REVIEWS

SLAP VILLAGE CHAPTER 1 – REALITY SLAP

Μάλλον δε πρέπει να έχω παράπονο τελικά, το φετινό καλοκαίρι αποδεικνύεται αρκούντως ενδιαφέρον από πλευράς adventure κυκλοφοριών. Μετά το Αργεντίνικης καταγωγής “Kelvin and the Infamous Machine”, έρχεται το “Slap Village”, που αποτελεί σύμπραξη των Ισπανικών εταιρειών MonkeyToons και Tizona Interactive (developer και publisher αντίστοιχα), που αμφότερες εδρεύουν στη Μαδρίτη, να γεμίσει λίγο περισσότερο τ’ όχι και τόσο γεμάτο πρόγραμμα κυκλοφοριών της συγκεκριμένης περιόδου. Θα μου πείτε τώρα “και πότε βλέπαμε πολλά adventure games εν μέσω καλοκαιριού;” Κι όμως, πέρσι τέτοια εποχή, στο διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου, είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε τα “Subject13”, “Anna’s Quest”, “Technobabylon” και “Her Story“, ενώ σ’ εξέλιξη βρισκόταν και το “Dreamfall Chapters“. Αναρωτιέστε μήπως αν θεωρώ καθαρόαιμα adventure games τα δύο τελευταία; Ας μην ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση καλύτερα…

Σε κάθε περίπτωση, ακριβώς επειδή εσχάτως είχα αρχίσει να νιώθω ότι σκουριάζω -σ’ ένα έτος που κατά τ’ άλλα δε θα το χαρακτήριζα κακό για την κατηγορία, με τη φθινοπωρινοχειμερινή συνέχεια να προβλέπεται ακόμη πιο δυνατή (“Obduction”, “Yesterday Origins”, “Syberia 3”, “Silence”)- ο νέος αυτός τίτλος ήρθε να με βάλει για τα καλά σε ρυθμό, μετά το πολύ όμορφο παιχνίδι της Blyts, που προηγήθηκε προ ολίγων μόλις ημερών. Ομολογώ ότι ήμουν εντελώς απληροφόρητος για την έλευση του “Slap Village” κι ο Steam-σκαπανέας Στέφανος Κουτσούκος ήταν εκείνος που ανέλαβε να μου τη γνωστοποιήσει. Δεν είχα κανέναν λόγο ν’ αποφύγω την ενασχόληση μαζί του -άλλωστε οι διακοπές δεν έχουν έρθει ακόμη- κι εκ του αποτελέσματος μπορώ να πω ότι ορθώς έπραξα, μια και δε πέρασα διόλου άσχημα με το πολύ συμπαθητικό αυτό παιχνίδι.  

Slap Village Chapter 1 Snap1Η πρώτη συνάντηση με το εξωγήινο ον

Βέβαια απ’ το πολύ συμπαθητικό μέχρι το συνολικά σπουδαίο υπάρχει μία σαφής απόσταση στη σχετική κλίμακα, την οποία και καλείται να διανύσει το “Slap Village” στη συνέχεια, δεδομένης της episodic φύσης του, που πρέπει μάλιστα να υπογραμμίσω ότι κάθε άλλα παρά εμφανής καθίσταται στον υποψήφιο αγοραστή, κάτι που, κατά την άποψή μου, αποτελεί το μεγαλύτερο φάουλ των developers στο πρώτο αυτό κεφάλαιο.  

ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΚΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Ορφανή από πατέρα νεαρή που ζει στην εξοχή, κατόπιν πρόσκλησης της γιαγιάς, αποφασίζει να την επισκεφτεί στο χωριό, χωρίς όμως να μπορεί να την εντοπίσει. Καθ’ οδόν έρχεται σ’ επαφή μ’ ένα παράξενο εξωγήινο ον, ενώ η αναζήτησή της, εκτός των άλλων, θα την αναγκάσει να ιππεύσει τον Συνταγματάρχη, ένα γουρούνι αγώνων ταχύτητας, προκειμένου να προλάβει ένα τρένο, καθώς και να λάβει μέρος σε διαγωνισμό… ποδοπάλης. Είπατε τίποτα;

Κι όμως, μόλις σας περιέγραψα τη βασική ιδέα του “Reality Slap”, σε συνδυασμό μ’ ένα ελάχιστο μέρος της θεότρελης δράσης του, που τυγχάνει μάλιστα ν’ αποτελεί και το μοναδικό action κομμάτι της περιπέτειας. Πρωταγωνίστρια λοιπόν είναι η Lurditas Koyac, αδελφή του πρωταθλητή της F1 Wagon κατηγορίας, Harry. Με τη μητέρα να έχει εγκαταλείψει τα δύο αδέλφια για να ζήσει με τον προπονητή του τένις και τον πατέρα να έχει αποβιώσει, η ζωή δεν έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο στη Lurditas. Σύντομα όμως θ’ ανακαλύψει ότι η μοίρα της επιφυλάσσει τεραστίας σημασίας ρόλο για την επιβίωση της ανθρωπότητας στον πλανήτη Γη. Η πορεία της απ’ την περιοχή όπου κατοικεί στο Golden Onion κι από εκεί στο Slap Village θα τη φέρει σ’ επαφή με ουκ ολίγους χαρακτήρες, με τον έναν να φαντάζει πιο περίεργος απ’ τον άλλο. Κάποιες απ’ τις παρουσίες αυτές δεν έχουν καν γήινη υπόσταση, χωρίς αυτό να εμποδίσει την ηρωίδα μας να μάθει να επικοινωνεί μαζί τους, κατόπιν της επίσκεψής στο ινδιάνικο χωριό και της συμμετοχής σ’ ένα τελετουργικό.

Slap Village Chapter 1 Snap2Κι όμως, θα ιππεύσει επιτυχώς τον Συνταγματάρχη η Lurditas

Σαφώς υπάρχουν γνωρίσματα που μπορεί κάποιος να καταμαρτυρήσει ως αρνητικά στο “Reality Slap”. Θ’ αναφερθούμε σ’ αυτά στη συνέχεια. Αυτό που δε μπορεί σε καμία περίπτωση να πράξει είναι να κάνει λόγο γι’ απουσία έμπνευσης των δημιουργών, συνηθισμένη πλοκή ή έλλειψη χιούμορ. Το τελευταίο βέβαια σε κάποια σημείο καθίσταται χονδροειδές, οπότε δεν αποκλείεται να ενοχλήσει μερίδα του κοινού. Ωστόσο κάθε άλλο παρά πρώτη φορά είναι που συναντάμε τέτοιου είδους αστεία σε adventure game, που σχετίζονται μ’ αέρια ή στερεά απόβλητα του ανθρώπινου οργανισμού, οπότε προσωπικά δε μ’ ενοχλήσανε ιδιαιτέρως. Αυτό που καθίσταται απολύτως ξεκάθαρο στο πρώτο αυτό κεφάλαιο είναι ότι οι δημιουργοί διακατέχονται από τόνους τρέλας και φαντασίας, που κατά τη γνώμη μου σε δύο και μόνο ενδεχόμενα μπορεί να οδηγήσουν: Είτε σ’ ένα σπαρταριστό παιχνίδι, μέσω ακόμη καλύτερης συνέχειας -προς το παρόν το φιλόδοξο (;) πλάνο των Ισπανών κάνει λόγο για δημιουργία δύο επιπλέον επεισοδίων-, είτε σε πλήρες ξεχείλωμα της ιστορίας και κατάχρηση της προσπάθειας να ξεχωρίσει το “Slap Village”, που μοιραία θα οδηγήσει σ’ αρνητικό συνολικά αποτέλεσμα. Άλλη πιθανότητα δε βλέπω και βέβαια ελπίζω να ισχύσει το πρώτο, μια και οι σχετικές βάσεις έχουν ήδη μπει.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ      

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε κι απ’ τα συνοδευτικά screenshots του κειμένου, από αισθητικής άποψης ο τίτλος της MonkeyToons, βασιζόμενος στη Unity engine, βρίσκεται αρκετά κοντά στο “Désiré” του Sylvain Seccia -με τη μεγάλη διαφορά ότι εδώ υφίστανται κι άλλα χρώματα, πέραν του άσπρου και του μαύρου-, και στα παιχνίδια της “Harvey” σειράς της Daedalic Entertainment.  Έχουμε κι εδώ να κάνουμε μ’ ένα point ‘n’ click adventure game που έχει ως κορμό του τα hand drawn γραφικά, δίχως όμως να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξαντλητική λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει άλλους σύγχρονους εκπροσώπους του genre, σαν τα “Memoria” και “The Book of Unwritten Tales 2”, ακολουθώντας μία σαφώς πιο λιτή γραμμή, ειδικά όσον αφορά στα backgrounds. Κύρια όπλα του είναι το πολύχρωμο περιβάλλον, οι αρκετές τοποθεσίες που περιλαμβάνει, καθώς και τα πολύ όμορφα cut sequences που περικλείει η δράση του. Νομίζω ότι έρχεται να πιστοποιήσει μ’ εμφατικό τρόπο πόσο καλό αποτέλεσμα μπορεί να παρουσιαστεί μέσω της συγκεκριμένης, δωρεάν, μηχανής γραφικών, σ’ ένα genre που ούτως ή άλλως τα γραφικά δε παίζουν τον πρώτιστο ρόλο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μικρές ομάδες να παρουσιάσουν, με το καλημέρα, κάτι οπτικά αξιόλογο.  

Εξίσου καλά είναι και τα voice overs που συνοδεύουν την περιπέτεια, που δε θα διστάσω να παραδεχθώ ότι υπήρξαν μία ελαφρά, αλλά πολύ ευχάριστη, έκπληξη για εμένα, δεδομένου ότι εσχάτως τα έχουμε δει ν’ απουσιάζουν σε χαμηλού budget παραγωγές indie εταιρειών. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει εδώ, η δουλειά που έχει γίνει κινείται σαφώς άνω του μέσου όρου κι ευτυχώς -λαμβάνοντας υπόψη την Ισπανική προέλευσή του– χωρίς παραφωνίες στην απόδοση της αγγλικής προφοράς, φανερώνοντας φροντίδα και προσοχή από μέρους των δημιουργών. Όσο για τον χειρισμό και το gameplay, αφού τονίσω ότι ο hotspot indicator απουσιάζει, θ’ αναφέρω ότι το inventory εμφανίζεται με χρήση του mouse wheeler και κίνηση από κάτω προς τα πάνω, με την αντίθετη φορά να φέρνει στην οθόνη μας τον χάρτη έκαστης περιοχής στην οποία μεταβαίνουμε. Τ’ αντικείμενα που –με χρήση του δεξιού κουμπιού του ποντικιού- συλλέγουμε, μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους εντός του inventory, μ’ ένα απ’ τα ζεύγη που προκύπτουν να οδηγεί σ’ ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο κι αστείο cut sequence.

Slap Village Chapter 1 Snap3Πολλοί οι χαρακτήρες που συναντάμε εντός του τρένου

Το “Reality Slap” μπορεί, λόγω της cartοon εικόνας του, να έχει, τρόπον τινά, παιδικό παρουσιαστικό, παρ’ όλα αυτά σίγουρα δε θ’ αποδειχθεί το ευκολότερο adventure game που έχετε παίξει. Αυτό διότι η επίλυση κάποιων εκ των ζητουμένων του δεν είναι ιδιαιτέρως προφανή, μ’ αποτέλεσμα να χρειάζεται λίγη περισσότερη σκέψη από μεριάς μας έως ότου φέρουμε εις πέρας έκαστο γρίφο. Ειδικά σε μία συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε το παραμικρό στοιχείο ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα αντικείμενο, οπότε μόνο μέσω διαδοχικών δοκιμών φτάνουμε να το πράξουμε. Οι διάφορες πληροφορίες που συλλέγουμε οδηγούν στην εμφάνιση επιπλέον επιλογών σε διαλόγους που έχουμε με παριστάμενους χαρακτήρες, ενώ κι η πρόοδός μας οδηγεί σε μεταβολή της κατάστασης σε κάποιες περιστάσεις, π.χ. η εκκλησία του χωριού που αρχικά είναι κλειστή κάποια στιγμή ανοίγει, ενώ σ’ άλλες τοποθεσίες εμφανίζονται νέοι χαρακτήρες. Αυτό σημαίνει ότι οποτεδήποτε διαπιστώσουμε ότι έχουμε φτάσει σε φαινομενικό αδιέξοδο, απαραίτητη είναι μία εκ νέου επίσκεψη σ’ όλους τους προσβάσιμους χώρους.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στα διάφορα πρόσωπα που συναντάμε. Εξωγήινοι, ινδιάνοι, πάσης φύσεως αγωνιζόμενοι της εποχής, σταθμάρχες, τυχοδιώκτες, μέχρι και φαντάσματα δίνουν το παρόν, διαμορφώνοντας έναν υψηλό δείκτης ποικιλίας στους χαρακτήρες με τους οποίους αλληλεπιδράμε. Κάτι έχουμε να δώσουμε και κάτι να πάρουμε από καθέναν εξ’ αυτών, ακόμη κι αν πρόκειται για μία απλή πληροφορία, οπότε κανείς δεν είναι απλά διακοσμητικός. Οι διάλογοι μαζί τους είναι σύντομοι, περιεκτικοί και δε κουράζουν. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θ’ αντιληφθούμε άμεσα τί περιμένει καθένας από εμάς, με την εξαίρεση που ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο. Τέλος, σε μία ακόμη περιπέτεια βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να διαθέτει ένα sidekick, που εδώ είναι ο Rasta, το ποντίκι της Lurditas, που δε το αποχωρίζεται ποτέ και πολύ καλά κάνει, μια κι αποδεικνύεται ιδιαιτέρως χρήσιμο.

ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΦΥΣΗ

Μέχρι εδώ όλα καλά. Τ’ αγκάθι του νέου αυτού adventure game ακούει στ’ όνομα episodic format κι αυτό όχι τόσο λόγω της διάρκειας του “Reality Slap”, η οποία δε κρίνεται σύντομη. Προσωπικά χρειάστηκα περί τις 5 ώρες μέχρι να φτάσω στο φινάλε, διάστημα άκρως ικανοποιητικό για πρώτο κεφάλαιο ενός adventure game. Βέβαια εντός του παραπάνω διαστήματος σημαντικό μέρος δαπανήθηκε σε σημεία όπου εγώ κόλλησα κι εσείς ενδεχομένως θα περάσετε πολύ γρηγορότερα, καθώς ορισμένα ήταν πιο εύκολα τελικά απ’ όσο νόμιζα. Όπως και να έχει τ’ αρχικό αυτό μέρος του “Slap Village” προσφέρει επαρκείς ώρες διασκέδασης.

Slap Village Chapter 1 Snap4Νομίζω ο πιτσιρίκος δεξιά διαθέτει το καλύτερο voice over

Το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με τον “κρυμμένο” episodic χαρακτήρα της περιπέτειας, αλλά και την τιμολόγηση που τη συνοδεύει. Μέχρι να δαπανήσει κάποιος τα 15€ που απαιτεί η απόκτησή του, στη Steam σελίδα δε βλέπει να γίνεται επισήμως πουθενά λόγος για πρώτο κεφάλαιο. Μόνο όταν εκκινήσει το παιχνίδι βλέπει τη χαρακτηριστική ένδειξη “Chap.1” δίπλα στον συνοδευτικό υπότιτλο “Reality Slap”. Κι αν, κατά κάποιο παράδοξο τρόπο, δε τύχει να το παρατηρήσει, θα το συνειδητοποιήσει πλήρως φτάνοντας στο cliffhanger φινάλε, που αφήνει ορθάνοιχτα τα πάντα για τη συνέχεια του story.

Θεωρώ μεγάλο λάθος από μέρους των Ισπανών να μη καθιστούν εξ’ αρχής ξεκάθαρο ότι με τα €15 αυτό που αγοράζει κάποιος είναι το πρώτο μέρος μίας προγραμματισμένης τριλογίας, κάτι που διευκρίνισαν στη σελίδα με τα σχόλια που αφορούν στο παιχνίδι. Φυσικό ήταν να εξαγριωθούν ορισμένοι χρήστες, υπερτονίζοντας το ποσό των 45€ συνολικά που θα χρειαστεί να ξοδέψει κανείς σε βάθος χρόνου για να βιώσει ολόκληρη την ιστορία. Βέβαια ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν έχουν αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δε θα ισχύσει, καθώς όταν έρθει η ώρα κυκλοφορίας του δεύτερου κεφαλαίου, η τιμή του πρώτου θα είναι αισθητά μειωμένη.

Αυτό όμως δημιουργεί ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, που συνοδεύει τα episodic games απ’ την ημέρα της εμφάνισής τους, ειδικά όταν πρόκειται για δημιουργίες μικρών εταιρειών. Αν οι περισσότεροι παίκτες δεν αγοράσουν το πρώτο αυτό κεφάλαιο, περιμένοντας πρώτα την ολοκλήρωση του “Slap Village”, πώς θα προκύψουν τα έσοδα που προσδοκούν ο developer κι ο publisher, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός των δύο επομένων μερών; Η τιμή των €15 θεωρώ ότι δε βοηθά καθόλου τα σχέδιά τους και σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφούς πληροφόρησης του κοινού αναφορικά με το τί ακριβώς προμηθεύεται αγοράζοντας το “Reality Slap”, δεν αποκλείεται ν’ αποδειχθεί μεγάλη τροχοπέδη στην πραγματοποίηση των σχεδίων από μεριάς MonkeyToons και Tizona Interactive.

Slap Village Chapter 1 Snap5Πολύ πιθανό να χρειαστείτε μολύβι και χαρτί κατά τη διάρκεια του τελετουργικού

Πέραν τούτου, κατά τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του, το “Reality Slap” μαστιζόταν απ’ την παρουσία αρκετών bugs, κάποιων δε game-breaking. Τη στιγμή που διαβάζεται αυτό το κείμενο έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά εξαλειφθεί και δεν υπάρχει φόβος να φτάσετε σε σημείο όπου θα είναι αδύνατη η περαιτέρω πρόοδος (ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται απ’ τ’ απανταχού σχόλια όσων είναι ήδη κάτοχοί του). Ξεκινώντας την ενασχόλησή μου μαζί του τρεις ημέρες μετά το λανσάρισμα στο Steam ευτυχώς ήρθα απευθείας σ’ επαφή με την patchαρισμένη έκδοση, οπότε δεν έχω να γκρινιάξω για κάτι πάνω σ’ αυτόν τον τομέα. Όσο για τα δύο mini games, δεν είναι καθόλου δύσκολα, ταιριάζουν με το ύφος της περιπέτειας και, πιστέψτε με, θα σας διασκεδάσουν.

ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ   

Είναι πρωτότυπο, διασκεδαστικό, περιλαμβάνει παλαβούς κι ασυνήθιστους χαρακτήρες, η τεχνοτροπία του είναι γνώριμη στους θιασώτες της κατηγορίας, η μουσική και τα voice overs που το συνοδεύουν επιτελούν άρτια τον σκοπό τους. Την ίδια στιγμή με προβλημάτισε σ’ αρκετά σημεία του, οπότε και κοιτούσα το inventory μου, αναλογιζόμενος πού όφειλα να χρησιμοποιήσω τί. Το “Reality Slap” είναι μία όμορφη και πολύ συμπαθητική απόπειρα της MonkeyToons να εισέλθει στη δύσκολη κι απαιτητική κατηγορία των adventure games και γι’ αρχή δεν τα πήγε καθόλου άσχημα.

Slap Village Chapter 1 Snap6Let the foot battle begin!

Ο μοναδικός φόβος μου έχει να κάνει με το διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να δούμε τη συνέχεια, αλλά και το απευκταίο ενδεχόμενο να μη μας έρθει ποτέ αυτή. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα δοθεί στους παίκτες επιπλέον κίνητρο απόκτησής του, μέσω μείωσης της υψηλής τιμής που έχει αυτή τη στιγμή, ούτως ώστε ν’ αυξηθούν τα έσοδα των Ισπανών, άρα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δημιουργίας των υπολοίπων επεισοδίων που αναμένονται. Σε τελική ανάλυση, είναι τόσο τρελά τα δρώμενα, που μου έχουν εξάψει την περιέργεια αναφορικά με το πού πρόκειται να οδηγήσουν!  

karkasSpecs 4

Pros

  • Ευφάνταστο story
  • Ενδιαφέροντες, πρωτότυποι κι αρκούντως παλαβοί χαρακτήρες
  • Πλήθος τοποθεσιών
  • Περιλαμβάνει αρκετούς γρίφους, μ’ ορισμένους ν’ αποδεικνύονται έξυπνοι
  • Όμορφα γραφικά και cut sequences, όπως και ταιριαστή με το κλίμα του παιχνιδιού μουσική
  • Ικανοποιητική διάρκεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί κεφάλαιο ενός episodic game
  • Πολύ θετική η παρουσία voice overs σε μία τέτοια, χαμηλού budget, παραγωγή

Cons

  • Η επίλυση ενός γρίφου βασίζεται μάλλον στη τύχη και στις δοκιμές που θα φτάσουμε να κάνουμε
  • Μέχρι να το αγοράσει κάποιος, δεν καθίσταται πουθενά σαφές και ξεκάθαρο ότι αποτελεί μονάχα το πρώτο μέρος ενός προγραμματισμένου για τρία επεισόδια adventure game
  • Τα €15 που απαιτεί η απόκτησή του αποτελούν υψηλό αντίτιμο
  • Άγνωστο το διάστημα που θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι να δούμε τη συνέχειά του

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL