REVIEWS

RESIDENT EVIL REVELATIONS 2: EPISODES 2 & 3

Όταν η Capcom ανακοίνωσε ότι το Resident Evil Revelations 2 θα κυκλοφορήσει σε μορφή επεισοδίων γεννήθηκε το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ταιριάξει με το ύφος της σειράς. Χωρίς να προβούμε σε περαιτέρω ανάλυση για τους λόγους που μπορεί να έγινε αυτή η κίνηση και έχοντας πλέον δει τα τρία πρώτα επεισόδια μπορούμε να πούμε ότι τελικά ήταν κενή ουσίας. Με δεδομένο ότι η ιστορία σε ένα survival horror τίτλο δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, αυτό που θα περιμέναμε να δούμε είναι ουσιαστικές διαφορές στον τομέα του gameplay, κάτι που τελικά όμως δεν γίνεται. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή στο gameplay σε σχέση με το πρώτο επεισόδιο, σας παραπέμπουμε στο αντίστοιχο review για όσα έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο κομμάτι.

Και τα δύο επόμενα επεισόδια ακολουθούν ακριβώς την ίδια δομή με αυτή του πρώτου χωριζόμενα σε δύο μέρη. Στο πρώτο έχουμε τον έλεγχο των Claire και Moira ενώ στο δεύτερο των Barry και Natalia ενώ οι περιοχές που επισκεπτόμαστε εξακολουθούν να είναι ίδιες σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τι έχει όμως να μας προσφέρει στα επιμέρους το κάθε επεισόδιο;

RE Revelations2 23 01Ηρεμία… Προς το παρόν…

Μετά το μάλλον χλιαρό ξεκίνημα που είχαν οι γυναίκες της παρέας, στο δεύτερο επεισόδιο ανεβάζουν στροφές και μας προσφέρουν στιγμές έντασης. Για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να πούμε πολλά για την ιστορία πέρα από το γεγονός ότι συνεχίζει ακριβώς από εκεί που τις είχαμε αφήσει, στο δρόμο για να βρουν ποια είναι αυτή η μυστήρια φωνή που τις έχει φυλακίσει. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάτι σημαντικό στην εξέλιξη, η ύπαρξη μία σκηνής όπου εγκλωβισμένοι σε ένα σπίτι δεχόμαστε επίθεση από μεταλλαγμένους καθώς και το πρώτο boss fight που συναντάμε, προσθέτουν στον τίτλο ακριβώς εκείνο το survival στοιχείο που χρειάζεται. 

Από την άλλη Barry και Natalia κινούνται σε πιο ρηχά νερά. Παρά το γεγονός ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο παραμένει πιο ουσιαστική και ενδιαφέρουσα σε σύγκριση με αυτή των έταιρων παικτών, στο συγκεκριμένο επεισόδιο δεν αξιοποιείται ανάλογα ενώ η αρχή θυμίζει μάλλον περισσότερο stealth παιχνίδι παρά οτιδήποτε άλλο. Επίσης εδώ θα έχουμε και την πρώτη επαφή με ένα είδος ιπτάμενων αόρατων εχθρών τους οποίους μπορεί να αντιλαμβάνεται μόνο η Natalia.

Όσο έξυπνο και αν ακούγεται σαν σύλληψη, η υλοποίηση μάλλον “χάνει” αφού ο ακαριαίος θάνατος σε περίπτωση επαφής μπορεί εύκολα από παράγοντα πρόκλησης να μετατραπεί σε απλό εκνευρισμό. Όπως και να έχει όμως, μαζί με το απρόσμενο φινάλε (που έχει και αυτό μία γερή δόση νοσταλγίας) είναι ότι πιο αξιοπρόσεκτο συναντήσαμε σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού καθώς αποτελεί επιτομή της έννοιας της συνεργασίας των χαρακτήρων.

RE Revelations2 23 02Φως στο τούνελ

Συνεχίζοντας με το τρίτο επεισόδιο και το κομμάτι της Claire, μπορούμε να πούμε ότι είναι το πιο πλήρες που έχουμε συναντήσει στο έως τώρα διαθέσιμο παιχνίδι. Με μέρη σκοτεινά και “βρώμικα” που προκαλούν τρόμο στην θέαση τους και ουσιαστική συνεργασία των χαρακτήρων υπό συνθήκες έντονης πίεσης καταφέρνει να ξεχωρίσει από νωρίς. Επίσης συναντάμε και τον πρώτο πραγματικό γρίφο του τίτλου που θυμίζει κάτι από τα παλιά ο οποίος αν και η συνολική σχεδίαση τον κάνει να φαίνεται εκτός κλίματος, η λύση του είναι τέτοια που εντείνει την ψυχολογική πίεση προς τον παίκτη. Σεναριακά φτάνουμε ένα βήμα πριν την τελική αποκάλυψη ενώ δεν λείπουν και οι απαραίτητες ανατροπές.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τον ίδιο ενθουσιασμό για το δεύτερο μέρος του επεισοδίου. Το ξεκίνημα μπορεί να είναι θετικό με μία περιοχή που απαιτεί συνεργασία μεταξύ των χαρακτήρων όμως η συνέχεια δεν είναι το ίδιο καλή. Οποιαδήποτε έννοια survival horror περνάει σε δεύτερη μοίρα και καταλήγουμε να κουβαλάμε μία γεννήτρια καλύπτοντας σημαντικές αποστάσεις για να λύσουμε τον υποτιθέμενο γρίφο. Τα δύο boss fights που συναντάμε είναι ικανά να σπάσουν την μονοτονία σε αυτή τη διαδικασία αλλά και αυτά όπως και όλα όσα συναντάμε δίνουν την αίσθηση ότι απλά σκοπεύουν να μας εξαντλήσουν τα πυρομαχικά χωρίς να εστιάζουν καθόλου στη στρατηγική της αντιμετώπισης τους. Το τελευταίο στοιχείο μπορεί να δημιουργεί ένα άγχος στον παίκτη (γεγονός που είναι θετικό) αλλά αφήνει και μία αίσθηση προχειρότητας στη σχεδίαση (προσωπικά αμφιβάλλω αν οι εχθροί έχουν και μπάρα ενέργειας).

RE Revelations2 23 03Θυμίζει Racoon City

Συνοψίζοντας, τα επεισόδια 2 και 3 αφήνουν μία γεύση παρόμοια με αυτή του πρώτου. Ναι μεν περνάνε με ευκολία τον νοητό πήχη που ξεχωρίζει τα ποιοτικά παιχνίδια από τον σωρό και αποτελούν σίγουρη πρόταση για τους λάτρεις του είδους αλλά από την άλλη δεν δίνουν το κάτι παραπάνω που να μπορεί να τα θέσει αντάξια του ονόματος που έχει χτίσει η σειρά. Μένει να δούμε αν το τελευταίο επεισόδιο θα κάνει την μεγάλη ανατροπή ώστε ο τίτλος να ανέβει επίπεδο.

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για τη παροχή του review code του Resident Evil: Revelations 2.

Pros

  • Ίδια συνταγή αλλά και ανεβασμένοι ρυθμοί σε σχέση με το πρώτο επεισόδιο…

Cons

  • … δεν είναι όμως αρκετά για να ανεβάσουν επίπεδο τον τίτλο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ - 77%
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΡΙΤΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ - 79%

78%

rikimaru

Gamer από τις αρχές του '90 σε φορητά και κονσόλες, είχε την πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές στα μέσα της ίδια δεκαετίας. Σε όλη αυτή την πορεία έχει καταπιαστεί με αρκετές κατηγορίες παιχνιδιών χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει κάποια ενώ όταν δεν βρισκόταν μπροστά από μία οθόνη συνήθως έσκαγε την "σπυριάρα" στο τσιμέντο ή στο παρκέ. Τα τελευταία 2 χρόνια εκτός από το να παίζει απλά με τα games, γράφει και για αυτά ενώ παράλληλα απολαμβάνει και την άνθιση της indie σκηνής.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL