Captain's LogEDITORIALS

Έτσι θα έφτιαχνα το Half-Life 3

Τι συμβαίνει με το Half-Life 3; Το ερώτημα που βασανίζει εκατομμύρια gamers δεν έχει βρει ακόμα πειστική απάντηση. Η Valve έχει κουκουλωθεί σε μανδύα μυστικότητας και αρνείται ακόμα και να πει τον αριθμό “3”, οι όποιες ασαφείς πληροφορίες έρχονται από τρίτους και δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά, η σειρά κινδυνεύει να περάσει στη λήθη και ο Gabe Newell περιορίζεται σε μισόλογα που καταλήγουν να επιτείνουν την αγωνία των Half-Life fans. Ένα προσωρινό σφάλμα στα συστήματα της Valve πριν από μερικούς μήνες επιβεβαίωσε οτι όντως το παιχνίδι βρίσκεται υπό (κάποιας μορφής) ανάπτυξη αλλά ο αριθμός των ασχολούμενων υπαλλήλων με το project ήταν ιδιαίτερα μικρός, γεγονός που εκλήφθη ως ένδειξη οτι το πολυπόθητο τρίτο μέρος της θρυλικής σειράς θα αργήσει αρκετά να κυκλοφορήσει. Οι μόνες “απευθείας” αναφορές της Valve στο παιχνίδι προέρχονται από συνεντεύξεις του Gabe Newell ο οποίος με πλάγιο τρόπο δήλωσε οτι η καθυστέρηση του Half-Life 3 οφείλεται σε δύο κυρίως γεγονότα: στην επιθυμία της Valve να παρουσιάσει στο κοινό έναν τίτλο που θα είναι τουλάχιστον το ίδιο ποιοτικός και επαναστατικός όσο οι προκάτοχοί του, αλλά και στη θέληση της κολεκτίβας των υπαλλήλων της να εντάξουν τα όποια νέα games στο επιχειρηματικό μοντέλο που η εταιρία ακολουθεί με τα τελευταία της παιχνίδια, συγκεκριμένα το περίφημο “games as a service”. 

Ως φανατικός Half-Life fan καταλαβαίνω και τα δύο επιχειρήματα αλλά δεν τα αποδέχομαι ως δικαιολογίες για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Τα πρώτα δύο Half-Life έγραψαν ιστορία και θεωρούνται δικαίως ως τα καλύτερα FPS της εποχής τους (suck it Κουτσούκο), επηρεάζοντας ολόκληρη τη βιομηχανία του gaming και αφήνοντας βαθιά σημάδια στο είδος των first person shooters από την κυκλοφορία τους και μετά. Το όποιο sequel θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε αντάξιο αυτής της κληρονομιάς, ειδικά μετά από τόσα πολλά χρόνια αναμονής. Επιπλέον, η εμπορική επιτυχία της Valve και του νέου της μοντέλου σε παιχνίδια όπως το Team Fortress 2, το DOTA 2 και το Counter-Strike: Global Offensive δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα, οπότε κατανοώ πως δεν είναι εύκολο για την εταιρία να γυρίσει στα παραδοσιακά single player shooters όταν βλέπει το χρήμα να ρέει με το free2play και τις συναλλαγές στην Steam Marketplace. Από την άλλη όμως πιστεύω πως και η ίδια η Valve θα αναγνώριζε το προφανές: το να αφήνεις ένα όνομα όπως το Half-Life να μουχλιάζει στα συρτάρια σου χωρίς να το εκμεταλλεύεσαι, ιδίως όταν το σύνολο της αγοράς δείχνει οτι διψά για το επόμενο Half-Life (δείτε απλά τις υστερικές αντιδράσεις σε όλο το internet κάθε φορά που κυκλοφορεί ένα ψίχουλο φήμης), είναι έγκλημα. Τόσο απλά. Εξάλλου, αν καθίσουμε και το μελετήσουμε το πράγμα, ο συνδυασμός ενός single-player shooter με το επιχειρηματικό μοντέλο του Games As A Service δεν είναι δα και ο Γόρδιος Δεσμός. Η Valve διαθέτει μερικούς από τους πιο έξυπνους ανθρώπους του gaming στις τάξεις της, είμαι σίγουρος οτι μπορούν να βρουν μια φόρμουλα ώστε το Half-Life 3 να ενταχθεί ομαλά στο εν λόγω μοντέλο χωρίς να χάσει την ταυτότητά του. 

HL3pitch2Η επιτυχία των hats για το TF2 δε σημαίνει ότι όλα τα παιχνίδια πρέπει να ακολουθήσουν τυφλά το ίδιο μοντέλο.

Τι σημαίνει όμως αλήθεια ο όρος “Games As A Service” (GAAS); Με απλά λόγια, το μοντέλο του GAAS είναι το ακριβώς αντίθετο της παραδοσιακής “Fire and Forget” λογικής την οποία ακολουθούσε για δεκαετίες η βιομηχανία του gaming. Παλιότερα τα games είχαν συγκεκριμένη… ημερομηνία λήξης: αγοράζαμε ένα παιχνίδι, το τελειώναμε, περνούσαμε στο επόμενο. Πλέον ο στόχος των εταιριών είναι να κρατήσουν το ενδιαφέρον μας στο ίδιο παιχνίδι για μήνες ή ακόμα και χρόνια, τοποθετώντας εντός των παιχνιδιών μηχανισμούς μέσω των οποίων μπορούν να εισπράττουν έσοδα σε βάθος χρόνου με “αντάλλαγμα” την παροχή επιπλέον περιεχομένου στους παίκτες. Τα MMOs αποτελούν κλασικό παράδειγμα του Games As A Service αλλά όχι το μόνο. Πλέον τα περισσότερα multiplayer-focused games της αγοράς έχουν υιοθετήσει παρόμοιες τακτικές σε μια προσπάθεια να παραμείνουν στους σκληρούς δίσκους των παικτών για όσο δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η Valve έχει αναγάγει το Games As A Service σε επιστήμη με την παραοικονομία που έχει στήσει γύρω από όλους τους πρόσφατους τίτλους της, με τη βοήθεια μάλιστα του τωρινού Υπουργού Οικονομικών της χώρας μας, Γιάννη Βαρουφάκη! Μπορεί άραγε ένα παρόμοιο σύστημα να ενσωματωθεί και να εφαρμοστεί με επιτυχία σε ένα παραδοσιακό single player shooter όπως το Half-Life; Η Valve είναι αλήθεια πως δοκίμασε τα νερά με το Portal 2 και μάλλον απέτυχε, αφού η οικονομία του παιχνιδιού δεν έφθασε ποτέ στα επίπεδα άλλων τίτλων της εταιρίας. 

Αν λοιπόν τα στελέχη της Valve δεν είναι σίγουρα για το πώς μπορούν να προσαρμόσουν το Half-Life 3 στην τρέχουσα πολιτική  του Games As A Service, η δική μου πρόταση είναι να κοιτάξουν πέρα από τη δική τους αυλή. Όχι πολύ μακριά, αφού το παράδειγμα από το οποίο τους προτρέπω να εμπνευστούν βρίσκεται στην ίδια γειτονιά. Ποιο παιχνίδι συνεχίζει να πουλάει ακόμα και σήμερα, πολλά χρόνια από την αρχική του κυκλοφορία; Ποιο παιχνίδι βρίσκεται συνεχώς στο Top-10 των τίτλων με τους περισσότερους χρήστες in-game καθημερινά; Ποιο παιχνίδι ενέπνευσε τους modders ώστε να δημιουργήσουν μεγάλο όγκο user-generated content και να συνεχίζουν να το εμπλουτίζουν ασταμάτητα; Ποιο παιχνίδι έχει πουλήσει πάνω από οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα, το μοναδικό καθαρά single player παιχνίδι που έχει φθάσει σε αυτό το επίπεδο στο Steam;

HL3pitch1

Η λύση στον γρίφο του HL3 είναι μπροστά στα μάτια της Valve και αυτή κοιτάζει τον απέναντι τοίχο. Όσο παράξενο και αν σας ακούγεται, πιστεύω πως το επόμενο Half-Life θα πρέπει να βασιστεί κυρίως στο μοντέλο του Elder Scrolls V:Skyrim αλλά και να “κλέψει” μερικές ιδέες τόσο από το console game Destiny όσο και από ένα δωρεάν mod που εκτόξευσε τις πωλήσεις του αρχικού παιχνιδιού, το Just Cause 2 multiplayer mod. Και επειδή υποθέτω οτι έχω μαζέψει ήδη αρκετά virtual φάσκελα ανά την Ελλάδα, ακούστε με προτού με πατάξετε στα comments και διαβάστε το πλήρες σχέδιο που έχω στο μυαλό μου για το επόμενο Half-Life. Έτοιμοι;

HALF-LIFE 3 DESIGN DOCUMENT, COPYRIGHT ADMIRAL 2015

(Προσοχή: Στην επόμενη παράγραφο υπάρχουν spoilers για το Half-Life 2 Episode 2)

Σενάριο

To Half-Life 2 Episode 2 τελείωσε με ένα αγωνιώδες cliffhanger ending: Ο Gordon Freeman κατάφερε μετά από μεγάλη μάχη να αμυνθεί ενάντια στην επιδρομή των Striders και να προστατεύσει τη βάση των επανασταστών μέχρι να εκτοξευτεί ο πύραυλος που έκλεισε οριστικά την space portal προς τον κόσμο των Combine, αποκόπτοντας τις επι γης δυνάμεις τους από τον μητρικό πλανήτη. Ωστόσο, πριν ο Gordon, η Alyx και ο πατέρας της καταφέρουν  να διαφύγουν προς το μυστηριώδες σκάφος Borealis, δύο Combine Advisors εισβάλλουν στη βάση, σκοτώνουν τον Eli και αιχμαλωτίζουν τους δύο πρωταγωνιστές, πριν το ρομπότ Dog παρέμβει και τρέψει τους Advisors σε φυγή. Το Episode 2 κλείνει με την Alyx να κλαίει πάνω από το άψυχο πλέον σώμα του πατέρα της σε μια ιδιαίτερα συναισθηματική σκηνή.

HL3Pitch03

To Half-Life 3 ξεκινά από εκεί που σταμάτησε το Episode 2, με τον Gordon Freeman να έχει πλέον να αντιμετωπίσει τις εναπομείνασες δυνάμεις των Combine στη γη. Στόχος του είναι να απελευθερώσει όσες περιοχές παραμένουν ακόμα υπό τον έλεγχο των εισβολέων, να αποτρέψει τη δημιουργία μιας καινούριας portal που θα έφερνε ενισχύσεις στο στρατό των Combine και τελικά να φθάσει στο Borealis, το πλοίο στο οποίο η αντίσταση πιστεύει οτι κρύβεται το κλειδί για την οριστική νίκη στον πόλεμο εναντίον των εξωγήινων.   

Single Player

To Half-Life 3 διεξάγεται σε έναν τεράστιο ανοικτό κόσμο στα πρότυπα του Skyrim, του Witcher 3 αλλά και άλλων open world action games (π.χ. Far Cry, Shadows of Mordor). Η περιοχή που θα επιλεγεί ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της Valve, το παιχνίδι θα μπορούσε να συνεχίσει τις περιπέτειες του Gordon Freeman στην ανατολική Ευρώπη ή να μεταφέρει το σκηνικό στις ΗΠΑ, τη Σκανδιναβία, την Αφρική, οπουδήποτε θελήσουν οι καλλιτέχνες της Valve. Ακολουθώντας την πεπατημένη των open-world RPGs ο Gordon Freeman θα έχει ως αποστολή την ολοκλήρωση ενός main quest, με αντικείμενο όπως είπαμε την οριστική απαλλαγή της γης από την απειλή των Combine. Επιμέρους objectives θα μπορούσαν να αποτελούν η εξόντωση των επιζώντων  Advisors, η αποφυγή σχηματισμού μιας νέας διαστημικής portal, η ανακάλυψη της μοίρας του Dr Wallace Breen ή ακόμα και το σαμποτάζ μιας ενδεχόμενης “τελικής λύσης” από τους Combine με την αποτροπή της πυροδότησης κάποιου όπλου μαζικής καταστροφής. Το φινάλε του Half-Life 3 θα περιλαμβάνει τον Gordon Freeman να ταξιδεύει στο χρόνο ή μεταξύ εναλλακτικών διαστάσεων εκμεταλλευόμενος την τεχνολογία του Borealis ώστε να σταματήσει την εισβολή των Combine και την υποδούλωση της γης πριν καν αυτή συντελεστεί. Στην πορεία θα ανακαλύψει επιτέλους την αλήθεια πίσω από την αινιγματική φιγούρα του G-Man.

Witcher3 

Πέρα από το main quest το παιχνίδι θα προσφέρει επίσης μια μεγάλη ποικιλία από side quests με διάφορα objectives. Εδώ θα προτιμούσα η κύρια πηγή έμπνευσης να προέλθει όχι από το Skyrim αλλά από το Witcher 3. Δεν αμφισβητώ την ποσότητα του επιπλέον περιεχομένου στον τίτλο της Bethesda αλλά, όπως και να το κάνουμε, η CD Projekt βρίσκεται ξεκάθαρα σε διαφορετικό επίπεδο σε αυτό τον τομέα. Τα sidequests λοιπόν θα μπορούσαν να έχουν ως αντικείμενο την απελευθέρωση επιμέρους περιοχών από τις δυνάμεις των Combine, την αναζήτηση ενός πολύτιμου συμμάχου ο οποίος θα βοηθήσει καθοριστικά την αντίσταση, την εξόντωση ενός “αστεριού” των Combine που δημιουργεί πολλούς πονοκεφάλους, την εξερεύνηση για προηγμένη τεχνολογία, το σαμποτάζ εγκαταστάσεων, το στήσιμο νέων βάσεων και την επάνδρωσή τους καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Εξυπακούεται οτι κάποιο sidequest θα πρέπει να έχει ως αντικείμενο την ανακάλυψη ενός ερειπωμένου πλέον test chamber όπου κάποτε διεξάγονταν πειράματα υπό την επίβλεψη ενός προηγμένου συστήματος ΑΙ… Θα ήταν υπέροχο να χρησιμοποιηθεί κάποιο σύστημα στο στυλ του Mass Effect 3 που να καταγράφει την δραστηριότητα του Gordon και να αλλάζει την έκβαση της κεντρικής campaign ανάλογα με τις πράξεις του.

Multiplayer

Εδώ τα πράγματα είναι απλά, μια που η Valve μπορεί να αντλήσει έμπνευση από πολλαπλές πηγές. Συγκεκριμένα, από το Destiny, το GTA Online και το Just Cause 2 multiplayer mod. Ο κόσμος του παιχνιδιού ήδη υπάρχει μέσω της single player campaign, το μόνο που χρειάζεται η Valve είναι να προσθέσει κάποιο progression system και ορισμένα μικρότερα multiplayer modes ώστε να ικανοποιήσει όσους ψάχνουν την γρήγορη δράση. Το κυρίως multiplayer mode θα διεξάγεται σε έναν persistent world όπου οι παίκτες θα επιλέγουν να ενταχθούν είτε στους κατακτητές Combine είτε στις δυνάμεις της Αντίστασης. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ένα καλό unlocking και loot system, προσθέτουμε τον παράγοντα της κατάκτησης/απελευθέρωσης περιοχών α λα Planetside 2 με τα αντίστοιχα bonuses για τους νικητές, πασπαλίζουμε daily challenges και διάφορα μηνιαία events και έχουμε μια συνταγή που θα κρατήσει τους παίκτες κολλημένους για μήνες αν όχι χρόνια. Η Valve έχει αν μη τι άλλο πλούσια εμπειρία στην κατασκευή εθιστικών multiplayer games οπότε δεν υπάρχει περίπτωση το multiplayer του Half-Life 3 να μην είναι ποιοτικό και προσεγμένο.

Games As A Service / Modding

Και τώρα ερχόμαστε στο ενδιαφέρον κομμάτι, αυτό που υποτίθεται πως δυσκολεύει την Valve και δεν βγάζει τόσο καιρό το τρίτο κεφάλαιο της σειράς. Πώς μπορεί το Half-Life 3 να ενταχθεί στο μοντέλο του Games As A Service; 

Την απάντηση την έδωσε η ίδια η Valve μέσω της πρόσφατης προσπάθειάς της να καθιερώσει τα paid mods. O κόσμος του Half-Life είναι αγαπητός στη μεγάλη μάζα των gamers (και πάλι, suck it Κουτσούκο)  οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία οτι την επόμενη μέρα της κυκλοφορίας του Half-Life 3 ένας στρατός από modders θα ξεκινήσει να δημιουργεί επιπλέον περιεχόμενο για το παιχνίδι. Ας μην ξεχνάμε επίσης οτι η Half-Life modding scene ανέδειξε ήδη μεγάλα ταλέντα στο χώρο του modding, όπως τον Adam Foster, δημιουργό του εκπληκτικού Minerva mod ο οποίος ακριβώς λόγω της τρομερής δουλειάς του έπιασε δουλειά στη Valve. Άρα η αμερικανική εταιρία θα έχει βάλει τις βάσεις ώστε το Half-Life 3 να αποκτήσει modding scene εφάμιλλη του Skyrim και να πουλάει αντίτυπα για πολλά χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία. Μάλιστα, αν η μηχανή γραφικών Source 2 είναι όσο ανοικτή και mod-friendly όσο ισχυρίζεται η Valve, τότε και η ίδια η Valve θα είναι σε θέση να αναπτύσσει συνεχώς το παιχνίδι, να προσθέτει νέο περιεχόμενο στο single και το multi player, να βελτιώνει τα γραφικά, ακόμα και να ενσωματώνει ολόκληρα expansions χωρίς να απαιτείται η αγορά ενός νέου παιχνιδιού ή η δημιουργία μιας νέας μηχανής γραφικών. Κάποτε η Valve προσπάθησε να καθιερώσει το episodic gaming με τα Half Life Episodes 1 και 2. Το Half-Life 3 θα ήταν το ιδανικό “όχημα” για να ξαναδοκιμαστεί το μοντέλο αυτό, σε μια αγορά η οποία έχει πλέον μεγαλώσει και είναι πιο ώριμη για κάτι τέτοιο. Φυσικά για το multiplayer η δυνατότητα αγοράς hats, skins κλπ είναι αυτονόητη.  

SteamOS / Steam Controller

SteamController

Η επιχείρηση καθιέρωσης μιας νέας gaming platform (SteamOS) και ενός νέου χειριστηρίου (Steam Controller) δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη και, το κυριότερο, ίσως δε γίνει ποτέ χωρίς κάποιο ισχυρό κίνητρο ώστε ο gamer να δοκιμάσει τα νέα αυτά προϊόντα. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα Half-Life 3 που θα είναι απίστευτα optimized για το SteamOS και θα εκμεταλλεύεται τις καινοτόμες λειτουργίες του Steam Controller ώστε να προσφέρει gameplay που δεν θα μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού; Φανταστείτε πιθανά benchmarks που θα δείχνουν οτι το Half-Life 3 αποδίδει 20, 30, ακόμα και 40% καλύτερα στο SteamOS σε σχέση με τα Windows 10. Δεν θα ήταν ισχυρότατο κίνητρο για τους hardcore gamers και τους φανατικούς των επιδόσεων; Η χρήση του Half-Life 3 ως Δούρειο Ίππο για την εγκαθίδρυση του SteamOS σε θέση κανονικού ανταγωνιστή των Windows φαντάζει τόσο αυτονόητη, τόσο λογική που δεν μπορώ να πιστέψω οτι δεν βρίσκεται ήδη στο μυαλό των ιθυνόντων της Valve. Ωραία τα Left4Dead, Portal, DOTA, μότα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, αλλά η ναυαρχίδα της Valve, ο τίτλος που με την ανακοίνωσή του θα προκαλέσει σεισμό στο internet, είναι μόνο το Half-Life 3. Τέλος. Συνεργάζεσαι και με την Alienware για ένα ποιοτικό Steam Machine με το Half-Life 3 δώρο στο πακέτο και η νέα πλατφόρμα ξεκινά την πορεία της δυναμικά, όχι ασθμαίνοντας όπως κάνει μέχρι σήμερα. 

Επίλογος: Valve, I am disappoint

Αυτά. Ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει στο εσωτερικό της Valve που να έχει ως αποτέλεσμα να ξεμένει το Half-Life 3 στο ράφι τόσα χρόνια. Αρνούμαι να πιστέψω οτι δεν υπάρχει ενδιαφέρον στα στελέχη της εταιρίας για τη συνέχιση της σειράς και δε συζητώ καν το ενδεχόμενο να έχουν στερέψει από ιδέες. Εντάξει, ξέρω, “Valve time” και άγιος ο Θεός, όμως το ενδιαφέρον του κοινού δεν θα συντηρείται δια παντός. Ήδη οι νέες γενιές των gamers μεγαλώνουν χωρίς να γνωρίζουν τι εστί Half-Life και είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι το όνομα “Gordon Freeman” να γίνει συνώνυμο του “Duke Nukem“. Θα είναι όμως κρίμα, θα είναι εντελώς ανόητο εκ μέρους της Valve και κυρίως θα είναι άδικο για τα εκατομμύρια των οπαδών της σειράς να καταλήξει το Half-Life 3 οριστικά ως ανέκδοτο. Εγώ από την πλευρά μου θα μεταφράσω το παρόν κείμενο στα αγγλικά και θα το στείλω στον ίδιο τον Gabe Newell, μπας και αξιωθώ να παίξω το Half-Life 3 προτού μπω στο γηροκομείο. Οπότε αν δείτε καμιά ανακοίνωση του παιχνιδιού μέσα στο έτος, να το ξέρετε: σε μένα το χρωστάτε.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

9 Comments

  1. Ναύαρχε, καλά όλα αυτά, αν κατάλαβα καλά έχουν βγει δυο προηγούμενα παιχνίδια με τίτλο Half Life και η συζήτηση γίνεται για ένα τρίτο, πιθανό μέρος της σειράς; Oh wait, ίσως φταίει το ΝΑΡΚΟΛΗΠΤΙΚΟ ΚΩΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ/ΚΟΠΙΑ B MOVIE ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ και έχει διαγράψει τεράστια κομμάτια της μνήμης μου.

    Πάντως εύγε, τέτοιο παιχνίδι θα στήριζα και εγώ, εκεί, σε ένα καλό sale -80%, δεν θα ήταν κακό.

    Όλσο, τo Κληρονομικό μου Χάρισμα με γαργαλά πως η Valve θα πάει ένα βήμα παραπέρα : λανσάρισμα του Half Life 3 ως αποκλειστικά VR τίτλου για την ολική καθιέρωση του HTC Vive. Τότε θα το αγόραζα με κλειστά μάτια, μόνο και μόνο για να μπορώ να γκρινιάξω σχετικά με το πώς μια τόσο υπέροχη τεχνολογία λανσάρεται με ένα τόσο αδιάφορο τίτλο 🙂

  2. Εσύ δεν έλεγες ότι δεν παίζεις shooter?
    Άρα προς τι η γκρίνια για τα σενάρια; 🙂
    Το θέμα στα HL ήταν πάντα το gameplay και ο τρόπος που παρουσίαζαν τις ιστορίες τους.

    Ο ανοιχτός κόσμος νομίζω θα έκανε κακό στη λογική του “ψάχνω λίγο για να βρω πως πάω παρακάτω”.
    Ρεαλιστικά δεν ελπίζω σε 3ο μέρος. Το λάθος ήταν εξαρχής το cliffhanger στο ep 2. Έχω συμβιβαστεί με την ιδέα εδώ και χρόνια και νιώθω καλά. Ίσως και η ίδια Valve, όπως ωραία επισημαίνεις, γνωρίζει πως ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος (Bioshock, Stalker, Metro, Singularity, Prey, Far Cry 3-4, Deus Ex: HR κλπ.) οπότε δε μπορεί να φτιάξει κάτι που έχουμε λίγο-πολύ ξαναδεί, από τη στιγμή που τα HL1-2 δεν έμοιαζαν με τίποτα άλλο την εποχή που κυκλοφόρησαν.

  3. Ρε θα το δείτε. VR only. Ο ύστατος εκβιασμός ώστε να υιοθετήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των gamers το HTC Vive. Exclusives!

    Και Αδάνιε δεν παίζω “shooterένια-shooters” τύπου Dead Effect/Battlefield/Whatever. Ζω εμπειρίες. Το Bioshock Infinite ήταν μια εμπειρία και ποσώς με ενδιέφερε ο τύπος του gameplay του (shooter εν προκειμένω). Απλά το ζούσα. Το Half Life ήταν το πιο-κλασσικό-πεθαίνεις νερντοσενάριο και θα με ξενέρωνε σε οποιοδήποτε format και να παρουσιαζόταν.

    Πάντως, όταν βγει Vive exclusive το HL3, όχι απλώς θα το πάρω πρώτος, αλλά θα γράψω λυσσασμένο editorial για το πώς η εμπειρία μου άλλαξε την ζωή, καθώς ακόμη και το πιο βαρετό πράγμα, όταν το ζεις, γίνεται περιπέτεια 🙂

  4. “δύο Combine Advisors εισβάλλουν στη βάση, σκοτώνουν τον Eli ”

    δεν το ξερουμε 100% οτι πεθαινει :p

    Εγω μεχρι και τη τελευταια μου μερα σε τουτο τον ματαιο κοσμο, θα ελπιζω οτι θα βγει το τριτο και τελευταιο κομματι της σειρας για να μαθω ποιος στον π****ο ειναι ο G-Man.

  5. Ωραίο άρθρο, αν και συμφωνώ με ΚΑουτσούκο.

    Αδυνατό να παίζω “άμυαλα” παιχνίδια, με σενάριο, στην καλύτερη περίπτωση, κλισεδιάρικο όσο δε πάει. I mean, aliens? Really?
    Οπότε, βγεί, δε βγεί, χου κέαρς… 😛

  6. Γίανη gamoten τι Γιάννη; 😀

    Πάντως αν δεν βγάλει κάτι θα χάσει το τρένο, υπάρχει τουλάχιστον μια γενιά gamers εκεί έξω που δεν ξέρουν τι είναι αυτό το half life που μας σκοτίζουν τα 3 (του Καράμπελα) και όσοι προσπαθούν να το παίξουν εκτός εποχής όπως ο Μποράτσος, απλά δεν “το πιάνουν”.

  7. Δε ξέρω για open world, νομίζω η μαγεία του Half Life είναι η ψευδαίσθηση της ελευθερίας σε σχετικά ελεγχόμενο περιβάλλον. Το μόνο σίγουρο είναι πως το παιχνίδι πρέπει να ονομάζεται HALF LIF3 😛
    A, και έχω και γω το προαίσθημα πως θα εμφανιστεί για virtual reality συσκευές της valve!
    Eίχε ένα ωραίο άρθρο πρόσφατα το RPS για το πως το HL2 σκότωσε τα shooter, και αν το σκεφτείτε έχουν δίκιο. Στα mid-late 90´s έβγαιναν fps με τη σέσουλα, αλλά τα HL ανέβασαν τόσο το επίπεδο θεάματος που πλέον (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) μόνο ΑΑΑ+ τίτλοι με μύρια budget μπορούν να κάνουν compete.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL