REVIEWS

DRAGON’S DOGMA: DARK ARISEN

Έχουμε θίξει ξανά στο παρελθόν τις παράξενες αποφάσεις ορισμένων game publishers, ιδίως αυτών που έχουν τη βάση τους στην κονσολομάνα Ιαπωνία. Μερικές φορές αναρωτιέμαι γιατί το PC αντιμετωπίζεται από τους γιαπωνέζους ως… εξωγήινη συσκευή. Φοβούνται άραγε οτι θα μεταφορφωθεί σε ρομπότ και θα καταστρέψει το Τόκιο; Όποιος και αν είναι ο λόγος, η φοβία τους για τους υπολογιστές και το PC gaming έχει οδηγήσει σε τρανταχτά λάθη ως προς την πιθανή απήχηση των παιχνιδιών τους στο δυτικό κοινό των PC gamers. Ευτυχώς οι παίκτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και, με αφορμή την petition για τη μεταφορά του Dark Souls και την μεγάλη εμπορική του επιτυχία, κατάφεραν να πείσουν τους ξεροκέφαλους Ιάπωνες οτι υπάρχει και στο PC gaming κοινό για τα παιχνίδια τους. Ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μαζικών μεταφορών από γιαπωνεζικά development houses, η πλειοψηφία των οποίων έχουν βγάλει με το παραπάνω τα χρήματά τους.

Η αγαπημένη κατά τα άλλα Capcom είδε τον πακτωλό χρημάτων που κονόμησε η Namco με το Dark Souls, κοίταξε στη δική της βιβλιοθήκη παιχνιδιών, βρήκε το Dragon’s Dogma και της μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά. Οι PC gamers βεβαίως είχαν κάνει γνωστή την επιθυμία τους για το Dragon’s Dogma PC εδώ και χρόνια, όμως τα χρόνια είχαν πλέον περάσει – το παιχνίδι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012 – και οι ελπίδες σιγά σιγά έσβηναν. Ώσπου μια ωραία πρωία, έτσι ξαφνικά η Capcom ανακοίνωσε περιχαρής την ύπαρξη του Dragon’s Dogma PC, και μάλιστα στην πλήρη έκδοση με όλα τα DLC συν το expansion Dark Arisen! Ακολούθησαν έξαλλα πανηγύρια τόσο από τους αφοσιωμένους PC gamers που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τον τίτλο όσο και από τους υπάρχοντες οπαδούς του Dragon’s Dogma οι οποίοι θα είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να απολαύσουν το παιχνίδι σε κανονικά και όχι… cinematic framerates.

Dogma2Αυτός είναι ο δράκος. Ποιο είναι το δόγμα του; Everything burns!

Καμιά φορά όμως μετά τα όνειρα και τις χαρές έρχεται η ανώμαλη προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα. Οι οπαδοί του Dark Souls ένιωσαν αυτό το συναίσθημα όταν διαπίστωσαν οτι οι απίθανοι τύποι της From Software μετέφεραν τo παιχνίδι ως είχε από την έκδοση για τις κονσόλες, με την ανάλυση και το framerate να είναι κλειδωμένα σε 720p και 30fps αντίστοιχα! Ας είναι καλά ο διεθνούς φήμης modder Durante ο οποίος έσωσε κυριολεκτικά την PC version του Dark Souls από τη χλεύη και την απαξίωση. Προτού λοιπόν δούμε αν το Dragon’s Dogma αξίζει τα λεφτά του ως παιχνίδι, καλό είναι να έστιάσουμε στην ποιότητα του porting γιατί με τους γιαπωνέζους έχουν δει πολλά τα μάτια μας.

ΠΟΙΟΤΙΚΟ PORT: MISSION ACCOMPLISHED

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω οτι η Capcom συνέχισε το σερί των ποιοτικών PC versions με μία προσεγμένη έκδοση του Dragon’s Dogma: Dark Arisen. Με εξαίρεση ορισμένες ήσσονος σημασίες απροσεξίες, η έκδοση για PC περιλαμβάνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται απαραίτητα για ένα σύγχρονο PC game. Καταρχάς δεν υπάρχει κανενός είδους lock τόσο στην ανάλυση όσο και στο framerate, καθώς το παιχνίδι μπορεί να τρέξει σε οποιαδήποτε ανάλυση υποστηρίζει η οθόνη σας και σε framerate μέχρι τα 150 fps. Παρόλα αυτά, στα settings υπάρχει σχετική ρύθμιση για το κλείδωμα του framerate σε 30 και 60 fps εάν το επιθυμείτε. Το μενού επιλογών είναι πληρέστατο, με πολλές ρυθμίσεις γραφικών ώστε να φέρετε το παιχνίδι στα μέτρα του υπολογιστή σας, ενώ υποστηρίζεται πλήρως η πλοήγηση στα μενού μέσω του ποντικιού. Ο χειρισμός με πληκτρολόγιο και ποντίκι δεν είναι καθόλου άσχημος, τα keybindings που έχουν επιλεγεί είναι αρκετά βολικά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ο χειρισμός με το ποντίκι είναι σαφώς ανώτερος από αυτόν με gamepad, για παράδειγμα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να στοχεύσετε με spells ή ranged attacks. Φυσικά υποστηρίζεται πλήρως η χρήση των controllers και η αλλαγή μεταξύ των δύο τρόπων χειρισμού γίνεται άμεσα, με το interface να προσαρμόζεται χωρίς χρονοτριβή στο χειριστήριο που χρησιμοποιείτε. Έτσι μπορείτε για παράδειγμα να παίζετε κυρίως με gamepad, ιδίως αν έχετε επιλέξει κάποιον χαρακτήρα με έμφαση στις melee μάχες, και να περνάτε σε mouse & keyboard για τα σημεία του παιχνιδιού που απαιτούν αυξημένη ακρίβεια. Εύγε Capcom!

Dogma6Τα γραφικά δεν εντυπωσιάζουν αλλά ούτε απογοητεύουν.

Όσον αφορά τις επιδόσεις, το Dragon’s Dogma είναι ένα “last gen” game με όσα αυτό συνεπάγεται. Τι συνεπάγεται; Καλή απόδοση ακόμα και σε αδύναμα μηχανήματα αλλά γραφικά με εμφανείς ατέλειες. Στο σύστημα της δοκιμής (Intel Core 2 Quad 6600 @ 3 Ghz, 8GB RAM, Nvidia GXT 660 2GB RAM) το Dragon’s Dogma: Dark Arisen έτρεξε με framerate που συνήθως κυμαινόταν μεταξύ 45 και 60 fps με τα περισσότερα settings στο High. Ορισμένα γραφικά εφέ επιβάρυναν περισσότερο το σύστημα, κυρίως η σκόνη που ανακινούνταν όταν φυσούσε αέρας, όμως σε γενικές γραμμές η απόδοση ήταν απολύτως ικανοποιητική ακόμη και με μεγάλο αριθμό εχθρών επί της οθόνης. Εάν διαθέτετε ένα στοιχειωδώς σύγχρονο σύστημα τότε δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με το παιχνίδι, ενώ λογικά θα μπορέσετε να επιτύχετε playable framerates ακόμα και σε παλιότερα συστήματα ή laptops ρίχνοντας τα επίπεδα λεπτομέρειας. Η ποιότητα των γραφικών χαρακτηρίζεται καλή σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής που πρωτοκυκλοφόρησε το Dragon’s Dogma και η Capcom έχει προσθέσει ορισμένα καλοδεχούμενα “καλούδια” στην έκδοση για PC, όμως είναι βέβαιο οτι δεν θα πρέπει να περιμένετε σε καμία περίπτωση ποιότητα επιπέδου Witcher 3. Ειδικά τα textures ορισμένων επιφανειών προδίδουν απευθείας τις παλαιοκονσολικές καταβολές του τίτλου. Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως η έκδοση του Dragon’s Dogma για PC είναι αξιοπρεπέστατη και οι όποιες αστοχίες είναι ανάξιες περαιτέρω σχολιασμού.

ΚΑΡΔΙΟΚΛΕΦΤΗΣ

Αφού ξεμπερδέψαμε με τα του porting, πάμε να δούμε τι είναι επιτέλους αυτό το Dragon’s Dogma! Για να δώσω έναν γενικό μπούσουλα, πρόκειται για ένα party-based action-RPG ιαπωνικής προέλευσης αλλά δυτικού στυλ, στα πρότυπα του Dark Souls. Αυτό σημαίνει κάστρα, πανοπλίες, σπαθιά, δράκους και high fantasy καταστάσεις, όχι emo έφηβους πρωταγωνιστές με υπερβολικές κομμώσεις και anime στυλ. Η παραπάνω περιγραφή αρκεί για πάρετε μια ιδέα για το τι σας περιμένει, όχι όμως για να κατανοήσετε πραγματικά τις ιδιαιτερότητες του τίτλου. Μετά από 31 ώρες ενασχόλησης με το παιχνίδι έχω να πω οτι δεν θυμάμαι άλλο πρόσφατο τίτλο με τόσο αντιφατικά στοιχεία. Αν κάποιος θελήσει να κρίνει επιφανειακά θα καταλήξει γρήγορα στο συμπέρασμα οτι το Dragon’s Dogma ανήκει στους πιο generic fantasy τίτλους των τελευταίων ετών, καθώς τόσο ο κόσμος του παιχνιδιού όσο και το σενάριο δεν έχουν κυριολεκτικά τίποτα το αξιοσημείωτο. Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού ζει μια ήσυχη ζωή με την οικογένειά του σε ένα ψαροχώρι, για κακή του τύχη όμως το χωριό του γίνεται στόχος ενός δράκου ο οποίος είχε νικηθεί στο μακρινό παρελθόν αλλά επέστρεψε με άγριες διαθέσεις. Ο ήρωάς μας προσπαθεί να αντισταθεί στην καταιγιστική δύναμη του δράκου και το πληρώνει ακριβά, καθώς ο δράκος τον εξουδετερώνει για πλάκα και τρυπά το στήθος του, κλέβοντας την καρδιά του! Παρά τον φαινομενικά θανάσιμο τραυματισμό ο πρωταγωνιστής μας ανακτά τις αισθήσεις του και μαθαίνει οτι ανήκει πλέον στη μυθική τάξη των Arisen, των πολεμιστών με τη δύναμη να βάλουν ένα τέλος στην καταστροφική επέλαση του δράκου. Κάπως έτσι ξεκινά η προσπάθειά του να αποτρέψει την καταστροφή του κόσμου από το αρχαίο αυτό κακό, εξοντώνοντας μια και καλή τον δράκο που έκλεψε την καρδιά του.

Dogma15Ο δράκος δεν είναι η μονη απειλή που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε!

Ο (ανοικτός) κόσμος στον οποίο θα περιπλανηθείτε ονομάζεται Gransys και ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα τα κλισέ που έχουμε συνηθίσει σε παιχνίδια του είδους. Οι περιπέτειές σας θα έχουν ως φόντο λιβάδια, χωριά, οικισμούς, κάστρα, μπουντρούμια, δάση και διάφορες άλλες τοποθεσίες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ομολογουμένως σχεδιαστεί με αρκετή δόση φαντασίας και είναι επιβλητικές στο μάτι. Η βάση σας μετά από τις πρώτες μία-δύο ώρες παιχνιδιού θα είναι η πρωτεύουσα, Gran Soren, από την οποία θα λαμβάνετε την πλειοψηφία των story-based quests και θα γυρνάτε συχνά για ψώνια, ανεφοδιασμό και ξεκούραση. To main quest του παιχνιδιού εξελίσσεται μέσω ορισμένων scripted γεγονότων που ακολουθούν την ολοκλήρωση συγκεκριμένων quests, ενώ υπάρχουν και δύο-τρία σημεία “μη επιστροφής” όπου θα πρέπει να καθαρίσετε όποιες εκκρεμότητες και sidequests έχετε αναλάβει προτού προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο της campaign. Το παιχνίδι ευτυχώς φροντίζει να σας ενημερώνει εγκαίρως οπότε είναι αρκετά δύσκολο να περάσετε στην επόμενη φάση χωρίς να το επιθυμείτε.

Dogma18Οι χαρακτήρες είναι γενικά αδιάφοροι και το animation στους διαλόγους προδίδει την ηλικία του παιχνιδιού.

Αναζητώντας τον κατάλληλο χαρακτηρισμό για να περιγράψω την εξέλιξη της ιστορίας, την αλληλεπίδρασή σας με τους διάφορους NPCs και τη γενικότερη ποιότητα του writing, η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι “αδιάφορα”. Τονίζω και πάλι, αν έρχεστε από το Witcher 3 και περιμένετε να δείτε παρόμοια έστω ποιότητα σεναρίου και quests τότε θα απογοητευθείτε πλήρως. Οι NPCs με τους οποίους θα αλληλεπιδράσετε δεν είναι κάτι περισσότερο από μηχανές διανομής quests, με πολύ λίγες εξαιρέσεις. Τόσο τα sidequests όσο και η πλειοψηφία του main quest δεν έχουν να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο πέραν της δράσης και, για να πω την αλήθεια, σε αυτό το κομμάτι το Dragon’s Dogma μου θύμισε το Skyrim. Με δεδομένο το “meh” αίσθημα που έβγαζαν τα περισσότερα quests στον τίτλο της Bethesda, η σύγκριση δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτική.

Dogma16Το σκοτάδι στο Dragon’s Dogma είναι βαθύ. Μην ταξιδεύετε χωρίς λάδι για τη λάμπα σας!

Παράλληλα, η εξερεύνηση του gameworld συνήθως στερείται ενδιαφέροντος και νοήματος. Ο χάρτης του παιχνιδιού περιλαμβάνει συγκεκριμένες τοποθεσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την εξέλιξη του σεναρίου και διάφορους άλλους οικισμούς, κατά τα άλλα όμως δεν υπάρχουν πολλά σημεία ενδιαφέροντος και λείπει το στοιχείο της ανακάλυψης που αποτελεί το ισχυρό σημείο άλλων open world RPGs. Αν ξεστρατίσετε από τον δρόμο θα βρείτε εχθρούς, loot και ενδεχομένως να δείτε μερικά νέα περιβάλλοντα, όμως σπάνια θα τύχετε σε story-based περιεχόμενο ή σε κάποια εκτεταμένη questline έξω από τους υπάρχοντες οικισμούς. Κατά συνέπεια θα ευχαριστηθείτε πολύ περισσότερο το παιχνίδι αν εστιάσετε την δραστηριότητά σας στα εμφανή σημεία εινδιαφέροντος και αποφύγετε τις άσκοπες εξορμήσεις στην ύπαιθρο οι οποίες καταλήγουν συνήθως σε απλό χάσιμο χρόνου. Ευτυχώς ένα μεγάλο θετικό είναι η απουσία του level scaling, όπερ σημαίνει οτι είναι αρκετά πιθανό να έλθετε αντιμέτωποι με εχθρούς και καταστάσεις που ενδεχομένως να μην μπορείτε να ανταπεξέλθετε άμεσα. Σε αυτή την περίπτωση ασχολείστε με κάτι άλλο και επιστρέφετε κατάλληλα προετοιμασμένοι αργότερα. Το αίσθημα της ικανοποίησης όταν επιστρέφετε σε έναν εχθρό που νωρίτερα σας ξυλοφόρτωσε και τον κομματιάζετε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια είναι απλώς υπέροχο!

BUT WAIT, THERE’S MORE

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω θεωρώ λογική την απορία εκ μέρους του αναγνώστη: “Βαρετό σενάριο, ξύλινοι NPCs, κλισέ σκηνικό χωρίς ενδιαφέρουσα εξερεύνηση… Μα καλά, είναι τελείως χαζοί όλοι αυτοί που λατρεύουν το παιχνίδι;” Όχι, δεν είναι χαζοί, γιατί μπορεί όλα τα παραπάνω να ισχύουν αλλά η δύναμη του παιχνιδιού βρίσκεται στο σύστημα μάχης και το pawn system, τα οποία από μόνα τους είναι αρκετά για να ανατρέψουν τις προηγούμενες αρνητικές εντυπώσεις. Το Dragon’s Dogma ανήκει μεν στο είδος των action-RPGs αλλά η έμφαση έχει ξεκάθαρα δοθεί στην πρώτη λέξη. Το σύστημα μάχης είναι καθαρά action based, με τους χαρακτήρες να διαθέτουν μια σειρά από χαρακτηριστικά τα οποία προσδιορίζουν τη μαχητική τους ικανότητα και μία character class η οποία υποδιαιρείται στις λεγόμενες vocations (στην πράξη, subclasses). Για παράδειγμα, η κλασική τριάδα των fighter, mage, strider (ranger) από την οποία θα κληθείτε να επιλέξετε την αρχική σας class μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο εξειδικευμένο ή σε κάποιο υβρίδιο μεταξύ διαφορετικών classes. Έτσι, ο fighter (κλασικός πολεμιστής με ξίφος και ασπίδα) μπορεί να το γυρίσει σε warrior (επιθετικό κτήνος με two-handed weapons) ή mystic knight (κάτι μεταξύ paladin/cleric), ο κλασικός μάγος μπορεί να γίνει sorcerer (έμφαση στην επίθεση), ο strider μπορεί να εξελιχθεί σε magic archer και ούτω καθεξής. Μάλιστα το παιχνίδι ενθαρρύνει τον πειραματισμό μεταξύ των διάφορων vocations καθώς μπορείτε να τις αλλάξετε από οποιοδήποτε Inn. Προσοχή μόνο στον εξοπλισμό, η κάθε class και vocation χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα και πανοπλίες οπότε ενδέχεται ο υπάρχον εξοπλισμός σας να είναι ασύμβατος με τη νέα vocation που επιθυμείτε να δοκιμάσετε.

Dogma20Στη μάχη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αντικείμενα του περιβάλλοντος εναντίον των εχθρών!

Η ολοκλήρωση quests και η εξόντωση εχθρών αποδίδει experience και discipline points και οδηγεί συχνά-πυκνά σε level up, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα χειροκίνητου διαμοιρασμού των stat points καθώς τα πάντα γίνονται αυτόματα. Η παρέμβαση του παίκτη στο level up έρχεται με τη δαπάνη των discipline points για την “αγορά” προηγμένων special attacks ανάλογα με την κλάση σας. Επομένως τα βασικά stats του χαρακτήρα σας διαμορφώνονται αυτόματα και εσείς επιλέγετε πού θα ξοδέψετε τα discipline points τόσο για εσάς όσο και για το main pawn σας (περισσότερα για το θέμα των pawns παρακάτω). Τα προαναφερθέντα skills είναι ισχυρά, εξόχως αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης και αρκετά εντυπωσιακά ως θέαμα, ειδικά στις πιο εξελιγμένες εκδόσεις τους! Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορείτε να τα σπαμάρετε αδιάκοπα διότι η εκτέλεσή τους κοστίζει σε stamina, η εξάντληση της οποίας θα αφήσει τον ήρωά σας να λαχανιάζει στη μέση της μάχης σαν μανιώδης καπνιστής που έτρεξε μαραθώνιο.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του συστήματος μάχης αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των πιο δυνατών εχθρών και των bosses. Ορισμένα από τα πλάσματα που θα συναντήσετε στις περιπέτειές σας δεν είναι μόνο ισχυρά αλλά και… ογκώδη! Τα περισσότερα έχουν συνήθως κάποια weak points ή είναι ευάλωτα σε επιθέσεις συγκεκριμένου τύπου, οπότε η εξόντωσή τους δεν απαιτεί απλώς καλά αντανακλαστικά αλλά και τη σωστή στρατηγική. Μάλιστα για αρκετούς από αυτούς τους εχθρούς η καλύτερη λύση είναι να… σκαρφαλώσετε πάνω τους και να χτυπήσετε αλύπητα στο αδύνατο σημείο τους! Οι μάχες με τα ισχυρά πλάσματα του παιχνιδιού προσφέρουν αναμφίβολα ένα εντυπωσιακό θέαμα καθώς μια ομάδα χαρακτήρων επιτίθεται με διάφορους τρόπους εναντίον ενός κτήνους το οποίο τινάζεται, χτυπάει και κινείται συνεχώς προσπαθώντας να τους εξοντώσει. Αυτές ακριβώς είναι οι στιγμές που δίνουν στο Dragon’s Dogma τον ξεχωριστό του χαρακτήρα και θα μείνουν χαραγμένες για καιρό στη μνήμη του παίκτη. Το σύστημα μάχης είναι διασκεδαστικό, σε πολλές περιπτώσεις απολαυστικό και πάντοτε ενδιαφέρον. Καθόλη τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με το παιχνίδι δεν δυσανασχέτησα ποτέ όταν ήρθα αντιμέτωπος με εχθρούς, εν αντιθέσει με άλλους τίτλους του είδους όπου οι δεκάδες filler αναμετρήσεις αποτελούν εμπόδιο για τη συνέχιση του σεναρίου. Στο Dragon’s Dogma η μάχη είναι το κυρίως πιάτο!

Dogma23Μπορείς να βαράς αλύπητα τα ogres στον πισινό. Πώς να μην αγαπήσεις αυτό το παιχνίδι;

PAWN SYSTEM: ΦΥΓΕ ΕΣΥ ΕΛΑ ΕΣΥ

Και ερχόμαστε τώρα στην έτερη καινοτομία του Dragon’s Dogma, το Pawn system. Τα pawns στο lore του παιχνιδιού είναι μία κάστα πολεμιστών η οποία ζει στο λεγόμενο Rift (μια άλλη διάσταση) και βασικά υπάρχει για να υπηρετεί τον Arisen. Ουσιαστικά πρόκειται για μία κάστα “υπανθρώπων” με έναν και μόνο σκοπό, μάλιστα μία questline ασχολείται με την επιθυμία ενός pawn να αποκτήσει ελευθερία και ανεξαρτησία. Όταν ξεκινήσετε θα κληθείτε να δημιουργήσετε τόσο τον δικό σας χαρακτήρα, μέσω ενός πληρέστατου character generator, όσο και το main pawn σας το οποίο θα σας συνοδεύει μόνιμα καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Από εκεί και πέρα μπορείτε να προσλάβετε δύο ακόμα pawns από το Rift μέσω ειδικών Riftstones που βρίσκονται διάσπαρτες στον κόσμο του παιχνιδιού. Όταν εισέλθετε στο Rift θα αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα μενού μέσω του οποίου μπορείτε να ψάξετε για τα κατάλληλα pawns ώστε να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο party φιλτράροντας τα διαθέσιμα pawns με βάση το level, την class, το φύλο και άλλα χαρακτηριστικό. Ορισμένα από τα pawns είναι radomly generated από το ίδιο το παιχνίδι. Τα υπόλοιπα; Είναι τα main pawns των υπόλοιπων παικτών του Dragon’s Dogma!

Dogma14Ιδού το Rift, όπου στρατολογείτε τα pawns σας.

Συνήθως όταν ένα single-player game διαθέτει “online features” το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να πηγαίνω στο μενού και να επιλέγω το offline mode, γιατί κατά κανόνα αυτά τα features είναι εντελώς ανούσια και καθυστερούν το παιχνίδι με online checks. Στο Dragon’s Dogma το Pawn System είναι απολύτως ουσιώδες στο παιχνίδι και προσωπικά το βρήκα τρομερά ενδιαφέρον να χρησιμοποιώ στο δικό μου παινχίδι χαρακτήρες που άλλοι παίκτες δημιούργησαν ως main pawns. Μπορείτε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας pawns ως favorites ώστε να έχετε τη δυνατότητα να τα ξαναχρησιμοποιήσετε στο μέλλον ή να χρησιμοποιήσετε τα pawns από τα άτομα που έχετε στη Friends List σας! Τα pawns αυτά δεν ανεβαίνουν levels όπως συμβαίνει με τον δικό σας χαρακτήρα και το main pawn, ωστόσο αποκτούν γνώση των διάφορων περιοχών, των τεράτων και των quests οπότε η μαχητική τους ικανότητα βελτιώνεται. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν αραιά και που να αλλάζετε pawns και να προσλαμβάνετε άλλα μεγαλύτερου level ώστε να είστε πιο ανταγωνιστικοί στο πεδίο της μάχης. Κάντε το και για ποικιλία στο κάτω-κάτω! Εννοείται πως και το δικό σας pawn είναι διαθέσιμο για πρόσληψη από άλλους παίκτες, ενώ αν μείνετε ευχαριστημένοι με το σχεδιασμό και τις ικανότητες ενός pawn μπορείτε να στείλετε στον δημιουργό του κάποιο in-game αντικείμενο ως δώρο και να βαθμολογήσετε με άριστα τα πέντε αστέρια την εμφάνιση, την αποτελεσματικότητα και τη μαχητική του ικανότητα! Το μόνο αρνητικό που βρήκα στο Pawn System είναι τα μερικά δευτερόλεπτα αναμονής στα οποία σε υποχρεώνει όταν συγχρονίζει τα δεδομένα του τοπικού παιχνιδιού με τον κεντρικό Server μετά από κάθε rest. Κατά τα άλλα διασκέδασα πολύ ψάχνοντας και χρησιμοποιώντας τους χαρακτήρες που δημιούργησαν οι υπόλοιποι παίκτες και ελπίζω οτι θα δούμε αντίστοιχα συστήματα και σε άλλα παιχνίδια του είδους.

Dogma3Η πρόσβαση στο Rift γίνεται μέσω των ειδικών Riftstones.

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Πιστεύω πλέον να έχετε αντιληφθεί γιατί χαρακτήρισα το Dragon’s Dogma ως παιχνίδι με αντιφατικά χαρακτηριστικά. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις έναν τίτλο ο οποίος σε ορισμένα σημεία του είναι τόσο αφόρητα generic και σε άλλα καινοτομεί με τρόπο αποτελεσματικό και ουσιώδη; Όπως και να έχει, φτάνοντας στον επίλογο καταλήγω σε ένα και μόνο συμπέρασμα: το Dragon’s Dogma: Dark Arisen πρέπει να βρίσκεται στη συλλογή κάθε φίλου των action RPGs. Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των gamers που δίνει πρώτα απ’ όλα βάση στο σενάριο, την πλοκή, τα ενδιαφέροντα quests και τους καλογραμμένους χαρακτήρες τότε δεν θα βρείτε τίποτα από αυτά στο Dragon’s Dogma, και πάλι όμως προτείνω να το αγοράσετε, έστω και αργότερα σε έκπτωση! Ο λόγος είναι απλός: τα θετικά του στοιχεία υπερισχύουν έναντι των αρνητικών και προσφέρουν κάτι το διαφορετικό σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει. Τόσο το σύστημα μάχης όσο και το pawn system είναι καλοφτιαγμένα, ενδιαφέροντα και πρωτότυπα, αρκούν δε για να κρατήσουν το ενδιαφέρον σας μέχρι το τέλος της campaign. Για όλους τους υπόλοιπους  προτείνω την αγορά του χωρίς περιστροφές. Είναι ένα γνήσια διασκεδαστικό παιχνίδι με άφθονο περιεχόμενο (αφού στο πακέτο συμπεριλαμβάνoνται τα DLC και το expansion, Dark Arisen), σε μία προσεγμένη έκδοση για PC και σε απολύτως λογική τιμή για αυτά που προσφέρει.

Το Dragon’s Dogma: Dark Arisen κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την CD Media την οποία ευχαριστούμε για την παροχή του review code.

Pros

  • Διασκεδαστικό σύστημα μάχης
  • Πρωτότυπο pawn system
  • Προσεγμένη έκδοση για PC
  • Εντυπωσιακά boss battles

Cons

  • Το σενάριο και οι χαρακτήρες είναι επιεικώς μέτρια
  • Ο κόσμος δεν ενθαρρύνει την εξερεύνηση

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

3 Comments

  1. Διάβασα προσεκτικά το κείμενο σου Άλεξ, λέω να σε εμπιστευτώ (το έχει στο monthly που θα τρέχει για 3 ώρες ακόμα). Το respawn που θα πετυχαίνω από το διαρκές σουλάτσο φοβάμαι περισσότερο.
    Ελπίζω το παιχνίδι να είναι τόσο καλό όσο λες OR ELSE… θα σου στείλω όλο το αρνητικό βάιμπ που νιώθουν οι ΓΟΥΗ-Α-ΜΠΟΥ ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΩΠΕΥΣΟΥΝ ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΡΙΠΥ ΚΟΡΙΤΣΟΠΟΥΛΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL