HARDWARE

Οδηγός αγοράς Gaming Laptop

Συνήθως, όταν ακούμε για laptop το μυαλό πάει κατευθείαν σε εφαρμογές γραφείου, λίγη μουσική, ταινιούλα, internet. Kαι φυσικά, το τεράστιο πλεονέκτημα της φορητότητας. Το παίρνετε παντού, πάντα. Είμαστε περίεργη φυλή εμείς οι PC gamers, έτσι αποφάσισα να βρω τις καλύτερες επιλογές που έχουμε για να μπορούμε να απολαμβάνουμε το gaming και μακρυά από το σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρουμε το τερατάκι PC μας.
Πριν από όλα, δύο πραγματάκια.

  1. Οι προτάσεις δεν διαθέτουν λειτουργικό σύστημα, αφού θεωρώ πως είναι προσωπική επιλογή του καθενός.
  2. Επιπλέον, η απουσία λειτουργικού βοηθάει να βρούμε καλύτερες προτάσεις σε χαμηλότερη τιμή.
Θα ξεκινήσουμε με μερικές γενικές συμβουλές για την καλύτερη επένδυση των χρημάτων σας. Για μπορέσουμε να κάνουμε αξιόλογη αγορά laptop πρέπει να ελέγξουμε κάποιες παραμέτρους:

1.
Τι budget διαθέτουμε; Η τσέπη καθορίζει και την ποιότητα του laptop. Ισχύει το “ό,τι πληρώσεις, παίρνεις”
2. Τι θέλω να μου προσφέρει το laptop; Με αυτό εννοώ πως εκτός από δυνατότητα για gaming (η οποία εξαρτάται πλήρως από το budget) θέλω να πληρεί κάποιες βασικότατες προυποθέσεις.
  • Ικανοποιητική RAM (4GB τουλάχιστον στα μικρά budget), με τα 8 να είναι υπεραρκετά για όσα χρειάζεστε, οτιδήποτε παραπάνω είναι μεν καλοδεχούμενο, αλλά πλεονασμός. Εκτός και αν θα ασχοληθείτε και με video editing και γενικότερα πιο επαγγελματικές βαριές εφαρμογές.
  • Οθόνη που να μην κουράζονται τα μάτια (14 ίντσες τουλάχιστον), αν γίνεται να μην κάνει μεγάλη αντανάκλαση όταν είσαστε σε εξωτερικούς χώρους (καλή φωτεινότητα). Η οθόνη στα laptop επηρεάζει πολλά, όπως την συνδεσιμότητα και το βάρος τους.
  • Μεγάλο χώρο αποθήκευσης δεδομένων (με τα 500 GB να αποτελούν την χρυσή τομή), για ταινίες, εργασίες, μουσική, κλπ.
  • Συνδεσιμότητα (πλήθος θυρών USB – θα πρότεινα τουλάχιστον 3-, ύπαρξη card reader, dvd, wifi, σαν παράδειγμα)
  • Αυτονομία μπαταρίας. Από τους πιο βασικούς παράγοντες που εξετάζουμε. Πάντα να ελέγχετε και αυτό το κομμάτι στα reviews και στις απόψεις χρηστών. Η μπαταρία εκτός του οτι είναι η πηγή της αυτονομίας του Laptop σας, είναι και ηλεκτρονικό εξάρτημα, και επηρεάζεται από την θερμότητα που παράγεται από τα υπόλοιπα εξαρτήματα του Laptop, στα οποία βρίσκεται πολύ κοντά. Περισσότερα για την μπαταρία στο τέλος του οδηγού.
  • Να ζεσταίνεται όσο το δυνατόν λιγότερο. Η φορητότητα έχει και τίμημα λόγω αρχιτεκτονικής του laptop, ιδιαίτερα κατά την εκτέλεση απαιτητικών εφαρμογών (π.χ gaming), και μην ξεχνάτε και το Ελληνικό καλοκαίρι, που μόνο φιλικό δεν είναι για τις κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές. Μια λύση είναι η αγορά ενός cooler, αρκεί προφανώς να μην ξεφεύγετε από το budget σας.
  • Ισχυρή CPU, για να μην εμποδίζει την αυτόνομη GPU να αποδώσει τα μέγιστα και να μπορεί να ανταπεξέλθει τουλάχιστον ικανοποιητικά και στις υπόλοιπες χρήσεις για τις οποίες προορίζεται.
  • Ποιότητα κατασκευής. Το Laptop είναι φορητό, αλλά πρέπει να είναι και βολικό, καθώς και ανθεκτικό.
  • Επεκτασιμότητα. Το τεράστιο μείον των Laptop. Συνήθως το αγοράζετε και δεν υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή HDD ή GPU (στα φτηνά Laptops ούτε λόγος για αυτόνομη GPU), τοποθέτηση περισσότερης RAM.

Με όλα τα παραπάνω κατά νου, ξεκίνησα το ψάξιμο για να δω τι ακριβώς υπάρχει στην Ελληνική αγορά. Ο λόγος είναι για να σας προτείνω κάτι αξιόλογο, δίχως να ξοδέψετε άδικα τα λεφτά σας. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις προτάσεις που ετοιμάσαμε για εσάς. Να υπενθυμίσω πως είναι ενδεικτικές και θεωρώ πως θα καλύψουν τις gaming ανάγκες σας. Οι κατηγορίες είναι 300, 600 και 1000€. 

To Low End Laptop: HP 255 G4 (από 289€)

Gaming laptop HP

Σε αυτή την κατηγορία τιμής μην περιμένετε πολλά πράγματα αφού Gaming Laptop δεν το λες, μάλλον ένα καλό laptop για όλες τις τυπικές χρήσεις με την ικανότητα να ικανοποιήσει την λατρεία για παλαιότερους τίτλους, ίσως και νέους με πολλές όμως παραχωρήσεις στα γραφικά. Σε αυτή την τιμή δεν βρήκα κάποιο αντίστοιχης δυναμικότητας (μιλάμε για το gaming κομμάτι μόνο) και με τόσο μεγάλο αποθηκευτικό χώρο (1ΤΒ). Στα σύν, η ύπαρξη DVD Writer και τα 4GB RAM.

Το Μidrange Laptop: Lenovo Z51-70 (από 589€)

Gaming laptop midrange

Το mid range laptop μας πρέπει να μπορεί να παίζει όλους τους τίτλους αξιοπρεπώς, χωρίς κολλήματα, σε HD, τουλάχιστον σε medium settings, με το συγκεκριμένο να κερδίζει στα σημεία. Αξιοπρεπέστατη GPU, ικανός CPU, μεγάλος HDD, μείον τα 4GB RAM που κρίνονται απλώς επαρκή, και η απουσία DVD.

To High End Laptop: Lenovo IdeaPad Y700-15ISK (από 949€)

Gaming laptop High

Σε αυτή την κατηγορία τα πράγματα είναι απλά. Πάμε για HD, ισχυρότατο CPU, δυνατή GPU, μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και SSD, όσα περιμένουμε από ένα μέσου βεληνεκούς Desktop. Θυσιάζουμε τις χάρες των 8 GB RAM και του i7 που θα θέλαμε μαζί με το DVD, για τις αρετές του IPS panel, που παρέα με την GTX 960M θα σας χαρίσουν την gaming εμπειρία που ζητάτε. Όλους τους αγαπημένους και νέους απαιτητικούς τίτλους θα τους χαρείτε απρόσκοπτα. Στα συν η παρουσία SSD 128GB για ταχύτατο boot , που συνοδεύεται από 1ΤΒ αποθηκευτικού χώρου. Αν δεν σας καίει τόσο το θέμα του IPS panel (άλλωστε, κανείς δεν είναι τέλειος), εναλλακτικά υπάρχει άλλη υλοποίηση με τον i7 6700HQ αντί του i5 6300HQ, 8GB RAM, δίχως SSD.

Το Extreme Laptop (με το extreme budget): Asus G752VY-GC162T (από 2077€)

Gaming laptop extreme

Ας βάλουμε και το κερασάκι στην τούρτα. Εδώ ξεφεύγει το θέμα, απαγορεύεται να μην παίζει τα πάντα, να μην κάνει τα πάντα, και χτυπάει στα ίσια πολλά ισχυρότατα desktop PC’s στα πάντα. Είστε αρκετά καμμένος ώστε να δώσετε τα χρήματα που θα δίνατε για ένα εξαιρετικά δυνατό desktop PC για όλες τις βαριές εφαρμογές που μπορείτε να φανταστείτε, για να αγοράσετε ένα laptop. Με το συγκεκριμένο τίθεται ακόμα και αυτό το ζήτημα της φορητότητας. Εύγε. Ο σωστός gamer (με την ανάλογη τσέπη βεβαίως βεβαίως) έτσι πράττει. Με το χέρι στην τσέπη και το μυαλό στην Yennefer of Vengerberg.

Εναλλακτική εδώ δεν υπάρχει κανένας λόγος να προτείνω, όσο σας παίρνει το budget για πιο πάνω αποκλείεται να έχετε παράπονο. Αλλά είναι πάρα πολλά λεφτά για Laptop ρε παιδιά.Επειδή όμως το Laptop δεν είναι δίσκος σερβιρίσματος και προφανώς όταν το μεταφέρετε κάπου θέλετε και τα χέρια σας ελεύθερα, χρειάζεται και μια τσαντούλα μεταφοράς. Επειδή όμως ειδικά αυτό είναι και ζήτημα προσωπικού γούστου, το αφήνω πάνω σας, με μόνη συμβουλή να πάρετε κάποια για 17.3”, για να μην έχετε πρόβλημα στο αν χωράει, και να χωράνε και άλλα πράγματα μέσα.

Bonus (λίγα λόγια για τις μπαταρίες)!

Μικρό μάθημα ιστορίας και συμβουλές για σωστή συντήρηση της μπαταρίας του Laptop σας. Τα πρώτα Laptop είχαν μπαταρίες τύπου Νικελίου-Καδμίου (Νi-Cd) και Νικελίου-Μετάλλου (Ni-Mh), ενώ σήμερα ο επικρατέστερος τύπος είναι οι Ιόντων Λιθίου (Li-ion). Προφανώς θα ρωτήσετε, “τι μας νοιάζει;” Σας νοιάζει και πολύ μάλιστα, επειδή ακόμα ακούω συμβουλές που ισχύουν για τους πρώτους τύπους να εφαρμόζονται στις Ιόντων Λιθίου, κάτι πέρα για πέρα λάθος. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά των μπαταριών αυτών και τις βασικές διαφορές τους για να το κατανοήσετε καλύτερα.

Νικελίου-Καδμίου (Νi-Cd)

Θετικά

  • Φορτίζουν γρήγορα
  • Ανθεκτικότατες, με αντοχή για πάνω από 1000 κύκλους φόρτισης/αποφόρτισης
  • Καλή απόδοση και ποσοστό φόρτισης σε χαμηλές θερμοκρασίες
  • Αντοχή σε κακομεταχέιρηση
  • Μεγάλη ολική διάρκεια ζωής και αποθήκευσης
  • Χαμηλό κόστος

Αρνητικά

  • Παρουσιάζουν το Φαινόμενο μνήμης (περισσότερα για αυτό παρακάτω).
  • Για να το αντιμετωπίσουμε φροντίζουμε να κάνουμε φόρτιση/αποφόρτιση σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Εξαιρετικά τοξικές για το περιβάλλον, αλλά παραδόξως ανακυκλώσιμες
  • Αποφορτίζονται γρήγορα αν μένουν ανενεργές

Νικελίου-Μετάλλου (Ni-Mh)

Θετικά

  • Σχεδόν 40% μεγαλύτερη χωρητικότητα απο τις Νi-Cd
  • Λιγότερο επιρεπείς στο φαινόμενο μνήμης απο τις Νi-Cd
  • Φιλικές προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμες

Αρνητικά

  • Περιορισμένη διάρκεια ζωής (200-300 κύκλοι φόρτισης/αποφόρτισης)
  • Όταν “ζορίζονται” χάνουν γρήγορα την δυναμή τους
  • Αργούν πολύ να αποφορτιστούν απο μόνες τους όταν δεν χρησιμοποιούνται.
  • Η απόδοση τους πέφτει αν αποθηκεύονται σε σχετικά ζεστό μέρος
  • Πρέπει να φροντίζετε να τις αδειάζετε συνέχεια όταν τις χρησιμοποιείτε, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας κρυστάλλων στο εσωτερικό της μπαταρίας

Φιλική συμβουλή: αν φορτίζονται μερικώς (περίπου μέχρι την μέση) καθυστερείται ο χρόνος “γήρανσης” της μπαταρίας, όπως και όταν βρίσκονται σε δροσερό περιβάλλον.

Ιόντων Λιθίου (Li-ion)

Θετικά

  • Δεν χρειάζονται “αρχική φόρτιση”
  • Δεν αποφορτίζονται γρήγορα
  • Δεν χρειάζονται αποφόρτιση αφού απουσιάζει το φαινόμενο μνήμης

Αρνητικά

  • Γερνάνε πιο γρήγορα και εύκολα, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούνται
  • Πιο ακριβές.

Οι παλιές μπαταρίες τύπου Ni-Cd και Ni-MH πρέπει να αποφορτιστούν τελείως από το 100% στο 0% ώστε να διατηρήσουν τη διάρκεια τους στο μέγιστο. Τα μεταγενέστερα Laptop (και γενικότερα οι ηλεκτρονικές συσκευές με μπαταρία) χρησιμοποιούν πλέον τις μπαταρίες λιθίου οι οποίες λειτουργούν τελείως διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, αποφορτίζοντας πλήρως μια μπαταρία λιθίου δεν είναι και ότι καλύτερο. Το καλύτερο είναι να κάνετε μικροφορτίσεις, φτάστε δηλαδή τη μπαταρία σας κάπου μεταξύ 40%-70% πριν τη φορτίσετε ξανά. Καλό θα είναι να μην πέφτει κάτω από το 20% της χωρητικότητας της εκτός από κάποιες περιπτώσεις *γκουχgamingγκουχ* που δεν γίνεται αλλιώς. Θα μπορούσα να συνεχίσω αναφέροντας όλες τις διαφορές, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του άρθρου.

Κάτι τελευταίο για την καλή συντήρηση της μπαταρίας. Φυσικά και μπορείτε να έχετε το Laptop στο ρεύμα, η μπαταρία θα φορτίσει και θα σταματήσει να “τραβάει”. Αλλά επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στα υποσυστήματα/κυκλώματα του Laptop, τα οποία επίσης ζεσταίνονται όταν δουλεύουν (προφανώς) ή όταν είναι εκτεθειμένα στον καλοκαιρινό ήλιο, καλό είναι να την βγάζετε.

Φαινόμενο μνήμης

Βασικά είναι παρενέργεια που παρουσιάζεται σε όλες τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου και Νικελίου-Μετάλλου και συμβαίνει όταν ο χρήστης τις φορτίζει σε άτακτα χρονικά διαστήματα, διακεκομμένα και χωρίς να έχουν αποφορτιστεί εντελώς. Το πρόβλημα βρίσκεται στα υλικά κατασκευής της μπαταρίας. Αν οι μπαταρίες μείνουν ανενεργές για κάποιο χρονικό διάστημα, τα υλικά που είναι φταγμένες κρυσταλλοποιούνται, δεσμεύοντας μόνιμα στη δομή του υλικού τους τα ελεύθερα ηλεκτρόνια, τα οποία δεν μπορούν πλέον να μετακινηθούν ανοδικά. Αν λοιπόν μία μπαταρία δεν αποφορτιστεί εντελώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα τότε προκαλείται οξείδωση (τα ηλεκτρόνια που έχουν μείνει ανενεργά-ακίνητα ενσωματώνονται στις πλάκες και δημιουργούν οξείδια), η οποία καθιστά τις πλάκες ανενεργές. Ονομάστηκε «φαινόμενο μνήμης», για να υπενθυμίζει ότι η μπαταρία εκδικείται για την κακή της χρήση.

Πρίν κλείσουμε, να υπενθυμίσουμε πως πριν προβείτε σε κάποια αγορά ελέγχετε πάντα για reviews του προϊόντος, αξιολογήσεις χρηστών, για να είσαστε σίγουροι πως θα καλύψει τις ανάγκες σας.

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

11 Comments

  1. Το άρθρο μοιάζει να γράφτηκε για μένα! Επιτέλους να υπάρχει έκφραση και για εμάς που ανήκουμε σε αυτήν την κλάση! Εγώ έκανα την επιλογή για το κορυφαίο ASUS Zenbook Pro με τα 16γβ ραμ και τον 512γβ SSD. Τιμολογιακά είναι ανάμεσα στο extreme και το hign-end μοντέλο και χάρη και στη μεγάλης διάρκειας μπαταρία είμαι πολύ ευχαριστημένος! Εξαιρετικό το έξτρα κομμάτι για τις μπαταρίες, πολύ χρήσιμο! Ωστόσο πιστεύω πως κάτω από 500 ευρώ, gaming laptop δεν αξίζει τέτοιο τίτλο. Εκτός και αν θέλει κανείς να παίζει μόνο παιχνίδια 10+ χρόνων σε medium settings…

  2. Συμφωνώ 1000% μαζί σου, για gaming θα πρέπει να διαθέσει κάποιος ένα πολύ σεβαστό ποσό, για αυτό και διευκρινίζω στο low end πως δεν είναι gaming.

    Κανονικά είχα σκοπό να βάλω μόνο τις 3 βασικές κατηγορίες και έβαλα και το extreme για το φετίχ. Προφανώς και μεταξύ 1000 και 2000 ευρώ υπάρχουν εξαιρετικές υλοποιήσεις αλλά είπαμε, extreme. 😉

  3. Για όσους ταξιδεύουν συχνά και μένουν πολύ καιρό on-site τα λάπτοπ είναι μονόδρομος. Λόγω όμως της τεχνολογικής προόδου και της σμίκρυνσης γίνονται όλο και μικρότερα, λεπτότερα και δυνατότερα, το gaming καθίσταται πλέον παραπάνω από εφικτό! Σε ποιον δεν αρέσει ένας υπολογιστής με πάχος 2 iphone, βάρος 2 κιλά και hardware/battery combo που επιτρέπει να παίζεις χαλαρά στα high settings το Van Helsing για 5 ώρες διαδρομή στο TGV;

  4. …πέστα ρε Σερσκαφίς. Τί είναι η ζωή να πούμε αν δεν κάνεις το Κολλιάτσου-Πατήσια με το TGV σου και ένα Van Helsing στο Ultra; Ελπίζω να έχεις παραγγείλει και το σπέσιαλ κασουλέ από το βαγκόν-ρεστώ, να τσιμπολογάς έτσι κάτι σεμνό ανάμεσα στα λέβελς 🙂

  5. Μαζί σου Cercaphus, απλά νομίζω ότι το extra κόστος της σμίκρυνσης του hardware και της ψύξης, κάνει ασύμφορη την αγορά στη high-end κατηγορία. Με τόσα λεφτά φτιάνεις dektop-pc death star και το χρησιμοποιείς για να καταστρέφεις πλανήτες na oum :p.
    Μιας και το notebook πιο δύσκολα αναβαθμίζεται και ακόμα πιο δύσκολα πουλάς τα εξαρτήματα του για να μειώσεις το κόστος της αναβάθμισης, ουσιαστικά δεσμεύει τα λεφτά που έδωσες, τουλάχιστον σημαντικά περισσότερο από τα desktop. Πιστεύω ότι αυτό κάνει απαγορευτική την high end κατηγορία.

  6. @ccwr: Στο βασικό προβληματισμό σου δεν έχεις άδικο. Αλλά όπως το βλέπω εγώ, με μια ωφέλιμη διάρκεια ζωής τα 4-5 χρόνια, όσο περίπου δηλαδή έχω κρατήσει και τα προηγούμενα 2 λάπτοπ μου, το αρχικό κόστος επιμερίζεται γραμμικά στο through-life και με καλύπτει υπέρ-ικανοποιητικά στο “lifestyle” μου και σε κατανομή χρήσης 50% work, 25% multimedia, 25% videogames. Εφόσον τρόπον τινά ζω “νομαδικά” και δεν μπορώ/θέλω να κουβαλώ μαζί μου πολλαπλές συσκευές για όλες τις επιμέρους εργασιακές/προσωπικές δραστηριότητες μου, ένα δυνατό λάπτοπ είναι απαραίτητο. Τα extreme gaming laptops τα θεωρώ overkill, πέρα από ογκώδη και κιτς που δεν ταιριάζουν στο δίπτυχο professional/travel. Για αυτό λοιπόν και βάσει των δικών μου αναγκών/θέλω ένα λάπτοπ της κατηγορίας high-end είναι μονόδρομος. Είχα σκεφτεί το μοντέλο τηε Lenovo αλλά για πολλούς λόγους (ποιότητα, εμφάνιση, όνομα, ποσοτικά χαρακτηριστικά) κατέληξα στο Asus Zenbook Pro το οποίο ήταν και ακριβότερο αλλά με προβλεπόμενη μεγαλύτερο και καλύτερο lifecycle χάρη κυρίως στα 16γβ ραμ, 512 σσδ και την 960μ. Προσωπικά, δεν βασίζομαι στην μεταπώληση παλιών μου πραγμάτων για να να χρηματοδοτήσω την αγορά καινούργιων. Ναι, έχω πουλήσει παλιά μου πράγματα, αποκλειστικά και μόνο γιατί κάτι δεν μου άρεσε ή ήταν άχρηστο πλέον για μένα και δεν μπορούσα κάπου να τα δωρίσω ή επειδή είχαν ακόμα αξία (ή ακόμα και για την εμπειρία των αγγελιών του insomia)!

    @Μποράτσο: Χεχε, αν και με ελαφριά δόση ειρωνίας, είσαι μέσα στο μυαλό μου! Στις αναφορές στα κασουλέ φαίνεται ο ψαγμένος, ειδικά στο αγαπημένο μου υποείδος που συνδυάζεται με φακές…Το Κολλιάτσου δεν ξέρω βέβαια που είναι, αλλά επειδή πλέον έχω απομυθοποιήσει τα TGV περιμένω να φέρουν στην Ελλάδα το 2040 μετά το 10ο μνημόνιο κανά maglev για να έχει λιγότερα μπάγκα-μπούγκα ο “ηλεκτρικομαγνητικός” (σικ)! Δυστυχώς δεν είμαι τόσο hardcore για να παίζω στα Ultra, συμβιβάζομαι και με τα high για να διαρκώ περισσότερο…! Επίσης, ομολόγα: Το προσωνύμιό μου στα γαλλικά σε εμπνέει τόσο που σου αρέσει να προσθέτεις ένα σίγμα ενδιάμεσα… :p

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL