REVIEWS

TRIALS EVOLUTION: GOLD EDITION

Ιδρωμένες παλάμες, μάτια με μαύρες σακούλες καρφωμένα στην οθόνη, νεύρα σπασμένα, γαϊδουρινό πείσμα και ξέφρενα πανηγύρια. Αυτή θα μπορούσε να ήταν μια σύντομη περιγραφή των αντιδράσεων ενός ανυποψίαστου gamer που αποφάσισε να φορτώσει το Trials Evolution στον υπολογιστή του. Γιατί, αν δεν το γνωρίζετε ήδη (και δεν κάνατε «ζαβολιά», σκρολάροντας την οθόνη απευθείας στη βαθμολογία), το Trials Evolution: Gold Edition της RedLynx είναι ένα από τα πιο εθιστικά indie παιχνίδια που έχετε παίξει ποτέ.  

Η επιτυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι βασίζεται σε μια απλή ιδέα, η οποία όμως βρίσκει εδώ την ιδανική εφαρμογή της. Εκ πρώτης όψεως, το Trials Evolution δεν δείχνει να είναι τίποτε περισσότερο από ένα arcade racer με θέμα το motocross. Ο στόχος μας είναι σαφής και κατανοητός: βρισκόμενοι σε ένα δισδιάστατο περιβάλλον, πρέπει να οδηγήσουμε τη μηχανή μας στο τερματισμό σε όσο το δυνατόν καλύτερο χρόνο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα εμπόδια, προκειμένου να αποκτήσουμε μετάλλια (χάλκινα, ασημένια και χρυσά) τα οποία θα μας επιτρέψουν να έχουμε πρόσβαση σε επόμενες και δυσκολότερες πίστες. Σύμμαχοι αλλά και εχθροί στην προσπάθειά μας είναι οι νόμοι της Φυσικής. Δεν αρκεί να πατάμε μονάχα γκάζι ή φρένο τη κατάλληλη στιγμή, αλλά χρειάζεται να έχουμε εξίσου το νου μας στη τοποθέτηση του αναβάτη πάνω στη μηχανή. Χρησιμοποιώντας τον αριστερό αναλογικό μοχλό (ένα καλό gamepad είναι must) μετατοπίζουμε ανάλογα το κέντρο βάρους του αναβάτη σε σχέση με τη ταχύτητα αλλά και τη κλίση που έχει εκείνη τη στιγμή η μηχανή, μια τεχνική που είναι άκρως απαραίτητη να οικειοποιηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να μην τρώμε τα μούτρα μας σε κάθε εμπόδιο.

Στα χαρτιά κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται απλό, στην πράξη όμως μπορεί να αποδειχθεί ασύλληπτα δύσκολο και παράλληλα απίστευτα εθιστικό. Ειδικά στα πρώτα σας βήματα, μέχρι να συνηθίσετε το βαθμό ευαισθησίας των controls, θα βλέπετε τακτικά τον κακομοίρη τον αναβάτη σας ανάσκελα, να αγναντεύει τον καταγάλανο ουρανό. Ομως, παρ’ όλο τον αρχικό εκνευρισμό σας από τις συνεχείς «σαβούρες» που θα τρώτε εξαιτίας των αδέξιων κινήσεων σας, είναι αδύνατον να αφήσετε τη προσπάθεια στη μέση. Θα πατήσετε αμέσως το κουμπί restart checkpoint και θα ξαναδοκιμάσετε. Πάλι θα φάτε «σαβούρα». Δεν τρέχει τίποτε, δοκιμάζετε ξανά. Και ναι, μόλις «κολλήσατε» το μικρόβιο. Είναι πραγματικά αξιέπαινο το πως έχει κατορθώσει η RedLynx αυτή τη φαινομενικά απλή ιδέα, δηλαδή τη διαρκή προσπάθεια διατήρησης της ισορροπίας του αναβάτη, να την κάνει τόσο, μα τόσο, εθιστική. Δίχως άλλο, είναι εξίσου αξιοσημείωτο και το γεγονός το πόσο άρτια ανταμείβει τις προσπάθειές σας όσο αφιερώνετε ολοένα και περισσότερο χρόνο εκμάθησης πάνω στα μυστικά του, ενώ το υψηλό επίπεδο δυσκολίας που διακατέχει τον τίτλο, γεννά απίστευτα συναισθήματα επιτεύγματος όταν εντέλει κατορθώσετε να πάρετε το χρυσό σε μια δύσκολη πίστα ή πετύχετε μια ζόρικη μανούβρα.

Trials Screenshot1Οι εμπνεύσεις των δημιουργών για το που θα κληθείτε να αγωνιστείτε είναι απίστευτες…

Φυσικά, στον εθισμό αυτό συμβάλλει και το πλούσιο περιεχόμενο του τίτλου. Οι πίστες που καλούμαστε να ολοκληρώσουμε είναι ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένες και προσφέρουν γερές δόσεις αδρεναλίνης, ενώ διαδραματίζονται κυρίως σε ποικίλους εξωτερικούς χώρους που συχνά αντλούν έμπνευση από ταινίες, παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο «geek-οειδές» μπορείτε να φανταστείτε. Το μεράκι των δημιουργών είναι εμφανέστατο και δεν θα βλέπετε την ώρα να ξεκλειδώσετε όσες περισσότερες πίστες μπορείτε, για να δείτε τι άλλο έχουν σκαρφιστεί για να σας εκπλήξουν. Ο αριθμός των διαθέσιμων πιστών ξεπερνά τις εκατό (συμπεριλαμβάνονται ακόμα και αυτές του παλαιότερου Trials: HD, εξ’ ου και ο υπότιτλος «Gold Edition»), με αυξανόμενο δείκτη δυσκολίας όσο προοδεύετε (από το medium επίπεδο και μετά αρχίζουν τα «ζόρια»), ενώ παράλληλα με αυτές ξεκλειδώνονται και νέες μηχανές, μεγαλύτερου κυβισμού (από 125cc εώς 450cc), οι οποίες επιτυγχάνουν μεν υψηλότερες ταχύτητες, αλλά είναι σαφώς πιο ατίθασες στο να τις «δαμάσετε». Μάλιστα, αν επιθυμείτε, μπορείτε να πειράξετε την εξωτερική εμφάνιση τους (μαζί και του αναβάτη σας) αλλάζοντας τους χρώμα και αγοράζοντας διάφορα gadgets, που έχουν όμως μόνο οπτικό αποτέλεσμα – μην περιμένετε δηλαδή κάποια διαφορά στις επιδόσεις.

Το περιεχόμενο του Trials όμως δεν σταματά εδώ. Εκτός από τις δεκάδες πίστες του single-player mode, που είναι περιττό να αναφέρω πόσες ώρες θα χρειαστεί να αφιερώσετε για να κερδίσετε το χρυσό σε όλες, συμπεριλαμβάνονται κάποια έξυπνα mini games, που προσφέρουν εξίσου μετάλλια, και αλλάζουν σχεδόν τελείως το gameplay του παιχνιδιού: θα χρειαστεί να οδηγήσετε κάποιο UFO (!), να κάνετε σκι, να κρατήσετε την ισορροπία σας μέσα σε ένα τεράστιο οβάλ σιδερένιο κλουβί και πολλά ακόμα «διεστραμμένα». Επίσης, αν για κάποιο λόγο δεν σας φτάσουν οι διαθέσιμες πίστες, μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας μέσω ενός εύχρηστου track editor και να τις μοιράσετε διαδικτυακά ή να παίξετε τις ήδη υπάρχουσες που έχουν φτιαχτεί από άλλους παίκτες. Κοινώς, μιλάμε για έναν τίτλο που μπορεί άνετα να σας απασχολήσει για πάρα πολύ καιρό, ιδίως αν αναλογιστείτε ότι το Trials Evolution περιλαμβάνει και multiplayer mode μέχρι τεσσάρων παικτών τοπικά ή online για…μεγάλες κόντρες, πάντα ενάντια στο ρολόι – οι υπόλοιποι αναβάτες εμφανίζονται ως ghosts και δεν πρόκειται ποτέ να τρακάρουν μεταξύ τους. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι όσον αφορά το multiplayer δυσκολεύτηκα κάπως να βρω συμπαίκτες, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα στο matchmaking: είτε δεν έβρισκα κανέναν είτε το παιχνίδι με τοποθετούσε με μεγάλη καθυστέρηση ενάντια σε πολύ έμπειρους/άπειρους παίκτες, οπότε η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της ψυχραιμίας σας παραμένει το παιχνίδι με φίλους.

Trials Screenshot2“Χμ, νομίζω ότι κάτι δεν υπολόγισα σωστά”

Εκεί που εντοπίζονται τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στο Trials Evolution είναι στον τεχνικό τομέα. Οχι γιατί το παιχνίδι είναι άσχημο, κάθε άλλο, εμφανισιακά είναι αξιοπρεπέστατο και με εντυπωσιακότατα physics (αυτό έλειπε), αλλά εξαιτίας του κακού optimization που προήλθε από τη μεταφορά του από το Xbox 360. Δεν είναι τυχαίο που η εκδότρια εταιρία Ubisoft καθυστέρησε χαρακτηριστικά να παρέχει στον Τύπο review codes για το παιχνίδι, καθώς πριν κυκλοφορήσει το τελευταίο patch, το Trials Evolution ήταν σχεδόν unplayable από τις μεταπτώσεις στο frame rate. Μετά την προσθήκη του 1.03 patch, η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά, χωρίς όμως να λείπουν οι ξαφνικές και αδικαιολόγητες πτώσεις στο frame rate ακόμα και σε ισχυρά συστήματα. Οσον αφορά το μουσικό κομμάτι, το κενό γεμίζουν κάποια τυπικά hard rock κομμάτια, απόλυτα ταιριαστά με το ύφος του παιχνιδιού χωρίς όμως να αποτελούν κάτι το εξαιρετικό, ενώ από τα ηχητικά εφφέ ξεχωρίζουν τα «μουγκρίσματα» των μηχανών και κάποιες α-λα Bruce Dickinson κραυγές του αναβάτη σας όταν πέφτει από (πολύ) μεγάλα ύψη! Στα του χειρισμού, δεν χρειάζεται να αναλύσω κάτι περισσότερο: άψογος και ακριβής, όπως θα περίμενε κανείς από ένα τέτοιο παιχνίδι.

Συνοψίζοντας, το Trials Evolution: Gold Edition είναι μία από τις καλύτερες indie προτάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά και αν του δώσετε την ευκαιρία, ιδίως αν είστε λάτρεις των δύο τροχών, θα το λατρέψετε. Είναι δύσκολο, προκλητικό, εθιστικό και έχει τεράστια αντοχή στο χρόνο. Είναι από τα λίγα παιχνίδια που πραγματικά αξίζουν το αντίτιμο που ζητούν.

 {youtube}71SLd2i3dmM{/youtube}

Pros

  • Δύσκολο και προκλητικό, με πολύ υψηλό επίπεδο εθισμού
  • Ενσωματωμένος track editor
  • Μεγάλη αντοχή στο χρόνο χάρη στο πλούσιο περιεχόμενό του

Cons

  • Προβλήματα στο frame rate ακόμα και σε ισχυρά συστήματα
  • Κάποια θέματα με το online matchmaking

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 93%

93%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

6 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL