Βρείτε τι φταίει με το PC μου!

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 35 total)
  • Author
    Posts
  • #251510
    f2bnpf2bnp
    • Οργανωμένος Νεολαίος
    • Posts: 1689
    Offline
    Replies: 1689
    Been thanked: 39 times

    Γιατί εγώ απλά αναρωτιέμαι πλέον. Λοιπόν ορίστε τα specs:

    AMD Phenom II X6 1055T στα 3.5GHz
    ThermalTake SpinQ VT
    Gigabyte 970A-D3
    Geil 2x2GB 1600 DDR3 RAM
    Club 3D RoyalQueen 7850 2GB (επίσης overclocked στα 1000MHz πυρήνα ή 1110MHz, ανάλογα την περίσταση)
    Western Digital Caviar Green 1TB (WD10EZRX)
    Chieftec 500Watt

    Πριν τα Χριστούγεννα είχα έναν C2Q Q9450 στα 3.5GHz, ASUS P5K και 6GB DDR2 μνήμης. Επειδή βρήκα σε τιμή ευκαιρίας τα παραπάνω parts είπα να τα τσιμπήσω. Θερμοκρασίες άψογες ξέρω γω, ο επεξεργαστής σε idle είχε 20 βαθμούς, σε load ακόμα και τώρα μετα βίας πιάνει τα 50.

    Έλα μου όμως που η μητρική δεν μπορούσε να τρέξει τις μνήμες στα 1600. Έμπαινα Windows και έτρωγα μπλε οθόνη μετά από κάμποσα λεπτά και όταν άνοιγα αρκετά tabs. Το memtest 86+ έβγαζε προβλήματα αμέσως. Στα 1333 πάντως όλα έβαιναν καλώς, έβαλα και χαμηλότερα timings και ήταν μια χαρά.

    Και μετά πάμε στο μεγάλο θέμα. Ο σκληρός δίσκος. Είχα ανοίξει και topic πριν κάμποσο καιρό για το θέμα, είχα έναν WD Caviar Blue 500GB ο οποίος αργούσε. Έβλεπα το LED να μένει αναμμένο για αρκετή ώρα, ενώ σχεδόν κάθε φορά που άνοιγα τον Chrome παρατηρούσα το εξής περίεργο. Ανεξαρτήτως του αριθμού των ανοικτών tabs (αν και ήταν πιο πιθανό να συμβεί με περισσότερα ανοικτά) το PC φαινόταν να κόλλαγε για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ μπορούσε να φτάσει και το 1 λεπτό. Σε αυτό το διάστημα δεν μπορούσα να μετακινήσω το mouse ούτε να κάνω alt+tab, ctrl+alt+del και τα σχετικά, αν μιλούσα με κάποιον στο skype δούλευε κανονικά κατά την διάρκεια αυτή! Το LED ήταν φυσικά αναμμένο όλη την ώρα.

    Ιδιαίτερα αισθητό έγινε επίσης όταν έπαιζα Crysis 3 και κουνούσα το mouse και έβλεπα το PC να σέρνεται επειδή έπρεπε να φορτώνει textures. Έβαλα και το HDD Sentinel Pro και είδα το health στο 99% (αν δεν κάνω λάθος είχα 1 bad sector), οπότε έλεγα “ε τα έφτυσε ο δίσκος”. Είχα ρίξει και την ταχύτητα και είχα ηρεμήσει ελαφρώς διότι ζοριζόταν λιγότερο.
    Με τα πολλά, το άλλαξα πριν ένα με ενάμιση μήνα και πήρα αυτόν που βλέπετε, διότι παρότι Green είναι ο EZRX που είναι αρκετά γρήγορος. Έκανα clone τα partition και…

    Πρακτικά δεν είδα τεράστια βελτίωση. Υπάρχουν ακόμα ορισμένα hiccups σε παιχνίδια (αρκετά λιγότερα πάντως), αλλά αυτό στο chrome το βλέπω ακόμα και γενικά νομίζω πως ο σκληρός κάνει το σύστημα μου να αργεί λίγο. Το LED παραμένει αναμμένο για αρκετή διάρκεια πάντως, αν και λιγότερη από πριν.

    Τι στο διάβολο φταίει; Για τις μνήμες είμαι σίγουρος ότι δεν φταίει το OC, καθώς σε stock κάνουν τα ίδια. Να φταίει η μητρική; Αυτό θα εξηγούσε και τις μνήμες και τον δίσκο. Να φταίνε οι μνήμες; Να φταίει το τροφοδοτικό; Το έχω 3 χρόνια πλέον, αλλά νομίζω ότι είμαι στα safe όρια ακόμα.

    Ακούω απόψεις και γνώμες. :(

    #357619
    AvatarInfamousJohn
    • Οργανωμένος Νεολαίος
    • Posts: 2401
    Offline
    Replies: 2401
    Been thanked: 0 times

    μαλλον με ενα defrag, και ενα scan απο malware θα βρεις την υγεια σου.
    αν θες δοκιμασε να ΒΓΑΛΕΙΣ τον chrome και να τον ξαναβαλεις (αφου πρωτα σωσεις τα bookmarks κλπ).
    γιατι ενδεχεται να ειναι καποιο περιεργο add on…. ή το ιδιο chrome να ειναι τρομερα fragmented…

    edit: επισης το τροφοδοτικο σου αν ειναι οντως ακομα 500 watt, ειναι πολυ μικρο για το σεταπ σου… ειδικα η καρτα γραφικων λογικα θα ‘ηθελε να ειναι σε συστημα με 550+’ τροφοδοτικο… just a thought.

    #357620
    f2bnpf2bnp
    • Οργανωμένος Νεολαίος
    • Posts: 1689
    Offline
    Replies: 1689
    Been thanked: 39 times

    Τα έχω κάνει αυτά. Αρκετές φορές μάλιστα. Διαφορά πολύ μικρή.
    Θα το δοκιμάσω αυτό με τον chrome πάντως.

    Θεωρώ πως είμαι καλά από τροφοδοτικό, τουλάχιστον σύμφωνα με το PSU Calculator Lite. Θα δοκιμάσω αν μπορέσω με άλλο.

    #357621
    AvatarMelkor
    • Οργανωμένος Νεολαίος
    • Posts: 101
    Offline
    Replies: 101
    Been thanked: 0 times

    Από την στιγμή που έχεις το ίδιο πρόβλημα και με την αλλαγή δίσκου θα έλεγα ότι βρίσκεσαι ανάμεσα σε τροφοδοτικό και motherboard. Αν μπορείς να βρεις ένα 500+W τροφοδοτικό από φίλο/γνωστό και το δοκιμάσεις και περάσει το τεστ (δηλαδή στο ξανακάνει το κόλλημα) μάλλον μιλάμε για MB. Ίσως δοκίμασε να συνδέσεις τον δίσκο σε άλλη SATA θύρα της MB.

    Άλλο που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να εγκαταστήσεις άλλα Windows αν χρησιμοποιείς κάποιες απ’τις εκδόσεις τις πειρατικές. Επίσης δοκίμασες να το λειτουργήσεις με μία μνήμη (την μία φορά και αντίστοιχα την άλλη επάνω την δεύτερη φορά).

    #357622
    Dark ArchonDark Archon
    • Οργανωμένος Νεολαίος
    • Posts: 645
    Offline
    Replies: 645
    Been thanked: 17 times

    Προτείνω:
    Bios update, αλλαγή καλωδίου σκληρού, συνδεση σκληρού σε άλλες sata, τροφοδοσία σκληρού απο άλλη γραμμή του τροφοδοτικού.
    Όπως αναφέρθηκε πλήρες σκανάρισμα για ιούς.
    Εγώ μετά απο τέτοια αναβάθμιση θα είχα κάνει σίγουρα φορματ.
    Το τροφοδοτικό είναι μικρό κατά την γνωμη μου και το γεγονός οτι έχει κάποια χρόνια λειτουργίας δεν βοηθάει και πολύ. Δεν μπορώ να πω ομως οτι φταίει σίγουρα αυτό. Στο PSU Calculator βάλε την γήρανση πυκνωτών στο 10-15%.
    Αν μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο άλλο ή να βάλεις μια λιγότερο ενεργοβόρα gpu και να το τρέξεις με τα βασικά εξαρτήματα.

    #357623
    f2bnpf2bnp
    • Οργανωμένος Νεολαίος
    • Posts: 1689
    Offline
    Replies: 1689
    Been thanked: 39 times

    Να τα πιάσουμε πάλι ένα ένα λοιπόν.

    Έχω δοκιμάσει με διαφορετικό καλώδιο και διαφορετική θύρα και τζίφος. Τροφοδοσία από άλλη γραμμή πάντως δεν έχω δοκιμάσει και ίσως αξίζει.
    Bios update έχει γίνει, όπως και σκανάρισμα για ιούς, malware, spyware, παπαριές στην registry και defrag.
    Φυσικά έχει γίνει και φορμάτ, μάλιστα την πρώτη φορά είχα βάλει τα Windows 8 και νόμιζα ότι μου δημιουργούσαν πρόβλημα. Υπάρχει περίπτωση το clone να μου δημιουργεί τα προβλήματα και αν κάνω format με τον νέο δίσκο να μην έχω τέτοιο ζήτημα; Αμφιβάλλω.

    Πάμε στο ζήτημα του τροφοδοτικού. Στο PSU Calculator μου βγάζει Recommended Wattage 396Watt οπότε πιστεύω ότι είμαστε καλά. Μπορεί να το έχω 3 χρόνια, αλλά μισό χρόνο ήταν τελείως off το PC λόγω πανελληνίων (δεν δούλεψε καθόλου), ενώ πάρα πολύ σπάνια αφήνω το PC ανοικτό το βράδυ αλλά και ώρες που λείπω. Δουλεύει αρκετές ώρες αλλά όχι σπάταλα.

    Να σημειώσω επίσης πως προηγουμένως είχα μία GTX 460 1GB, εξίσου OCed που τραβάει αρκετό παραπάνω ρεύμα και είχα τα ίδια ζητήματα, οπότε δεν παίζει να φταίει η 7850.

    Θέλω πάντως να δοκιμάσω την διαφορετική γραμμή και οπωσδήποτε μία μία τις μνήμες να δούμε αν μου προκαλούν πρόβλημα αυτές. Έχω και ένα 2ο set από PC του αδερφού μου οπότε μπορώ να βάλω αυτές και να δω τι γίνεται. Επιπλέον, έχω την εντύπωση πως ένας φίλος μου έχει spare τροφοδοτικό που μπορώ να δοκιμάσω.
    Αυτά για την ώρα, ευχαριστώ για τα tips!

    #357624
    AvatarInfamousJohn
    • Οργανωμένος Νεολαίος
    • Posts: 2401
    Offline
    Replies: 2401
    Been thanked: 0 times

    ναι… το cloning να ξερεις οτι μεταφερει τα προγραμματα σου fragmented… την cache που διατηρουν στον δισκο παλι fragmented, και γενικα ΟΣΟ fragmented ηταν πριν, τοσο ειναι και μετα το cloning… :(

    κανε εναν κοπο και ξαναεγκατεστησε το chrome… και μου λεει οτι θα το λυσεις ετσι το προβλημα, εφοσον ολα τα αλλα δειχνουν υγειη…

    #357625
    Avatarmanos426f
    • Υπουργός Ανάπτυξης
    • Posts: 5819
    Offline
    Replies: 5819
    Been thanked: 8 times

    Αν έτρεξες memtest+ με τις μνήμες στα 1333MHz και δε σου βγάζουν καθόλου errors , τότε πολύ φοβάμαι ότι φταίει ο SATA controller των δίσκων…

    Ballywood - Αίθουσα ψυχαγωγίας στη Νέα Χαλκηδόνα με Billiards, Ping Pong, Darts, Wooden Table Football, Nova και Cosmote TV!

    Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς.

    #357626
    Avatargaius germanicus
    • Οργανωμένος Νεολαίος
    • Posts: 2030
    Offline
    Replies: 2030
    Been thanked: 24 times

    ξεματιασμα/αγιασμο εκανες?

    αν οχι,το μονο που μπορεις να κανεις πλεον ειναι να το βαψεις μπλε και να το πεταξεις στην θαλασσα.

    #357627
    f2bnpf2bnp
    • Οργανωμένος Νεολαίος
    • Posts: 1689
    Offline
    Replies: 1689
    Been thanked: 39 times
    manos426f wrote:
    Αν έτρεξες memtest+ με τις μνήμες στα 1333MHz και δε σου βγάζουν καθόλου errors , τότε πολύ φοβάμαι ότι φταίει ο SATA controller των δίσκων…

    Ενδιαφέρον. Και στα 1600 γιατί να χτυπάνε οι μνήμες ενώ είναι 1600αρες;

    #357628
    AvatarAkis
    • Οργανωμένος Νεολαίος
    • Posts: 114
    Offline
    Replies: 114
    Been thanked: 0 times
    f2bnp wrote:
    manos426f wrote:
    Αν έτρεξες memtest+ με τις μνήμες στα 1333MHz και δε σου βγάζουν καθόλου errors , τότε πολύ φοβάμαι ότι φταίει ο SATA controller των δίσκων…

    Ενδιαφέρον. Και στα 1600 γιατί να χτυπάνε οι μνήμες ενώ είναι 1600αρες;

    Κάποιες μνήμες θέλουν 1,65v για να ανέβουν στα 1600MHz. Ας μας πει ο ts ακριβώς το μοντέλο και θα καταλάβουμε!

    #357629
    f2bnpf2bnp
    • Οργανωμένος Νεολαίος
    • Posts: 1689
    Offline
    Replies: 1689
    Been thanked: 39 times

    Οι μνήμες είναι οι Geil DDR3-1600 CL8-8-8.
    Μέσω CPU-Z βλέπω πως στα 1333 θέλουν 1.5V, ενώ στα 1600 1.6V.
    Αφού όμως όλα γίνονται αυτόματα, δεν θα έπρεπε αυτόματα να δίνει και το σωστό ρεύμα η μητρική;

    #357630
    Avatarmanos426f
    • Υπουργός Ανάπτυξης
    • Posts: 5819
    Offline
    Replies: 5819
    Been thanked: 8 times
    f2bnp wrote:
    Αφού όμως όλα γίνονται αυτόματα, δεν θα έπρεπε αυτόματα να δίνει και το σωστό ρεύμα η μητρική;

    Θεωρητικά ναι, πρακτικά όχι.
    Σκέψου ότι κι εγώ όταν έβαλα τις Corsair Vengeance στο PC μου σε auto settings, βγάζανε errors στα 1600ΜΗz. Mόλις ρύθμισα χειροκίνητα τα timings σε 9-9-9-24, όλα δουλέψανε ρολόι….

    Ballywood - Αίθουσα ψυχαγωγίας στη Νέα Χαλκηδόνα με Billiards, Ping Pong, Darts, Wooden Table Football, Nova και Cosmote TV!

    Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς.

    #357631
    GrmadnessGrmadness
    • Οργανωμένος Νεολαίος
    • Posts: 4820
    Offline
    Replies: 4820
    Been thanked: 20 times

    Καλημέρες.
    1. Ξεκίνα με το να επαναφέρεις stock settings για να κάνεις σωστά το troubleshooting.
    2. Ποιό revision της μητρικής έχεις;
    3. Τι θερμοκρασίες έχεις στο σύστημα; (Όχι στον επεξεργαστή.)
    4. Η συχνότητα/ταχύτητα της RAM εξαρτάται από το αν μπορεί να την σηκώσει ο IMC.
    5. Μου μυρίζει ασταθές OC. Όλα τα θεματάκια αυτό δείχνουν…

    42, the answer to everything

    #357632
    AvatarAkis
    • Οργανωμένος Νεολαίος
    • Posts: 114
    Offline
    Replies: 114
    Been thanked: 0 times

    Και αφού λύθηκε το θέμα της μνήμης που ήταν αυτό που υποψιαζόμουν, πάμε στο δίσκο. Το SMART είναι ΟΚ; Τρέξε ένα hard disk sentinel και δώσε σψρεενσηοτσ να δούμε την υγεία του.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 35 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
Back to top button
Follow on Feedly

Close
Close