HARDWARE

Shopping Therapy Xmas: Mid Range Gaming PC 2014 Edition

Xριστούγεννα, μέρες αγάπης. Μυρωδιές από μελομακάρονα, παιδικά γέλια να ακούγονται, το δέντρο στολισμένο, το τζάκι να ζεσταίνει τον χώρο και τις καρδιές. Υπάρχει κάτι καλύτερο; Φυσικά. Το PC σας! To οποίο PC χρειάζεται αναβάθμιση. Τι; Δεν έχετε PC; Αύριο με τον κηδεμόνα σας. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε με εκείνα τα €650 που βρήκατε καταχωνιασμένα στο στρώμα.

• Πριν από όλα τα άλλα, μία διευκρίνιση. Οι τιμές είναι ενδεικτικές και πιθανότατα να έχουν αλλάξει όταν με το καλό προβείτε σε κάποια αγορά. Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται μεταφορικά ή κόστος αντικαταβολής.

CPU FX 8320e

xmas mid reload cpu

Αν και ακριβότερος από το αδελφάκι του, αποτελεί αγορά αξιώσεων για κάποιον που ζητά ισχύ με σχετικά χαμηλή κατανάλωση (μην ξεχνάτε, μιλάμε για 8 πυρήνες και 95 Watt TDP) σε λογικότατη τιμή. Μην σας ανησυχεί το γεγονός πως τρέχει στα 3.2GHz, θα ανταπεξέλθει στα πάντα με -τουλάχιστον- ικανοποιητικές επιδόσεις. 
Κόστος: από €142

Motherboard Gigabyte 970A-UD3P

xmas mid reload mobo
 
Mια πανέμορφη μητρική (αν και αυτό είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει συνήθως), με ψύξη στα VRM (8+2 power phase) θα σηκώσει άνετα το οκταπύρηνο τερατάκι, πολλά features τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ, ικανή για OC χωρίς να ανησυχείτε, δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο.
Κόστος: από €92
 
PSU XFX TS 550 Watt
xmas mid reload psu
 
Η νέα σειρά τροφοδοτικών της XFX είναι πολύ καλή και αξιόπιστη (βασίζεται στην πλατφόρμα S12G της Seasonic) και εγγυάται σταθερότατη και ασφαλή παροχή ρεύματος στο PC ακόμα και υπό συνθήκες OC. A, ναι. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το 80+ Certification για την συγκεκριμένη σειρά (TS) είναι Gold. Σε αυτά τα λεφτά, αμαρτία είναι να μην το πάρετε.
Κόστος: από €60
 
RAM Corsair Value Select RAM 8GB
xmas mid reload ram
 
Mε τις τιμές να παραμένουν υψηλές, δεν μπορώ να κάνω και πολλά, δυστυχώς. Πάντως με λίγο πείραγμα το CL11 μπορεί να γίνει CL9.
Κόστος: από €71
 
DVD RW Samsung SH-118BB
xmas mid reload dvd
 
Χωρίς πολλά πολλά, τσιμπήστε το φτηνότερο.
Κόστος: από €13
 
Case Aerocool V3X Black
xmas mid reload case
 
Αν και το case είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου, σε αυτή την τιμή και αυτά τα χαρακτηριστικά δεν γινόταν να το προσπεράσω. Mε την υποσημείωση πως δέχεται CPU cooler με ύψος μέχρι 170mm.
Κόστος: από €24
 
HDD Western Digital Caviar Green 1TB
xmas mid reload HDD
 
64 ΜΒ cache, άφθονος χώρος, γρήγορος, μειωμένη κατανάλωση, και πολύ χαμηλά failure rates. Θέλετε και άλλα;
Κόστος: από €50
 
Κάτι μου διαφεύγει. Μούμπλε, μπούμπλε… Αχά. σωστά, μιλάμε για gaming  PC
 
GPU Sapphire Radeon R9 270 2GB Dual-X Boost OC
xmas mid reload gpu
 
Αξιοπρεπέστατη υλοποίηση από μια εξαιρετική εταιρία. Σε 1080p δεν θα έχετε προβλήματα απόδοσης στην τεράστια πλειονότητα των games.
Kόστος: από €153
 
SSD Kingston SSDNow V300 60 GB
 
Μικρός στο μάτι, μα το σύστημα θα ωφεληθεί σε μέγιστο βαθμό από την ύπαρξη του. Στις μέρες μας είναι πρακτικά αδιανόητο το να μην υπάρχει SSD σε gaming PC.
Κόστος: από €44
 
Μάλιστα, είμαστε κάτω από το ψυχολογικό όριο των €650, με το σύστημα να έχει κόστος €648. Κάτι που αλλάζει, αν αντί για τον FX 8320e βάλουμε τον FX 8320, οπότε και πέφτουμε στα €639. Όπως πάντα, οι επιλογές έγιναν με γνώμονα τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις με το χαμηλότερο κόστος.
 
Δυστυχώς το budget δεν μας επέτρεψε την αντικατάσταση του CPU cooler, το οποίο είναι και το μόνο κομμάτι για ουσιαστική αναβάθμιση του εν λόγω PC. Aναβάθμιση που θα ωφελούσε στις θερμοκρασίες, κάπως στον θόρυβο, και φυσικά στο να ανεβάσουμε τις επιδόσεις του CPU, όσοι από εμάς αρεσκόμαστε στην ευγενή τέχνη του OC.
 
Ελπίζω να ήταν χρήσιμος ο οδηγός. Όλες οι παρατηρήσεις, απορίες, διαφωνίες είναι καλοδεχούμενες.

18 Comments

  1. Βασίλη, καλή λίστα, ορισμένες σημείωσεις:

    1) Θα προτίμουσα τον 8320, εκτός και αν υπάρχει εξαρχής σχέδιο για overclocking στους 8320e, εφόσον είναι καλύτερα κομμάτια. Είναι και λίγο πιο φθηνός ο άτιμος!

    2) Μακριά από WD Green όταν δεν υπάρχει αλλού χώρος για games. Την έχω πατήσει και γω και έβλεπα τα παιχνίδια να έχουν stuttering μέχρι και ενός δευτερολέπτου (!). Προτείνω έναν Blue για καλύτερα και πιο σίγουρα αποτελέσματα!

    3) Γενικά οι Kingston (έχω και από αυτούς :P) δεν είναι και οι καλύτεροι SSD. Παρόλα αυτά, με ελάχιστα παραπάνω, παίρνει κανείς έναν 120GB ή μπορεί να δώσει λίγα ακόμα παραπάνω και να πάρει τον MX100 128GB που είναι σαφώς ανώτερος!

    Bonus) Αν κάποιος δεν επιθυμεί SSD, κρατάει τα λεφτά, τσιμπάει R9 280 και ψύκτρα για CPU και τον πάει στα 4GHz και έχει ένα σύγχρονο θηριάκι!

    Αυτά!

  2. Αν κάποιος δεν επιθυμεί SSD, κρατάει τα λεφτά, τσιμπάει R9 280 και ψύκτρα για CPU και τον πάει στα 4GHz και έχει ένα σύγχρονο θηριάκι!

    Αγόρασα πριν ένα χρόνο και κάτι παρόμοιο σύστημα και είμαι κατευχαριστημένος αλλά εδώ θα συμφωνίσω 100% με f2bnp η αλλαγή ψύκτρας cpu είναι σχεδόν απαραίτητη για gaming και ο ssd πήγε λίγο χαμένος (αν και τα λειτουργικά φορτώνουν σφαίρα 😛 )

    Κατά τ’άλλα εξαιρετική αγορά!

  3. Φραπόγαλε, έσκασε βρώμα πριν καιρό για τους Kingston SSDs. Εϊχανε στείλει για review κομμάτια με διαφορετικά εξαρτήματα από αυτά που βλέπεις στα μαγαζιά, με αποτέλεσμα να χάνει σημαντικά ο απλός πελάτης σε επιδόσεις. Βέβαια δεν ξέρω αν ισχύει για το συγκεκριμένο μοντέλο.
    Καλή επιλογή ο 8320E, ειδικά αν μείνει κάποιος με την μανίσια ψύκτρα.

  4. Νίκο καλησπερα.

    1. Το 95 Watt TDP είναι ο βασικός λόγος που προτιμήθηκε ο 8320e, δεν είναι όλοι φαν του OC. O 8320e είναι από άλλο Waffer, είναι low leakage, οπότε θεωρητικά δεν είναι τόσο καλός για OC, αλλά στην πράξη τα 4.2-4.4 GHz τα πιάνει.

    2. Οι WD Blue έχουν φρικτά υψηλά failure rates, ο αντίστοιχος Toshiba έχει 32 MB cache, και δεν μου πάει να βάλω μικρότερο δίσκο.

    3. Ήμουν μεταξύ της επιλογής SSD, cooler, μεγαλύτερου PSU (650Watt), τελικά επικράτησε στα σημεία ο SSD. 😉

    Eυχαριστώ για τα σχόλια αδελφέ.

  5. Πραγματικά ρε παιδιά, γιατί τόση απέχθεια για WD Blue? Εγώ πάντα Blue έπαιρνα και ποτέ μα ποτέ δε μου έπαθε κανένας τίποτα. Κάνουν και για αποθήκευση και για games με 64mb cache.
    Επίσης, επειδή όλη την ώρα κοιτάω για computer builds, όσοι δε βάζουν SSD βάζουν WD Blue. Και η WD είναι μια από τις καλύτερες εταιρίες στο θέμα σκληρών πιστεύω…

  6. Εγώ πάλι πάντα Black προτιμούσα, αλλά περί ορέξεως. Είναι και το γνωστό ρητόν άλλωστε…

    Τώρα που είχαμε χώθει για τους σκληρούς στο NAS, προτιμήσαμε Red αλλά είναι για πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές οι συγκεκριμένοι.

  7. Και εγώ των Black παιδί είμαι, αλλά το budget δεν μου άφηνε πολλά περιθώρια λόγω SSD. Εκτός και αν κάποιος τον αφήσει έξω και κάνει αυτό που πρότεινε ο Irenicus, που είναι και η πιο σοφή επιλογή για μένα. Μένουν και λεφτά για δρακουλίνια και καφέ. Το CPU cooler μπορεί να περιμένει λιγάκι σε αυτό το setup.

  8. Η διαφορά σε performance μεταξύ Black και Blue, από την στιγμή που έχεις στο σύστημα SSD, είναι απειροελάχιστη και κατ’ εμέ δεν αξίζει η επένδυση. Αν σε κάποιον δεν του γεμίζουν το μάτι οι Blue, ας τσιμπήσει έναν άλλον, mainstream 7200rpm δίσκο.

    Θεωρώ τον Green λάθος για τέτοιο σύστημα, όπως είπα και πιο πάνω θα έχει πολύ stuttering, δυστυχώς. Τα 64MB cache μικρή διαφορά θα κάνουν.

  9. Αν εννοείς αν αγοράστηκαν όσα αναφέρονται παραπάνω, για τις ανάγκες του οδηγού, η απάντηση είναι αρνητική, καθότι δεν υπήρξε κάποια τέτοια -πολύ βολική- συγκυρία από μεριάς του Βασίλη, μ’ άλλα λόγια δε βρέθηκε σε διαδικασία “χτισίματος” ενός PC.

    Έτσι κι αλλιώς άλλωστε οι οδηγοί αγοράς τέτοιου τύπου 99 στις 100 φορές είναι “θεωρητικοί”.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL