REVIEWS

ALIENS: COLONIAL MARINES

Ειλικρινά, είχα όλη την καλή διάθεση να απολαύσω το Aliens: Colonial Marines. Χωρίς να είμαι ο πιο φανατικός οπαδός της μυθολογίας των Aliens, οι δύο πρώτες ταινίες συγκαταλέγονται ανάμεσα στις αγαπημένες μου, μετρώντας κάμποσες κατ’ οίκον προβολές, οπότε ένα FPS παιχνίδι που θα αναβιώνει (ή τουλάχιστον θα προσπαθεί να αναβιώσει) την ατμόσφαιρα της καταπληκτικής δεύτερης ταινίας του James Cameron και παράλληλα θα γεφυρώνει τα γεγονότα μεταξύ του Aliens και του Alien 3, σαν ιδέα ακουγόταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Δυστυχώς όμως οι τέσσερις (!) προγραμματιστικές ομάδες που ενεπλάκησαν στην επεισοδιακή και πολυετή δημιουργία του (Gearbox, Timegate, Demiurge και Nerve), είχαν διαφορετική άποψη. Το Aliens: Colonial Marines διεκδικεί άνετα το βραβείο του gaming «Χρυσού Βατόμουρου» για το 2013.

NO MARINE BEHIND…

Από τη πρώτη στιγμή που θα τρέξει κανείς το παιχνίδι, αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα εισαγωγικά cutscenes σίγουρα θα κατόρθωναν να με αφήσουν με το στόμα ανοιχτό, αν το έτος έδειχνε…2007, ενώ τα πρώτα δείγματα από τη χρήση της Unreal Engine δεν ήταν διόλου ενθαρρυντικά. Λένε όμως ότι «τα γραφικά δεν κάνουν το παιχνίδι», οπότε λοιπόν συνέχισα το playthrough μου, έχοντας κατά νου αυτό το ρητό.

Δεν σας κρύβω ότι στα πρώτα λεπτά ενασχόλησης με το Aliens: Colonial Marines, περνούσα σχετικά ευχάριστα. Αν και το παιχνίδι έκανε «μπαμ» ότι βρισκόταν στο στάδιο ανάπτυξης για περισσότερα, από το «επιτρεπτό» της gaming βιομηχανίας, χρόνια, οι βασικοί μηχανισμοί του gameplay έδειχναν να δουλεύουν σωστά. Το shooting βρισκόταν σε ικανοποιητικό επίπεδο, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις, τα όπλα ήταν αρκετά σε αριθμό, με δυνατότητα αναβάθμισης τους ανάλογα με τα kills και τα secrets που ανακαλύπτει κανείς σε κάθε πίστα, υπήρχε μια υποτυπώδης ατμόσφαιρα που εν μέρει κατόρθωνε να μου περάσει κάποιες στιγμές αγωνίας για την ύπαρξη των τρομακτικών aliens, ενώ μερικές καλούτσικες εμβόλιμες σεκάνς που έκαναν την εμφάνιση τους, έδειχναν ότι εντέλει το παιχνίδι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι καλό. Φευ όμως! Τα πρώτα αυτά λεπτά ήταν τα τελευταία που αποκόμισα με θετική γνώμη για το παιχνίδι.

Aliens Colonial Marines Shot1Στην αρχή, κάτι τέτοια σκηνικά με είχαν ξεγελάσει. Που να’ξερα ο άμοιρος τι με περίμενε.

Δυστυχώς, το Aliens: Colonial Marines, αποτυγχάνει σχεδόν σε ό,τι αποπειράται να πετύχει. Θέλετε να μιλήσω για το level design; Ενοχλητικά ανέμπνευστο και βαρετό από όποια γωνιά και αν το πιάσει κανείς: είτε θα μετακινείστε σε γραμμικούς, σαν χάρακα, κλειστοφοβικούς διαδρόμους, πατώντας διακόπτες και ανοίγοντας ή σφραγίζοντας πόρτες είτε θα βρίσκεστε σε ανοιχτά περιβάλλοντα (με τους ανάλογους «αόρατους τοίχους» φυσικά), που λειτουργούν ως αρένες με κύματα από aliens και μισθοφόρους της Weyland-Yutani να σας κυνηγούν. Το AI; Ας καγχάσω. Πρόκειται για το χειρότερο ΑΙ που έχω δει σε FPS, εδώ και πολλά χρόνια.Τα aliens χρησιμοποιούν συνεχώς το ίδιο μοτίβο κινήσεων, κινούνται εντελώς άτακτα, χωρίς ίχνος στρατηγικής στο χώρο και γενικότερα η ύπαρξή τους δεν προκαλεί σε κανένα σημείο τρόμο, αντίθετα θυμίζουν περισσότερο…gremlins πριν τα μεσάνυχτα, παρά για το πιο επικίνδυνο φονικό πλάσμα του γαλαξία. Από την άλλη, οι ανθρώπινοι εχθροί είναι απλώς ηλίθιοι. Δεν γνωρίζουν ούτε πως να βρουν μια κάλυψη της προκοπής ούτε πρόκειται για τίποτε αετομάτηδες. Και φυσικά, όπως εξίσου ισχύει σε πολλά σύγχρονα shooters που διαθέτουν NPC’s να σας συνοδεύουν σε κάθε σας βήμα, οι εχθροί έχουν πάντα την τάση να επιτίθονται σε εσάς, άσχετα με τη θέση των συμμάχων σας στο χώρο. Ετσι, για να μη νιώθετε ότι σας αγνοούν. Τουλάχιστον, οι πεζοναύτες που έχετε μαζί σας, δεν μπλέκονται μέσα στα πόδια σας και ενίοτε κατορθώνουν και τα βγάζουν πέρα μόνοι τους, χωρίς να χρειάζονται ντάντεμα.

Σα να μην έφταναν τα λάθη στο σχεδιασμό των levels και τα προβλήματα του ΑΙ, το παιχνίδι πάσχει σοβαρά στη δημιουργία έντασης και κλιμάκωσης της δράσης. Παρ’ όλο που το σενάριο πασχίζει απεγνωσμένα να δραματοποιήσει τη κατάσταση και να μας κάνει να συμπάσχουμε με την απόγνωση των πεζοναυτών, τίποτε δεν καταφέρνει να αγγίξει τη καρδιά του παίκτη: οι πρωταγωνιστές είναι ένα μάτσο αδιάφοροι φωνακλάδες που δεν δίνει κανείς δεκάρα για το αν θα ζήσουν ή όχι, τα διάσπαρτα easter eggs και οι αναφορές από τις ταινίες δίνουν την εντύπωση ότι μπήκαν βεβιασμένα για να «ψαρώσουν» οι τρελαμένοι fans («ουάου, βρήκα τη χαμένη κούκλα της Newt, να, πήρα και achievement γι’ αυτό!»), ενώ στα σημεία που υποτίθεται ότι η αγωνία θα έπρεπε να χτυπάει κόκκινο (π.χ. όταν σας έχει πάρει στο κατόπι μια Alien Queen), οι σχεδιαστές κατόρθωσαν (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να τα κάνουν νερόβραστα. Μάλλον η φαντασία των δημιουργών περιορίζεται στο πόσα κύματα εχθρών θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε, δεν εξηγείται αλλιώς. Αν κυκλοφορούσε ποτέ ταινία Alien βασισμένη στη πλοκή του Aliens: Colonial Marines, τότε το «Prometheus» θα ήταν το αριστούργημα της έβδομης τέχνης.

Aliens Colonial Marines Shot2“Αλλάξανε τα γούστα σου, και μπέρδεψες τα μπούτια σου…”

Με λίγα λόγια, το Aliens: Colonial Marines είναι ένα τόσο generic και τόσο άκομψα προχειροφτιαγμένο FPS, που αν δεν υπήρχε η λέξη “Aliens” στον τίτλο του, κατά πάσα πιθανότητα κανένας δεν θα έκανε το κόπο να γράψει το παραμικρό γι’ αυτό. Η μοναδική λάμψη σε αυτό το…τερατούργημα είναι το multiplayer mode, το οποίο προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, με τα τέσσερα διαφορετικά συνεργατικά modes και τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, ελέγχου των aliens, αλλά από μόνο του δεν προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις (υπάρχουν πολύ καλύτερα multiplayer games εκεί έξω) και φυσικά δεν αρκεί για να σώσει την παρτίδα.

FELL IN LOVE WITH AN ALIEN (NOT)

Αφησα τελευταίο τον τεχνικό τομέα, ο οποίος δυστυχώς ακολουθεί τα ίδια, απογοητευτικά βήματα του gameplay. Αν και οπτικά, σίγουρα έχουμε δει χειρότερα shooters, τα απλοϊκά textures, τα αστεία εφφέ εκρήξεων και η παντελής έλλειψη physics αποτελούν το κυρίως «μενού» που θα γευθείτε, ενώ τα μετριότατα μοντέλα των χαρακτήρων κινούνται σπασμωδικά και συχνά-πυκνά οι κινήσεις τους μπλέκονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να γίνεστε μάρτυρας του θεάματος: «aliens και ανθρώποι ενώνονται εις σάρκα μία». Πραγματικά απαράδεκτα πράγματα εν έτει 2013. Ούτε στον τομέα του ήχου τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς το συνοδευτικό soundtrack «περνά και δεν αγγίζει» και τα voice-over κυμαίνονται μεταξύ ανεκτών και εκνευριστικών.

Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι είναι θράσος να ζητά κάποιος να πληρώσει full-price για ένα ημιτελές και πρόχειρο παιχνίδι σαν το Aliens: Colonial Marines. Οι έξι ώρες που μου χρειάστηκαν για να δω τους τίτλους τέλους απεδείχθησαν χαμένες και αν δεν είχα να γράψω και το review, θα το είχα κάνει uninstall από τη πρώτη ώρα. Συμβουλή μου είναι να μείνετε όσο πιο μακριά γίνεται από το Aliens: Colonial Marines, ακόμα και σε περίοδο εκπτώσεων, εκτός και αν είστε τόσο φανατικός οπαδός του lore των Aliens και επιθυμείτε να έχετε τα πάντα που σχετίζεται με αυτό.

Aliens Colonial Marines Shot3Τι γλυκό που είσαι, μωρέ!

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι η Gearbox, που πρακτικά αποτελεί τον developer που ολοκλήρωσε το project (όπως στη περίπτωση του Duke Nukem Forever), έχει ανακοινώσει μια σειρά από patches για να διορθώσει ό,τι μπορεί, αλλά κατά τη γνώμη μου το παιχνίδι απλά δεν «σώζεται». Κρίμα. Ελπίζω μόνο στο μέλλον να εμφανιστεί ένα πραγματικά καλό Alien παιχνίδι, όπως άλλωστε αρμόζει στο franchise.

Το Aliens: Colonial Marines διατίθεται από τη Zegetron.

Pros

  • Ως ένα σημείο, ικανοποιητικό shooting
  • Ανεκτό multiplayer mode

Cons

  • Ανέμπνευστο level design
  • Απαράδεκτη ΑΙ
  • Κακή χρήση της Unreal Engine
  • Επαναλαμβανόμενο gameplay, χωρίς ίχνος φαντασίας
  • Προστέθηκε στη Steam Library μου…
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 45%

45%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

10 Comments

  1. Φαντάζεσαι τις συνέπειες? Να τσεκάρει κάποιος τα άρθρα του Sephir, να μπαίνει λίγο στο Steam profile του για να δει τι παίζει γενικά βρε αδερφέ αυτός ο άνθρωπος, και να βλέπει το ALIENS. “ΠΩΩΩ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΑΙΞΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ 6 ΩΡΕΣ??? ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΡΩ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΓΡΑΦΩΜΕΝΑ ΤΟΥ” 😀

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL