REVIEWS

LORD OF THE RINGS ONLINE: RIDERS OF ROHAN

Η μετάβαση του Lord of the Rings Online στο μοντέλο «Freemium» το 2010 άλλαξε πλήρως τις τύχες του παιχνιδιού, τριπλασιάζοντας τον αριθμό παικτών του και εκτοξεύντας στα ύψη τα κέρδη της δημιουργού εταιρίας Turbine. Ως αποτέλεσμα αυτής της «ευημερίας» έρχεται το τέταρτο expansion του παιχνιδιού (δεύτερο expansion της Free-to-Play εποχής, μετά το περσινό Rise of Isengard) το οποίο μας μεταφέρει στις καταπράσινες πεδιάδες του Rohan. Σελώστε τα άλογα, λοιπόν, και ελάτε να ιππεύσουμε μαζί με τον Eomer και τους Rohirrim…

HOME OF THE HORSE-LORDS…

Το expansion εισάγει στο παιχνίδι 6 νέες περιοχές (The Wold, East Wall, Νorcrofts, Sutcrofts, Entwash Vale και Eaves of Fangorn), οι οποίες αποτελούν την ευρύτερη περιοχή του «Eastemnet» ή απλά το ανατολικό Rohan. Στις νέες περιοχές έχουμε πρόσβαση είτε διασχίζοντας την γέφυρα στα νότια του Parth Celebrant στην περιοχή Great River, είτε ακολουθώντας το Epic Storyline, το οποίο συνεχίζει την ιστορία ακριβώς από το σημείο που την αφήσαμε τον περασμένο Μάρτιο με την κυκλοφορία της περιοχής Great River. Αξίζει να σημειωθεί εδώ το τεράστιο συνολικό μέγεθος των νέων περιοχών. Η Turbine ισχυριζόταν πως «το ανατολικό Rohan θα είναι τόσο μεγάλο όσο η Moria, το Lorien και το Mirkwood μαζί», και φαίνεται πως έλεγε αλήθεια : παίκτες υπολόγισαν πως η απόσταση από την είσοδο του The Wold στην βορειοανατολική άκρη του Eastemnet μέχρι την πόλη Snowbourn στην νοτιοδυτική «γωνία» του ευρύτερου Region, αντιστοιχεί ενδεικτικά στην απόσταση από την δυτική πύλη του Bree μέχρι το βορειότερο άκρο της Forochel!

lotro-snap2Οι πόλεις των Rohirrim είναι οχυρωμένες σαν φρούρια, προσδίδοντας στην ατμόσφαιρα μιας χώρας που βρίσκεται διαρκώς υπό την απειλή του πολέμου.

Οι αποστάσεις αυτές βέβαια φαντάζουν σαφώς μικρότερες αν, αντί για «απλό» mount, κάποιος χρησιμοποιεί την κυριότερη νέα προσθήκη στον κόσμο του LOTRO με το νέο expansion: τα War-Steeds. Ο κάθε παίκτης αποκτάει το Steed του στην πορεία της εξέλιξης των quests στην πόλη Langhold του Wold (κάποιος μπορεί να πάει εκεί κατευθείαν μπαίνοντας στο Rohan, ή να καταλήξει εκεί ακολουθώντας την πορεία του Epic Storyline, αυτό επαφίεται καθαρά στον παίκτη), και δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως τα War-Steeds αποτελούν τρόπον τινά ένα τελείως ξεχωριστό «game μέσα στο game», όπως περίπου ήταν και τα Legendary Items με την κυκλοφορία του Moria expansion.

Πέραν της υπερδιπλάσιας μέγιστης δυνατής ταχύτητας που έχουν σε σχέση με τα απλά Mounts, τα Steeds κερδίζουν experience points και ανεβάζουν level όπως ο ήρωας και τα Legendary Items του, ενώ σε κάθε level-up κερδίζουν και κάποια skill points που μπορούν να κατανεμηθούν στα 3 διαθέσιμα Skill Trees του Steed (τα οποία skill trees ποικίλουν ανάλογα με τα 3 διαφορετικά είδη Steed: Light, Medium και Heavy). Κάπως διαφορετικός σε σχέση με τα απλά mounts είναι και ο χειρισμός του War-Steed, καθώς η επιτάχυνσή του με το πλήκτρο W είναι αργή και σταδιακή, σχεδόν παρόμοια με… αυτοκινήτου, ενώ σαφώς πιο αργός είναι και ο ρυθμός με τον οποίον το Steed μπορεί να στρίψει.

FORTH EORLINGAS!

Κατά βάση όμως τα Steeds είναι άλογα πολέμου, και παράλληλα με αυτά εμφανίζεται στο game και το πολυαναμενόμενο feature του Mounted Combat, το οποίο μάλλον αποτελεί και το «ζουμί» του Riders of Rohan. Τα mechanics του Mounted Combat είναι σχετικά απλά και δεν ξεφεύγουν από το τυπικό gameplay των διαφόρων classes. Κάθε class αποκτά στην πορεία του παιχνιδιού μια σειρά από Mounted Combat Skills τα οποία τοποθετούνται στο καινούργιο Steed Quickbar που έρχεται στο προσκήνιο μόλις ιππεύσουμε το War-Steed μας, και ο παίκτης χρησιμοποιεί αυτά τα Skills για damage, healing ή tanking (αναλόγως ποιον από τους 3 αυτούς ρόλους επιθυμεί να υιοθετήσει ο κάθε παίκτης, υπάρχουν και 3 διαφορετικά διαθέσιμα Stances που μπορούμε να επιλέξουμε). Η ισχύς των skills μας επηρεάζεται και από το «Fury» του Steed, ένα stat παρόμοιο με το Fervor ή το Focus του Champion και του Hunter αντίστοιχα, το οποίο συσωρρεύεται όσο το Steed μας καλπάζει και το οποίο συμβάλει σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ισχύ των επιθέσεων ή των heals μας. Τα Mounted Skills προφανώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στις νέες περιοχές του Rohan, οπότε όσοι ελπίζατε να σαρώσετε την Eriador και το Mirkwood με το νέο σας Steed, μάλλον ατυχήσατε.

lotro-snap3Ωραίες οι μάχες σώμα με σώμα, αλλά το συναίσθημα του να καταδιώκεις τον εχθρό καβάλα στο άλογο παρέα με τους συμπολεμιστές σου, είναι απλά επικό.

Στις ρημαγμένες πεδιάδες και τα υψώματα του Rohan θα συναντήσουμε εχθρούς για όλα τα γούστα, από Mordor Orcs και Mounted Uruk-Hai μέχρι αρκούδες και αγριογούρουνα (ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ region του LOTRO χωρίς αγριογούρουνα – εξαιρείται προφανώς η Evendim). Υπάρχουν όμως και κάποια ισχυρότερα Bosses, τα περίφημα Warbands, τα οποία κινούνται στις περιοχές του Eastemnet και τα οποία συνήθως απαιτούν σύμπραξη αρκετών Mounted παικτών για να εξοντωθούν (βέβαια στην παρούσα φάση τα Warbands δεν είναι και ιδιαιτέρως δύσκολα, και ένας καλός παίκτης μπορεί με επιμονή και υπομονή να «κατεβάσει» μόνος του ακόμα και το επιπέδου raid Warband!). Πέρα από τα παραδοσιακά loot items, τα Warbands ρίχνουν ως loot και ένα Giftbox, το οποίο μπορεί να περιέχει διάφορα «καλούδια» (από Skirmish Marks και Cosmetic Items, μέχρι Tier 7 Relics και το περιζήτητο Tarnished Symbol of Celebrimbor, με το οποίο μπορούμε να craftάρουμε level 85 Second Age αντικείμενα) ανάλογα με την δυσκολία του Warband που σκοτώσαμε για να το αποκτίσουμε.

Το Riders of Rohan παρουσιάζει ακόμη μία ενδιαφέρουσα «καινοτομία»: το καθαρά single-player end-game content. Ενώ σε άλλα ΜΜΟRPG (ή και στα προηγούμενα expansions του LOTRO) θα έπρεπε να grindάρουμε μια σειρά από fellowship instances προκειμένου να αποκτήσουμε το καλύτερο δυνατό end-game gear, πλέον αυτό αντικαθίσταται από μια σειρά single-player quests που αφορούν την ανοικοδόμηση του Hytbold, μιας πόλης που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις ορδές των Orcs. Συγκεκριμένα, πλησιάζοντας στο level 85, θα μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια σειρά από Daily Quests στις 4 μεγαλύτερες πόλεις του Eastemnet, το καθένα εκ των οποίων quests παρέχει ως reward 5 «Hytbold Tokens» (υπάρχει ο περιορισμός των 5 Dailies την ημέρα, ήτοι 25 Hytbold Tokens ημερησίως). Με αυτά τα Tokens θα μπορούμε είτε να ανοικοδομήσουμε αργά αλλά σταθερά τα κτίρια του Hytbold, ή να αγοράσουμε gear pieces αναλόγως την class μας. Το Hytbold gear είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο gear στο παιχνίδι, τουλάχιστον μέχρι να κυκλοφορήσει κατά τον χειμώνα το Instance Cluster με τα Fellowship Instances του Rohan.

lotro-snap4– Where are the riders of Snowbourn? – None have come, my Lord! Είναι όλοι απασχολημένοι να φυτεύουν νέους φράχτες και παρτέρια στο Hytbold!

RIDE WITH US!

Κάποιοι μπορεί να σταθούν σε μερικές χτυπητές αδυναμίες, όπως  τα bugs που ακόμα κάνουν την εμφάνισή τους σχεδόν 1 μήνα μετά την κυκλοφορία του τίτλου, ή το γεγονός πως το παιχνίδι είναι τυπικά…μισό, μιας και η Turbine ανέβαλε για αργότερα την κυκλοφορία του δυτικού Rohan και του instance cluster (ουσιαστικά το παιχνίδι θα έπρεπε να λέγεται…«Riders of Eastern Rohan»), όπως παρ’ όλα αυτά το RoR παραμένει ένα εξαιρετικό expansion που δίνει νέα πνοή στον κόσμο του LOTRO. War-Steeds, Mounted Combat, Warbands, Hytbold Dailies, level cap στα 85, νέο «Eastemnet» crafting tier (με τα αντίστοιχα νέα recipes και mats), πληθώρα νέων Quests και Deeds, πανέμορφα τοπία από τις καταπράσινες πεδιάδες των Norcrofts και τις όχθες του ποταμού Entwash μέχρι το μυστηριώδες Fangorn Forest, σενάριο που «δένει» όμορφα με την πλοκή των βιβλίων… το (ανατολικό) Rohan, μια lore-heavy περιοχή με λαμπρές ομορφιές αλλά και θανάσιμους κινδύνους, έχει κάτι για τον καθένα μας.

ΥΓ. Ο main χαρακτήρας μου ονομάζεται Kalrad και είναι Leader του «Brotherhood of Steel» kinship στον Laurelin server. Αν είστε εκεί τριγύρω και ψήνεστε να κάνουμε κανένα Skirmish Raid, ή αν είστε νέος παίκτης και έχετε απορίες για το game, στείλτε κανένα in-game μήνυμα…

Pros

  • ΕΠΙΚΟΤΑΤΟ Mounted Combat
  • Πανέμορφα τοπία
  • Mερικά εξόχως ενδιαφέροντα και καλοσχεδιασμένα Quests

Cons

  • Περιστασιακό lag στις περιοχές του Eastemnet
  • Μερικά bugs δεν «εξοντώθηκαν» ακόμα
  • Ο διαχωρισμός και η διμερής κυκλοφορία Ανατολικού και Δυτικού Rohan
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 91%

91%

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

6 Comments

  1. Πολύ καλό review Κώστα, μπράβο. Τι να λέμε τώρα όταν ξεκινάς με πρώτη μούρη το Argonath;
    Το δυτικό Ρόχαν θα χρειάζεται ξανά αγορά ή θα είναι μέσα στο πακετό που βγήκε; Γιατί αν χρειάζεται ξανά αγορά θα είναι πολύ κακή κίνηση από την turbine.

  2. Πολύ καλό review Κώστα, μπράβο. Τι να λέμε τώρα όταν ξεκινάς με πρώτη μούρη το Argonath;
    Το δυτικό Ρόχαν θα χρειάζεται ξανά αγορά ή θα είναι μέσα στο πακετό που βγήκε; Γιατί αν χρειάζεται ξανά αγορά θα είναι πολύ κακή κίνηση από την turbine.

  3. Υποθέτω πως, όπως έγινε και με την περίπτωση του Great River questpack μετά το Rise of Isengard, θα το αποκτούν δωρεάν όσοι είναι ενεργοί subscribers (για όσο καιρό είναι subscribers, προφανώς) αλλά οι υπόλοιποι θα πρέπει να το αγοράσουν με ΤΡ, άσχετα αν έχουν αγοράσει το expansion ή όχι…

    Ελπίζω να με διαφεύσει η εταιρία βέβαια.

  4. Υποθέτω πως, όπως έγινε και με την περίπτωση του Great River questpack μετά το Rise of Isengard, θα το αποκτούν δωρεάν όσοι είναι ενεργοί subscribers (για όσο καιρό είναι subscribers, προφανώς) αλλά οι υπόλοιποι θα πρέπει να το αγοράσουν με ΤΡ, άσχετα αν έχουν αγοράσει το expansion ή όχι…

    Ελπίζω να με διαφεύσει η εταιρία βέβαια.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL