REVIEWS

DEAD OR ALIVE 5 LAST ROUND

Η αλήθεια είναι πως τα Dead or Alive αποτελούν μια σειρά των fighting games με μεγάλη ιστορία. Δε θα μπω στη διαδικασία της καθιερωμένης ανασκόπησης, όμως, καθώς το Dead or Alive 5: Last Round αποτελεί τον πρώτο τίτλο της θρυλικής σειράς στα PC μας. Μια multiplayer εκδοχή με τίτλο Dead or Alive Online πήγε να κάνει τα πρώτα της νωθρά βήματα το μακρινό 2008 αλλά πήγε άπατη. Θεωρώ λοιπόν το παρών review σαν μια παρουσίαση ενός καθαρόαιμου PC τίτλου χωρίς να με ενδιαφέρει αν περιλαμβάνει όλα τα DLCs των κονσολοεκδόσεων και αδιαφορώντας για τις όποιες διαφορές υφίστανται ανάμεσα στα ports.

Πρέπει να παραδεχτείτε όλοι σας ότι στο άκουσμα του τίτλου Dead or Alive το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι “εκείνο το παιχνίδι ξύλου με τις γκόμενες”. Δε θα διαφωνήσω καθόλου. Στην πραγματικότητα όμως έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό τρισδιάστατο fighting παιχνίδι που σε κάθε τομέα προσπαθεί να καλύψει και να ευχαριστήσει τους πάντες: από την παρουσίαση και τη γραφική απεικόνιση μέχρι το βάθος του gameplay και τα unlockable καλούδια.

DoA 01Έλα στον παππού!

Η βάση ενός fighting game, πόσο μάλλον τρισδιάστατου, είναι ο χειρισμός. Η σειρά Dead or Alive ανέκαθεν αποτελούσε έναν εύκολα προσβάσιμο τίτλο για όλους σε σχέση με τα πιο πολύπλοκα Tekken και Street Fighter, για παράδειγμα. Αυτό ισχύει και στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Χρειάζεστε μονάχα τα τέσσερα πλήκτρα κατεύθυνσης και τέσσερα ακόμη για τις βασικές σας επιθέσεις και άμυνες: γροθιά, κλωτσιά, πιάσιμο και άμυνα. Ο συνδυασμός των πλήκτρων κατεύθυνσης με τις βασικές σας επιθέσεις/άμυνες δημιουργούν νέες κινήσεις και η ακριβής εκτέλεση με συγκεκριμένη σειρά επιθετικών ενεργειών, προσφέρει combos ή special επιθέσεις. Για την κάθε κίνηση υπάρχει και αυτή που την ακυρώνει σε έναν παιχνίδι τύπου “πέτρα-ψαλίδι-χαρτί”. Έτσι το παιχνίδι γίνεται εξαιρετικά φιλικό προς τους νέους παίχτες που κυριολεκτικά μετά από λίγο χρόνο ενασχόλησης μαζί του θα μπορούν να σταθούν αντάξια απέναντι στους πιο έμπειρους. Ναι, το Dead or Alive 5: Last Round δεν έχει το βάθος του Street Fighter IV, ούτε ίσως αυτό ενός Mortal Kombat. Είναι όμως το παιχνίδι αυτό που σε πέντε λεπτά μονάχα μπορείς να πεις πως “το κατέχεις”. Όσο περισσότερο εμβαθύνεις, τόσο καλύτερος θα γίνεσαι… πάντοτε όμως ο νέος παίχτης θα έχει την ευκαιρία του απέναντί σου.

Μια πλειάδα χαρακτήρων, 34 τον αριθμό, περιμένουν καρτερικά να τους επιλέξετε και να δείρετε τους αντιπάλους σας. Φυσικά την μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν οι πανέμορφες και εντυπωσιακές θηλυκές παρουσίες, που αποτελούν άλλωστε το σήμα κατατεθέν του τίτλου. Η δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο τομέα είναι εξαιρετική. Οι κινήσεις δείχνουν ρεαλιστικές, τα χρώματα είναι έντονα και φωτεινά, ο ιδρώτας και η σκόνη γίνονται ορατά στα σώματα των μαχητών. Μπόλικα costumes υπάρχουν για τον κάθε χαρακτήρα, με τα περισσότερα βεβαίως να είναι κλειδωμένα και να απαιτούν από εσάς αρκετές νίκες για να ξεκλειδωθούν. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην επιλογή Breast Motion (!!!) όπου μπορείτε να την αφήσετε στο Off (εντάξει πλάκα κάνεις φίλε αναγνώστη έτσι;), να την ορίσετε στο Normal ή -και πιστέψτε με είναι το πιο πιθανό σενάριο- στην επιλογή DOA. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα δουν τα ματάκια σας… αυτοί οι Ιάπωνες δε θα μάθουν ποτέ!

DoA 02Πατέρας σε κόρη: “Και αυτή για να μάθεις να ντύνεσαι πιο σεμνά άλλη φορά!”

Εξαιρετικές είναι και οι αρένες στις οποίες διεξάγονται οι μονομαχίες. Εκτός από την ποικιλία τους και την άψογη γραφική τους απεικόνιση, πολλές από αυτές περιλαμβάνουν στοιχεία που επηρεάζουν άρδην την εξέλιξη μιας σύγκρουσης. Βράχια πέφτουν όταν χτυπήσει επάνω τους κάποιος μαχητής, άρματα μάχης ρίχνουν οβίδες στο μέσο της πίστας, rings είναι περιτριγυρισμένα με ηλεκτροφόρα καλώδια, καρύδες πέφτουν από δέντρα, βαρέλια καταστρέφονται ή εκρήγνυται και πολλά πολλά ακόμη που θα τα ανακαλύπτετε με τον καιρό. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η αρένα που παρουσιάζει τον χώρο ενός τσίρκου. Αν με ένα καλοεκτελεσμένο combo πετάξετε τον αντίπαλό σας επάνω στα φλεγόμενα στεφάνια, μια τίγρη θα πηδήξει μέσα από αυτά και θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά. Πραγματικά εντυπωσιακό! Σημειώστε εδώ πως αρκετές αρένες έχουν υποεπίπεδα: κλωτσάτε τον αντίπαλό σας έξω από το μπαλκόνι κι αυτός πέφτει στον κάτω όροφο όπου εκεί συνεχίζεται η μάχη ή τον “περνάτε” μέσα από τοίχο για να πολεμήσετε στο γειτονικό δωμάτιο. Μάλιστα μέτρησα σε αρένα τέσσερα διαφορετικά επίπεδα! Στο Dead or Alive 5: Last Round οι αρένες είναι ζωντανές και προσφέρουν το μέγιστο στη διασκέδαση μιας μονομαχίας.

DoA 03Ααααχ καλοκαιράκι! Μπάνια, θάλασσες, ταβερνάκια… μπικίνι, ξύλο, σφαλιάρες, μαλλιοτραβήγματα!

Μπόλικα είναι και τα modes με τα οποία μπορείτε να ασχοληθείτε. Ένα τεράστιο σε έκταση Tutorial αποτελούμενο από 42 ολόκληρα κεφάλαια θα σας διδάξει τα πάντα και θα σας μπάσει στις στρατηγικές του παιχνιδιού. Στο Duel μπορείτε να παίξετε απλές μάχες με τον υπολογιστή ή με τους φίλους σας σε solo ή tag team mode. Σημειώστε εδώ ότι οι online δυνατότητες του τίτλου θα ενεργοποιηθούν σε επερχόμενο patch, δύο με τρεις μήνες από τώρα. Το κλασικό Arcade σας ρίχνει σε μια σειρά μονομαχιών με τυχαίους αντιπάλους ενώ υπάρχει και μια έκδοσή του όπου ο χρόνος σας καταγράφεται και τοποθετείστε σε high score πίνακα. Στο Survival mode αντιμετωπίζετε μια σειρά αντιπάλων με μία μόνο energy bar που δεν ανανεώνεται. Τέλος, στο Team Fight μπορείτε να επιλέξετε 8 διαφορετικούς μαχητές και να αντιμετωπίσετε την αντίπαλη ομάδα. Υφίσταται και Story Mode που μάλλον θα το χαρακτήριζα σαν μια παταγώδη αποτυχία. Μικρά videos με τους χαρακτήρες να κάνουν και να λένε διάφορα, άσχετα μεταξύ τους, σας οδηγούν απλά στην επόμενη μάχη. Δεν υπάρχει καμιά συνοχή και κανένα σοβαρό νόημα ή σενάριο. Αν το θεωρήσουμε απλά σαν μια σειρά μαχών για να γνωρίσετε τις δυνατότητες και τις δυνάμεις των μαχητών, έχει καλώς… σε διαφορετική περίπτωση απλά αποφύγετε το, εκτός κι αν θέλετε να γελάσετε λίγο με τις άκυρες ατάκες που μοναδικό σκοπό έχουν να οδηγήσουν στον επόμενο γύρο από φάπες.

Ο χειρισμός είναι απλούστατος και άμεσος, είτε χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιό σας ή κάποιο gamepad. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξετε τα key bindings στο πληκτρολόγιο… αλλά μπορείτε να αλλάξετε τα κουμπιά στο gamepad! Το θεωρώ απαράδεκτο και ελπίζω σε προσθήκη της επιλογής αυτής σε επερχόμενο patch. Δυσκολεύτηκα επίσης να βρω τις ρυθμίσεις ανάλυσης της οθόνης… δεν υπάρχουν καν στο menu του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να ξοδέψω αρκετό χρόνο παίζοντας σε windowed mode καθώς δεν έβρισκα τις επιλογές για το αντίστοιχο full screen! Τελικά ανακάλυψα πως μπορείτε να κάνετε τις όποιες ρυθμίσεις από την επιλογή Config στο Steam library (κάνετε δεξί click στον τίτλο του παιχνιδιού στη library σας και έπειτα click στο Config). Ό,τι και να σχολιάσω για αυτό θα είναι λίγο…

DoA 04Εννοείται κοπελιά! Μπορώ να σου πω “όχι”;

Παρόλες τις ελλείψεις και τα μειονεκτήματα -λόγω port- του τίτλου, το Dead or Alive 5: Last Round παραμένει ένα άκρως εθιστικό παιχνίδι. Δεν τολμά να τα βάλει με τα μεγαθήρια του χώρου, όπως για παράδειγμα το σαφώς πιο “εγκεφαλικό” Ultra Street Fighter IV ή ακόμη και το τελευταίο Mortal Kombat (πόσο μάλλον με το επερχόμενο νούμερο X έπος που καταφθάνει). Μιλάμε άλλωστε για τίτλο του 2012, έτσι; Το Dead or Alive 5: Last Round μπορεί να περηφανεύεται ότι παραμένει “εκείνο το παιχνίδι ξύλου με τις γκόμενες”, δεν προσπαθεί να αποδείξει τίποτε και προσφέρει απλόχερα απενοχοποιημένη διασκέδαση στο έπακρο. Χαβαλές, γρήγορες μάχες, ωραίες γυναίκες, μπόλικη δράση… τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Pros

  • Άκρως διασκεδαστικό.
  • Γρήγορο, εύκολο κι ανάλαφρο.
  • Μεγάλη ποικιλία σε μαχητές, αρένες και unlockable υλικό.
  • Το Breast Motion!

Cons

  • Ελλείψεις βασικών επιλογών στα menus (keybindings, screen modes).
  • Έλλειψη online δυνατοτήτων (για τουλάχιστον 2-3 μήνες).
  • Σχεδόν ανύπαρκτο story mode.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

11 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL