Πολιτική ορθότητα και δικαιώματα κοινωνικών ομάδων

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 29 total)
 • Author
  Posts
 • #517939
  AvatarRaz
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 1452
  Offline
  Replies: 1452
  Been thanked: 97 times

  Ο τίτλος ίσως να μην είναι και ο πιο αντιπροσωπευτικός, αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ κάτι καλύτερο. Δε θυμάμαι αν υπάρχει ήδη αντίστοιχο νήμα, αν υπάρχει ας συγχωνευθεί ή ας διαγραφεί το παρών. Επίσης, αν οι mods θεωρούν ότι το νήμα παρεκτρέπεται ή υπάρχει περίπτωση να παρεκτραπεί (μιας και το θέμα είναι ευαίσθητο), ας το κλειδώσουν/διαγράψουν.

  Αφορμή αποτέλεσαν τα πρόσφατα posts του Hellion σχετικά με αντιδράσεις για διάφορες αναπαραστάσεις κοινωνικών ομάδων και μειονοτήτων σε video games, η επίσκεψη του Louis CK στην Ελλάδα που δίχασε αρκετά το κοινό και οι αντιδράσεις εναντίον μίας δήλωσης της Scarlet Johansson, η οποία, με αφορμή έναν trans ρόλο σε μία ταινία, δήλωσε ότι θα έπρεπε να μπορεί να παίζει όποιον άνθρωπο, δέντρο ή ζώο θέλει.

  Αρχικά, που πιστεύετε ότι τίθενται τα όρια; Που σταματά η συναίνεση και ξεκινά ο εξαναγκασμός; Επίσης, στην άλλη πλευρά του νομίσματος, που σταματά η ισότητα και ξεκινά η στυγνή εκμετάλλευση μίας υποτιθέμενης αντίληψης κοινωνικής αδικίας; Τέλος, θα πρέπει η προσωπικότητα ενός ατόμου να διαχωρίζεται από το έργο του;

  Θα ήθελα επί τη ευκαιρία να εκθέσω λίγο την προσωπική μου άποψη.

  Ως προς το τελευταίο ερώτημα, για μένα η απάντηση είναι ναι. Θα έπρεπε για παράδειγμα να τιμωρηθεί ο Μάικλ Τζάκσον αν αποδεδειγμένα είχε υποπέσει σε αποπλάνηση ανηλίκων; Εννοείται, ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος. Θα έπρεπε να υπάρξει ταυτόχρονη απαξίωση του μουσικού του έργου και της επιρροής αυτού στην ποπ κουλτούρα; Θα έλεγα κατηγορηματικά όχι.

  Στο πρώτο, προσωπικά πιστεύω ότι όπου υπάρχει συναίνεση δεν μπορούμε να μιλάμε για εξαναγκασμό. Με βάση τη δική μου οπτική, το επιχείρημα της κατάχρησης εξουσίας, σε περιπτώσεις όπου ο θύτης δεν προστατεύεται θεσμικά από κάποιο αναγνωρισμένο όργανο επιβολής (αστυνομία, νομοθετική ή δικαστική εξουσία) δεν ευσταθεί. Κατανοώ ως ένα βαθμό ότι κάποιος έχει ανάγκη μία θέση εργασίας ή τις φιλοδοξίες κάποιων ατόμων να κάνουν καριέρα, αλλά υπάρχει ένα σημείο όπου η ανάγκη και η φιλοδοξία σταματούν και ξεκινά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κάθε άνθρωπος τοποθετεί αυτό το σημείο όπου αυτός κρίνει, αλλά όταν δέχεσαι για παράδειγμα να ενδώσεις στις σεξουαλικές ορέξεις κάποιου ο οποίος έχει τη δύναμη να προωθήσει την καριέρα σου προκειμένου να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου, αντί να καταγγείλεις την πρακτική αυτή, τότε δε νομίζω ότι μπορώ να συνταχθώ μαζί σου 100%. Μπορεί να ακούγεται σκληρό και ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά αν θίγω κάποιον με αυτή μου την άποψη, αλλά νομίζω ότι τέτοια περιστατικά προσομοιάζουν περισσότερο στη χρήση του σεξ ως εργαλείο επίτευξης προσωπικών στόχων, παρά στον εξαναγκασμό.

  Όσον αφορά την ισότητα, επιτέθηκαν ορισμένοι υπερασπιστές των μειονοτήτων στη Johansson με το επιχείρημα ότι αφού ο ρόλος είναι trans, θα έπρεπε να τον παίξει κάποιος trans. Αυτό προσωπικά θα ήμουν διατεθειμένος να το δεχτώ, αν δεν υπήρχαν άτομα τα οποία πρεσβεύοντας θεωρητικά τις ίδιες απόψεις, θεωρούν ότι καλώς γίνονται επιλογές casting όπως αυτές στο The Witcher στο όνομα του inclusiveness. Αυτά τα δύο μέτρα και σταθμά είναι ο κίνδυνος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλο παράδειγμα είναι η λογική των ποσοστώσεων η οποία επικρατεί έντονα στη χώρα μας, οι οποίες επιβάλλουν την επιλογή συγκεκριμένων ατόμων με βάση ένα και μοναδικό χαρακτηριστικό τους (π.χ. το φύλο), πολλές φορές άσχετο με τις απαιτήσεις των θέσεων για τις οποίες γίνεται η επιλογή, κατορθώνοντας έτσι να καταργήσουν στην πράξη κάθε έννοια αξιοκρατίας. Συν το γεγονός ότι ωθούν υποσυνείδητα το λήπτη των αποφάσεων σε μία διεκπεραιωτική κάλυψη των θέσεων από άτομα της εκάστοτε κοινωνικής ομάδας, με αποτέλεσμα να αδικούνται και τα μέλη της κοινωνικής ομάδας που θεωρητικά προστατεύεται (π.χ. αν υπάρχει ποσόστωση λευκών-μαύρων 60%-40%, είναι πολύ πιθανό μόλις συμπληρωθεί το 40% των μαύρων, ο εργοδότης να μην προσλάβει άλλους μαύρους εργαζόμενους έχοντας στο μυαλό του ότι το ποσοστό που υποχρεούται να απασχολεί έχει ήδη καλυφθεί)

  Επειδή ενδέχεται το post μου να φανεί λίγο ακραίο, και να περνάει το μήνυμα ότι είμαι υπέρ των διακρίσεων ή ότι δεν υφίστανται ρατσισμός και γενικότερες διακρίσεις, να πω ότι εννοείται ότι πιστεύω πως τα μέλη των μειονοτήτων (μη λευκοί, μέλη της LGBTQ+ κοινότητας κτλ.) και των θεωρητικά πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων (π.χ. γυναίκες) θα έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Και νομίζω ότι σήμερα αυτό έχει επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Από την άλλη δυστυχώς πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν άτομα με ρατσιστικές απόψεις ή απόψεις εναντίον διαφόρων κοινωνικών ομάδων και δεν είναι δυνατό να επιδιώκουμε την εξάλειψή τους, είναι ουτοπικό. Ας σταματήσει λοιπόν αυτός ο βομβαρδισμός inclusive μηνυμάτων, όσοι ήταν να αφυπνιστούν έχουν ήδη αφυπνιστεί, όσοι δε θέλουν να ζήσουν στην εποχή μας και προτιμούν να ζουν στο Μεσαίωνα δυστυχώς δεν πρόκειται να αλλάξουν άποψη. Δεν είναι ανάγκη να φτάνουμε στο άλλο άκρο και να οδηγούμε την κοινωνία σε έναν ανούσιο διχασμό ακόμη και με φαινομενικά ασήμαντες επιλογές (ο νέος 007 από ότι φαίνεται θα είναι γυναίκα).

  Ζητώ και πάλι συγγνώμη αν οι απόψεις μου έθιξαν κάποιον, κατανοώ πλήρως ότι πρόκειται για πολύ ευαίσθητο ζήτημα, όμως θα ήθελα να διαβάσω κι άλλες απόψεις πάνω στο θέμα, καθώς θεωρώ ότι πλέον παίρνει τεράστιες διαστάσεις, ενώ δε διαφαίνεται και κάποιο τέλος.

  EDIT: Επειδή οι απόψεις που εξέφρασα περί σεξ κι αξιοπρέπειας μπορεί να παρεξηγηθούν, σπεύδω να διευκρινίσω. Οι άνδρες και γυναίκες που προσφέρουν νόμιμα σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή είναι στα μάτια μου αξιοπρεπέστατοι. Και πιστεύω πως ναι, το σεξ μπορεί να είναι προϊόν συναλλαγής μεταξύ συναινούντων ενηλίκων, ακόμη και για την επίτευξη προσωπικών στόχων (εξαιρούνται θέσεις δημόσιων λειτουργών και δημόσια αξιώματα προφανώς, αφού το κόστος ενδεχόμενης αποτυχημένης επιλογής εκεί δεν το επωμίζονται αποκλειστικά οι ιδιώτες, αλλά και οι φορολογούμενοι πολίτες). Το θέμα είναι ότι αν ένας εκ των δύο εκλάβει την πρόταση ως προσβλητική και ανήθικη, οφείλει να διατηρήσει, κατά τη γνώμη μου, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του ή να αποδεχτεί την πρόταση και να ζήσει με τις συνέπειες της πράξης του. Και ναι, έχει σημασία ποιος κάνει την πρόταση (το πρόσωπο που βρίσκεται σε θέση ισχύος ή αδυναμίας), αλλά και στις δύο περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει συναίνεση, το υποτιθέμενο θύμα φέρει μέρος της ευθύνης.

  • This topic was modified 1 month ago by Avatar Raz.
  • This topic was modified 1 month ago by Avatar Raz.
  #517942
  AvatarAdmiral
  • Υπουργός Ανάπτυξης
  • Posts: 3446
  Offline
  Replies: 3446
  Been thanked: 218 times

  Είναι μεγάλο το θέμα και θα πρέπει να κάτσω σε PC για να γράψω εκτενώς την άποψή μου (έιμαι σε tablet). Πολύ συνοπτικά λοιπόν, είμαι υπέρ χωρίς περιστροφές του δικαιώματος του καθενός ατόμου να αυτοπροσδιορίζεται και να ζει τη ζωή του όπως το ίδιο επιθυμεί, πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας φυσικά. Αντιλαμβάνομαι επίσης τη σημασία της αντιπροσώπευσης διάφορων κοινωνικών ομάδων, φυλών κλπ σε κάθε λογής  media στα πλαίσια ενός σχεδίου για την αποπεριθωριοποίησή τους. Κανένα άτομο δεν θα πρέπει να νιώθει αποκλεισμένο από την κοινωνία λόγω της οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας σε σχέση με την πλειοψηφία του πληθυσμού.

  Είμαι όμως κατά στο φαινόμενο της απίστευτης λογοκρισίας και πολιτικών εξόντωσης που φαίνεται να ακολουθείται κατά κόρον σε πολλές χώρες του εξωτερικού και ουσιαστικά δικάζει και καταδικάζει μέσα σε δευτερόλεπτα μέσω των κοινωνικών δικτύων οποιονδήποτε εκφράσει μια άποψη που μπορεί να είναι “εκτός γραμμής”. Βλέπω την κατάσταση που επικρατεί στην Αμερική, ξέρω ότι αργά ή γρήγορα θα έχουμε και εδώ τέτοια φαινόμενα και πραγματικά τρομάζω από το πόσο οργουελική έχει γίνει η κατάσταση. Ουσιαστικά παρατηρώ ότι η συζήτηση, η πραγματική συζήτηση με την έννοια της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, τείνει να πεθάνει και στο επίκεντρο αυτού του φαινομένου βρίσκονται τα κοινωνικά δικαιώματα. Ή είσαι μαζί μας ή εναντίον μας. Αυτό δεν μπορώ να το αποδεχθώ.

  Άρα λοιπόν, ναι στην κοινωνική πρόοδο, όχι στην τάση για εξαφάνιση του αντίλογου ή των ενστάσεων. Σε πολλά από αυτά τα κοινωνικά ζητήματα υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι που πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης, είτε αρέσει αυτό είτε όχι.

   

  #517948
  Avatarjimmy213
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 3523
  Offline
  Replies: 3523
  Been thanked: 249 times

  Το θέμα δεν θα έπρεπε να είναι τα δικαιώματα των μαύρων, των γυναικών, των asexual, κλπ., αλλά τα δικαιώματα του ανθρώπου. Δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει κανέναν σε ποια υπο-ομάδα ανήκεις. Είσαι άνθρωπος; Έχεις αυτά τα δικαιώματα. Είσαι σκύλος; Έχεις κάποια άλλα.

  Επίσης, εξαρτάται και τι θεωρεί ο καθένας ως δικαίωμα. Τα pronouns για παράδειγμα. Όσο και να το απαιτείς, δεν πρόκειται να σε αποκαλέσω «το Raz». Έχω έναν άντρα απέναντί μου (βιολογικά, δεν με ενδιαφέρει αν αισθάνεσαι ελικόπτερο) και οι κανόνες γραμματικής/λεξιλογίου λένε να πω «ο Raz».

  Αντίστοιχα και το θέμα των ταυτοτήτων.

  Be active users, not passive...
  XSubs
  Give a man a fish, and you can feed him for a day. But give a fish a man, and you can feed it for a month.

  #517952
  AvatarRaz
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 1452
  Offline
  Replies: 1452
  Been thanked: 97 times

  Ακριβώς αυτό βασικα. Το συνοψισες πολύ καλά. Όσο εξακολουθούμε να προβάλλουμε τη διαφορετικότητα της κάθε ομάδας ως κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, τόσο θα εντείνεται το εν λόγω debate. Όταν επιτέλους συνειδητοποιήσουν όλοι ότι ο όρος άνθρωπος καλύπτει όλες τις κοινωνικές ομάδες ίσως και να σταματήσουν αυτού του είδους οι συζητήσεις. Αυτό με τα pronouns ειχε γίνει μεγάλο θέμα στον Καναδά, με το bill 16 η κάπως έτσι. Για να πω την αλήθεια δε θα είχα θέμα να αποκαλέσω κάποιον όπως θέλει ο ίδιος. Το πρόβλημα είναι η επιβολή μέσω νομοθετήματος από την καναδική κυβέρνηση ενός τέτοιου μέτρου. Κι εδώ μπαίνουμε σε επικίνδυνα οργουελικα μονοπατια πλέον, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει ακόμη κι απαρχή ενός είδους newspeech.

  1 user thanked author for this post.
  #517955
  AvatarAdmiral
  • Υπουργός Ανάπτυξης
  • Posts: 3446
  Offline
  Replies: 3446
  Been thanked: 218 times

  Το ερώτημα είναι πώς θα εφαρμοσθούν αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη. Ένα πρόχειρο παράδειγμα είναι το ζήτημα των τρανς αθλητών. Αυτονόητο το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την βιολογία. Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχουν βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, είναι αλήθεια παντού στη φύση. Επομένως, χρησιμοποιώντας το αξίωμα ότι τα όρια της ελευθερίας του ενός εκτείνονται μέχρι εκεί που αρχίζουν τα όρια της ελευθερίας του άλλου, πώς ορίζουμε το όριο;

  Άλλο ένα δικαίωμα είναι αυτό της ανεξιθρησκείας. Μπορείς να εφαρμόζεις ελεύθερα τις θρησκευτικές πρακτικές σου σχετικά π.χ. με τη θέση της γυναίκας στη θρησκεία σου αν βρίσκεσαι σε ένα κράτος που τις έχει απορρίψει εδώ και δεκαετίες, αν όχι αιώνες ως οπισθοδρομικές; Ξανά φτάνουμε στο ίδιο ερώτημα, πού είναι το όριο;

  Δύσκολα θέματα, πολύ δύσκολα. Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει γι’αυτό κινείται σαν εκκρεμές από τη μία ακραία κατάσταση στην άλλη. Η συζήτηση  όμως πρέπει να γίνει, όσο άβολο κι αν είναι.

  4 users thanked author for this post.
  #517956
  AvatarRaz
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 1452
  Offline
  Replies: 1452
  Been thanked: 97 times

  Χμ, νομίζω ότι ζητήματα όπως αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση και με βάση, όσο είναι δυνατόν, την κοινή λογική.

  Έτσι, μπορείς να ζεις τη ζωή σου σα γυναίκα αν έτσι νοιώθεις, αλλά δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχεις σε γυναικείες αθλητικές διοργανώσεις εφόσον αποδεδειγμένα  έχεις πλεονέκτημα λόγω των βιολογικών σου ιδιαιτεροτήτων. Γενικεύοντας, η έννοια του φύλου δεν μπορεί να απορριφθεί, ούτε από τους ίδιους τους τρανσέξουαλ, τουλάχιστον από όσους έχουν ίχνος λογικής. Το αν επιθυμούν στην πορεία της ζωής τους να ζήσουν ως άτομα του αντίθετου φύλου και να μεταπηδήσουν ουσιαστικά σε αυτό είναι απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμά τους, αλλά καλώς ή κακώς η μετάβαση αυτή δεν είναι ολοκληρωτική.

  Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, νομίζω ότι είναι και πάλι θέμα συναίνεσης και μη παραβίασης της ελευθερίας του άλλου. Αν η γυναίκα του π.χ. δέχεται να θεωρείται και στην ουσία να είναι κατώτερη, τότε είναι δικαίωμά της.  Αν μιλάμε για το αν κάποιος μπορεί να εξωτερικεύει τις πρακτικές που επιτάσσει η θρησκεία του εναντίον μη συναινούντων ατόμων, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως κοινός εγκληματίας και να κριθεί με βάση τη σοβαρότητα του αδικήματος που επιτέλεσε.

  Γενικότερα πάντως, πολλά από αυτά τα ζητήματα καταλήγουν σε αυτό που οι φιλελεύθεροι ονομάζουν Non Aggression Principle. Και φυσικά το πρόβλημα με αυτό είναι το γεγονός ότι για την εφαρμογή του πρέπει να συμφωνούν όλα τα μέρη, κάτι που δυστυχώς ακούγεται και είναι ουτοπικό (λόγω πολιτιστικών, ιδεολογικών και πολλών άλλων διαφορών), για αυτό και δυστυχώς όργανα επιβολής του νόμου και της τάξης είναι ακόμη απαραίτητα στη σημερινή κοινωνία.

  • This reply was modified 1 month ago by Avatar Raz.
  4 users thanked author for this post.
  #517983
  ErevoSErevoS
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 858
  Offline
  Replies: 858
  Been thanked: 53 times

  Σχετικά με τους εργασιακούς χώρους, δεν συμφωνώ με τις ποσοστώσεις. Με το στανιό τόσοι άντρες, τόσες γυναίκες ή τόσοι μαύροι, τόσοι λευκοί.
  Είναι ιδιωτικές εταιρείες, όχι φιλανθρωπικά ιδρύματα, και το προσωπικό τους πρέπει να είναι αυτό που χρειάζεται για τις ανάγκες τους.
  Όμως, θα έπρεπε τα βιογραφικά να είναι τελείως ουδέτερα. Να μην έχουν φωτογραφία, να μην αναγράφουν φύλο, φυλή, ηλικία, τίποτα.

  Inclusiveness στις ταινίες/σειρές μέχρι εκεί που έχει νόημα. Τι δουλειά έχει πχ ένας μαύρος στην μεσαιωνική κεντρική Ευρώπη ή ένας λευκός στα βάθη της Ασίας της ίδιας περιόδου;

  Όσον αφορά τις ταυτότητες φύλου, τα pronouns και τα σχετικά, τα θεωρώ μπούρδες. Είσαι άντρας ή γυναίκα. Ποια είναι η σεξουαλική σου προτίμηση ή αν ταυτίζεσαι με λαμπατέρ ούτε με νοιάζει ούτε θέλω να μάθω.

  Ο κόσμος προσπάθησε και έκανε τεράστια βήματα τις προηγούμενες δεκαετίες ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις με βάση το φύλο, την φυλή ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις, για να έρθουν τα βλαμμένα τα millennials να τις επαναφέρουν.

  5 users thanked author for this post.
  #518015
  lelos kouneloslelos kounelos
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 6851
  Offline
  Replies: 6851
  Been thanked: 371 times

  Η πολιτικη ορθοτητα ειναι απο τα ελαχιστα θεματα οπου ολοι εχουν αδικο. Γιατι εχουν ολοι αδικο; επειδη δεν ξερουν να βαλουν ορια.
  Την καλυτερη προσεγγιση στο θεμα την εχω δει στο Postal. Αφου πιτσιλισες τον τοιχο με τα μυαλα του ατυχου που βρεθηκε μπροστα στην καραμπινα σου, ο χαρακτηρας σου αναρωτιεται εαν ειναι πολιτικα ορθο να ξεκινησει με τις μειονοτητες.

  Σε ενα κοσμο που λειτουργει με ενα συστημα χωρις ισοτητα και ολοκληρωτικη ελλειψη κατανοησης, καποιοι προσπαθουν να τακτοποιησουν αυτα τα πραγματα χωρις ισοτητα και κατανοηση. Υπαρχουν ανθρωποι που καταστραφηκαν επειδη χρησιμοποιησαν λαθος λεξη, επειδη εγινε παρερμηνεια στα λεγομενα τους κτλ. Μπορει να μην εχεις προβλημα με τους gay και να υπερ των δικαιωματων τους και μια μερα να πεις, κοιτα τι εκανε ο που στης και να σε σταυρωσουν.

  Ειμαι σιγουρος οτι ο μισος ελληνικος πληθυσμος πιστευει οτι gay σημαινει προβλημα ψυχασθενικο. Στην χωρα που ειμαι η ομοφυλοφιλια ειναι ποινικο αδικημα ομως την ιδια στιγμη ο ρατσισμος και η βια ειναι κολασιμα αδικηματα. εαν μπεις στο σπιτι καποιου και τον χτυπησεις και του κανεις το σπιτι dungeon εισαι αντιμετωπος με ισοβια. Το ξερω επειδη ο ανηψιος ενος συναδελφου επιασε την γυναικα του σε αναρμοστη σταση στο σπιτι ενος τυπου, με τον τυπο heh.
  δεν υπαρχουν μετρα και σταθμα και δεν υπαρχει ενημερωση για θεματα οπου ολοι θελουν να εχουν αποψη. ξεφτιλισμενες κοινωνιες.

  Προσωπικα πρεπει να ειμαι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ προσεκτικος με τις λεξεις που χρησιμοποιω. μια λαθος λεξη και σε πεταξαν στο πρωτο αεροπλανο και bye bye. Ηθελα να αγορασω εναν χυμο που φαινοταν καλη φαση, το προβλημα ηταν η ονομασια του προιοντος, appy. πως το προφερεις αυτο;
  απι; ειπι; Ποιον ειπες πιθηκο ρε; προφανως ειναι απι απο το χαπι αλλα δεν παυει να ειναι προβλημα και μπορει να γινει προβλημα.
  Ζω με τον φοβο γιατι υπαρχουν πολλοι οπου περιμενουν το λαθος, για πολλους λογους. καπου χανεται η ισοτητα.

  αλλο παραδειγμα
  Καποια στιγμη μου εκανε το τραπεζι ο αρχιεπισκοπος. Οταν εφτασα στο σπιτι του, ειδα κατι μαστορια που τα εκαναν ολα λιμπα. Η γραμματεας του greek council ηταν εκει και τους εκανε παρατηρηση. Αυτο, οπως το εκανες δεν ειναι ουτε για τα σκυλια. ο τυπος αρπαχτηκε και της ειπε
  ποιον αποκαλεσες σκυλο;
  δεν σε αποκαλεσα σκυλο, το αποτελεσμα σχολιασα που δεν ειναι ουτε για σκυλια και εχω μαρτυρα.

  Η μη βια (σωματικη, λεκτικη) και η αφεση αμαρτιων σαν τροπο ζωης ειναι η λυση. ολα τα αλλα ειναι δηθενιες και πολεμος εντυπωσεων απο αχρηστα ανθρωπακια που θελουν να νικουν μαχες που δεν εχουν ουσια αλλα προσωπικο συμφερων και κομπλεξικες ασθενειες.

  Αλλο παραδειγμα.
  Τον τελευταιο καιρο εχω φαει ενα πολυ μεγαλο πακετο. Επαιξε ενα γραμμα απο υπουργο που ειναι εναντια σε πολλες νομοθεσιες. βασικα ζηταει υπερβολικα πολλα λεφτα για working permit. 100$ ειναι το fee για να πας κανονικα και αυτος ζηταει 5000$ και δεν διευκρινιζει εαν πληρωνεις στο αλλοδαπων ή στο γραφει του. βασικα ξερουμε οτι ειναι στο γραφειο του. η δικαιολογια πισω απο αυτο ειναι οτι μαζευτηκαν πολλοι ξενοι και οτι οι ντοπιοι μπορουν να κανουν αυτες τις δουλειες.
  τι να του πεις τωρα; εγω εψαχνα τεχνικο για μηνες.
  αλλος εφερνε βιογραφικο και δεν ερχοταν ποτε για δουλεια.
  αλλος ερχοταν για συνεντευξη μεθυσμενος.
  αλλος ξεκινουσε να δουλευει και σε δυο μερες τον πιαναμε να κλεβει.
  αλλος ερχοταν οποτε γουσταρε.
  αλλος με μηδενικες γνωσεις για τις βασικες αρχες του ηλεκτρισμου (εαν πιασεις γυμνο live καλωδιο=ηλεκτροπληξια) ηθελε να ξεκινησει σαν ηλεκτρονικος. σε περιπτωσεις ειπα ναι αλλα ειτε δεν ερχοντουσαν για δουλεια, ειτε ερχοντουσαν μεθυσμενοι, ειτε δεν μαθαιναν τιποτα επειδη βαριοντουσαν.
  πως να τα πεις αυτα; θα σε τυλιξουν σε μια κολα χαρτι και θα σε στειλουν πισω στην χωρα σου με χαρταετο.

  ετσι λοιπον ολα ειναι πολιτικες σκοπιμοτητες και μπουρδολογιες, δεν θελουν λυσεις αλλα δοξα και χρημα. θελουν φημη και likes.

  Το Gaming είναι μια σωματονοητική κατάσταση και όχι μια χρονοχωρική διαδικασία.

  5 users thanked author for this post.
  #518021
  PainPain
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 3147
  Offline
  Replies: 3147
  Been thanked: 77 times

  Μεγάλο θέμα και εύκολο να παρεξηγηθεί κανείς για αυτά που θα πει/γράψει. Προσωπικά συμφωνώ με την τοποθέτηση του Jimmy: Είμαστε όλοι άνθρωποι, έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

  That said, με ενοχλεί η μανία κάποιων που ανήκουν σε κοινωνικές μειονότητες να γίνουν “αποδεκτοί” από το κοινωνικό σύνολο. Σε κάποια από αυτά τα άτομα δεν αρκεί να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συνανθρώπους τους, αλλά απαιτούν να χαρακτηριστούν και ως “φυσιολογικοί”. Είναι λίγο σαν να προσπαθώ εγώ, όντας διαβητικός, να πείσω κάποιον ότι είμαι απολύτως υγιής. Όχι, δυστυχώς, δεν είμαι. Με κάνει λιγότερο άνθρωπο; Όχι. Πρέπει να είμαι περήφανος που είμαι διαβητικός; Όχι. Πρέπει να το διατυμπανίζω, να κάνω παρελάσεις και λοιπά καραγκιοζιλίκια για να νιώσω “normal”; Δε νομίζω. Πρέπει να νιώσω θιγμένος επειδή κάποιος είπε ένα ανέκδοτο για διαβητικούς ή δεν έκανε τον πρωταγωνιστή στο νέο του video game να παίρνει ινσουλίνη; Φυσικά και όχι.

  Ειδικά το θέμα της υπερηφάνειας μου φαίνεται γελοίο. Γιατί να νιώσεις υπερήφανος για οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με κάποιο προσωπικό σου επίτευγμα (όχι ότι το να καυχιέσαι για πραγματικά επιτεύγματα με βρίσκει σύμφωνο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα – τα cheevos εξαιρούνται 😛 ); Το συγκεκριμένο προχωρά και πέρα από το θέμα των σεξουαλικών προτιμήσεων προφανώς: Γιατί να νιώσεις “υπερήφανος” που έχεις το Χ χρώμα δέρματος, την Χ θρησκεία και πάει λέγοντας. Στην τελική, δεν ενδιαφέρει (ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει) τον υπόλοιπο κόσμο.

  • This reply was modified 1 month ago by Pain Pain.
  • This reply was modified 1 month ago by Pain Pain.
  3 users thanked author for this post.
  #518024
  Great0ldOneGreat0ldOne
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 3988
  Offline
  Replies: 3988
  Been thanked: 325 times

  Pain, δεν έχει σημασία αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί σου. Αλλά αυτό που ξέρω είναι πως αν αυτά τα έγραφες επώνυμα στο twitter στην Αμερική, δεν θα έβρισκαν δουλειά ούτε τα εγγόνια σου, επειδή συνέκρινες την όποια ιδιαιτερότητα με ασθένεια. Και εκεί είναι που έχει ξεφύγει το πράγμα κατά την γνώμη μου, συμφωνώ με τον Ναύαρχο, έχει πεθάνει η έννοια του διαλόγου, οι wοkes απαιτούν πολιτισμική υπεροχή και δεν έχουν πρόβλημα να γίνουν η νέα Ιερά Εξέταση για να το πετύχουν.

  2 users thanked author for this post.
  #518026
  PainPain
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 3147
  Offline
  Replies: 3147
  Been thanked: 77 times

  Pain, δεν έχει σημασία αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί σου. Αλλά αυτό που ξέρω είναι πως αν αυτά τα έγραφες επώνυμα στο twitter στην Αμερική, δεν θα έβρισκαν δουλειά ούτε τα εγγόνια σου, επειδή συνέκρινες την όποια ιδιαιτερότητα με ασθένεια. Και εκεί είναι που έχει ξεφύγει το πράγμα κατά την γνώμη μου, συμφωνώ με τον Ναύαρχο, έχει πεθάνει η έννοια του διαλόγου, οι wοkes απαιτούν πολιτισμική υπεροχή και δεν έχουν πρόβλημα να γίνουν η νέα Ιερά Εξέταση για να το πετύχουν.

  Nτροπή σου να αποκαλείς ασθένεια την ιδιαιτερότητά μου! 😛

  #518027
  NorthlanderNorthlander
  • Υπουργός Ανάπτυξης
  • Posts: 13516
  Offline
  Replies: 13516
  Been thanked: 627 times

  Στα πλαίσια πάντως της πολιτικής ορθότητας και κατά τη διάρκεια μαθήματος για το πώς να είσαι σωστός “leader/mentor”, υπήρξε ερώτηση σε έναν από τους καθηγητές της προηγούμενης δουλειάς μου:

  “Θα απορρίπτατε άμεσα ως υποψήφιο έναν κουφό για μία δουλειά τηλεφωνητή?”. Μαντέψτε ποια ήταν η σωστή απάντηση και κερδίστε πλούσια δώρα.

  #518034
  AsparagusAsparagus
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 44
  Offline
  Replies: 44
  Been thanked: 124 times

  Σχετικά με τους εργασιακούς χώρους, δεν συμφωνώ με τις ποσοστώσεις. Με το στανιό τόσοι άντρες, τόσες γυναίκες ή τόσοι μαύροι, τόσοι λευκοί.

  Είναι ιδιωτικές εταιρείες, όχι φιλανθρωπικά ιδρύματα, και το προσωπικό τους πρέπει να είναι αυτό που χρειάζεται για τις ανάγκες τους.

  Στη δουλειά μου έχει γίνει χαμός τον τελευταίο καιρό, γιατί για το επομενο ακαδημαϊκο ετος θα προσλαμβάνονται μόνο γυναικες ως καθηγητριες κι ερευνητριες, ενω οι αντρες αποκλειονται εντελως.  Αν το φύλο προηγειται της επιστημονικης επάρκειας, τότε ειναι σαφες οτι υπαρχει προβλημα.

  Θα συμφωνησω επισης και με τον Κούνελο, που λεει οτι στο θεμα της πολιτικης ορθοτητας, ολοι εχουν αδικο γιατι δεν ξερουν ή δε θελουν να βαζουν ορια. Και παλι θα αναφερθω στον εργασιακο μου χωρο:  στους πανεπιστημιακους κυκλους εδω στην Ολλανδια ανθει το φαινομενο των καταγγελιων στα πλαισια του κινηματος  Me too. Αντι λοιπον να γινει σωστη και δικαιη διερευνηση αυτων των καταγγελιων , εχει ξεκινησει ενα κυνηγι μαγισσων που θυμιζει χρόνια Μακαρθισμου. Αυτο εχει διαταραξει τοσο τις σχεσεις μεταξυ συναδελφων και εχει εγείρει τοση καχυποψια, που φτασαμε στο σημειο να κυκλοφορουν non papers που συνιστουν στους αντρες εργαζομενους να αποφευγουν να μενουν μονοι τους με γυναικες σε χωρους που δεν εχουν καμερες.

  Νάφε και μέμνασο απιστείν

  3 users thanked author for this post.
  #518040
  NorthlanderNorthlander
  • Υπουργός Ανάπτυξης
  • Posts: 13516
  Offline
  Replies: 13516
  Been thanked: 627 times

  Ακριβώς το παραπάνω. Στα πλαίσια της κοινωνικής/πολιτικής ορθότητας (και όχι του εξορθολογισμού) σε ένα σεμινάριο πριν 2-3 χρόνια εδώ, αντιπροσωπεία από τις σκανδιναβικές χώρες έλεγε πόσο μπροστά ήταν που εφήρμοζαν το 50% καταμερισμού φύλου σε νηπιαγωγούς, αλλά ακόμη είχαν προβλήματα να προσλάβουν άντρες. Πέραν του ότι δεν έχουν άντρες που να ενδιαφέρονται να σπουδάσουν νηπιαγωγική κτλ., εγείρονται και άλλα προβλήματα γύρω από αυτές τις στατιστικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι έχω ενδεικτικά 600 θέσεις που πρέπει να καλύψω, άρα 300 από γυναίκες και 300 από άντρες. Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν από το ένα φύλο στα πλαίσια της επίτευξης του στατιστικού στόχου, προτιμούν να αφήνουν ακάλυπτες τις θέσεις (επομένως αυξημένος φόρτος στους προσληφθέντες, αλλά και ταυτόχρονα λιγότεροι προσληφθέντες) παρά να καλύψουν όλες τις θέσεις. Ωραία τρικς για να πουν “κοιτάξτε είμαστε pro-equality”, αλλά στην ουσία ζουλάνε και την τελευταία στάλα λάδι.

  Συμπερασματικά γυρνάμε σε αυτό που είπε αρχικά ο jimmy: σημασία δεν έχει αν είσαι άνδρας, θήλυ, τρανς, χόμπιτ ή Ουδέτερο Πανσυμπαντικό Ον Λαγκαβουλίνιας, αλλά να έχεις τα ίδια δικαιώματα ως άνθρωπος. Και αυτά που έχουν πραγματικά σημασία, έχουν την τάση να ξεχνιόνται. Το γιατί είναι μεγάλη κουβέντα…

  2 users thanked author for this post.
  #518041
  SavatarSavatar
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 1207
  Offline
  Replies: 1207
  Been thanked: 120 times

  Για να κάνω και τον δικηγόρο του διαόλου, και από “την άλλη πλευρά” έχουμε πολλά παρατράγουδα, που εκμεταλλευόμενη την συνολική υπερβολή και υποκρισία του “political correctness” καταλήγει σε συμπεράσματα ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ισότητας (από σεξισμό μέχρι ρατσισμό), ενώ ας μην γελιόμαστε, υπάρχουν και μεγάλα μάλιστα. Γενικά υπάρχει μία υπερβολή και μεγάλη δόση υποκρισίας και από τις δύο μεριές (όσον αφορά τον δημόσιο λόγο, όχι σε ένα ράντομ gaming forum) και αρκετές φορές γίνετε θέμα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο (εκατέρωθεν). Κατά τα άλλα τεράστια κουβέντα, που δεν νομίζω πως χωράει γενικά σαν ενιαίο θέμα αλλά αφορά πολλές παραμέτρους (κοινωνίας, οικονομίας πολιτικής, παραδόσεων κτλ. και εξέλιξης όλων αυτών)

  2 users thanked author for this post.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 29 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.
Back to top button
Follow on Feedly

Close
Close