SPECIALS

EARLY ACCESS: WORLD OF DIVING

Όταν ένα παιχνίδι ξεκινάει συνδυάζοντας ήλιο, θάλασσα, σημαία Τζαμάικας, έναν Ρασταφάρι και reggae μουσική υπόκρουση, από την αρχή κερδίζει πόντους. Στρέφοντας το ποντίκι όμως προς τον τύπο με τα ράστα πίσω από τη μπάρα και αντικρίζοντας το “Story mode unlocked soon” σε γεμίζει αμφιβολίες για το τί έχει τελικά να σου προσφέρει. Φυσικά, δε μπορούμε να κατηγορήσουμε ένα παιχνίδι που βρίσκεται σε μορφή early access σχετικά με το περιεχόμενο που παρέχει στο παίκτη. Μπορούμε όμως να πάρουμε μια πρώτη γεύση για το αν έχει τις δυνατότητες ώστε να εξελιχθεί σε κάτι καλό ή όχι.

Το World of Diving της Vertigo Games (βλ. The Perils of Man), είναι ένα πολύ όμορφο παιχνίδι που μας δίνει την ευκαιρία για καταδύσεις στο βυθό και τη φωτογράφιση του κόσμου που ζει σε αυτόν. Υποστηρίζει virtual reality λειτουργία και σίγουρα με έναν καλό VR εξοπλισμό, η εμπειρία θα είναι αρκετά δυνατή. Ελλείψει βεβαία τέτοιου εξοπλισμού, η ενασχόληση μου με το παιχνίδι έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο.

WOD2

Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, υπάρχουν διαθέσιμα εννιά επίπεδα (χάρτες) εκ των οποίων το ένα είναι η βάση μας και τα υπόλοιπα είναι (αρκετά πιστές) αντιγραφές πραγματικών ναυαγίων. Σκοπός μας στη παρούσα φάση είναι η ολοκλήρωση αποστολών σε αυτά τα επίπεδα. Οι αποστολές αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με τη φωτογράφιση κάποιων αντικειμένων (κανόνια, άγκυρες κλπ) ή ψαριών. Η αλήθεια είναι πως βρήκα βαρετά και πολύ εύκολα σχεδόν όλα τα missions που υπάρχουν μέχρι στιγμής στο παιχνίδι ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρώσουμε και αποστολές φτιαγμένες από τη κοινότητα του παιχνιδιού.

Πέραν των αποστολών, μπορούμε να ενημερώνουμε την Oceanopedia (την εγκυκλοπαίδεια του παιχνιδιού) με όλα τα νέα είδη που συναντάμε στο βυθό, απλά φωτογραφίζοντας τα. Προς το παρών, διαθέσιμος είναι μόνο ο τομέας της πανίδας αλλά σύντομα (ή τουλάχιστον έτσι μας λένε οι developers) θα προστεθεί και αυτός της χλωρίδας καθώς και των σημείων κατάδυσης. Ο χαρακτήρας μας μπορεί να χρησιμοποιήσει, πέραν της φωτογραφικής του κάμερας, ένα scuba scooter για να κινηθεί πιο γρήγορα στο νερό και τον metal detector για αναζήτηση νομισμάτων.

Τα νομίσματα, καθώς επίσης και τα μαργαριτάρια που θα βρούμε, τα χρησιμοποιούμε στο customization. Πραγματικά, έχουμε στη διάθεση μας πολλές επιλογές σε ότι έχει να κάνει με την εμφάνιση του χαρακτήρα μας ή ακόμα και της βάσης μας. Μπορούμε να επιλέξουμε από τα βασικά μάσκα, στολή, βατραχοπέδιλα μέχρι ζώνες και χρονόμετρα, μέσα από μια αρκετά πλούσια γκάμα.

WOD1

Και κάπου εδώ όμως, τελειώνει η (πολύ μικρή) λίστα με όσα έχει να μας προσφέρει το World of Diving στη παρούσα φάση που βρίσκεται. Ενώ το παιχνίδι έχει κάνει την εμφάνιση του στο steam από τον Αύγουστο του 2014, δυστυχώς, τα updates που γίνανε ήταν πραγματικά ελάχιστα και πολύ φτωχά σε περιεχόμενο με αποτέλεσμα να μην έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Το single player κομμάτι του γίνεται πολύ γρήγορα βαρετό, την ίδια στιγμή που το multiplayer του είναι πραγματικά νεκρό. Μου πήρε περίπου δυόμισι ώρες μέχρι να συναντήσω άλλον παίκτη δοκιμάζοντας σε όλους του χάρτες. Κακά τα ψέματα, το παιχνίδι δίνει μεγάλη βάση στη VR εμπειρία που ισχυρίζεται πως χαρίζει και απλά την εμπλουτίζει με κάποια υποτυπώδη missions για να του δώσουν μια μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο (κάτι που δε πετυχαίνει με ιδιαίτερη επιτυχία). Αν οι developers δεν του αφιερώσουν τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να το εμπλουτίσουν με μπόλικο περιεχόμενο (κάτι που μέχρι στιγμής δε δείχνουν διατεθειμένοι να το κάνουν) τότε θα καταλήξει στη κατηγορία «πέρασαν και δεν ακούμπησαν».

{youtube}o50C11mSrsE{/youtube}

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL