Οδηγός Overclocking GPU…

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 48 total)
 • Author
  Posts
 • #251583
  GrmadnessGrmadness
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 4820
  Offline
  Replies: 4820
  Been thanked: 20 times

  Σας έλειψα;
  :spiteful: Ναί, εγώ είμαι πάλι, ο μουρλός με το καλαμάκι. Όχι, που νομίζατε πως γλυτώσατε από μένα… Καλησπέρα είπαμε; Ξεκινάμε παίδες, προσδεθείτε. Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε το 2ο και το 3ο πόστ για να βρείτε όσα θα χρειαστείτε. Ελπίζω να σας αρέσει, παρατηρήσεις,σχόλια,απορίες, εννοείται πως είναι ευπρόσδεκτα. Αν θέλετε να με δείρετε, κάντε προπόνηση στο τρέξιμο,ακόμα είμαι γρήγορος… Αν καταφέρετε και με πιάσετε, ένας ένας το ξύλο, να είμαστε δίκαιοι,έτσι;Μια θα βαράτε εσείς, μια θα βαράω εγώ. Όποιος μαζέψει τις πιο πολλές κερδίζει :trollface:
  Παραδοσιακό Disclaimer
  Πρίν από όλα, πάμε τα κλασικά μπλαμπλα. Αν αποφασίσετε να το κάνετε, ούτε το site ούτε εγώ έχουμε ευθύνη αν αντί για επιπλέον FPS στα games σας, αποκτήσετε έξτρα κάρβουνα για τον επόμενο χειμώνα. Το ‘χουμε; Ωραία. Και μην ξεχνάτε πως ακυρώνεται η εγγύηση. Σας το είπα.
  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
  Όσοι από εσάς είστε κάτοχοι nVidia 570GTX ΜΗΝ κάνετε memory Overclock, καθώς έχουν γίνει σχεδιαστικά λάθη,την φύση των οποίων δεν θα αναλύσω εδώ. Απλά κάντε core speed overclock.
  Γιατί να υπερχρονίσω; Μια χαρά τρέχουν τα παιχνίδια μου.
  Η πιο κλασική ερώτηση που ακούω. Οι απαντήσεις, αρκετές.
  1. Kερδίζεις έξτρα επιδόσεις τσάμπα,σε χαλάει; (που χου, μια 7950 OC’ed είναι καλύτερη από μια 7970 σε stock,δεν αξίζει μια προσπάθεια; ) Μιλάμε για κάρτα που στοιχίζει σχεδόν τα μισά,έτσι;Και αφήστε τον Μάνο να χαίρεται που έχει 7970 για να παίζει adventure :trollface:
  2. Διότι ως gamer θές το maximum από την κάρτα γραφικών σου, έτσι δεν είναι; Δεν θές να δείς επιπλέον FPS στα λατρεμένα σου games;
  3. Επειδή σε μερικές περιπτώσεις, μια κλοκαρισμένη κάρτα πατάει σε επιδόσεις κάρτες καλύτερες από αυτήν.
  Σημείωση. Όταν λέμε αύξηση επιδόσεων μην φανταστείτε +50 FPS, οτιδήποτε από 10-20 (12-15 είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση) είναι μεγάλη επιτυχία.

  Να μην ξεχάσω
  Στα Windows, το Performance να είναι σε Best Performance, το ίδιο και οι ρυθμίσεις στο nVidia Control Panel και στο CCC. Μάγκες, το ξέχασα, σόρυ για την παράλειψη.
  Τι χρειάζομαι για να κάνω το Overclocking;
  1. GPU :trollface:
  2. ΚΑΛΟ τροφοδοτικό, οι απαιτήσεις σε ενέργεια ανεβαίνουν, πολλές φορές κατακόρυφα, βεβαιωθείτε για την ικανότητα του,αλλιώς MHN το κάνετε. Για να σας πείσω μια και καλή, μπορεί να κάνει μέχρι και ΜΠΟΥΜ αν δεν είναι καλό! Καταλάβατε τώρα;
  3. Υπομονή. Πολύ υπομονή μάγκες. Σας αφήνω να ανακαλύψετε το γιατί.
  4. Τους πιο πρόσφατους drivers για την καρτούλα σας
  5. Overclocking utilities
  6. Stress testing programs.
  7. Καλή ψύκτρα, και όσο πιο αθόρυβη γίνεται.(Και όσο πιο μεγάλο Fan επίσης)
  9. Μπλοκάκι και στυλό, (ξέρω, Μπανάλ, μα χρήσιμο) για καταγραφή.

  SOS
  Πρίν ξεκινήσω στα όμορφα όμως, μια παράκληση. Επειδή δεν μπορώ να ξέρω τι κάρτα έχει ο καθένας σας, κάντε μια έρευνα από μόνοι σας στο Internet, για να δείτε που περίπου θα θέσετε τα όρια του OC σας. Επίσης, κάτι που ξέχασα να αναφέρω. ΜΗΝ προσπαθείτε να πετύχετε τα νούμερα κάποιου άλλου. Η καρτούλα σας είναι μοναδική, με δικά της όρια και αντοχές. Διαβάστε, δείτε benchmarks, συγκριτικά τέστ, πόσο ανεκτική είναι σε άνοδο του voltage, και γενικά ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ να μάθετε τι ακριβώς κατέχετε σε θέμα Hardware!!!
  Για πάμε στην ουσία ρε φίλε, φραπέ μας τα έκανες…
  Ξεκινάμε από το να ανοίξουμε το μπλοκάκι και να γράψουμε τα STOCK SETTINGS. Βασικότατο, και χρησιμότατο κύριοι. Γενικά, το OC της κάρτας γραφικών είναι παρόμοιο με το OC της CPU. Ανεβάζουμε τα ρολόγια βήμα βήμα, και μετά αγχώνουμε την κάρτα για να βεβαιωθούμε για σταθερότητα. (stress test, για όποιον αναρωτιέται). Μετά, αρχίζουμε να ανεβάζουμε το voltage ελάχιστα κάθε φορά και ξανά δοκιμή για σταθερότητα.
  Αν και σε αυτή την περίπτωση, θα προτιμούσα να το αποφύγετε. Ο λόγος είναι καθαρά υποκειμενικός, και εξηγούμαι. Η άνοδος του voltage θα βοηθήσει μόνο σε θέμα σταθερότητας, όχι σε αύξηση των ορίων του OC, και η παράλληλη δυσανάλογα ΤΕΡΑΣΤΙΑ αύξηση της θερμοκρασίας με ελάχιστο voltage επιπλέον δεν πιστεύω οτι το αξίζει το ρίσκο. Τι; ποιό ρίσκο; Να γίνει η κάρτα άνθρακας. Αυτό το ρίσκο. Ούφ, τα είπα.

  Πιο αναλυτικά
  Τρέξε ένα benchmark (Valley ή Heaven) σε stock ρολόγια. Θα ξεκινήσει ένα loop 3D γραφικών. Μην το αφήσεις, δεν χρειάζεται ακόμα. Πάτα F9, και θα αρχίσει να καταγράφει τις επιδόσεις της κάρτας σου μάγκα μου, μέχρι που θα σου εμφανίσει και αναλυτικά αποτελέσματα, μαζί με ένα σκόρ. Το σημειώνουμε κάτω από τα stock settings στο πιστό μας μπλοκάκι,που θα μετατρέψουμε σε απεχθή πλήν χρήσιμο ρουφιάνο (από εδώ και μπρός, μπλοκάκι=Αρτέμης (Μάτσας)).
  Τώρα ξέρεις περίπου τι είναι ικανή να κάνει η καρτούλα σου σε εργοστασιακές ρυθμίσεις μεγάλε. Βάσει αυτού, θα ξέρεις αν το OC που θα πετύχεις με αίμα και κλάμα είναι καλό ή όχι.
  Παράλληλα, ελέγχετε την οθόνη του GPU-z (ρουφιάνος 2) για να δείτε την συμπεριφορά της κάρτας σας κατά την διάρκεια του τέστ. GPU load,core speed, θερμοκρασία,κλπ. Σημείωση: Γενικά, οι GPU διαφέρουν μεταξύ τους ως πρός την αντοχή τους στην μεγάλη θερμοκρασία, αλλά προσωπικά δεν αγχώνομαι ιδιαίτερα αν δεν ξεπεράσουν τους 100*C (αν και για σας συνιστώ τους75*- 80*C Max κατά την διάρκεια του τέστ άγχους).
  Θα δείτε την χρήση της GPU (GPU load) να είναι κοντά στο 100% κατά την διάρκεια του τέστ. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, μην αγχωθείτε. Αυτό που ψάχνουμε είναι αν οι διακυμάνσεις της ταχύτητας του πυρήνα (core speed) σε full load, είναι μεγάλες, αν υπάρχουν αυτό μάλλον δείχνει ασταθές ή κακό OC.
  Oκ ρε μουρλέ, και τί ακριβώς ψάχνω;
  -Απλά βεβαιώσου πως αυτές οι διακυμάνσεις δεν είναι μεγαλύτερες από 100MHz κατά το stress testing.

  Foreplay
  Πρίν από όλα, κάτι ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ. ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑ SLIDERS ΓΙΑ CORE SPEED,MEMORY CLOCK,VOLTAGE,SHADER CLOCK ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ.
  Και τώρα μάγκα, έφτασε η ώρα να μου αποδείξεις οτι διαβάζεις ότι γράφω. Bγές από το Benchmark και τρέξε το προγραμματάκι που έχεις επιλέξει για να κάνεις την κάρτα σου να σπέρνει όλεθρο σε High/Ultra High settings. Ανέβασε το core speed λιγάκι (10ΜΗz). Μερικές κάρτες μπορούν να δεχτούν μεγάλη αύξηση στο πρώτο αυτό βήμα, και θα σας γλυτώσει χρόνο, αλλά δεν το συνιστώ, ούτε το προτείνω. Μπορεί να έχετε σοβαρά προβλήματα σταθερότητας αργότερα,όταν θα ψάχνετε να βρείτε το ιδανικό ΟC για τα ρολόγια σας.Σώστε την αλλαγή, και σημειώστε την στον πιστό Αρτέμη.

  Ξανά μανά
  Τρέξε το benchmark (μην ξεχάσεις το F9). Σημείωσε το σκόρ στον Αρτέμη. Καλύτερο; χειρότερο; Πιο πολλά ή πιο λίγα FPS;
  Πήγαινε και ανέβασε άλλα 10ΜΗz. Ξανατρέξε το benchmark. Ξανά feedback στον Αρτέμη, και φτού και πάλι σύγκριση αποτελεσμάτων. Μέχρι στο Mega σας βλέπω για αναλυτές εκλογικών αποτελεσμάτων μάγκες, σας ανοίγω πόρτες καριέρας. Επανάληψη αυτής της διαδικασίας. Μέχρι που σε κάποιο σημείο, η απόδοση θα πέσει πολύ,ή το benchmark ή θα σας κάνει να νομίζετε πως πήρε LSD και θα βλέπετε παραμορφωμένα τα πάντα, ή το σύστημα θα παγώσει,ή θα κρασάρει. Στον Αρτέμη για αναφορά του συμβάντος στα τάδε settings.
  Κατέβασε το ρολόι 5ΜΗz,και ξανά benchmark.Καμία αλλαγή; Καλύτερο σκόρ; Κρασάρει; Αν κρασάρει, κατέβασε πάλι 5 MHZ (δηλαδή στο τελευταίο σταθερό OC), και ξανά έλεγχος και σημειώσεις. Ανέβασε 2MHz αυτή την φορά, και πάλι τα ίδια. Ρε μεγάλε, αυτό θα κάνουμε συνέχεια; ΝΑΙ,απαντάω. Μέχρι να βρείτε το Max ΣΤΑΘΕΡΟ OC.
  Σημείωση.Ελέγχετε πάντα για απόδοση, όχι μόνο MHz.
  :spiteful: Και αφού τα κάνατε όλα αυτά, ξαναβάλτε το core speed στο default. :spiteful:
  Wait,what; RAGE
  -Ψυχραιμία μεγάλε, άσε κάτω το μαδέρι…Να σου εξηγήσω…
  -Ξεκίνα να κελαιδάς, αλλιώς βρές παπά.
  -Memory OC. Σου είπα μόνο για το core speed. Αφού βρήκες το OC εκεί, τώρα θα βρείς που θα ανεβάσεις τα ρολόγια για την συχνότητα λειτουργίας της VRAM!!! Show mercy!!!
  -Έλα ρε φραπέ,και εγώ που νόμιζα πως τρολάρεις. Για προχώρα το.
  -Thank you. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια με παραπάνω, μόνο που ανεβάζεις 100ΜΗz κάθε φορά,έλεγχος,καταχώρηση στον Αρτέμη,κλπ. Εδώ ελέγχεις για διαφορές στην απόδοση (performance), και ποιότητα γραφικών (visual quality),βασικά το πόσο “smooth” είναι. Όταν με το καλό λαχταρήσεις με το crash,πάγωμα,αλλοιωμένο σκηνικό, κατέβασε 50MHz,ξανατέσταρε,η ίδια διαδικασία δηλαδή,μέχρι να βρείς ένα ικανοποιητικό OC για την μνήμη. Και κράτα την ψυχραιμία σου, διότι αν μπορείς να πειράξεις και το Shader Clock (nVidia), τότε βάλε το Memory clock ξανά σε stock. Έχουμε συνέχεια. Αλλά μην αγχώνεσαι μικρέ, το Shader clock ανεβαίνει ακριβώς όπως το core speed. Αύξηση 10 MHz, κλπκλπ, μην τα ξαναγράφω.

  Ωραία,και τώρα,τι;
  Μάγκα, τώρα πήγαινε να βάλεις και τα 3 Max ρολόγια που είχες σταθερά,για να δείς πως δουλεύουν μαζί. Benchmark και καταχώρηση στον Αρτέμη. Πως ήταν τα αποτελέσματα; Καλύτερα; Χειρότερα; Κράσαρε το σύστημα; Κόλλησε; Όλα παίζουν φίλε. (Προσωπικά πιστεύω το τρίτο κατά 90%).
  Αν ήταν αρνητικά,στραβά,άσχημα, τότε κατέβασε λίγο το ρολόι της μνήμης. Ξανατέσταρε. Αν πάλι κουτσό το OC, κατέβασε λίγο το ρολόι του πυρήνα.(Νόμος. Πάντα να κατεβάζεις την μνήμη πρώτα, ο πυρήνας δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην απόδοση-performance) Επανάληψη μέχρι να βρείς το καλύτερο δυνατό και αποδοτικό OC.
  Mάγκα,τα κατάφερα και τα ρολόγια συνεργάζονται άψογα.
  Συγχαρητήρια που βρήκες την χρυσή τομή μεγάλε. Τώρα θές να αφήσεις το Benchmark σου να κάνει τα δικά του για μερικές ώρες (χωρίς να πατήσεις F9). Ίσως και να ανεβάσεις την ποιότητα των γραφικών για να στρεσάρεις ακόμα περισσότερο την καρτούλα σου. Αυτά θα σε βοηθήσουν να δείς αν είναι σταθερό το OC σου. Αν κρασάρεις ή δείς artifacts ή γενικά σου κάνει νερά κατά την διάρκεια του τέστ, χαμήλωσε λίγο τα ρολόγια.
  Τέλος, επειδή μπορεί να περνάς όλα τα τέστ σε αρκετά benchmarks και να σου κρασάρει στο αγαπημένο σου παιχνίδι, σαν Ultimate benchmark βρές τα ρολόγια που σου δίνουν Max άνοδο σε απόδοση στο εν λόγω παιχνίδι, και λιώσε όσο θεωρείς εσύ χρήσιμο.

  Εναλλακτικά…
  Θα σου πώ έναν τρόπο που χρησιμοποιώ εγώ μάγκα, αν θές το κάνεις. Για να μην χάσεις σε απόδοση από τον πυρήνα (core speed), κρατάς το max core speed και ανεβάζεις memory clock ένα βήμα, stress test για κανά μισάωρο(μην ξεχνάς πως είσαι ήδη στο max core speed), μετά ξανανεβάζεις, ξανά stress και ζόρι, κοκ… Απλά είναι πιο χρονοβόρο, με λίγο καλύτερα (για μένα τουλάχιστον) αποτελέσματα.
  Powerplay
  Με απλά λογάκια, και πολύ γενικευμένη περιγραφή, το Powerplay είναι το power saving feature της καρτούλας σας. Ανάλογα με το τι εφαρμογή τρέχετε, η κάρτα θα κάνει switch, θα γυρίζει σε 2D ή 3D ρολόγια για να μην καταναλώνει ενέργεια άσκοπα. Για αυτό τον λόγο μην απορήσετε αν κάποιες φορές κολλάει λίγο όταν τρέχετε ένα παιχνίδι και στο background τρέχετε Explorer, Media player ή κάτι άλλο.( Σπάνιο,αλλά συμβαίνει)
  -Ωραία, κατανοητόν. Και τι κάνω για αυτό; Δεν το θέλω να δουλεύει ρε αδερφέ.
  -Δεκτό,σωστό,και δίκαιο αυτό που θές φίλος. ΑΛΛΑ ΟΧΙ!!! Αν το απενεργοποιήσεις, η κατανάλωση θα είναι μόνιμα στα κόκκινα, θα είσαι idle στο desktop και η κάρτα θα τραβάει από το PSU σαν να τρέχεις Crysis 3. Δεν συμφέρει την τσέπη σου, ούτε την ζωή της καρτούλας σου, αφού θα είναι μόνιμα σε ζόρι, και οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να γίνονται θέμα. Γκέγκε; Τώρα, αν θές σώνει και ντε να το κλείσεις, be my guest. Εγώ σε προειδοποίησα.
  -Ωραία, και πώς το κάνω αυτό; Απάντηση θα πάρεις στο Χρήση MSI AfterBurner, στο δεύτερο πόστ μεγάλε. Αν και εξακολουθώ να διαφωνώ.

  Troubleshooting
  Μεγάλε,την κάτσαμε…Ας δούμε και τι προβλήματα είναι πάρα πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε. Ξεκινάμε.
  Κατά την διάρκεια του Stress testing, θα έχετε κρασάρισμα, ή ακόμα και απώλεια και επαναφορά του driver της καρτούλας σας. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει corruption στο πρόγραμμα που έχετε για να κλοκάρετε, ή ακόμα και τον driver της κάρτας. Αυτό είναι πολύ κακό μάγκες. Αφού κάνετε το reboot και δείτε πως κάτι πάει στραβά (έννοια σας, θα το καταλάβετε), κάνετε τα εξής ωραία. Απεγκατάσταση του overclocking utility,στην ερώτηση αν θέλετε να σώσετε τα settings,profiles κλπ,απαντάτε No. Reboot και ξανά εγκατάσταση. Τεστάρετε την καρτούλα σε stock, και αν ακόμα έχετε προβλήματα, τότε αναγκαστικά κάνετε απεγκατάσταση των drivers, Reboot και επανεγκατάσταση. Πάει το πρώτο σκέλος μάγκες,σειρά έχει το δεύτερο,τουτέστιν

  Πανικός και ομίχλη (κυρίως πανικός)
  -Βοήθεια,βοήθεια, το σύστημα δεν μπαίνει στα Windows μετά από κρασάρισμα λόγω overclocking της καρτούλας μου…
  -Εντάξει ρε μεγάλε,ψυχραιμία. Σταμάτα να ιδρώνεις και άκου με. Μπές σε Safe Mode, κάνε απεγκατάσταση του OC utility από εκεί,μην σώσεις profiles κλπ όταν σου ζητηθεί, και ξανά Boot κανονικά.
  -Φραπέ, το έκανα, αλλά φάγαμε πακέτο (λύγμ,κλάψ). Πάει το συστηματάκι μου ρέεεεεεεεε, με έκαψες.
  -Σταμάτα να κανεις σαν μπέμπης, και άκου με. Ξαναμπές σε Safe Mode,και πήγαινε να απεγκαταστήσεις τoυς drivers. Αν έχεις nVidia κάρτα, ΜΗΝ απεγκαταστήσεις το PhysX, και φρόντισε ο Graphics Driver να διαγραφεί τελευταίος. Όταν σε ρωτήσει,κάνε επανεκκίνηση. Μετά κάνε πάλι εγκατάσταση. Πως είσαι τώρα;
  -Καλύτερα. Τελείωσες, ή ακ…
  -Κάτι τελευταίο. Αν είσαι βαφτιστήρι του Μητσοτάκη, κάτι που είναι μια στις 10 εκατομμύρια πιθανότητες, παίζει να συμβεί κάτι εξίσου απίθανο μετά το crash, απλά το αναφέρω να έχεις γνώση. Η εγκατάσταση των Windows ολόκληρη να γίνει corrupt. Και εκεί μεγάλε, δυστυχώς μόνο το format και η εκ νέου εγκατάσταση των Windows είναι η λύση.

  Αντί επιλόγου
  Θά ήθελα να σας παρουσιάσω αναλυτικά τα δικά μου αποτελέσματα, αλλά λόγω ζέστης η σταθερότητα της κάρτας πετάχτηκε στις Κυκλάδες για μπανάκι… Ενδεικτικά, Stock ρυθμίσεις έχω 850MHz core και 975MHz Memory. Οτιδήποτε πάνω από 890MHz core απλά κράσαρε μετά από 15 λεπτά. Η VRAM στα 1050MHz μου παρουσίαζε έντονο flickering στο monitor, οπότε ήταν δεδομένη η αστάθεια,και η (όποια) αύξηση στις επιδόσεις, ελάχιστη, αμελητέα, άρα όχι άξια αναφοράς (Μιλάω για 1-2 FPS συνολική άνοδο). Επιπλέον,η PCI-e θύρα της μητρικιάς μου πρέπει να έχει θεματάκι,είναι λίγο χαλασμένη μετά από μια μαλακία που είχα κάνει παλιότερα(τι νομίζατε, οτι τα κάνω όλα τέλεια; ),αλλά λειτουργική. Τώρα δεν έχω χρόνο να ελέγξω στην 2η,και η ζέστη είναι απαγορευτική για πειράματα, οπότε θα επανέλθω από Σεπτέμβρη. Για να καταλάβεις μάγκα μου, αυτή την εποχή σε idle χτυπάει 45*C, ενώ από φθινόπωρο μέχρι άνοιξη είναι στους 31*C.
  Ελπίζω ο οδηγός να σας άρεσε παίδες, μετά από αρκετές αλλαγές τελείωσε το βασικό κομμάτι. Καλή επιτυχία στο ψήσιμο της καρτούλας σας…

  42, the answer to everything

  #359262
  GrmadnessGrmadness
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 4820
  Offline
  Replies: 4820
  Been thanked: 20 times

  GPU Drivers (και ο Θεός,βοηθός)
  Πάντα να φροντίζετε να έχετε τους πιο πρόσφατους όταν κάνετε Overclocking…
  ΑΜD drivers
  nVidia drivers

  OC utilities (νέφτι στον…)
  Επιλέγετε όποιο σας κάνει “κλίκ”, συνιστώ και τα εφτά. Μα ΠΡΙΝ τα χρησιμοποιήσετε, βγείτε παρεούλα μια βόλτα, γνωριστείτε καλύτερα, ανταλλάξτε ματιές, να ξέρετε με τι έχετε να κάνετε. Σημαντικό βήμα, που δεν πρέπει να παραλείψετε.
  *Προστέθηκαν και οι δύο προτάσεις του Kuivamaa
  Είναι τελευταίες γιατί οι δικές μου είναι καλύτερες :trollface:
  MSI Afterburner Υπάρχει η πιθανότητα να σας κρασάρει κάποια παιχνίδια (εντελώς Random), συμπεριλαμβάνεται και το MSI Kombustor, stress test βασισμένο στο Furmark.
  Zotac Firestorm για nVidia
  Gainward ExperTool Ξεχωριστά links για nVidia,AMD
  Sapphire Trixx Mόνο για AMD GPU’s
  ASUS GPU tweak
  Gigabyte OC guru
  EVGA Precision X Μόνο για nVidia GPU’s.

  Benchmarks/stress testing programs (για λαχτάρες,αγωνίες,άγχη και άλλα ωραία)
  Valley/Heaven Benchmarks.
  Ρουφιάνος (θα σας τα πεί όλα,χωρίς ξύλο)
  GPU-z
  Hints
  Φροντίστε ώστε να κάνετε Overclocking σε ιδανικές συνθήκες. Αυτό μεταφράζεται σε δροσερό περιβάλλον (κάτι που αποκλείει το Overclocking καλοκαιριάτικα, εκτός και αν έχετε AC, οπότε το βάζετε στους 22*C για να κάνετε δουλίτσα. )κάτι που θα σας βοηθήσει σε χαμηλές θερμοκρασίες στην κάρτα κατά το test άγχους, και ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟ, θα πετύχετε μεγαλύτερο OC χωρίς να χρειαστεί αύξηση του voltage. Καλό;
  Μην ξεχνάτε να κρατάτε σημειώσεις για κάθε αλλαγή που κάνετε, θα με ευχαριστείτε αργότερα.

  Χρήση MSI AfterBurner
  Πήγαινε στο C:\\Program Files (x86)\\MSI Afterburner και άνοιξε το αρχείο MSIAfterburner.cfg με το wordpad. Βρές αυτές τις δύο σειρούλες
  UnofficialOverclockingEULA
  UnofficialOverclockingMode
  και κάνε αυτές τις αλλαγές
  UnofficialOverclockingEULA = I confirm that I am aware of unofficial overclocking limitations and fully understand that MSI will not provide me any support on it
  Ωραία η MSI (και όλες οι εταιρίες σε αυτό το θέμα). Πάρε το utility να κάνεις OC, αλλά δεν πρέπει να το κάνεις… Τι λέτε ρε στόκοι!!! Πάτε καλά;
  UnofficialOverclockingMode = 1
  Αυτό σε κάνει μάγκα και ωραίο, αφού ακυρώνει τους περιορισμούς του ATI OverDrive. Για απενεργοποίηση του powerplay (μας έφαγες ρε μεγάλε) απλά καντε τον άσσο δυάρι. Δηλαδή
  UnofficialOverclockingMode = 2
  Last warning, μην το κάνετε…
  Σε περίπτωση που δεν σας αφήνει να το σώσετε επειδή κλασσικές :malakas: των Win, κατεβάστε αυτό, που σας λύνει τα χέρια και σε άλλες περιπτώσεις.
  Ενεργοποίηση Manual Fan Control
  Settings->Fan->Enable user defined software automatic fan control. Αν αυτά που δείτε σας φαίνονται κινέζικα, διαβάστε προσεκτικά παρακάτω.
  Mίνι ποζεράδικη ανάλυση.
  To AfterBurner σου δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσεις την ταχύτητα του fan ανάλογα με την παραγόμενη ζέστη (που την μετράει ένας σένσορας πάνω από τον επεξεργαστή (GPU)
  Θα είμαι σύντομος, μην ανησυχείς μάγκα. Λίγες αράδες απλής θεωρίας είναι.
  Η παρακάτω εικόνα, θεωρητικά μας δείχνει αυτή την (γραμμική) σχέση, με λογικό συμπέρασμα πως είναι η ιδανική κατάσταση για άψογη λειτουργία του Fan και απόλυτη προστασία της GPU από παρενέργειες (υπερθέρμανση,για παράδειγμα)
  v9Vod6A.png
  Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό, αφού υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψη,και που επηρεάζουν την ποσότητα της παραγόμενης ζέστης και την ποσότητα της ζέστης που μεταφέρεται σε βάθος χρόνου. Σας το είπα, είναι λίγο κάπως,έ;
  -Παραγόμενη ζέστη. Κλοκάροντας,ανεβάζεις ρολόγια επεξεργαστή και voltage με γραμμικό τρόπο, αλλά η σχέση ζέστης/ voltage και ζέστης/ρολογιών είναι εκθετική, άρα μη αναλογική. Μετάφραση γιατί βλέπω να ζορίζεστε. 10MHz άνοδος=χ παραγόμενη ζέστη. Άλλα 10MHz=2x ζέστη. Άλλα 10MHz=4x ζέστης, Άλλα 10MHz=8χ,κοκ. Το ίδιο ισχύει και για το voltage. Μέχρι που φτάνεις σε ένα σημείο μάγκα μου, που απειροελάχιστη άνοδος στα ρολόγια ή στο voltage θα οδηγεί σε ΤΡΕΛΗ παραγόμενη ζέστη. Αυτό το φαινόμενο λέγεται law of diminishing returns, νόμος της φθίνουσας απόδοσης, σε ελεύθερη μετάφραση, και βασίζεται στο πως κινούνται τα ηλεκτρόνια μέσα σε έναν αγωγό (Σας ακούω που φωνάζετε “ρε μεγάλε, δεν μας χέ…”). Αυτή η σχέση, απλά δεν αλλάζει. Και έχει την μορφή καμπύλης. Μόλις σας είπα πως μια ευθεία είναι πρακτικά καμπύλη, και το απόδειξα κιόλας. RAGEQUIT Overclocker’s training school. Στην NASA σας βλέπω. :trollface: Αν μετρήσετε την κατανάλωση Αμπέρ της GPU σας σε διαφορετικές συχνότητες και voltage με 100% φόρτο, στην ευθεία της εικόνας θα καταλήξετε. Και επειδή θέλω να σας λιώσω τον εγκέφαλο τελείως, μέχρι να στάζει από τα ρουθούνια σας,συνεχίζω. Αλλά να πιώ λίγο νερό, κοράκιασα από το μπλαμπλα…
  -Μεταφορά ζέστης (θερμότητας). Σχετικά αργή διαδικασία, δεν έχει άμεσα αποτελέσματα, και όσο πιο μικρή η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αγωγού της θερμότητας και της πηγής της, τόσο πιο πολύ χρόνος χρειάζεται για να έχουμε αποτέλεσμα. Άρα, μεγάλη διαφορά=μικρός χρόνος. Που θέλω να καταλήξω; Σίγουρα όχι σε χαντάκι,αν και εκεί βλέπω να με στέλνετε :trollface:
  Στην αερόψυξη, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ πηγής της θερμότητας (GPU) και αγωγού (αέρας) είναι πολύ μικρή. Άρα έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στην μεταφορά της θερμότητας. Σαν έξτρα πονοκέφαλος, ο αέρας από την φύση του κινείται σχετικά αργά, άρα απομακρύνεται και αργά από την πηγή (βάλτε λίγο το μυαλουδάκι σας να εργαστεί). Τι έχουμε σαν αποτέλεσμα; Μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας, με εξίσου μεγάλη καθυστέρηση στο διώξιμο της. Αν αυτά τα δύο συνδυαστούν την λάθος στιγμή, κάρτα γραφικών=Μπάρμπεκιου. Καταλάβατε τώρα; Άν και εφόσον αποφασίσετε να φτιάξετε ένα Fan profile, αυτό θα πρέπει να γίνει με σκοπό την πρόβλεψη και αποφυγή των παραπάνω. Πειραματιστείτε. Αν, και όσοι θέλετε. Γενικά, ο κανόνας που ισχύει είναι πως όσο πιο μεγάλο το fan της ψύκτρας, τόσο καλύτερα θα ανασαίνει η καρτούλα.
  Αυτό ήταν ανάλυση της ευθείας πάνω στην εικόνα. :trollface: Πω,πω μάγκες, την άκουσα από το μπλαμπλα, το ορκίζομαι,δεν το ξανακάνω.

  Αν η μπάρα του Voltage δεν είναι διαθέσιμη, κάντε το εξής. Settings->Unlock voltage control και Unlock voltage monitoring.
  Πώς να βλέπετε τα FPS μέσα στο παιχνιδάκι σας, για να έχετε την πραγματική αύξηση σε επιδόσεις μπροστά σας.
  Settings->Monitoring->κλίκ την εικονίτσα αριστερά από το πεδίο Framerate->Show in On-Screen Display. Τρέξτε το αγαπημένο σας GPU intensive game με stock ρυθμίσεις, πείτε στον Αρτέμη τα FPS που βλέπετε, και κάντε το ίδιο μετά από το OC. Καλή επιτυχία μάγκες.

  Specials
  Πιστεύεις πως κάνεις σωστά την απεγκατάσταση των drivers της καρτούλας σου; Διάβασε παρακάτω και ίσως το ξανασκεφτείς.
  Ξεκινώντας.
  Είμαι αιρετικός. Διαφωνώ με την χρήση προγραμμάτων που “βοηθάνε” να εξαλείψεις κάθε ίχνος drivers της κάρτας γραφικών σου, ναί ρεμάλι, εσένα λέω, που κοιτάς εδώ. Σε βλέπω. Περί Driver Sweeper ο λόγος μορτάκο, γνωστό και ως Fusion προσφάτως.
  -Τι λέ ρε μεγάλε, το χρησιμοποιώ, μερικά κλίκ και ξεμπέρδεψα! Άσχετος είσαι φραπεδιάρη… Κρίμα, και ότι είχα αρχίσει να σε συμπαθώ…
  -Οκ, δεν διαφωνώ μέχρι εδώ. Κι εγώ θα κάνω χρήση αν βαριέμαι, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Διότι φίλε μου, παλιότερα κι εγώ είχα βολευτεί με αυτά τα λίγα κλίκ. Και το χρησιμοποιούσα συνέχεια. Μέχρι που κάποια στιγμή άρχισαν τα προβλήματα… Και όταν λέω προβλήματα, εννοώ από εντελώς κουλά restart, μέχρι BSOD σε ΚΑΘΕ προσπάθεια να περάσω καινούργιους drivers, updates των windows, κόλλημα στο Boot και όλα τα ωραία για φρικαλέο troubleshooting.

  Και άρχισα να ψάχνω.
  Και βρήκα κάτι που με έβαλε σε σκέψεις. Πολλοί χρήστες ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ έκαναν αναφορά για θέματα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Και όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Αποδείχθηκε λοιπόν πως το Fusion, αν χρησιμοποιείται συνέχεια, λύνει ένα πρόβλημα και δημιουργεί 100. Έχει την κακή συνήθεια να αφαιρεί-εκτός από τα υπολείμματα των GPU drivers,σημαντικά αρχεία που αφορούν στο chipset της μητρικής, της GPU,το firmware, δημιουργεί Conflicts κατά την εγκατάσταση νέων drivers,και άλλα καλά. (Ακούω ήδη τις οργισμένες σας φωνές για το τι :malakas: λέω)
  -Οκ ρε μεγάλε, και τι θα κάνουμε δηλαδή;
  Don’t worry man, σου έχω κάτι special.

  How to για να διαγράψεις/ξορκίσεις σωστά τους AMD/ nVidia drivers. Χειροκίνητα μάγκα!
  Δεν τους έφτιαξα εγώ τους παρακάτω οδηγούς, αλλά τους δοκίμασα, και είναι ότι υπόσχονται. Και είναι χρήσιμοι για αναβάθμιση, επαναφορά παλιότερης έκδοσης, ή αλλαγή από ATI σε nVidia ή το αντίστροφο. To μόνο πρόβλημα είναι πως αν είστε κάτοχοι συστήματος AMD CPU και GPU, MHN το κάνετε, το γιατί θα το καταλάβετε παρακάτω. Αλλά έχω φροντίσει και για εσάς παίδες, και νομίζω πως είστε πολλοί.
  Όσοι έχετε AMD CPU,ή Intel,AMD GPU και ΔΕΝ θέλετε να μπλέκεστε, κάνετε τα παρακάτωΑπεγκατάσταση από το Control Panel, reboot σε safe mode,τρέξτε Driver Sweeper,reboot σε safe mode,εγκατάσταση νέων drivers,reboot.
  Όσοι έχετε Intel CPU και δεν φοβάστε την Registry,πάμε μια βόλτα στα βαθιά.
  Oδηγός απεγκατάστασης AMD/ATI drivers
  Add/remove programs->απεγκατάσταση Catalyst Install manager (Express Uninstall).
  Reboot. Πηγαίνετε στα folder options και επιλέξτε “show hidden files and folders”
  Πάτε στο C: και διαγράφετε το folder που λέει AMD (Και εδώ καταλάβατε γιατί ΔΕΝ πρέπει να το κάνουν όσοι έχουν AMD CPU). Μετά ανοίξτε το folder Program Data και διαγράψτε όλα τα folders που έχουν σχέση με AMD/ATI.
  Πίσω στο C: μπείτε στο program files και κάνετε και εκεί γενοκτονία φακέλων AMD/ATI. Το ίδιο και στο Program files x86. Αφού έχετε ξεμπερδέψει με αυτά, πηγαίνετε στο C: και μπείτε στο Users, στο profile που χρησιμοποιείτε.Εκεί θα δείτε το Appdata. Ελέγξτε τα folders Local, LocalLow και Roaming για folders AMD/ATI. Σφάξτε τα στο γόνατο αν υπάρχουν. Πίσω στο Users, Default, Appdata, ψάξτε τα Local και roaming και συνεχίστε τον όλεθρο.Αφού διαγράψετε ότι βρείτε, κλείστε τα πάντα και πηγαίντε στο Desktop. Start, και γράψτε την μαγική λέξη. Regedit. Σειρά έχει η Registry μάγκες. Όσοι εισέρχεστε, εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα.. Και το κάνετε με δική σας ευθύνη. :deal:
  Κλίκ στο “HKEY_CURRENT_USER”->SOFTWARE, διαγραφή όλων των folders που έχουν να κάνουν με AMD/ATI. Ανοίξτε το “Wow6432Node” και διαγράψτε το folder AMD (εκνευριστικό,έτσι; Παντού φάκελοι) Ακριβώς η ίδια διαδικασία και στο “HKEY_LOCAL_MACHINE”. Σειρά έχει το “HKEY_USERS”. Ανοίξτε το “.DEFAULT”->”SOFTWARE”, και εξαφανίστε ότι τολμάει να γράφει ATI ή AMD και είναι φάκελος. Ανοίξτε το “S-1-5-18”. “SOFTWARE”, ίδια διαδικασία. Το ίδιο και στο “S-1-5-21-1632250243-966907716-928185508-1000”. Αφού λοιπόν είδατε τι ζόρια τραβάει το Antivirus σας μάγκες,κλείστε το regedit και αδειάστε τον κάδο ανακύκλωσης. Αν θέλετε, ξανακρύψτε τα κρυφά αρχεία από τα folder options, κάντε reboot, εγκαταστήστε τους νέους drivers, ξανακάντε reboot και απολαύστε ανεύθυνα.
  Σημείωση. Αν σε κάποια folders δεν βρείτε κάτι προς διαγραφή, σημαίνει πως έχει διαγραφεί ήδη.
  Οδηγός απεγκατάστασης nVidia driversΠεριλαμβάνει ακριβώς τα ίδια βήματα,απλά μπορεί να γίνει σε όλα τα συστήματα, και στο πρώτο βήμα (uninstall στο add/remove programs) θα χρειαστούν μερικά Reboot, όχι μόνο ένα. Και όσοι είστε αρκετά θαρραλέοι, μπορείτε να το ψάξετε από μόνοι σας με τα entries στην Registry, και να μου πείτε αν ανακαλύψατε κάτι. Επίσης, μην σας τρομάζει η διαδικασία, μία δύο φορές να το κάνετε, θα σας πάρει γύρω στο τρίλεπτο για να την κάνετε όλη, μαζί με τα αναγκαία reboot.

  Το Precision X μου κάνει νεράΜεγάλε, SOS. Το Turbo mode της καρτούλας μας βγήκε γκρινιάρικο και δεν θέλει πάρε δώσε με το προγραμματάκι…
  Άτιμη λειτουργία το Turbo mode μάγκα,και όταν κλοκάρεις μπορεί να έχεις παρατράγουδα. Κάτσε να πιώ μια γουλιά καφέ, και θα σε φτιάξω… Πάρε χαρτί, στυλό, και σημείωνε.
  Απεγκατάσταση Drivers. Μετά, απεγκατάσταση Precision X. (παίξτο ζόρικος άντρας και πές όχι σε ότι σου ζητήσει να σώσεις από την σχέση σας). Μετά πήγαινε στο Windows Control Panel και απεγκατέστησε όλα όσα έχουν σχέση με nVidia. Reboot. Εγκατέστησε τους τελευταίους drivers με τους οποίους δεν είχες προβλήματα, αλλά ΜΟΝΟ τον Graphics Driver και το PhysX, OXI τον driver για HD sound ούτε τον 3D driver. Reboot. Δοκίμασε την κάρτα ΠΡΙΝ εγκαταστήσεις το Precision X. Aν το εγκαταστήσεις αφού δείς οτι η κάρτα δουλεύει οκ, Reboot.

  VGA Tweaking
  VGA BIOS

  42, the answer to everything

  #359263
  GrmadnessGrmadness
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 4820
  Offline
  Replies: 4820
  Been thanked: 20 times

  Λίγα λόγια για το voltage
  Η αλήθεια είναι πως αυτό το κομμάτι με απασχολεί πιο πολύ από κάθε άλλο,για αυτό και το άφησα για το τέλος. Να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να το φοβάστε λόγω των προειδοποιήσεών μου. Είναι ένα μέτρο που κρίνω εγώ προσωπικά απαραίτητο, με σκοπό να προστατέψω την τσέπη και το σύστημά σας παίδες. O μόνος κανόνας που πρέπει να μην ξεχάσετε ποτέ είναι πως ανεβάζουμε τα ρολόγια ψηλά, με το ελάχιστο δυνατό voltage.
  Η αύξησή του γίνεται με ελάχιστη άνοδο κάθε φορά, stress test,και ξανά. Μέχρι να φτάσουμε στο Overclock που θέλουμε, ή μέχρι να φτάσουμε το max επιτρεπτό,ή οι temps είναι οριακές. Για αρχή, σαν τελευταίο hint, προσπαθήστε να κάνετε ένα oc της τάξης των 60-100MHz στο core speed. Από εκεί και πέρα, καλή διασκέδαση.

  Μύθοι και αλήθειες.
  To voltage από μόνο του ΔΕΝ πρόκειται να κάψει τίποτα. Και ναί,καί όχι. Αν βάλεις λίγη κοινή λογική στην διαδικασία της ανόδου του. Αυτό που θα κάψει την κάρτα είναι η μεγάλη παραγωγή ζέστης εξαιτίας της ανόδου του voltage. Εκτός πια και αν κάνεις πατάτα και δώσεις πάρα πολύ επιπλέον voltage, οπότε και μην περιμένεις η κάρτα σου να νιώσει ευχάριστα… Ο επεξεργαστής της κάρτας έχει σχεδιαστεί με συγκεκριμένες αντοχές σε temps και voltage, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την σωστή λειτουργία του, από το overclock και το πόσο καλή είναι η ψύκτρα, μέχρι το airflow στο κουτί και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το επιπλέον voltage είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.
  Αλήθεια,έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η ψύκτρα της κάρτας γραφικών σας είναι αρκετά μεγάλη ώστε να καλύπτει όλη την κάρτα; Όχι,έ; Τι άλλο θα μπορούσε να χρειάζεται ψύξη εκτός από τον πυρήνα; Τα VRM της καρτούλας σας. Ψάξτε το. Αν ζεσταθεί πολύ η κάρτα, για να μην καεί κατεβάζει τα ρολόγια από μόνη της (throttling). Αυτό έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις στα games σας. Για αυτό και συνιστώ να κάνετε ένα mild overclock, ώστε να έχει περιθώριο να αναπνέει μάγκες. Ο καιρός στην Ελλάδα δεν σηκώνει αστεία, ειδικά το καλοκαίρι. Μεταξύ μας, προτιμώ μια παραλία, μπυρίτσα, την γυναίκα παρέα, μπανάκι,παρά την Lucy (ναί, και το PC μου θυλυκό είναι)

  Πίνακας καρτών
  Εδώ θα δείτε τις αντοχές καρτών και των δύο εταιριών σε voltage και θερμοκρασίες.
  nVidia
  Fermi
  Mid End : GTS 450,GTX 460,GTX 465,GTX 550 TI,GTX 560,GTX 560 TI
  High End : GTX 470,GTX 480,GTX 570,GTX 580
  Dual GPU : GTX 590
  Max temps 85*C Max voltage 1.1v

  Kepler
  6xx series
  Mid End: GTX 650,GTX 650 Ti,GTX 660
  High End : GTX 660 Ti, GTX 670, GTX 680
  Dual GPU : GTX 690
  7xx series
  GeForce GTX 760,GeForce GTX 770,GeForce GTX 780,GeForce GTX Titan
  Max temps 80*C,max voltage 1.1v

  AMD
  Evergreen
  Mid End: 5670, 5750, 5770
  High End : 5830, 5850, 5870
  Dual GPU : 5970
  Max temps 80*C Max voltage 1.25v

  Northern Islands
  Mid End: 6750,6770,6790
  High End : 6850,6870,6950,6970
  Dual GPU : 6870X2,6990
  Max temps,80*C. Max voltage 1.25v

  Southern Islands
  Mid End: 7750,7770,7850,7870
  High End : 7950,7970
  Max temps 80*C. Max voltage 1.25v

  Όπως θα δείτε (όσοι μπείτε στον κόπο να το ψάξετε), οι θερμοκρασίες που σας βάζω σαν όριο είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτές που αναγράφονται στα Specs των καρτών (10-20*C, ανάλογα την κάρτα). Αυτό έγινε επίτηδες, δεν χρειάζεται να τις τρέχετε στα όρια. Αν νιώθετε πως σας τρώει το χεράκι σας πάντως, περιθώριο για μεγαλύτερη αύξηση των ρολογιών, υπάρχει. Για να σας αποθαρρύνω όμως, να θυμάστε πως αν τρέχει στα λειτουργικά της όρια θα τρέχετε εσείς αργότερα. Και αντί να κάνετε αναβάθμιση σε 3 χρόνια, θα κάνετε σε 2 ή και 1 χρόνο επειδή κάρτα γιόκ. Αμαρτία δεν είναι;

  Final thoughts
  Σκοπός μου ήταν να μάθετε τα βασικά, και να μπορείτε να παίζετε άνετα τα games που γουστάρετε με μερικά επιπλέον FPS, και να είναι ασφαλής η καθημερινή χρήση της, για αυτό και δεν μπαίνω κάν στην διαδικασία να σας εξηγήσω πως να φλασάρετε το BIOS της καρτούλας σας, πως να περάσετε volting mods για επιπλέον ρύθμιση του voltage,και άλλα. Αν θέλετε, ψαχτείτε, ρωτήστε, αλλά προσωπικά δεν είμαι benchmark freak για να σας προτείνω να το κάνετε. Μεταξύ μας, δεν το αφήνετε για το φθινόπωρο; Οι παραλίες και τα *Γκούχ*παρελκόμενα*γκούχ* σας περιμένουν.
  Τι θέλω από σας.
  Λεφτά μάγκες!!! :trollface:
  Πέρα από
  -Την Αφρική;
  -Όχι ρε, τι βιά…
  -Τον ορίζοντα;
  -Σταμάτα και άκ…
  -Τα διόδια;
  -Ρε,κόψε.
  -Την πλάκα; :trollface:
  Μπράβο, παίδες, πέρα από την πλάκα, θέλω αν δεν βαριέστε, να ποστάρετε αποτελέσματα,αν βρήκατε κάτι άλλο που να σας βοήθησε (πρόγραμμα, κυρίως όμως η διαδικασία,κλπ), τι σας ταλαιπώρησε, και αν τελικά σας βοήθησε ο οδηγός.

  42, the answer to everything

  #359264
  lelos kouneloslelos kounelos
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 6716
  Offline
  Replies: 6716
  Been thanked: 172 times

  πολυ καλη δουλεια.

  :salute: αλλα και :worship: αλλα και :thumbsup: αλλα και :mosh:

  Το Gaming είναι μια σωματονοητική κατάσταση και όχι μια χρονοχωρική διαδικασία.

  #359265
  Admiral
  • Υπουργός Ανάπτυξης
  • Posts: 3291
  Offline
  Replies: 3291
  Been thanked: 36 times

  Πραγματικά τρομερή δουλειά, αναλυτικός και επεξηγηματικός οδηγός. Μπράβο! Μακάρι να τον είχα πριν από κάποια χρόνια όταν έκαψα την 6600GT μου :D

  #359266
  GrmadnessGrmadness
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 4820
  Offline
  Replies: 4820
  Been thanked: 20 times

  Άρα πέτυχα τον σκοπό μου. Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια Ναύαρχε, αλλά με ενδιαφέρει πιο πολύ αυτό το “αναλυτικός και επεξηγηματικός”. Το θέμα είναι όσοι αποφασίσουν να το κάνουν, να καταλαβαίνουν τι κάνουν και γιατί. Αλλιώς δεν έχει νόημα. :salute:

  42, the answer to everything

  #359267
  Admiral
  • Υπουργός Ανάπτυξης
  • Posts: 3291
  Offline
  Replies: 3291
  Been thanked: 36 times

  Έχεις απόλυτο δίκιο, αυτό είναι το πιο σημαντικό!

  #359268
  Kuivamaa
  • Υπουργός Ανάπτυξης
  • Posts: 3056
  Offline
  Replies: 3056
  Been thanked: 1 time

  Ωραία δουλειά. Να συμπληρώσω πως υπάρχει ακόμα το Gigabyte OC Guru καθώς και το EVGA precision (προφανώς μόνο για nvidia).

  #359269
  GrmadnessGrmadness
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 4820
  Offline
  Replies: 4820
  Been thanked: 20 times

  Φυσικά και υπάρχουν, απλά είπα να μην βάλω πολλές επιλογές και μπερδευτεί ο κόσμος με λίστες κλπ. Μέχρι και μέθοδο driver installation αποκλειστικά για το Precision X έχω. :P Eίμαι της άποψης “Keep it simple”, ειδικά στην αρχή.
  ΕDIT. Προστέθηκαν στην λίστα. Θενκ γιου! B)

  42, the answer to everything

  #359270
  solaufein
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 1672
  Offline
  Replies: 1672
  Been thanked: 0 times

  Μπράβο και για αυτόν τον οδηγό. Ότι χρειάζεται για επιτυχημένο OC.

  Και μια που είμαστε εδώ,
  δε με λές ρε μάστορα, πως μπορώ να υπολογίσω έστω και χοντρικά σε τι TDP βρίσκομαι? To furmark θυμάμαι κάτι και υποπλόγιζα αλλά δεν βρίσκω-δεν θυμάμαι τιποτις.
  Επίσης υπάρχει,( ή δεν ενδείκνυται με τη καμία ), τρόπος να περάσω το +20% του AMD overdrive?
  Εχω 2 κάρτες μια ASUS DirectCU II 6950 1GB και μια Sapphire Dual Fan 6950 2GB. Προς το παρόν είμαι με μία στο σύστημα, μέχρι να δω τι θα κάνω και να κυκλοφορήσει τις καινούργιες η AMD.
  Η ASUS μάλλον θα πάει για πούλημα άμεσα (ειναι απειραχτη απο κατσαβίδι και με αποδειξη) και έχω την sapphire και παίζω. Το θέμα είναι πως είμαι στα 1000Mhz πυρήνα (την άνοιξα-καθαρισα-παστωσα-μεχρι και τα mosfet που έχουν χωριστό ψυκτράκι κλπ) και δεν ξέρω αν κάνει θροτλιν … υποτίθεται με το +20 είμαι στα ~240 TDP όριο. Δεν έχω δει πτώση στην απόδοση, αλλά φαίνεται στάσιμη στα 925 – 1000 Mhz.
  Για πες καμια ιδέα.

  ΥΓ: δεν έχει “ξεκλείδωτους” shaders καμία … είμουν άτυχος :P

  edit: την άφησα στα 950Mhz core και 1375Mhz μνήμη (από 800/1250). Καλά φαίνεται προς το παρόν, σταθερή, πέρασα τα 25FPS μέσο όρο στο heaven xtreme :silly:
  το θέμα είναι πως το furmark δείχνει μείωση του σκορ μετά τα 875-900Mhz πράγμα που με βάζει σε σκέψεις.

  #359271
  GrmadnessGrmadness
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 4820
  Offline
  Replies: 4820
  Been thanked: 20 times

  TDP calc

  Τσέκαρε το section με το MSI AB για το πως ξεπερνάς τους περιορισμούς του AMD OverDrive.
  In short.
  1. Ρύθμισε το powertune στο +12-15%( AMD ΟD). Έτσι θα αποφύγεις φαινόμενα throttling στο Furmark.
  2. Ενεργοποίησε το unofficial Overclocking Mode στο MSI AB.
  3. Στον Πυρήνα είσαι 40 MHz πάνω από τα φυσιολογικά όρια ενός OC με voltage 1.1V (Default της κάρτας). Ψιλοαστάθεια μυρίζει. Ανέβασε ένα κλίκ το voltage και ξανατσέκαρε. Στην μνήμη οπουδήποτε μεταξύ 1375-1400MHz είσαι κούκλος (σαν το άβαταρ σου).

  PS. Σόρυ που άργησα να απαντήσω. Έλειπα… :thumbsup:

  Αλήθεια, τι temps έχεις;

  42, the answer to everything

  #359272
  solaufein
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 1672
  Offline
  Replies: 1672
  Been thanked: 0 times

  Καλησπέρα σύντροφε.
  Τι είναι αυτό το πρόγραμμα ρε? (και καλά προσβεβλημένος :blink: ) Για να μου κάνει τη πράξη 20%x200? Αφού ήδη έγραψα πως ξέρω οτι θεωρητικά έχω 240W διαθέσιμα. Πόσα καίω πραγματικά θέλω να ξέρω περίπου, δηλαδή σε ποιά Mhz η πραγματική απόδοση ξεπερνάει κάποια στιγμή τα 240 και με κόβει.
  Μη με παρεξηγείς. Σου μιλάω απότομα για να σε κρατήσω σε ενγρήγορση. :P
  Ποιό σοβαρά τώρα:
  To furmark κάποια στιγμή, αρχίζει να δείχνει τα ρολόγια να πέφτουν θεαματικά (από 950Mhz στα 868 συνέχεια και ενίοτε δείχνει και 811Mhz. ανεξαρτήτως θερμοκρασίας. Θεωρώ πως έχω όριο ισχύος εδώ αλλιώς δεν εξηγείτε. Εκτός πάλι αν τα mosfet υπερθερμένονται αλλά δε θα φαινόταν πτώση και στο ρευμα?
  Στις θερμοκρασίες με 23 δωματίου πάει στους 90 με τον ανεμιστήρα στο αυτόματο και φυσικά τελειώνουν όλα εκεί γιατί είναι το θερμικό όριο. Εκεί κλείνει τελείως τη gpu και πάει από το 100% στο 0% συνέχεια για να κρατήσει τη θερμοκρασία.
  Όμως με τον ανεμιστήρα φιξ (εβίβα! :cheers: ) στο 70% κρατιέται στα 75-78 και μένει εκεί αλλά με πονοκέφαλό, οπότε και έκανα και τις παρατηρήσεις (τι σκατοανεμιστήρες έχουν βάλει).
  Πρέπει να δω σε ποιά mhz ξεκινά να το κάνει. Πολύ φοβάμαι από πολύ νωρίς. Το afterburner δεν το χω βάλει παλιότερα με ταλαιπώρησε αρκετά σε παιχνίδια, χωρίς να το ξέρω καν, για καιρό :angry:
  το trixx πάλι είναι gtp …
  ίσως το βάλω τελικά το afterburner

  ΥΓ: στα παιχνίδια δε περνάει τους 75 βαθμούς. Μόνο στο furmark γίνεται κόλαση στον αυτοματο! 👿

  #359273
  f2bnpf2bnp
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 1689
  Offline
  Replies: 1689
  Been thanked: 38 times

  Παιδιά εγώ με 7850 2GB έχω φτάσει 1150MHz Core και 1350MHz Memory, πως με βρίσκετε;
  Βέβαια για να γίνει το παραπάνω χρειάζομαι 1.2V ρεύμα και φυσικά το τρέχω μόνο όταν έχω κάποιο απαιτητικό παίχνιδι, μην την πεθάνουμε την κάρτα.

  Σκέφτομαι να αρχίσω να κατεβάζω σιγά σιγά το ρεύμα για να δω πότε βρίσκεται στα όρια, νομίζω πως 1.2V είναι πολύ.

  #359274
  GrmadnessGrmadness
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 4820
  Offline
  Replies: 4820
  Been thanked: 20 times

  Φίλε καλησπέρες.

  Για τέτοιο OC, είναι απελπιστικά πολύ το Voltage. Ti θερμοκρασίες ανεβάζει η κάρτα;

  42, the answer to everything

  #359275
  solaufein
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 1672
  Offline
  Replies: 1672
  Been thanked: 0 times

  Καλά το πάς! Έτσι!
  Πολύ ρεύμα έχεις νομίζω. Μάλλον θα τα καταφέρνει και κοντά στο στοκ αυτά. Από θρότλιν πως πας? :P

  Το λεπόν, στα 885Mhz της 6950 2GB, με +20 power είναι το όριο ή το TDP που επιτρέπεται, αν καταλαβαίνω σωστά και που πολύ μα πάρα πολύ αμφιβάλλω ότι είναι 240Watt. Και επειδή η τρέλα δε πάει στα βουνά, θα της φλασάρω bios πειραγμένο. Πάμε απεγκατάσταση catalyst , θα ξανάρθω σε κανα μισάωρο.
  Για να δούμε. :smash:
  (εχει dual bios μη ψαρώνετε, παίζω εκ του ασφαλούς :woohoo: )

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 48 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.
Follow on Feedly

Close
Close