REVIEWS

DETECTIVE DI: THE SILK ROSE MURDERS

Murders in the rouge morgue

Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αρκετές ανεξάρτητες παραγωγές στην κατηγορία των adventure παιχνιδιών με πιο εξέχοντα τα Unavowed, Lamplight City και Thimbleweed Park, κάτι που δείχνει ότι τόσο το ενδιαφέρον των δημιουργών όσο και η ζήτηση των παικτών παραμένουν ζεστά για αυτό το είδος. Ένα ακόμη παιχνίδι που μας έρχεται από το Kickstarter είναι το Detective Di: The Silk Rose Murders.

Το Detective Di λαμβάνει χώρα στην αυτοκρατορική Κίνα, κατά την δυναστεία των Tang, γύρω στο 690 μ.Χ. Εξ αρχής γίνεται φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο σκηνικό, καθώς πολύ σπάνια συναντάμε παιχνίδια περιπέτειας (αλλά και γενικότερα) να χρησιμοποιούν ως υπόβαθρο το συγκεκριμένο πολιτισμό που είναι κι ένας από τους αρχαιότερους στον κόσμο. Παίρνουμε τον έλεγχο του ομώνυμου detective (Di Renjie) που καλείται να εξιχνιάσει το φόνο ενός Κορεάτη αξιωματούχου, ο οποίος είχε αποσταλεί για να συζητήσει μια συνθήκη διευθέτησης συνόρων μεταξύ των 2 χωρών. Αν και ο ήρωας μας λύνει το μυστήριο, κάτι δείχνει να τον βασανίζει, κάτι που δεν κολλάει στην υπόθεση. Σύντομα οι φόβοι του θα γίνουν αληθινοί καθώς μια σειρά αποτρόπαιων δολοφονιών θα τον οδηγήσουν στην πρωτεύουσα, Chang’an, όπου η αυτοκράτειρα τον χρίζει αρχηγό της αστυνομίας και του αναθέτει να βρει τον ένοχο. Πως συνδέονται τα θύματα μεταξύ τους; Γιατί αφήνει ένα τριαντάφυλλο στον τόπο του εγκλήματος ο δράστης; Γιατί οι φόνοι φαίνεται να έχουν τελετουργικό χαρακτήρα; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα κληθούμε να απαντήσουμε, ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης. Αξίζει  να σημειωθεί εδώ ότι η αυτοκράτειρα Wu Zetian, o Di Renje κ.α. ήταν πραγματικά πρόσωπα της εποχής.

Βρίσκοντας το πρώτο θύμα.

Το σενάριο είναι καλογραμμένο, αν και η ησυχία που επικρατεί στην απόδοση του πλήττει κάπως την εμβάπτισή μας στον κόσμο του παιχνιδιού, κάτι που είναι αναμενόμενο πάντως από το μικρό του budget. Ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσονται τα γεγονότα είναι ικανοποιητικός και το πέπλο γύρω από την ταυτότητα του δολοφόνου, τα κίνητρά του, το modus operandi κτλ. διατηρούν το σασπένς, σαν να παρακολουθείτε μια καλογυρισμένη ταινία μυστηρίου. Συνολικά, δεν υπάρχει στιγμή που η ιστορία κάνει κοιλιά και θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το φινάλε.

Ποια είναι η γνωμάτευση του ιατροδικαστή για τον τρόπο θανάτου του δεύτερου θύματος;

Εξετάζοντας τα ενδότερα του παιχνιδιού, οι γρίφοι είναι απόλυτα λογικοί, τα απαραίτητα hints είναι καλά δοσμένα και με μέτρο και νέες οπτικές ανοίγουν ερευνώντας το περιβάλλον και μιλώντας στους χαρακτήρες που βρίσκονται σε αυτό. Κάποια απάντηση ή ένα αντικείμενο που δείχνουμε σε κάποιο χαρακτήρα μπορεί να μας δώσει ένα ισχυρό στοιχείο που θα πάει στον επαγωγικό πίνακα (deduction board για τους εκ της Οξφόρδης φίλους μας) και όταν συγκεντρωθούν εκεί αρκετά στοιχεία, είμαστε σε θέση να κάνουμε αναπαράσταση του εγκλήματος, επισημαίνοντας την αλληλουχία κινήσεων που ακολούθησαν δράστης και θύμα. Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα παραδοσιακά puzzles που βασίζονται στη σωστή χρήση αντικειμένων (ή συνδυασμού τους) πάνω στα κατάλληλα hotspots για να προχωρήσουμε.

Εκεί που το παιχνίδι χάνει μια μεγάλη ευκαιρία να διακριθεί μέσα στον ανταγωνισμό, θεωρώ πως είναι στο gameplay και πιο συγκεκριμένα στο ότι δε ζορίζει λίγο παραπάνω τον παίκτη. Αν και υπάρχουν αρκετές περιοχές στο παιχνίδι (καθεμία αποτελείται από 3-5 οθόνες συνήθως), με εξαίρεση το 4ο και τελευταίο κεφάλαιο, ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες θα είναι μία ως δύο, κάνοντας την αναζήτηση στοιχείων – ακόμα και με την έλλειψη του hotspot incicator – εύκολη υπόθεση. Αυτό κατ’ επέκταση περιορίζει και αρκετά τη δράση καθώς μετά από λίγο αντιλαμβάνεσαι πως ότι νέα στοιχεία προκύψουν ή εξελίξεις συμβούν, θα είναι σε αυτά τα λίγα μέρη που κινείσαι. Αν και υπάρχει χάρτης, ένιωσα ότι δε μου έδωσε παραπάνω ελευθερία παρά μόνο προς το τέλος, και αυτό είναι κρίμα γιατί αν και το Detective Di παίζει ως ένα παραδοσιακό point ‘n click adventure, δύσκολα θα προσφέρει ικανοποίηση σε έναν έμπειρο παίκτη.

Έχοντας συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε τα γεγονότα που έγιναν πριν και μετά το έγκλημα.

Εικαστικά ο τίτλος είναι της τεχνοτροπίας pixel art και χωρίς να βρίθει λεπτομερειών ή πολλών καρέ κίνησης, αποτυπώνει όμορφα την Κινέζικη Αυτοκρατορία της εποχής, με χρήση έντονων χρωμάτων. Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, ο εντοπισμός των σημείων αλληλεπίδρασης, ίσως με την εξαίρεση κάνα δυο σημείων, είναι αρκετά εύκολος, τόσο αυτά όσο και τα αντικείμενα που μπορούμε να σηκώσουμε ξεχωρίζουν μέσα στο περιβάλλον. Η μουσική που συνοδεύει τον τίτλο αποτελείται αναμενόμενα, ως επί το πλείστον, από κομμάτια με ανατολίτικο άρωμα και συνεισφέρουν ιδανικά στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Cruise for a corpse

Η συνολική αποτίμηση για το Detective Di: The Silk Rose Murders είναι σαφώς θετική. Συνεχίζει να κρατά την παράδοση των παιχνιδιών περιπέτειας ζωντανή και μας σερβίρεται ως ένα ιδιαίτερα νόστιμο θρίλερ μυστηρίου που μας κρατά σε αγωνία συνεχώς για το τι θα ακολουθήσει. Αφήνει όμως την αίσθηση ότι θα στην ανεύρεση στοιχείων και την ντεντεκτιβίστικη δουλειά, θα μπορούσε να δώσει περισσότερα και σίγουρα να μας παιδέψει παραπάνω.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 72%

72%

Μυστήρια νοτιοδυτικά του Πεκίνου

Ενδιαφέρον, γεμάτο ίντριγκες και suspense, η πρώτη προσπάθεια της Nupixo Games δείχνει πως πρόκειται για ανθρώπους που καταλαβαίνουν ποια είναι τα υλικά για ένα παραδοσιακό point and click adventure. Αν είχε μεγαλύτερη διάρκεια και μας ζόριζε περισσότερο, θα μιλάγαμε και για ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο.

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με coin-ops και το κλασικό Game Boy. Ξαπόστασε στο αγαπημένο του SNES και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια-σταθμούς όπως Half-Life και Baldur's Gate. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά έχει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στα Silent Hill, τα S.T.A.L.K.E.R. και τις δημιουργίες της Looking Glass και της Obsidian.

3 Comments

  1. Αν και δεν πολυσυμπαθώ τα Ανατολίτικης θεματολογίας/έμπνευσης παιχνίδια (ένα ένστικτο περίεργο που δεν μπορώ να εντοπίσω με τη λογική πουθενά) αυτό μου θυμίζει σε εμφάνιση και ύφος τα πολύ αγαπημένα μου The Last Door 1 & 2. Ίσως σε κάποια πολύ γερή έκπτωση το τιμήσω, να βρίσκεται για κανένα βροχερό απόγευμα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL