REVIEWS

NBA PLAYGROUNDS

Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που μπορεί να παιχτεί με μεγάλη ευκολία τόσο σε κλειστές αρένες με καλογυαλισμένο παρκέ και λαμπερούς προβολείς όσο και σε ανοιχτά γήπεδα με άσφαλτο υπό το φως του ήλιου. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε το παραδοσιακό άθλημα όπως το παρακολουθούμε στην τηλεόραση και το μαθαίνουμε στις ακαδημίες, ενώ στη δεύτερη έχουμε μια πιο «βρώμικη» και σκληρή παραλλαγή όπου οι περισσότεροι κανόνες είναι συμφωνημένοι μεταξύ των παικτών. Στο Streetball, οι τακτικές και το ομαδικό παιχνίδι δίνουν τη θέση τους στο θέαμα και στις πρωτοβουλίες των παικτών.

Μολονότι κατά το παρελθόν, στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, το Streetball βρήκε λαμπρή εκπροσώπηση στο NBA Jam και στη σειρά NBA Street, σήμερα έχει εγκαταλειφτεί. Ώσπου μια μικρή ανεξάρτητη εταιρία ονόματι Saber Interactive (Quake Champions, Halo Online) ανακοίνωσε το NBA Playgrounds ένα μήνα προτού κυκλοφορήσει. Δίχως ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες ο τίτλος επιχειρεί να καλύψει το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο arcade μπάσκετ. 

NBAP 2smallΑρχίζει το ματς!

Το NBA Playgrounds προσφέρει αγώνες Streetball 2v2. Οι περισσότεροι βασικοί κανονισμοί του μπάσκετ δεν εφαρμόζουν εδώ, αφού φάουλ, βήματα, μπρος-πίσω και άουτ δεν υπάρχουν. Αλλά ούτε και οι νόμοι της φυσικής ισχύουν ιδιαίτερα, αφού οι αθλητές κάνουν υπέρ-άλματα και εκτελούν χορογραφίες που θυμίζουν ασκήσεις ενόργανης γυμναστικής όταν επιχειρούν κάρφωμα. Επιτρέπονται αγκωνιές στην επίθεση και σπρωξίματα στην άμυνα. Το γρήγορο παιχνίδι ευνοείται, καθώς οι ομάδες διαθέτουν 12 δευτερόλεπτα για να εκδηλώσουν επίθεση, με τους αγώνες διαρκούν πέντε λεπτά και προσφέρουν πλούσιο θέμα.

Το πρώτο καλάθι του αγώνα, όπως και τα τέλεια χρονικά εκτελεσμένα σουτ επιβραβεύονται με έναν έξτρα πόντο. Οι ενέργειες που πραγματοποιούμε κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπως κλεψίματα, κοψίματα, καρφώματα, δίποντα και alley-oops γεμίζουν σταδιακά μία ειδική μπάρα (Lottery Pick Bar), ενώ το «σπρώξιμο» την αδειάζει μεμιάς. Σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα τρίποντα ύστερα από εκτεταμένη γκρίνια των παικτών, οι δημιουργοί με το τελευταίο update (1.1.0) αύξησαν σημαντικά τη δυσκολία επίτευξής τους και παράλληλα τα εξαίρεσαν από το γέμισμα της ειδικής μπάρας. 

NBAP 3smallNowitzki για τρεις!

Πού, όμως, χρησιμεύει αυτή η Lottery Pick Bar; Κάθε φορά που γεμίζουμε την ειδική μπάρα ανταμειβόμαστε με ένα τυχαίο power-up (lottery Pick) το οποίο αν το εκμεταλλευτούμε σωστά όσο διαρκεί μπορούμε να αλλάξουμε άρδην την έκβαση του αγώνα υπέρ μας. Τα διαθέσιμα power-ups είναι τα εξής:

2x in the Paint – Τα καρφώματα και τα alley-oops μετρούν το διπλάσιο (4 πόντοι).

2x 3-Pointer – Τα τρίποντα μετρούν το διπλάσιο (6 πόντοι).

Speed Boost – Κερδίζουμε ταχύτητα χωρίς να ξοδεύουμε αντοχή (stamina).

12” Timer – Η επίθεση του αντιπάλου έχει τη μισή διάρκεια (6 δευτερόλεπτα).

Electric Ball – Μόλις περάσουμε τη σέντρα η μπάλα γίνεται απαστράπτουσα μπλε και το σουτ μας δεν μπορεί να μπλοκαριστεί ούτε να χαθεί (όσο άστοχο κι αν είναι).

Star Shot – Εμφανίζεται ένα αστέρι σε τυχαίο σημείο του γηπέδου. Αν πετύχουμε σκορ από εκείνο το σημείο τότε οι πόντοι μας πολλαπλασιάζονται και εμφανίζεται άλλο αστέρι σε άλλο σημείο. Συνολικά εμφανίζονται μέχρι τρία αστέρια και σε τρεις επιθέσεις μπορούμε να πετύχουμε 20-30 (!) πόντους.

Επιπρόσθετα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την αντοχή που διαθέτει ο κάθε αθλητής, την οποία ξοδεύει τρέχοντας, ντριμπλάροντας, επιχειρώντας κλέψιμο κτλ. Με την αντοχή στο κόκκινο οι δυνατότητές μας περιορίζονται και είναι αδύνατο να καρφώσουμε.

Η εξοικείωση με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη. Τώρα ειδικά που προστέθηκε μετρητής στο σουτ και δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε την κίνηση του παίκτη, ο χειρισμός είναι πιο εύκολος από ποτέ. Δε θα προβληματιστείτε να βρείτε πως δουλεύει το καθετί, ενώ τo ίδιο το παιχνίδι ξεκλειδώνεται σταδιακά. Αρχικά έχουμε πρόσβαση μόνο στο exhibition match και σε ένα τουρνουά (4 αγώνων) ενάντια στην AI. Κάθε αγώνας στο τουρνουά έχει κι από ένα προαιρετικό challenge του τύπου: κάνε 3 κλεψίματα, 2 κοψίματα, πέτυχε χ δίποντα κ.α. Κερδίζοντας στο τουρνουά ξεκλειδώνουμε το επόμενο (υπάρχουν έξι συνολικά), από ένα power-up και τα online παιχνίδια. Πλέον μετά το τελευταίο update εκτός του random matchmaking είναι εφικτό να παίξουμε κόντρα σε φίλους μας. Για το προσεχές μέλλον έχουν ανακοινωθεί και τα online τουρνουά.

NBAP 4smallΤο καλύτερο πακέτο καρτών μέχρι στιγμής.

Ακόμα και το ρόστερ μας είναι κλειδωμένο και ανοίγει σταδιακά. To ΝΒΑ Playgrounds διαθέτει τεράστιο εντυπωσιακό ρόστερ με πάνω από 150 θρύλους του ΝΒΑ τόσο του παρόντος όσο και του παρελθόντος. Όλοι οι αθλητές έχουν από μία κάρτα με στατιστικά παρόμοια με τα χαρτάκια που μάζευαν κάποιοι μικροί και κολλούσαν σε άλμπουμ. Πέντε από αυτές τις κάρτες βρίσκονται τυχαία μέσα σε ασημένια και χρυσά σακουλάκια. Εμείς έχουμε ένα γενικό level και συμμετέχοντας σε αγώνες αποκτούμε experience points (XP), όταν κάνουν level up ανταμειβόμαστε με ένα σακουλάκι καρτών. Άλλος τρόπος για να αποκτήσουμε σακουλάκια είναι να κερδίσουμε τα τουρνουά. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν καθόλου microtransactions στο παιχνίδι και όλα γίνονται μέσα από τις δραστηριότητες του.

Οι αθλητές χωρίζονται σε απλούς, epic και legendary. Οι τελευταίοι διαθέτουν ξεχωριστούς πανηγυρισμούς και αναγνωρίσιμες signature moves, για παράδειγμα θα δείτε τον Dirk Nowitzki να κάνει το χαρακτηριστικό του step-back fadeaway σουτ και τον Shaquille O’Neal να καρφώνει με τα δύο χέρια. Ο κάθε αθλητής με τη σειρά του έχει δικό του level (bronze, silver και gold), το οποίο αυξάνεται κάθε φορά που μετέχει σε αγώνες. Παράλληλα ο αθλητής εμπλουτίζει τo ρεπερτόριο των κινήσεων που γνωρίζει, ενώ τα στατιστικά του παραμένουν ως έχουν. Σε περίπτωση διπλής κάρτας τότε προστίθεται XP στην ατομική του μπάρα.

NBAP 5smallΕνδιαφέρουσες πληροφορίες για κάθε παίκτη.

Η απεικόνιση των αθλητών είναι εξαιρετική, τόσο εμφανισιακά όσο και ως προς το animation. Έχουν επιλεγεί καρτουνίστικα γραφικά με τα κεφάλια των αθλητών να είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Όλοι είναι αμέσως αναγνωρίσιμοι. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί επίσης στις εμφανίσεις τους, καθώς οι αθλητές του παρελθόντος φορούν τις παλιές τους εμφανίσεις με τα παλιά λογότυπα. Τα κοντά σορτσάκια και οι ψηλές κάλτσες είναι πάλι στη μόδα. Μεγάλη ποικιλία συναντούμε στα καρφώματα, στις ντρίπλες και γενικότερα στις κινήσεις των παικτών.

Στον ηχητικό τομέα, υπάρχουν δυο σχολιαστές τους οποίους βλέπουμε και στην πλαϊνή γραμμή του γηπέδου. Έχουν αρκετά καλές ατάκες μες στο πνεύμα του παιχνιδιού, ενώ δε διστάζουν πολλές φορές να σπάνε τον τέταρτο τοίχο και εκτός από αγώνα μπάσκετ να περιγράφουν βιντεοπαιχνίδι συμβουλεύοντας τον παίκτη να αφήσει κάτω το χειριστήριο έπειτα από αποτυχημένη προσπάθεια. Προσωπικό παράπονο στον ήχο αποτελεί η χρήση του ίδιου ηχητικού εφέ σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις. Όταν κοντεύει να λήξει ο χρόνος επίθεσής μας, το ενεργοποιημένο power-up αλλά και ολόκληρο το παιχνίδι υπάρχει το ίδιο ηχητικό εφέ και ώρες-ώρες μπερδεύει αρκετά.

NBAP 6smallAlley-Oop incoming!

Συνοψίζοντας το NBA Playgrounds είναι ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό παιχνίδι για να περνάει η ώρα. Διαθέτει ορισμένες καλές ιδέες, η υλοποίηση των οποίων όμως χρειάζεται λίγη δουλειά παραπάνω, όπως τα power-ups που από την περιγραφή τους κάποιος καταλαβαίνει πως είναι άνισα. To σύστημα με τις κάρτες είναι αρκετά ανταποδοτικό και έχει ενσωματωθεί όμορφα. Αν και στην περίπτωση που έχετε κάποιον αγαπημένο παίκτη ίσως περάσει αρκετή ώρα μέχρι να σας τύχει και να μπορέσετε να παίξετε μαζί του. Υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ παικτών-δημιουργών. Στα θετικά η γρήγορη αντίδραση των δημιουργών που συγκέντρωσε feedback από τους παίκτες και δε δίστασε να αλλάξει βασικούς gameplay μηχανισμούς για να ικανοποιήσει την πλειοψηφία. Τέλος έχουν δεσμευτεί για «επιθετική» υποστήριξη με αύξηση του περιεχομένου και συνεχείς βελτιώσεις. Μπορείτε να μπείτε στο γκρουπ στο Facebook και να ψηφίσετε το επόμενο γήπεδο.

Pros

  • Διασκεδαστικός arcade χειρισμός
  • Πλουσιότατο ρόστερ
  • Όμορφα καρτουνίστικα γραφικά
  • Giannis Antetokounmpo

Cons

  • Τα power-ups είναι άνισα
  • Απουσία replays
  • Ορισμένα ηχητικά εφέ συγχέονται μεταξύ τους

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 75%

75%

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

7 Comments

  1. Πολύ ωραίο Βάσσια το review σου. Όσον αφορά το παιχνίδι, είχα κάποια παράπονα στην αρχή, που τα επισημαίνεις και εσύ στο review, κυρίως με το gameplay, αλλά η εταιρία έχει βγάλει μέχρι σήμερα 2 ή 3 μεγάλα updates, σημάδι ότι θα το “προχωρήσουν” το παιχνίδι και θα διορθώσουν αργά ή γρήγορα τα “κακώς κείμενα”.
    Έλειπε ένα τέτοιο παιχνίδι από την εποχή μας. Μπράβο τους για την προσπάθεια.
    Στα πολύ θετικά του παιχνιδιού είναι και το full licencing που διαθέτει, οπότε μιλάμε για τους πραγματικούς παίκτες του NBA.
    Πρέπει να έχει πολύ πλάκα και το couch co-op, δεν το έχω δοκιμάσει.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL