REVIEWS

BLACKGUARDS

Πριν από τρεις περίπου μήνες ρίξαμε την πρώτη μας ματιά στο Blackguards το οποίο βρισκόταν τότε σε φάση Early Access. Σε εκείνο το preview είχα σταθεί στο ενδιαφέρον σύστημα μάχης του παιχνιδιού και την τεράστια ποικιλία από attributes, talents, spells και skills μέσω των οποίων ο παίκτης μπορούσε να αναπτύξει τους χαρακτήρες της ομάδας του κατά το δοκούν, δηλώνοντας εντέλει οτι περίμενα το τελικό προϊόν με πολύ μεγάλη ανυπομονησία. Επιτέλους λοιπόν έφτασε η ώρα να σας αποκαλύψω τις τελικές μου σκέψεις για το νέο αυτό RPG της Daedalic Entertainment έχοντας πλέον ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο της campaign του. Κατάφερε το Blackguards να ανταποκριθεί στις υψηλές μου προσδοκίες; Μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον του παίκτη για τις 25+ ώρες που διαρκεί η κεντρική campaign; Και ποια είναι τελικά η αναλογία μεταξύ μάχης και role playing; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ακολουθούν!

Έχω να σχολιάσω αρκετά πράγματα για το Blackguards και φοβάμαι πως το παρόν review κινδυνεύει να ξεφύγει από άποψη μεγέθους, οπότε δε βρίσκω το λόγο να επαναλάβω πράγματα τα οποία είχαν ήδη αναφερθεί στο αρχικό preview περί του σεναρίου και των βασικών στοιχείων του συστήματος μάχης. Αντίθετα, θα προχωρήσουμε σε εις βάθος ανάλυση του συστήματος μάχης και των επιλογών role playing που προσφέρει το παιχνίδι, οπότε αν δεν είχατε διαβάσει το preview καλό θα ήταν να του ρίξετε μια ματιά πριν συνεχίσετε την ανάγνωση του παρόντος κειμένου.  

Έτοιμοι; Ok! Ο χρόνος που θα περάσετε στο Blackguards θα δαπανηθεί σε τέσσερις κυρίως δραστηριότητες: Πρώτον, στην προώθηση της ιστορίας μέσω της εξερεύνησης και του διαλόγου με διάφορους χαρακτήρες. Δεύτερον, στον εξοπλισμό των χαρακτήρων της ομάδας σας με loot υψηλής ποιότητας. Τρίτον, στην ανάπτυξη των χαρακτηριστικών τους με την αξιοποίηση των Adventure Points (ουσιαστικά experience points) και τέταρτον, στην turn-based μάχη. Από όλες τις προαναφερθείσες δραστηριότητες, η μάχη είναι αυτή που έχει αναμφίβολα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Blackguards καθώς πάνω από το 75-80% του gameplay αφιερώνεται στις συγκρούσεις της ομάδας σας με πάσης φύσεως (και μεγέθους) αντιπάλους. Επομένως, από τη στιγμή που το παιχνίδι δίνει τόσο μεγάλο βάρος στον παράγοντα της μάχης τότε οι μάχες αυτές, καθώς και το σύστημα στο οποίο βασίζονται, θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας για να μην μπουχτίσουν τον παίκτη σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

FIGHT!

Blackguards1Η σαλιγκαροκαλλιέργεια είναι μια ιδιαίτερα επικερδής δραστηριότητα στον κόσμο του Blackguards.

Πώς τα πάει λοιπόν το Blackguards σε αυτούς τους κρίσιμους για παιχνίδι του είδους τομείς; Καλά! Τα θετικά στοιχεία ξεκινούν ήδη από την πρώτη εμφάνιση του character sheet των μελών της ομάδας σας, όπου θα διαπιστώσετε οτι οι διαθέσιμες επιλογές για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους είναι κυριολεκτικά δεκάδες! Πασχίζω να θυμηθώ κάποιο άλλο παιχνίδι που να παρουσιάζε αντίστοιχο πλούτο επιλογών και τα μόνα που μου έρχονται στο μυαλό είναι games τύπου Baldur’s Gate 2 και Neverwinter Nights 2 τα οποία βασιζόταν (όπως και το Blackguards) σε tabletop role playing games. Οι παίκτες που λατρεύουν τα παιχνίδια με έντονο replayability και τη δοκιμή πολλών διαφορετικών χαρακτήρων θα βρουν τη χαρά τους στο Blackguards αφού είναι ουσιαστικά αδύνατο να ολοκληρώσετε έστω και ένα από τα διαθέσιμα skill trees σε ένα playthrough, πόσω μάλλον περισσότερα του ενός. Στη διαδικασία του αρχικού character creation θα κληθείτε να επιλέξετε μεταξύ τριών συγκεκριμένων κλάσεων (fighter, mage, ranger) αλλά τα περιθώρια ευελιξίας και δημιουργίας εναλλακτικών υπο-κλάσεων μέσα σε αυτά τα αρχέτυπα είναι μεγάλα. Εκτός από τα έντεκα βασικά attributes του κάθε χαρακτήρα (η αύξηση των οποίων επιδρά πολλαπλά στις ικανότητές του) υπάρχουν και οι παρακάτω υποκατηγορίες:

Weapon Talents: 11 ξεχωριστές κατηγορίες όπλων στις οποίες μπορείτε να εκπαιδεύσετε το χαρακτήρα σας, από σπαθιά και τσεκούρια μέχρι λόγχες και throwing weapons. Μάλιστα η κάθε κατηγορία επιδέχεται επιπλέον παραμετροποίηση μέσω ενός slider ο οποίος ρυθμίζει την επιθετικότητα του χαρακτήρα με τα συγκεκριμένα όπλα. Έτσι, μπορείτε να δώσετε έμφαση στην άμυνα αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον χαρακτήρα ως tank ή να ενισχύσετε την επίθεση αν σας ενδιαφέρει κυρίως το damage dealing.

Talents: 9 skills τα οποία ορίζουν τομείς όπως η ανθεκτικότητά σας σε knockdowns, η θεραπεία πληγών, το Animal Lore, την ανίχνευση και τοποθέτηση παγιδών και ούτως καθεξής. Ειδικά τα talents Animal Lore και Warcraft είναι υπερπολύτιμα γιατί στο δεύτερο επίπεδό τους αποκαλύπτουν το ποσοστό επιτυχίας μιας επίθεσης.

Spells: 24 διαφορετικά spells, το καθένα από τα οποία μπορεί να αναβαθμιστεί σε τέσσερα επίπεδα ισχύος. Τα spells καλύπτουν όλο το φάσμα που θα περίμενε κανείς σε παιχνίδι του είδους και χωρίζονται γενικά σε επιθετικά, αμυντικά, ενισχυτικά των ικανοτήτων της ομάδας μας και διαβρωτικά των ικανοτήτων των αντιπάλων. Φροντίστε ο μάγος της ομάδας σας να αποκτήσει γρήγορα επιθετικές ικανότητες με area-of-effect spells γιατί στις περισσότερες μάχες θα αντιμετωπίζετε μεγάλο αριθμό εχθρών.

Special Abilities: 39 (!) skills τα οποία συχνά μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης. Χωρίζονται σε τέσσερις διακριτές κατηγορίες (melee, ranged, magic και passive) και δίνουν νέες ικανότητες στους χαρακτήρες σας. Για παράδειγμα, οι fighters μπορούν να μάθουν skills όπως τα Power Blow, Targeted Stab, Blade Storm που θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα αναλόγως του τύπου του αντιπάλου που έχετε απέναντί σας.

Blackguards6Οι χαρακιές στα portraits δε δείχνουν ποιοι είναι emo, απλά αντιπροσωπεύουν τις critical wounds.

Όπως βλέπετε, όρεξη να έχετε να αναβαθμίζετε και να πειραματίζεστε! Όλα τα παραπάνω skills, spells, talents και attributes αναβαθμίζονται με τη δαπάνη adventure points οπότε θα χρειαστεί συχνά να κάνετε δύσκολες επιλογές για τον τομέα στον οποίο θέλετε να επικεντρωθείτε. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ skills και talents, αφού για την αναβάθμιση κάποιου talent ή το ξεκλείδωμα μιας special ability ενδέχεται να απαιτείται πρώτα το ανέβασμα ενός βασικού attribute. Επιπλέον, η εκμάθηση νέων skills και talents γίνεται μέσω του εντοπισμού των κατάλληλων trainers στον κόσμο του παιχνιδιού οπότε δεν αρκεί απλά η συγκέντρωση των απαραίτητων Adventure Points! Χαμός, έτσι;

Η ποικιλία στην ανάπτυξη των χαρακτήρων έχει πάντως θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ναι μεν υπάρχει άφθονο περιθώριο για πειραματισμό, όμως η αλήθεια είναι πως ο παίκτης που εισέρχεται για πρώτη φορά στον κόσμο και το σύστημα κανόνων του Dark Eye ενδέχεται να μπερδευτεί από την ποσότητα των διαθέσιμων επιλογών και να προχωρήσει σε αναβαθμίσεις για τις οποίες θα μετανιώσει αργότερα. Προσωπικά ξεκίνησα το παιχνίδι από την αρχή τρεις φορές μέχρι να καταλήξω σε κάποιο upgrade path το οποίο με ικανοποιούσε πλήρως, και μόνο μετά από αρκετές ώρες παιχνιδιού μπορώ να πω οτι κατάλαβα πλήρως τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα κανόνων. Για τα πρώτα σας βήματα στο Blackguards θα πρότεινα να διαβάσετε προσεκτικά τις περιγραφές των διάφορων skills, attributes και talents, να χαράξετε ένα γενικό πλάνο για το χαρακτήρα σας (π.χ. warrior που θα χρησιμοποιεί two-handed τσεκούρια και θα είναι damage dealer) και να προσηλωθείτε σε αυτό ώστε να μπορέσετε να ξεκλειδώσετε τα πιο ισχυρά skills των skill trees. Οι “λίγο απ’ όλα” χαρακτήρες θα νιώσουν μεγάλη πίκρα στα τελευταία κεφάλαια του παιχνιδιού. You have been warned!

Blackguards5Να είστε προετοιμασμένοι για πολύ ξύλο.

Για τα βασικά του συστήματος μάχης μιλήσαμε ήδη στο preview. Γρήγορη ανακεφαλαίωση: Κλασικό turn-based βασισμένο στο initiative για τη σειρά κίνησης, χάρτες χωρισμένοι σε εξάγωνα, πλήρες σύστημα line of sight το οποίο περιορίζει την εμβέλεια των ranged attacks και των spells. Κομβικής σημασίας για ένα ενδιαφέρον σύστημα μάχης είναι το λεγόμενο encounter design, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο οι developers στήνουν την κάθε αναμέτρηση, και σε αυτό τον τομέα νομίζω οτι η Daedalic έκανε καλή δουλειά. Αν εξαιρέσουμε ορισμένες μάχες με βαρετούς αλλά πολυπληθείς εχθρούς – σιχαίνομαι τα crypt lice – οι περισσότερες αναμετρήσεις έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, διεξάγονται σε χάρτες με διάφορα φυσικά εμπόδια, choke points και παγίδες, οπότε θέτουν συνεχώς στον παίκτη ερωτήματα για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης μιας κατάστασης. Μια φαινομενικά πολύ δύσκολη μάχη μπορεί να τελειώσει επιτυχώς σε 4-5 γύρους αν παρατηρήσετε προσεκτικά το περιβάλλον και εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο τη μορφολογία του χάρτη. Οι μάχες επομένως θέλουν τακτικό νου εκ μέρους σας, και φυσικά πλήρη αξιοποίηση των δυνατών σημείων της ομάδας σας. Συχνά – πυκνά θα αντιμετωπίζετε και bosses τα οποία έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και λειτουργούν ως… τεστ όλων των γνώσεων που έχετε αποκτήσει μέχρι τότε.

Για να πω την αλήθεια, μόλις διαπίστωσα το πλήθος και την ποσότητα των μαχών στο Blackguards είχα τον φόβο οτι θα βαρεθώ σχετικά γρήγορα, ιδίως μετά από τις πρώτες μάχες οι οποίες κατά κανόνα δεν έχουν να παρουσιάσουν κάτι το ιδιαίτερο. Εντέλει αυτό δε συνέβη ποτέ, ακριβώς λόγω του βάθους του συστήματος μάχης και της προσοχή που έδειξε η Daedalic στο σχεδιασμό των αναμετρήσεων. Ίσως χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή στην αρχή, μέχρι να αναπτύξετε τους χαρακτήρες σας και να αποκτήσετε πρόσβαση σε καλύτερα skills και spells. Στην πορεία η πολυπλοκότητα των μαχών αυξάνεται, το ενδιαφέρον επανέρχεται και το παιχνίδι “ανοίγει”, επιδεικνύοντας όλες τις αρετές του.

ROLE PLAYING: ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Blackguards2Η γειτονιά μιας πόλης. Μην περιμένετε ελεύθερη εξερεύνηση, μόνο από στατική οθόνη σε στατική οθόνη.

Επειδή όμως μιλάμε για tactical RPG δεν αρκεί να σταθούμε μόνο στον τομέα της μάχης, πρέπει να αναλύσουμε και το κομμάτι του role playing. Θυμάστε το βάθος και την ποικιλία του συστήματος μάχης και της ανάπτυξης χαρακτήρα; Ε, εδώ έχουμε σχεδόν το αντίθετο. Η εξερεύνηση του κεντρικού χάρτη γίνεται μεταξύ περιοχών οι οποίες θυμίζουν τα hubs τύπου Dragon Age ή Baldur’s Gate. Μη φανταστείτε πάντως ελεύθερη περιπλάνηση εντός των hubs, συνήθως η κάθε περιοχή αποτελείται από μία ή περισσότερες στατικές οθόνες μέσω των οποίων έχουμε πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες (καταστήματα, healers, Inns, NPCs). Τα πρώτα δύο κεφάλαια της campaign λειτουργούν περισσότερο ως tutorials, βάζοντας τον παίκτη σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι χωρίς μεγάλα περιθώρια απόκλισης. Από το τρίτο κεφάλαιο και μετά η δράση και ο χάρτης ανοίγουν και μπορούμε πλέον να επισκεφθούμε διάφορες περιοχές, να αναλάβουμε sidequests, να ψάξουμε για trainers ή εμπόρους καλύτερου εξοπλισμού κλπ. Εντός των προαναφερθέντων hubs και αναλόγως του μεγέθους τους (π.χ. μια πόλη θα έχει περισσότερες της μίας οθόνης) έχουμε πρόσβαση όπως είπαμε σε μια σειρά υπηρεσιών και μπορούμε να αναλάβουμε τα υπάρχοντα sidequests. Οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων είναι εξίσου λιτοί, χωρίς να παρέχονται πολλές πληροφορίες σχετικά με τον κόσμο του παιχνιδιού, τις φυλές ή την ιστορία του. Οι φανατικοί της εξερεύνησης και του lore μάλλον θα απογοητευθούν από το Blackguards σε αυτό τον τομέα. 

Όσον αφορά τις περιβόητες “choices & consequences” που περιμένουν οι φίλοι των RPGs από τα παιχνίδια του είδους, λίγα πράγματα. Σε κάποια quests θα κληθείτε να αποφασίσετε τον τρόπο επίλυσής τους ή την τύχη ενός χαρακτήρα (π.χ. να τον σκοτώσετε ή να του χαρίσετε τη ζωή) όμως δεν παρατήρησα κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα από την επιλογή της μίας ή της άλλης ενέργειας. Οι επιλογές λοιπόν δε λείπουν, αλλά το αποτέλεσμά τους συνήθως δεν έχει κάποια ουσιαστική επίδραση στον κόσμο του παιχνιδιού. Το ίδιο ισχύει και για την campaign όπου οφείλω να αναφέρω οτι με ξένισε αρκετά ο “υποχρεωτικός” και πλήρως αδικαιολόγητος θάνατος ενός σημαντικού χαρακτήρα, χωρίς να μου δοθεί καν η ευκαιρία να τον σώσω στο πεδίο της μάχης. Ουσιαστικά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία πλην της μάχης έχουν δευτερεύοντα ρόλο, περισσότερο για να σπάνε τη ρουτίνα των συνεχών αναμετρήσεων και λιγότερο για να προσθέσουν επιπλέον βάθος στο παιχνίδι. Αυτό φαίνεται και στο ίδιο το σενάριο το οποίο θα χαρακτήριζα μεν επαρκές αλλά μέχρις εκεί. Έχουμε δει πολύ καλύτερες ιστορίες και τρόπους εξιστόρησης σε RPGs.

Blackguards4Παράδειγμα ηθικών και άλλων επιλογών μέσω των διαλόγων. Μην περιμένετε πολλά πράγματα.

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ…

… και ο ενημερωμένος αγοραστής αποκλείεται να χαραμίσει τα χρήματά του σε ένα προϊόν που δεν τον καλύπτει. Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως ξεκάθαρος όσον αφορά το Blackguards και όσους από εσάς σκέφτεστε την αγορά του: αγοράστε το αν είστε οπαδοί των turn-based tactical battles και των παιχνιδιών τύπου Heroes of Might and Magic ή (γιατί όχι;) XCOM. Η μάχη αποκτά στην πορεία μεγάλο ενδιαφέρον και το σύστημα κανόνων επιτρέπει ατελείωτο πειραματισμό με character builds και skill tress. Μην το αγοράσετε αν ανήκετε στο γκρουπ των φανατικών της εξερεύνησης, των διαλόγων, του σεναρίου, των non-combat δηλαδή στοιχείων των RPGs. Το Blackguards είναι λιτό σε αυτούς τους τομείς και μάλλον θα απογοητευθείτε στο τέλος. Αν λοιπόν γνωρίζετε εκ των προτέρων τι θέλετε, τότε το Blackguards είναι μια καλή αγορά για όλους τους λόγους που έχουμε ήδη αναφέρει.

Το Blackguards είναι ένα δυνατό, βαθύ tactical RPG από την Daedalic, με έμφαση στις turn-based μάχες. Αν διψάτε για ένα παιχνίδι με ποιοτικό combat system χωρίς πολλά-πολλά στους τομείς της ιστορίας και του σεναρίου, μόλις βρήκατε την επόμενη αγορά σας!

Pros

  • Βαθύ, ποιοτικό combat system
  • Μεγάλη ποικιλία σε skills, spells, attributes

Cons

  • Λίγα πράγματα στο role-playing
  • Μέτριος τεχνικός τομέας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

7 Comments

  1. Να πω την αλήθεια από την Daedalic περίμενα τα εξής σε αυτό το παιχνίδι: καλό story και χαρακτήρες και καλούτσικο gameplay και τελικά προέκυψε τ΄ανάποδο, τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω από το review. Θα μπορούσαν πάντως στο role playing κομάτι να υπάρχει περισσότερη αλληλεπίδραση με npcs και ίσως περιήγηση σε κάποιες πόλεις (εδώ μου θυμίζει κάπως το Storm of Zehir που κι αυτό στόχευε να μεταδόσει στον παίκτη την αίσθηση του pen ‘n paper). Anyway, για πρώτη προσπάθεια δημιουργού που έχει απειρία στο είδος κρίνεται παραπάνω από ικανοποιητική, το παιχνίδι έχει μπει στη λίστα αγορών και ελπίζω αν υπάρξει συνέχεια, να μειώσουν λίγο τις μάχες και να δώσουν κάπως περισσότερο βάρος στο role playing.

  2. Μάλλον είχαν σαν σκοπό, να “τιθασευσούν” τα στοιχεία των RPG με τα οποία δεν είχαν πρότερη εμπειρία, χωρίς να δώσουν ένα κακό προϊόν. Οπότε πήραν έτοιμο σύστημα κανόνων, για να έχουν ένα υπόβαθρο, και πιάστηκαν με την μάχη, που μάλλον τους ήταν παντελώς άγνωστη, καθ΄ότι adventure μέχρι τώρα έφτιαχναν. Οπότε, έφτιαξαν ένα παιχνίδι, που όπως τα Icewind Dale ήταν ιδανικά για να εξοικειωθεί κάποιος με την Infinity Engine και το d20,εξοικειώνει τους παίκτες με τον κόσμο και το σύστημα κανόνων του Dark Eye και την μηχανή του παιχνιδιού, με σκοπό ίσως να φτιάξουν ένα BG ή Torment αργότερα 😀

  3. Ως γνωστόν είμαι οπαδός του turn-based αλλά για να πω την αλήθεια θέλω τα RPGs μου να έχουν περισσότερη ιστορία και διαλόγους. Πάντως παρά την ποσότητα των μαχών διασκέδασα με το παιχνίδι, το combat system και ιδίως το σύστημα κανόνων έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL