε και χάσουμε, δεν υπάρχει κάποιο checkpoint και πρέπει να επαναλάβουμε ολόκληρη την boss stage (η οποία συχνά περιλαμβάνει ορισμένα εντελώς απίστευτα trick shots) από την αρχή, κάτι που προκαλεί τεράστιο εκνευρισμό, ειδικά από την στιγμή που απλώς θέλαμε να παίξουμε λίγο φλιπεράκι για να χαλαρώσουμε.

ROTR4H οθόνη επιλογής χαρακτήρων. Πρώτες μούρες όλοι, μη μου πείτε;

Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο hardcore και ζόρικο είναι το Rollers Of The Realm. Το γλυκό του παρουσιαστικό κρύβει μια Μακιαβελική πρόσμιξη υποσυστημάτων, τα οποία λειτουργούν συνεργιστικά προκειμένου να αυξάνουν κατακόρυφα τον βαθμό της πρόκλησης αλλά και του εθισμού. Σίγουρα δεν απευθύνεται σε όλους (οι πιο…casual παίκτες, σίγουρα θα τρομοκρατηθούν μόλις λήξουν τα ρομαντικά tutorials και ξεκινήσει ο αληθινός χαμός), αλλά για τον κατάλληλα άρρωστο μπιλιαδόρο, αποτελεί μια μοναδική πρόκληση, φουλ κομπλέ με το γοητευτικό ναΐφ σενάριό της και το νοσταλγικό παραμυθένιο θέμα της.

Pros

  • Εξαιρετική υλοποίηση της βασικής puzzle pinball μηχανικής του
  • Γλυκύτατη παραμυθένια παρουσίαση
  • Υψηλός δείκτης δυσκολίας, μεγάλη αντοχή στο χρόνο

Cons

  • Ίσως *υπερβολικά* δύσκολο για τους αμύητους
  • Εν τέλει, μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κλάσεων και των χαρακτήρων
  • Απουσία τακτικών checkpoints μέσα σε μεγαλύτερα επίπεδα που μας αναγκάζουν να χάνουμε αρκετή ώρα παιχνιδιού για κάθε μας αποτυχία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL