HARDWARE

Μεγάλα Μπερδέματα : Διαχείριση Καλωδίων

Άρθρον Νούμερο Άλφα. Περί Διαχείρισης Καλωδίων

Η διαχείριση καλωδίων είναι από τα πλέον βασικά κομμάτια για το σωστό στήσιμο ενός PC και καλό είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να το κάνετε σωστά, αφού τα οφέλη είναι ουκ ολίγα και σημαντικά. Ό,τι διαβάσετε, έχει εφαρμογή τόσο σε νέα συστήματα, όσο και σε αυτά που ήδη έχετε. 

Τι χρειάζομαι;

Βασικά, λίγα εργαλεία και υπομονή. Α, ναι, και PC. Να τα λέμε κι αυτά. Ο λίγος επιπλέον χρόνος που θα διαθέσετε είναι το μοναδικό μείον στη διαδικασία. Από ‘κει και πέρα, τα συν είναι πολλά.

1. Το PC γίνεται κουκλάκι ζωγραφιστό, σωστό μοντέλο (αισθητικοί λόγοι)

2. Η ροή του αέρα μέσα στο κουτί πλησιάζει το βέλτιστο, κάτι που σημαίνει πιο δροσερό και πιο ήσυχο.

3. Η σκόνη μαζεύεται πιο αργά.

4. Η πρόσβαση στα υποσυστήματα είναι εύκολη και άμεση.

5. Μαθαίνετε το συστηματάκι σας.

Παρακάτω θα σας πω τα μυστικά της σωστής διαχείρισης των καλωδίων του PC σας. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως μυστικό, όλοι μπορούν να το κάνουν πολύ εύκολα. Θα χρειαστείτε:

A) Όπως ήδη αναφέρθηκε, υπομονή και λίγος χρόνος παραπάνω. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει.

B) Tie wraps (zip ties). Παίζει και να έχει πάρει κάπου το μάτι σας πως αυτό είναι (και καλά) σφάλμα, για τους παρακάτω λόγους:

     – Υπάρχει ο κίνδυνος να πάρετε μαζί σας κάποιο καλώδιο καθώς κόβετε το tie wrap, κάτι που έχει μια δόση αλήθειας, αλλά πραγματικά, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή στο τι κόβετε, τίποτα άλλο. Εγώ θα συμπληρώσω να χρησιμοποιείτε τα ημιδιαφανή, όχι τα μαύρα, και αν καταφέρετε να κόψετε καλώδιο, κόβω τον φραπέ. Το μοναδικό μείον που βλέπω εγώ προσωπικά, είναι το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, που φαίνεται λίγο πιο πρόχειρο. Και αυτό αν το PC case δεν διαθέτει θέσεις (όπως και να τις πείτε, τρύπες είναι) για cable management.

       – Τα tie wraps έχουν το μειονέκτημα πως είναι μίας χρήσης. Δεκτό. Αλλά είναι πάμφθηνα.

Γ) Ταινίες velcro. Πρακτικότατες, ότι πρέπει για να κάνετε ένα case τόσο όμορφο, που όσες γυναίκες το δούνε θα πουν πως αν και το δωμάτιό σας ήταν έτσι και όχι στάβλος (ελάτε τώρα, μεταξύ κατεργαρέων, ειλικρίνεια) θα σας παντρευόντουσαν.

Δ) Εργονομικό case. Οι πιο πολλές και γνωστές εταιρείες κατασκευής case δίνουν μεγάλο βάρος στην εργονομία, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιο που να παρέχει θέσεις για διαχείριση καλωδίων, με κόστος από 70 ευρώ μέχρι ένα εισιτήριο με επιστροφή για Manchester. Φιλική συμβουλή: Αφού το case είναι σχεδόν πάντα το πιο “μόνιμο” κομμάτι του PC σας, καλό θα ήταν να διαθέσετε ένα ικανό μέρος του budget σας εκεί, τα οφέλη είναι πολλά.

Ε) Κατσαβίδι. Εκτός του ότι είναι χρήσιμο για προφανέστατους λόγους (φεστιβάλ προσθαφαίρεσης βίδας), είναι σούπερ χρήσιμο στο να φτιάξουμε μπούκλες. Τι; Πού; Τρολάρω; Τα καλώδια SATA είναι ευλύγιστα, θα το δείτε παρακάτω σε εικόνες.

ΣΤ) Τροφοδοτικό με αποσπώμενα καλώδια (aka PSU modular), και όχι κλασσικό, με όλες τις συνδέσεις.

Cable management non modular PSU

Όλοι τα έχετε δει, πιθανό να έχετε αγχωθεί από τον όγκο των καλωδίων ενός κανονικού PSU, που είναι σαν Kraken με full plate armor (scary, ε;). Πολλά, και τις πιο πολλές φορές αχρησιμοποίητα καλώδια, τα οποία στέκονται εμπόδιο στην καλή ροή αέρα και στην πρόσβαση στα υποσυστήματα. Το modular σας παρέχει απόλυτη ελευθερία στο να μπούν μονάχα τα απαραίτητα. ΟΚ, τώρα μερικές συμβουλές, κυρίως για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο. Τελευταία βάζω τα drives και το PSU. Έτσι ξέρω πού θα μπουν, δίχως να εμποδίζουν την ροή του αέρα και δίχως να συναντάνε καλώδια. Το PSU είναι το κερασάκι στην τούρτα, το κομμάτι που συμπληρώνει το παζλ της τοποθέτησης των καλωδίων για όλους τους λόγους που έχουν ήδη αναφερθεί.

Γενικές Οδηγίες

– Case με θέσεις για cable management.
Περνάμε τα καλώδια πίσω από το tray της μητρικής, έπειτα τα συνδέουμε στα εξαρτήματα και τέλος δένουμε. Προσωπικά, πριν από οτιδήποτε συνδέω τα καλώδια του F-panel της μητρικής, αφού είναι τα πιο μπελαλίδικα.

– Case χωρίς θέσεις για cable management.
Το δικό μου κουτάκι (TT Eureka) δεν έχει τρύπες, οπότε πάμε στον δεύτερο τρόπο, που αποκαλώ “τοίχο-τοίχο”. Δεν θέλω σχόλια, θέλω να συμμαζέψω όμως τα καλώδια, και, μα τον Tempus, θα το κάνω. Η τακτοποίηση των καλωδίων γίνεται στο άνω και στο κάτω μέρος του case και φροντίζουμε ώστε να μην κόβεται πολύ το airflow, που είναι και το μόνο δύσκολο κομμάτι της συγκεκριμένης προσέγγισης. Last, but not least, καλώδια δεν υπάρχουν μόνο μέσα στο κουτί, μα και πίσω. Και τα συμμαζεύουμε με velcro, ξεκινώντας από τα πιο παχιά και καταλήγοντας στα λεπτά. Voila, η καρμπονάρα-μέδουσα εξαφανίστηκε!

Παρακάτω σας κάνω την τιμή να δείτε το σκονισμένο, πλην τίμιο, Frapperator (aka Kate-πρώην Lucy, PC με ψυχολογικά έχετε ξαναδεί;), μαζί με μερικά εσκεμμένα λαθάκια που κάνουμε όλοι.

Πρώτη φωτό όμως, αφιερωμένη στις μπούκλες. Aυτό είναι ένα SATA καλώδιο. Ρε πως μίκρυνε το άτιμο…

Cable management SATA1

Και η επόμενη, για να δείτε το πραγματικό μέγεθος

Cable management SATA2

Σειρά το εσωτερικό του case

Cable management Makaronada

Διαχείριση καλωδίων με καλώδιο έχετε ξαναδεί;

Cable management Power

Και για το τέλος, τι άλλο;

Cable management Cthulhu

Ευχαριστώ που ρίξατε ένα βλέφαρο…

8 Comments

  1. ωραιος ο φραπες. ολο αυτο “δεσιμο” μου βγαζει κατι σε kinky. οι αντρες αφηνουν καλτσες κατω απο το κρεββατι και καλωδια του pc να κρεμονται.
    δηλαδη πραγματα που δεν φαινονται με την πρωτη ματια. τα εξωτερικα καλωδια που καμια φορα ειναι περισσοτερα απο τα εσωτερικα, τα κρυβουμε πισω απο τον “παγκο εργασιας”.

  2. Σημείωση προς τους καμμένους υγρόψυκτους (συμπεριλαμβανομένου και εμού): Αν έχετε τα λεφτά για νερό είναι MUST να δώσε και σε full modular psu. Πρώτα όλα στην θέση τους πλην psu, μετα τα καλώδια στην θέση τους και ταξινομημένα όπως λέει το άρθρο, μετά τα νερά και συνοδευτικά τους ψυγεία σωλήνες αντλίες κτλ, και ΜΕΤΑ τοποθετηση τροφοδοτικού και σύνδεση καλωδίων! Ακόμη για όσους θα στήσουν δικό τους σύστημα πρώτη φορα, ή σκεφτονται να αναβαθμίσουν το κουτί τους, πέρα από τις τρύπες, προτιμήστε κουτί που έχει το τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του, βοηθά πολύ και στην ροή του αέρα αλλά και στο μάζεμα του spagetti monster!

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
elEL