REVIEWS

SINE MORA

Μήπως σας έχει λείψει να παίξετε ένα side scrolling shoot’ em up σαν εκείνα που έκαναν θραύση παλαιότερα την εποχή της Amiga, όπως το R-Type και το Blood Money; Αν ναι, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Το Sine Mora, προϊόν της Ουγγρικής Digital Reality σε συνεργασία με αρκετούς Ιάπωνες δημιουργούς, είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε ο, κατά κύριο λόγο, άνω των πρώτων –άντα retrogamer, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ικανό να συγκινήσει κάποιον νεότερο σε ηλικία ή κάποιον που επιζητά μια αληθινή πρόκληση για τα αντανακλαστικά του.

ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΤΕ… ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Ο περίεργος τίτλος του παιχνιδιού δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά η φράση «χωρίς καθυστέρηση» στα λατινικά. Είναι άξιο απορίας τι σόι όνομα είναι αυτό για ένα καθαρόαιμο «παλαιάς κοπής» shoot’em up, αλλά εισχωρόντας στα ενδότερα του παιχνιδιού, διαπιστώνει κανείς ότι δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν αντιπροσωπευτικότερο όνομα.

Το Sine Mora, όσο και αν δεν του φαίνεται, διαθέτει ιστορία με πλοκή, η οποία περιλαμβάνει μέσα της τρελούς επιστήμονες, έντονη χρήση του time-travel και ιδιόμορφους χαρακτήρες που διακρίνονται για την εξ’ Άπω Ανατολής…καταγωγή τους, καθώς δανείζονται τα πρόσωπα τους από το ζωικό βασίλειο. Η αφήγηση γίνεται αποκλειστικά μέσω αρκετών γραμμών κειμένου και…Ουγγρικών voice-over, τα οποία δυστυχώς δεν μπορείτε να παρακάμψετε, αλλά τουλάχιστον έχετε τη δυνατότητα να γυρίσετε σε fast forward. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία και κατά πάσα πιθανότητα ούτε και εσείς θα δώσετε – άλλωστε ένα απλό shoot’ em up θέλουμε να παίξουμε, όχι να αποκτήσουμε υπαρξιακά προβλήματα για το λόγο που πρέπει να καθαρίσουμε ό,τι κινείται στην οθόνη.

SineMora sh 01Γνώριμο το μοτίβο, δε νομίζετε;

Ετσι λοιπόν, το Sine Mora διατηρεί το παραδοσιακό στυλ του «αριστερά προς τα δεξιά» scrolling, ελέγχοντας το μικρό σας σκάφος (διαφορετικό κάθε φορά κατά τη διάρκεια της campaign) και πυροβολώντας όποιον κακομοίρη είχε την ατυχή σκέψη να σας απειλήσει, εώς ότου να φτάσετε στο τελικό boss. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα shoot’ em ups είναι ο χρόνος και το πως αυτός αποτελεί βασικό συστατικό του gameplay: κάθε stage έχετε περιορισμένο χρόνο για να το ολοκληρώσετε, ο οποίος αρχικά δείχνει αρκετός, αλλά σε κάθε βολή που δέχεστε από αντίπαλα πυρά ή συγκρούοντας το σκάφος σας σε τείχη και βράχια, μειώνεται κατά μερικά δευτερόλεπτα, ανάλογα με την ένταση του χτυπήματος. Ο μόνος τρόπος για να τα κερδίσετε πίσω είναι να καταστρέψετε τα εχθρικά σκάφη, τα οποία όμως έχουν την τάση να έρχονται σχεδόν απ’όλες τις μεριές.

Το γεγονός αυτό από τη μία αποβάλλει το άγχος του «one-hit-death» που συνήθως εφαρμόζεται στα περισσότερα shoot’ em up, από την άλλη θα πρέπει να έχετε το νου σας συνεχώς στο ρολόι και να ισορροπείτε τη τακτική σας μεταξύ έγκαιρης αποφυγής των πυρών και γρήγορης εξόντωσης των εχθρών σας. Με λίγα λόγια δεν αρκεί μόνο να γλιτώνετε από τα αντίπαλα πυρά, καθώς έτσι πιθανόν να μην σας φτάσει ο χρόνος για να ολοκληρώσετε τη πίστα, αλλά να πετυχαίνετε ταυτόχρονα όσα περισσότερα kills μπορείτε για να είστε πιο άνετοι στην πορεία. Ενδιαφέρον; Σίγουρα. Δύσκολο; Αρκετά.

Γι’ αυτό λοιπόν, ως είθισται, υπάρχουν διαθέσιμες κάποιες βοήθειες προκειμένου να φέρετε εις πέρας το σκοπό σας. Μερικοί εχθροί, σκοτώνοντας τους, αφήνουν power ups που ισχυροποιούν τον βασικό οπλισμό σας (εώς 9 βαθμίδες), αυξάνουν ελάχιστα το χρόνο ή σας παρέχουν επιπλέον smart bombs, οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες και ανάλογα με το τύπο σκάφους που πιλοτάρετε εκτελούν κάτι διαφορετικό («σκούπισμα» όλων των πυρών που εμφανίζονται στην οθόνη, ισχυρότατη ακτίνα laser κλπ). Προσοχή μόνο, γιατί με ένα μόνο χτύπημα, τα power-ups νιώθουν…μειονεκτικά και φεύγουν από πάνω σας, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε να τα ξαναπάρετε πριν εξαφανιστούν από την οθόνη. Επίσης υπάρχει η πολύ σημαντική δυνατότητα της καθυστέρησης του χρόνου, περιορισμένης χρήσης φυσικά, η οποία καλό είναι να χρησιμοποιείται με φειδώ, καθώς την πιο κρίσιμη στιγμή μπορεί να σας ξελασπώσει.

Το «κλου» της υπόθεσης βέβαια αποτελούν τα bosses, τα οποία είναι πολλά σε αριθμό και όπως συνηθίζεται, αυτό που πρέπει να ανακαλύψετε είναι το μοτίβο που ακολουθούν προκειμένου να τη βγάλετε «καθαρή». Μάλιστα είναι τόσο έντονη η παρουσία τους, όπου το παιχνίδι διαθέτει ξεχωριστό mode για να «προπονείστε» πάνω τους. Αν και γενικά τα bosses, τουλάχιστον όσον αφορά το πιο φιλικό προς το νέο παίκτη Story Mode, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα, μια απροσεξία μπορεί να σας κοστίσει σχεδόν όλα τα δευτερόλεπτα που με τόσο κόπο είχατε μαζέψει και…φτου και από την αρχή, εκτός και αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα λιγοστά continues σας.

SineMora sh 02Τα bosses είναι αρκετά εντυπωσιακά.

Η campaign δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αν είστε υπομονετικός και προσεκτικός παίκτης πιθανόν να την ολοκληρώσετε μέσα σε τρεις ώρες, το «ζουμί» όμως του Sine Mora δεν είναι αυτό: είναι να αποδείξετε πόσο κορυφαίος παίκτης είστε στα Arcade και Score Attack modes και να συγκρίνετε τις επιδόσεις σας με τους άλλους παίκτες ανά το κόσμο. Εκεί μπορείτε να επιλέξετε τα σκάφη που ξεκλειδώσατε στο campaign και να συνδυάσετε διαφορετικού τύπου smart bombs με το slow-down του χρόνου ή των επιπλέον δύο ειδικών ικανότητων που ανοίγονται, του rewind time και του reflect bullets. Οσο «καθαρίζετε» εχθρικά σκάφη και δεν σας χτυπούν, ανεβαίνει κατακόρυφα το σκορ σας, με τη πρώτη ζημιά σχεδόν μηδενίζεται ο κόπος σας, ενώ αν είστε πραγματικά τολμηρός, δοκιμάστε το Score Attack όπου διαθέτετε μόνο μία ζωή, χωρίς continues. Το Sine Mora λοιπόν πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ότι απευθύνεται κυρίως σε hardcore παίκτες, οι οποίοι θα καθίσουν με τις ώρες να ανακαλύψουν μοτίβα, συνδυασμούς όπλων και special powers και παίξιμο των ίδιων stages ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουν το απόλυτο σκορ. Αν ανήκετε σε αυτή τη κατηγορία παικτών, η αντοχή του στο χρόνο εκτοξεύεται στη στρατόσφαιρα, καθώς το παιχνίδι είναι ικανό να σας κάνει να κολλήσετε για εβδομάδες. Δυστυχώς για άγνωστο λόγο, δεν περιλαμβάνεται co-op mode είτε online είτε hot-seat, γεγονός που θα ανέβαζε ακόμα παραπάνω την αξία του τίτλου.

CITIUS, ALTIUS, FORTIUS

Αναπάντεχα ίσως, το Sine Mora προκαλεί έκπληξη με το πανέμορφο υψηλής ανάλυσης 2.5D στυλ γραφικών που υιοθετεί. Ευκρινέστατα περιβάλλοντα, γεμάτα ζωντανά χρώματα και εντυπωσιακές αποχρώσεις, προσεγμένα sprites με πολύ ομαλή κίνηση και πραγματικά πελώρια bosses που γεμίζουν την οθόνη από άκρη σε άκρη, το Sine Mora χωρίς δισταγμό, αποτελεί τον πιο όμορφο εκπρόσωπο του είδους. Ο ήχος ακολουθεί ambient μονοπάτια έχοντας διακριτική παρουσία, ενώ τα ηχητικά εφφέ εκτελούν διεκπεραιωτικά τη δουλειά τους χωρίς εξάρσεις.

Συνολικά το Sine Mora αποτελεί μια πολύ αξιόλογη πρόταση για τους λάτρεις των παραδοσιακών shoot’ em up που είτε απλά θέλουν να απολαύσουν μια προσεγμένη shooting εμπειρία είτε είναι διατεθειμένοι να ρουφήξουν μέχρι το μεδούλι όλα τα μυστικά του. Αν από την άλλη εκνευρίζεστε εύκολα και δεν είστε από τους gamers που θα παίξουν την ίδια πίστα για παραπάνω από μία φορά, τότε είναι προτιμότερο να στρέψετε αλλού το βλέμμα σας.

Pros

  • Προκλητικό gameplay με έξυπνη χρήση του χρόνου
  • Πολύ καλός τεχνικός τομέας
  • Πιστό στις old-school αρχές των shoot’ em up

Cons

  • Ελλειψη co-op/multiplayer
  • Υψηλό επίπεδο δυσκολίας που ίσως αποθαρρύνει τους μη υπομονετικούς παίκτες

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

5 Comments

  1. Το game έχει φύγει για αγορά. Oh wait… το αγόρασα ήδη. 🙂
    Αυτό με τη δυσκολία με ψολιφοβίζει καθώς το R-type στην Amiga μια φορά το έχω τελειώσει που το έπαιζα με τη βοήθεια φίλου…Ελπίζω τουλάχιστον να κλιμακώνεται σωστά.

  2. Το game έχει φύγει για αγορά. Oh wait… το αγόρασα ήδη. 🙂
    Αυτό με τη δυσκολία με ψολιφοβίζει καθώς το R-type στην Amiga μια φορά το έχω τελειώσει που το έπαιζα με τη βοήθεια φίλου…Ελπίζω τουλάχιστον να κλιμακώνεται σωστά.

  3. Πολυ καλο το game,θυμιζει κατι απο τα παλια οντως,εχω παιξει 3 stages μεχρι στιγμης,εντυπωσιακα τα graphics και με αρκετο “βαθος”,γεμιζει χρωμα η οθονη βρε παιδι μου,εντυπωσιακα backgrounds και το μονο “αρνητικο” για μενα ειναι η Θεοβαρη προφορα των Ουγγρων που ακουγεται κατα τη διαρκεια της μεταβασης απο τη μια πιστα στην αλλη,στο κειμενακι που εμφανιζεται και προχωραει το story,αφου διαβαζω τα lines που ειναι στα αγλλικα και χαιρεται,παταω το A στο gamepad και παμε παρακατω! Must buy παντως !!! 😉

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL