REVIEWS

RESIDENT EVIL REVELATIONS 2 EPISODE 1

Βρισκόμαστε στις αρχές του 2015 και υποφαινόμενος ψάχνει να βρει μία περιεκτική εισαγωγή για το review του πρώτου επεισοδίου του Resident Evil Revelations 2. Ευτυχώς για αυτόν, ο Μάνος Καρκαλέμης το έχει πράξει ήδη προ ολίγων ημερών στο κείμενό του για το Resident Evil HD Remaster του οποίου την εισαγωγή σας συνιστάται να διαβάσετε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη). Δεν πρόκειται για κάποιο ενδοοικογενειακό “διαφημιστικό” τρικ αλλά θέμα ουσίας καθώς καθιστά ξεκάθαρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τι ακριβώς σημαίνει το brand name Resident Evil για την βιομηχανία και το κοινό της. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει κατανοητό το πως η ευλογία των κυκλοφοριών των 90’s που είχαν γίνει συνώνυμο του survival horror μετατράπηκε σε κατάρα για τη συνέχεια και πως 19 χρόνια μετά το πρώτο παιχνίδι σημαντικό μέρος των fans εξακολουθεί να ζητά επιστροφή στις ρίζες οι οποίες πέρα από το όποιο συναισθηματικό δέσιμο υπάρχει, πλέον φαντάζουν απαρχαιωμένες.

RE Revelations2 01
“Όποιος τη νύχτα περπατεί ζόμπι και… κάτι άλλο πατεί”. Η ατάκα είναι κλεμμένη και αποτελεί φόρο τιμής στον ειδικό τύπο των 90’s

Το πρώτο Revelations έκανε σημαντική στροφή προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζει όμως και το δεύτερο στον ίδιο δρόμο; Αν και αυτό το ερώτημα είναι αρκετά δύσκολο να απαντηθεί καθώς το πως ορίζεται το survival horror βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην ίδια τη σειρά, μάλλον θα πρέπει να κουνήσουμε καταφατικά το κεφάλι. Φυσικά όποιος περιμένει στατικές κάμερες, prerendered γραφικά και tank controls θα απογοητευθεί. Ο ρυθμός του παιχνιδιού συνολικά θυμίζει αρκετά την αρχική τριλογία αλλά στις μάχες η ένταση ανεβαίνει και παρά την όχι και τόσο εύκολη κίνηση με τα όπλα, οι melee επιθέσεις που παίζουν και αρκετά σημαντικό ρόλο (ειδικά σε σχέση με το παρελθόν) εισάγουν έστω και όχι τόσο ξεκάθαρα στοιχεία action. Αξιοπρόσεκτος είναι μάλιστα και ο διαχωρισμός που γίνεται στα δύο μέρη του επεισοδίου με το πρώτο να έχει εχθρούς που τρέχουν ενώ το δεύτερο να παρουσιάζει πιο “φυσιολογικά” ζόμπι που κινούνται σε πιο αργές ταχύτητες. Άσχετα πάντως από το ρυθμό και τα ξεσπάσματα που αυτός παρουσιάζει, η ατμόσφαιρα είναι όσο σκοτεινή και “βρώμικη” απαιτείται ενώ τα action στοιχεία δεν αναιρούν το survival χαρακτήρα του τίτλου και σε καμία περίπτωση δεν τον μετατρέπουν σε απλό gore festival.

Στα της ιστορίας η κατάσταση δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα από το συνηθισμένο μοτίβο. Για άλλη μία φορά έχουμε ένα σενάριο b-movie (το οποίο όμως όπως έγινε και στο πρώτο Revelations, η αλήθεια είναι ότι παρουσιάζεται με πολύ πιο ωραίο τρόπο σε σχέση με παλαιότερα) και για άλλη μία φορά η Capcom μας χτυπά με τρόπο ξεδιάντροπο αλλά και γλυκό ταυτόχρονα στο κομμάτι της νοσταλγίας χρησιμοποιώντας χαρακτήρες από προηγούμενα παιχνίδια. Ο Barry Burton (SPOILER ALERT) καλείται να σώσει την κόρη του -Moira- που έχει απαχθεί και φυλακιστεί μαζί με την επίσης παλιά γνώριμη Claire Redfield. Οι δύο γυναίκες τον έλεγχο των οποίων παίρνουμε στο πρώτο μέρος του επεισοδίου δεν έχουν ιδέα για το που βρίσκονται και για ποιο λόγο ενώ η μυστήρια φωνή που βγαίνει από βραχιόλια που τους έχουν φορεθεί περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Στο δεύτερο μέρος έχουμε το ρόλο του Barry και ενός μικρού κοριτσιού -της Natalia- για την οποία οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι ελάχιστες. Το τέλος μας επιφυλάσσει μία όχι και τόσο αναμενόμενη εξέλιξη καθώς και ένα “ωραιότατο” cliffhanger το οποίο μπορούμε και να παραβλέψουμε μιας και τα επεισόδια κυκλοφορούν με την μικρή χρονική διαφορά της μίας εβδομάδας.

RE Revelations2 02
Assist!

Το level design αν και σε γενικές γραμμές βοηθάει στην δημιουργία έντασης και ψυχολογικής πίεσης στον παίκτη, σε καμία περίπτωση δεν φτάνει σε επίπεδα επιβλητικότητας όπως το Mansion ή ακόμα και η Racoon City. Το μουντό σκηνικό τύπου φυλακής συμβάλει στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα ενώ οι ανοιχτές και σκοτεινές δασώδεις περιοχές προϊδεάζουν για καταστάσεις τρόμου. Το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι του χάρτη επαναλαμβάνεται σε πρώτο και δεύτερο μέρος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με αρνητικό τρόπο αλλά στην πράξη τελικά περνάει σχεδόν απαρατήρητο για λόγους που θα γίνουν ξεκάθαροι παρακάτω. Επειδή όμως όπως προείπαμε η σύγκριση με τις παλαιότερες κυκλοφορίες είναι αναπόφευκτη, αν κάτι απογοητεύει πραγματικά αυτό είναι η παντελής έλλειψη του adventure στοιχείου. Προφανώς και ποτέ τα Resident Evil δεν ήταν γνωστά για τους γρίφους τους αλλά η μη τετριμμένη λύση και εξερεύνηση που απαιτούσαν έδενε πολύ ωραία με την όλη φιλοσοφία των παιχνιδιών, κάτι που όμως απουσιάζει τώρα.

Όπως στον πρώτο τίτλο έτσι και εδώ στις περιπέτειές μας δεν είμαστε μόνοι μας με την ειδοποιό διαφορά όμως σε αυτή την περίπτωση να είναι ότι ο συνεργάτης μας πλέον δεν έχει διακοσμητικό ρόλο. Μάλιστα η παρουσία του παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο αλλά και έχουμε σχεδόν πάντα (λίγες είναι οι εξαιρέσεις) τη δυνατότητα για εναλλαγή του χαρακτήρα που χειριζόμαστε. Η Moira ακολουθεί την Claire και η Natalia τον Barry με την δεύτερη όμως να είναι με διαφορά πιο ενδιαφέρουσα καθώς η καθεμία έχει τις δικές της ξεχωριστές δυνατότητες. H Moira κατέχει ένα λοστό ιδανικό για melee επιθέσεις καθώς και ένα φακό ο οποίος πέρα από την εξερεύνηση του χώρου, χρησιμεύει και ως μέσο τύφλωσης των εχθρών. Από την άλλη, η Natalia με μεταφυσικές δυνάμεις μπορεί να καταλαβαίνει την ύπαρξη των εχθρών ακόμα και πίσω από τοίχους ενώ μπορεί να κινηθεί αθόρυβα καθώς και σε χώρους που δεν μπορεί να χωρέσει ο Barry ως ενήλικας (τι λέγαμε πριν για το πόσο αισχρά μας χτυπούν στη νοσταλγία… Sherry Birkin και Resident Evil 2 φάση). Αυτό είναι και από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία του τίτλου για τη συνέχεια, πως και αν θα εκμεταλλευθεί δηλαδή η συνεργασία μεταξύ των παικτών. Επίσης είναι και ο λόγος που η επανάληψη του χώρου που κινούμασταν στα δύο μέρη δεν εξελίχθηκε σε μία βαρετή διαδικασία καθώς χρειάστηκε διαφορετική προσέγγιση.

RE Revelations2 03
Σκληρό μπρα-ντε-φέρ

Στο gameplay ενσωματώνονται επίσης και αναβαθμίσεις τόσο για τους χαρακτήρες όσο και για τα όπλα. Μέχρι την παρούσα φάση και τα δυο φαίνονται αδιάφορα ως προς την ουσία του παιχνιδιού αλλά για να μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη ως προς τη χρησιμότητα τους θα πρέπει να δούμε το πλήρες προϊόν που θα έχει ενσωματώσει και επόμενα στάδια με μεγαλύτερη δυσκολία ενδεχομένως. Στα modes το Raid κάνει για μία ακόμα φορά την εμφάνιση του. Μέσα σε σκηνικά από το παιχνίδι ο παίκτης καλείται να εξοντώσει ορδές από ζόμπι με τις επιδόσεις του να αποφέρουν και τις ανάλογες ανταμοιβές. Αυτό που όμως γίνεται αισθητό δια της απουσίας του είναι το co-op είτε local είτε μέσω internet. Βέβαια αν και θεωρητικά θα έδινε άλλη δυναμική στη συνεργασία των χαρακτήρων, προσωπικά κρατάω τις επιφυλάξεις μου για το πόσο θα έκοβε από την συνολική ατμόσφαιρα ειδικά στην περίπτωση του local με split screen.

Τα γραφικά όπως είναι εύλογο είναι αισθητά αναβαθμισμένα σε σχέση με αυτά του προκατόχου του που αποτελούσε port από φορητό αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανά και να εντυπωσιάσουν. Σε κάθε περίπτωση όμως κρατάμε επιφύλαξη ως προς το τι μπορούμε να δούμε στα επόμενα επεισόδια σε περίπτωση που το περιβάλλον που ενσωματώνουν το ευνοεί σε αντίθεση με τους μουντούς κλειστούς χώρους και τους σκοτεινούς εξωτερικούς του πρώτου. Από την άλλη, τα voice-overs και η μουσική είναι ακριβώς αυτά που πρέπει για να μας μεταφέρουν τον τρόμο και την αγωνία.

RE Revelations2 04
Raid Mode

Συνολικά το πρώτο επεισόδιο του τίτλου αφήνει υποσχέσεις, όχι όμως και εχέγγυα για το τι θα δούμε στη συνέχεια. Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι όποιος ψάχνει για μία horror εμπειρία δύσκολα θα απογοητευθεί, δεν μπορούμε να πούμε ταυτόχρονα ότι θα είναι και τίτλος που δεν θα χαθεί στην σκιά των προκατόχων του. Σίγουρα η πιο σοφή επιλογή για όποιον ενδιαφέρεται θα ήταν να περιμένει για την ολοκλήρωση των επεισοδίων, όμως η χαμηλή του τιμή για παραγωγή τέτοιου μεγέθους το κάνει αρκετά συμφέρουσα επιλογή και για αυτούς που δεν μπορούν να περιμένουν.



Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για τη παροχή του review code του Resident Evil: Revelations 2.

Pros

  • Πραγματική horror ατμόσφαιρα που δεν βασίζεται σε “φτηνά” jump scares
  • Σέβεται τους fans της πρώτης τριλογίας χωρίς όμως να απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτούς
  • Χαμηλή τιμή

Cons

  • Ο χωρισμός σε επεισόδια ίσως δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή για παιχνίδι του είδους
  • Τετριμένοι γρίφοι και εξερεύνηση
  • Η απουσία Co-op
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 76%

76%

rikimaru

Gamer από τις αρχές του '90 σε φορητά και κονσόλες, είχε την πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές στα μέσα της ίδια δεκαετίας. Σε όλη αυτή την πορεία έχει καταπιαστεί με αρκετές κατηγορίες παιχνιδιών χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει κάποια ενώ όταν δεν βρισκόταν μπροστά από μία οθόνη συνήθως έσκαγε την "σπυριάρα" στο τσιμέντο ή στο παρκέ. Τα τελευταία 2 χρόνια εκτός από το να παίζει απλά με τα games, γράφει και για αυτά ενώ παράλληλα απολαμβάνει και την άνθιση της indie σκηνής.

2 Comments

  1. Mε χαλάει πολύ ο χωρισμός σε επεισόδια οπότε θα περιμένω το full πακέτο για να ασχοληθώ, πάντως δείχνει μια αξιόλογη προσπαθεια και έστω και η “μυρωδιά” της πρώτης τριλογίας είναι κάτι ευχάριστο.

  2. Καλά και εγώ μια από τα ίδια.
    Εν τω μεταξύ δεν μπορεί να είμαι ο μόνος που το σκηνικό “φυλακή σε αποκομμένο νησί” του θυμίζει Code Veronica. Να πάρει, ακόμα και το ξεκίνημα της Claire και τα bracelets είναι ξεδιάντροπο “σκούντημα”… 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL