REVIEWS

STORIES UNTOLD

Οποισδήποτε γεννήθηκε στα πρώτα μισά της δεκαετίας του ’80, δεν είναι δυνατόν να μην ψάρωσε από τις διαφημιστικές εικόνες του Stories Untold. Χαμηλωμένο πορτατίφ, ένας CPC128 (εντάξει μπορεί να πέτυχα το μοντέλο λάθος, δεν είχα τον ίδιο, αλλά ναι ναι, δουλεύει με κασετόφωνο) και μια πανέμορφα σάπια οθόνη τίτλου για το “The House Abandon” να υπόσχεται ατελείωτες ώρες περιπέτειας και μυστηρίου. Διαβάζοντας την περιγραφή του παιχνιδιού στο κατάστημα του Steam, μαθαίνουμε πως πρόκειται για μια πειραματική συλλογή σύντομων περιπετειών τρόμου, οι οποίες αφηγούνται μια ενιαία ιστορία. Έντονα στοιχεία text adventure συνυπάρχουν με καθαρόαιμα puzzles και τα υπνωτιστικά μα συνάμα απειλητικά synthesizers των τίτλων αρχής κάθε επεισοδίου, παραπέμπουν απευθείας στο μαεστρικό Stranger Things που απολαύσαμε στο Netflix μέσα στο 2016.

20170312220649 1Το εξαιρετικά ανατριχιαστικό The House Abandon

Προφανώς λοιπόν και με έτρωγε το χεράκι μου να το δοκιμάσω. Η παραλαβή του review κώδικα καθυστέρησε αρκετά. Ο τίτλος μάλιστα έφτασε στην ψηφιακή μας θυρίδα ακριβώς την στιγμή που είχα αποφασίσει πως τελικά μάλλον θα τον έβλεπα στο απώτερο μέλλον σε κάποια ιδιαίτερη έκπτωση. Το ξεκίνησα με ελάχιστες προσδοκίες και μονάχα μια αμυδρή «τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται» υποψία αναφορικά με την αφήγηση και το σενάριό του.

Δυόμιση ώρες αργότερα (γιατί πραγματικά δεν σου επιτρέπει να σηκωθείς από το κάθισμά σου προτού το ολοκληρώσεις), έγειρα πίσω στην καρέκλα μου, ήπια μια γουλιά Chivas και έγνεψα ικανοποιημένος στις αόρατες text adventure θεότητες που στοιχειώνουν το δωμάτιό μου. Το Stories Untold είναι αληθινό. Και τίμιο. Και φέρνει μαζί του μια υπέροχα εξελιγμένη αίσθηση νοσταλγίας. Η πρώτη βινιέτα του, The House Abandon, είχε κυκλοφορήσει δωρεάν και μάλλον αθόρυβα, στην πλατφόρμα του itch.io, την χρονιά που μας πέρασε.

20170312221526 1Η βινιέτα στο εργαστήριο αρχίζει να ξεδιπλώνει τις πολλαπλές αρετές του παιχνιδιού

Τα παλικάρια στην No Code, προφανώς διαπίστωσαν πως μπορούσαν να εξελίξουν την κεντρική του ιδέα και αυτό ακριβώς έπραξαν με την κυκλοφορία του Stories Untold. Κάθε μια από τις τέσσερις βινιέτες που περιλαμβάνει είναι εντελώς ξεχωριστή και αρκετά διαφορετική ως προς το gameplay της. Στην πρώτη, καθόμαστε σε ένα δωμάτιο που θα μας γυρίσει πίσω στην προ-εφηβεία μας, με ένα παλιό text adventure, να μας περιμένει. Δεν θέλω να πάει ο νους σας στους εφιάλτες του Zork ή της πρόσφατης (σχετικά) υπερ-αποτυχίας CYPHER- A Cyberpunk Text Adventure. Το House Abandon είναι σχεδιασμένο τόσο σωστά, ώστε ακόμη και ένας παίκτης παντελώς άσχετος με το τιμημένο και ένδοξο είδος των text adventures, θα μπορέσει με άνεση να το ολοκληρώσει.

Όταν φυσικά, στα μισά περίπου της περιπέτειας, διαπιστώσουμε πως οι εντολές που πληκτρολογούμε αρχίζουν να επηρεάζουν άμεσα τις συνθήκες μέσα στο δωμάτιο που βρισκόμαστε, ενδέχεται να σηκωθούν οι τρίχες στον σβέρκο μας και να θελήσουμε να ανάψουμε τσιγάρο. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην NoCode για τον απλό μα συνάμα έξυπνο τρόπο με τον οποίο δίνει νέα πνοή σε ένα είδος κλινικά νεκρό.

Η δεύτερη και η τρίτη βινιέτα μας βρίσκουν να ακολουθούμε συγκεκριμένες οδηγίες προκειμένου να ολοκληρώσουμε ένα ιατρικό πείραμα και να αποκωδικοποιήσουμε μυστηριώδεις ραδιοφωνικές αναμεταδόσεις, αντίστοιχα. Τα συγκεκριμένα κομμάτια απαιτούν χαρτί και μολύβι στο πλάι μας και χωρίς ποτέ να είναι άδικα ή εκνευριστικά, αποτελούν εξαιρετικά δείγματα όμορφα δομημένων και απόλυτα λογικών γρίφων. Ειδικά η αίσθηση ικανοποίησης που αφήνει η επιτυχής αποκωδικοποίηση των μεταδόσεων του ασυρμάτου στην τρίτη βινιέτα, με γύρισε πολλά χρόνια πίσω, όταν η επίλυση ενός λογικού μα στριφνού γρίφου, άφηνε πάντα απαράμιλλο αίσθημα ικανοποίησης.

20170313010446 1Ειδικά ο γρίφος με τον κώδικα Morse, θα φέρει ζεστά χαμόγελα στα χείλη των ψυχασθενών ασυρματιστών ανάμεσά σας

Το τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο, δένει εξαιρετικά την αφήγηση των Ανείπωτων Ιστοριών, ακόμη κι αν το φινάλε προδίδεται λίγο νωρίτερα απ’ όσο πρέπει, τουλάχιστον για τους μυημένους στο είδος παίκτες. Το σύνολο του Stories Untold παρουσιάζει μια νοσταλγική αλλά όμορφα εξελιγμένη εκδοχή της βασικής σύλληψης των text adventures, αυτών των γλυκών απολιθωμάτων μιας περασμένης εποχής. Η τιμή διάθεσής του κρίνεται ως απόλυτα λογική ακόμη και χωρίς έκπτωση και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε κάθε φίλο αυτής της απροσδιόριστης μεταμεσονύκτιας ανατριχίλας.

Pros

  • Ιδιαίτερα φροντισμένο στον εικαστικό τομέα, μεταφέρει εξαιρετικά το πνεύμα της δεκαετίας του ’80 
  • Έξυπνοι και ουσιώδεις γρίφοι οι οποίοι προκαλούν δίχως να ταλαιπωρούν άσκοπα
  • Δυνατή γραφή και σωστός τρόπος παρουσίασης της ιστορίας του
  • Εξαιρετικός ρυθμός, δεν γίνεται ποτέ κουραστικό

Cons

  • Μάλλον σύντομη διάρκεια
  • Οι βετεράνοι του συγκεκριμένου είδους παιχνιδιών, θα ψυλιαστούν την σεναριακή “ανατροπή” πάνω στην οποία στηρίζεται, λίγο νωρίτερα απ’ όσο θα ήθελαν οι developers

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 84%

84%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL