LATEST NEWS

H AMD σταματάει την εξέλιξη του Mantle για τις νέες κάρτες γραφικών της

Μία αναπάντεχη είδηση δημοσιεύει το γνωστό site AnandTech, σύμφωνα με την οποία η AMD σταματάει την εξέλιξη του πρόσφατου API για τις νέες κάρτες γραφικών της. Έτσι λοιπόν άρτι αφιχθείσες GPUs, όπως οι R9 Fury X και R9 380 δε θα εκμεταλλεύονται περισσότερο το Mantle σε σχέση με τις προκατόχους τους, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι οι τίτλοι που ήδη το χρησιμοποιούν θα έχουν το παραμικρό πρόβλημα να τρέξουν στις νεότερες αυτές κάρτες.

Σίγουρα προξενεί έκπληξη και εντύπωση η απόφαση από μέρους της AMD να ρίξει το βάρος στο DX12 και να τερματίσει τόσο πρόωρα τη ζωή ενός API που μέχρι πρότινος άφηνε αρκετές υποσχέσεις. Σε συνδυασμό όμως και με τη φημολογία για εξαγορά της κόκκινης εταιρείας απ’ την Microsoft, ίσως η απόφαση αυτή να μην είναι και τόσο περίεργη. Περιμένουμε να δούμε αν τελικά οι φήμες δεν είναι απλά φήμες…

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

7 Comments

  1. Ε τα λέει όλα. Άμα ξεκινάς ένα τέτοιο project και το αφήνεις στη μέσα η δεν είναι ικανό να σου φέρει δόξα/χρήμα ή ετοιμάζεσαι για αλλαγή ρότας. Αφού τα έσκασε για την έρευνα και είδαμε τις δυνατότητές του μάλλον το δεύτερο παέι να γίνει.
    Άντε να παίξεις τώρα με 3.5 GB

  2. Το Mantle έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Ώθησε την ανάπτυξη του DirectX 12 και του Vulkan, η επιμονή της AMD σε αυτό χωρίς να το ανοίξει ( αν και έχει μεταδοθεί τεχνογνωσία σε Microsoft και Khronos Group ) δεν έχει νόημα. Θα τους φάει η μαρμάγκα.

  3. το tegra δεν περπατησε αλλα δεν ηταν κ ασχημο , ουτε στερειτο επιδοσεων…τουναντιον
    …ειχα..(κ εχω) ενα dell streak 7 που αν κ γενιας 2.3 κανει ακομα παπαδες κ ειναι 5 ετων!!
    για το shield θα συμφωνησω..:)
    ΟΜΩΣ κ τα δυο τα εβγαλε απο την πριζα ΜΟΝΗ της η nvidia , κατι που αμφιβαλλω οτι εκανε μονη της η αμδ

  4. Η AMD έχει πουλήσει εδώ και χρόνια το mobile κομμάτι των γραφικών. (”https://en.wikipedia.org/wiki/ATI_Technologies#Handheld_chipsets”) Το Shield είναι η απόδειξη ότι ένα πράγμα θέλει η Nvidia, να μας κατσικωθεί στον σβέρκο και να κάνει τα gaming PCs τσιφλίκι της, να τα κονσολοποιήσει, καθώς δεν θα έχει πρόβλημα με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ( υπάρχουν και οι GPUs της Intel ). Η ίδια νομοθεσία ίσως περιορίζει και την MS να αγοράσει την AMD ( θα έχει το επικρατέστερο λογισμικό, και άδεια να κατασκευάζει chips – η Intel δεν το θέλει αυτό με τίποτα, και δεν ξέρω κατά πόσο το επιτρέπει και η νομοθεσία των ΗΠΑ ).
    Όποια εταιρεία και να προτιμά κάποιος, δεν θέλουμε για κανένα λόγο να γίνει μονοπώλιο η αγορά των discrete GPUs.

  5. Ο κώδικας του Mantle έχει περάσει σχεδόν αυτούσιος τόσο στο DX12 όσο και στο Vulkan που ειναι ο διαδοχος του OpenGL. Υπό αυτήν την έννοια η ανάγκη συνέχισης του mantle οπως ήταν στην αρχή έχει εκλείψει γιατί πολύ απλά το mantle είναι ήδη παντου.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL