REVIEWS

BALDUR’S GATE II: ENHANCED EDITION

Το να γράψεις ένα review για ένα παιχνίδι όπως το Baldur’s Gate 2 δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Βλέπετε, δεν πρόκειται απλά για ένα εξαιρετικό και πλήρες role playing game αλλά ίσως για τον κορυφαίο εκπρόσωπο του είδους. Ήταν το παιχνίδι αυτό που έθεσε τις βάσεις και τα απαιτούμενα στοιχεία που έπρεπε να έχει κάθε role playing game για να χαρακτηριστεί… role playing game. Δεν ήταν ο τίτλος αυτός που επηρέασε τόσο τις εταιρείες παραγωγής στη δημιουργία τέτοιων παιχνιδιών, όσο του παίχτες στις απαιτήσεις που έχουν από ένα παιχνίδι ρόλων.

Όπως και με το πρώτο παιχνίδι της σειράς, έτσι και τώρα, έχουμε στα χέρια μας την enhanced edition του τίτλου. “Ποιος ο λόγος;”, θα αναρωτηθεί κάποιος και η εύκολη και άμεση απάντηση που θα πάρει είναι “για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι”. Ίσως και να μην είναι έτσι αλλά λίγη σημασία έχει. Βέβαια αξίζει κάποιος να δώσει 23 ευρώ για μια digital έκδοση ενός τόσο παλιού παιχνιδιού, όσο καλό και να είναι; Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μπορείτε να βρείτε την original έκδοση αρκετά πιο φθηνά σε διάφορα online καταστήματα. Θα το δούμε όμως μαζί στη συνέχεια. Σημειώστε εδώ ότι δεν είχα την ευκαιρία να παίξω το Baldur’s Gate Enhanced Edition, οπότε συγχωρήστε με αν αναφέρω κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με τον original τίτλο που όμως είχαν εμφανιστεί και στην enhanced έκδοση του πρώτο παιχνιδιού της σειράς.

Το Baldur’s Gate 2 Enhanced Edition μπορεί πλέον να υποστηρίξει widescreen αναλύσεις. Τα γραφικά φαίνονται ελαφρώς βελτιωμένα (μην περιμένετε φοβερές διαφορές) και πλέον έχετε περισσότερο χώρο δράσης στην οθόνη σας. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα zoom in/zoom out, που απλά θα σας προσφέρει pixelιασμένα μοντέλα χαρακτήρων και θα σας θυμίσει το original game. Κρίνεται μάλλον άχρηστο σαν λειτουργία. Τα cinematics δεν έχουν υποστεί καμιά επεξεργασία και θα φέρουν στο μυαλό των παλιοσειρών ωραίες αναμνήσεις. Γενικά, παρ’ όλες τις όποιες γραφικές βελτιώσεις το παιχνίδι δείχνει έντονα τα χρόνια που πέρασαν και την ηλικία του. Πρέπει να ομολογήσω, όμως, ότι παίζοντας πριν λίγο καιρό την original έκδοση του τίτλου τα μάτια μου κουράζονταν μετά από δύο περίπου ώρες συνεχόμενου παιχνιδιού, κάτι που όμως δεν συμβαίνει τώρα.

BG2 01Τα effects των spells δυστυχώς δεν εντυπωσιάζουν όπως άλλοτε…

Το user interface δεν έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές. Έχει προστεθεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο πλήκτρο για quick save καθώς και ένα ακόμη που σας μεταφέρει σε μια help screen και σας εξηγεί πολύ σύντομα τη λειτουργία του κάθε πλήκτρου του interface. Τέλος διαθέσιμο γίνεται πλέον και το quick loot button. Μετά από μια μάχη μπορείτε πατώντας το συγκεκριμένο πλήκτρο να δείτε όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στο έδαφος συγκεντρωμένα σε μια bar και να επιλέξετε αυτά που θέλετε να κάνετε loot. Πιστέψτε με, ειδικά μετά από μεγάλες μάχες, η συγκεκριμένη λειτουργία θα σας λύσει τα χέρια.

Το Baldur’s Gate 2 Enhanced Edition περιλαμβάνει το βασικό παιχνίδι Shadows of Amn και το expansion του Throne of Bhaal. Εκτός αυτών θα βρείτε και ένα νέο mode ονόματι The Black Pits II (υποθέτω ότι αποτελεί συνέχεια του The Black Pits από την enhanced version του πρώτου παιχνιδιού της σειράς). Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά από μάχες αυξανόμενης δυσκολίας σε μια σκοτεινή αρένα των Forgotten Realms. Αποτελεί για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσετε διάφορα builds στο party των χαρακτήρων σας καθώς και στρατηγικές μάχης. Σεναριακά, βέβαια, δεν προσφέρει κάτι στο τίτλο.

BG2 02Συναντώντας την ολοκαίνουρια χαρακτήρα, Hexxat.

Στο παιχνίδι θα συναντήσετε ξανά τους τρεις νέους χαρακτήρες που γνωρίσατε όσοι παίξατε το Baldur’s Gate Enhanced Edition και θα συνεχίσετε μέσω quests τις προσωπικές αναζητήσεις του καθενός. Πρόκειται για τους Rasaad yn Bashir, έναν ικανό monk, την Neera, μια half-elf wild mage και τον -αγαπημένο του γράφοντος, όπως και όλοι της φυλής του- Dorn Il-Khan, έναν σκοτεινό half-orc blackguard. Δε θα μείνετε όμως μονάχα σε αυτούς τους χαρακτήρες αφού προστέθηκε και ένας τέταρτος που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για την rogue Hexxat, η οποία κρύβει μια πολύ σκοτεινή ιστορία κι ένα φοβερό μυστικό (όχι, δε θα σας πω spoilers μην ανησυχείτε). Αυτό που καταφέρει να κάνει εξαιρετικά το παιχνίδι είναι να εντάξει και τους τέσσερις αυτούς χαρακτήρες τόσο ομαλά στο όλο σενάριο του τίτλου, που οι παίχτες που δεν είχαν παίξει το original παιχνίδι θα δυσκολευτούν να καταλάβουν πως αποτελούν νέες προσθήκες. Θα νιώσετε όλοι ότι είναι ένα κομμάτι του κόσμου στο οποίο ζείτε τις περιπέτειές σας.

Όσο αφορά το κομμάτι του gameplay, κάποια προβλήματα του παρελθόντος εξακολουθούν να υφίστανται. Αναφέρομαι βέβαια στο pathfinding των χαρακτήρων σας που πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις σπάει νεύρα και θα σας φθάσει στα όριά σας. Κάποια μικρο bugs και glitches κάνοιυν και εδώ την εμφάνισή τους, χωρίς όμως να εμποδίζουν ιδιαίτερα την gaming εμπειρία. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως μιλάμε για ένα παιχνίδι 300+ ωρών αν θελήσετε να εξερευνήσετε την κάθε σπιθαμή του κόσμου του και το κάθε quest που σας προσφέρεται. Από την άλλη όμως, σαφώς και θα μπορούσαν αρκετά πράγματα να είχαν βελτιωθεί ώστε το Baldur’s Gate 2 Enhanced Edition να αποτελέσει μια αψεγάδιαστη gaming εμπειρία.

BG2 03Welcome to the shadow realm… αγαπημένο!

Φθάνοντας στο τέλος σίγουρα θα αναρωτιέστε αν τελικά ο τίτλος αξίζει 23 ευρώ. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που ΝΑΙ δείχνει τα χρόνια του και ΝΑΙ δείχνει ξεπερασμένο. Από την άλλη όμως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των role playing games που κάθε σοβαρός gamer πρέπει να έχει στη συλλογή του. Και τελικά αν με ρωτήσετε για την αγορά του, θα σας απαντήσω ως εξής: “στο Baldur’s Gate Enhanced Edition έχει πέσει ήδη η τιμή. Steam Sales έρχονται… άντε και καλά Χριστούγεννα”! Έξυπνα παιδιά είστε, το πιάσατε το υπονοούμενο…

volrath

Pros

  • Είναι το Baldur’s Gate II… Θέλετε κι άλλα;

Cons

  • Τα χρόνια πέρασαν, καλώς ή κακώς…

0%

ΔΕΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

7 Comments

  1. Νίκο έκανες το σχεδόν ακατόρθωτο : Αντικειμενικό ρηβιού της Enhanced Edition του BGII. Αν κάποιος δεν το έχει στη συλλογή του, δαγκωτό σε sales. Αν το έχει ήδη πάλι, πραγματικά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να τ’ακούμπησει και σ’αυτή τη βερζιόν.

  2. Αθάνατο παιχνίδι! Ατελείωτες ώρες role playing σε ένα μαγευτικό κόσμο!
    Αλλά ναί. Η ΕΕ ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα απολύτως πέρα ίσως απο την υποστήριξη widescreen.
    Αλλιώς φανταζόμουν το overhaul της αρχικής έκδοσης.
    Διάολε, ακόμα και τα κουμπιά στο UI φαντάζουν πιό όμορφα στην αρχική!
    Anyway, όσοι δεν έχετε ακουμπήσει BG νά η ευκαιρία σας! 😉

  3. Ωραιο κειμενο αλλα οχι. Λεφτα σε τετοια ανουσια και προβληματικα “remakes” δεν δινω. Εγκαθιστω BG και BG2, βαζω ολα τα fanfixes και το Trilogy mod ή οτι αλλο module γουσταρω και τελος. Η κοινοτητα εχει κανει θαυματα με τη μηχανη γραφικων και εχει προσφερει ΠΟΛΥ πιο καλογραμμενους χαρακτηρες απο την Beamdog (ή την συγχρονη Bioware).

  4. Ναι φίλε μην τα συζητάς!
    Ειδικά κάτι Robillard, Adario κτλ. είναι χαρακτηριστικό δείγμα καλογραμμένων χαρακτήρων. Έχουν τόσα πολλά να πούνε με τον main character αλλά και μεταξύ τους που από την πολλή βαβούρα, αναγκάστηκα να κλείσω τον ήχο.
    Εκτός κι τα personal quests τους τα θεωρείς εξωπραγματικά ή υπερποιοτικά ξερωγω…

  5. Nτάξ’, τα mods για το παιχνίδι σπέρνουν, ειδικά το The Darkest Day και το Big Picture (που ένωνε άψογα 3 διαφορετικά mod).
    Φυσικά, είχε βγάλει mod και η κουτσή Μαρία, οπότε λογικό ήταν κάποια να είναι πατάτες. Βέβαια (ακολουθεί μικρό spoiler) η προσθήκη του Convert έκανε το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον αφού πλέον μπορούσες να έχεις ότι συνδυασμό ήθελες, χωρίς να σε νοιάζει το alignment, κάτι που ήταν πρακτικότατο μέν, άκυρο όμως, αφού αφαιρούσε όλη την έννοια του RP και το έκανε απλά ένα turn based Hack ‘n slash, no;
    Εγώ πάντως θα το τσεκάρω, κυρίως από περιέργεια για το πως θα είναι σε widescreen… Πατατάκια, γούνινο σώβρακο, και εμπρός γενναίοι…

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL