REVIEWS

PENDRAGON

A Past and Future Secret λυρισμός και Turn-Based τακτική

H inkle μας συστήθηκε με το 80 Days που βασιζόταν στο κλασικό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες». Στη συνέχεια μας έδωσε το ιδιαίτερο Heaven’s Vault με τις σπαζοκεφαλιές του. Έπειτα, οι δημιουργοί από την Αγγλία καταπιάστηκαν με το παιχνίδι που θα εξετάσουμε στο παρόν κείμενο. Pendragon το όνομα αυτού λοιπόν και ήδη οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε υποψιαστεί ποια είναι η θεματολογία του.

Θεωρώ πως είναι απίθανο να μη σας λένε κάτι οι λέξεις «Εξκάλιμπερ», «Κάμελοτ» ή ονόματα όπως «Αρθούρος», «Μέρλιν» και «Γκουίνεβιρ». Είτε μέσω βιβλίων ή ταινιών (το Excalibur του 1981 παραμένει μία από τις πιο ενήλικες, σκοτεινές και ψυχεδελικές εκδοχές της ιστορίας και συστήνεται ανεπιφύλακτα) θα είστε εξοικειωμένοι με το μύθο του Βασιλιά Αρθούρου και τα κατορθώματα των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης. Το Pendragon διαδραματίζεται μετά την πτώση του Κάμελοτ και την προδοσία του Μόρντρεντ. Η χώρα είναι ρημαγμένη από τις επιδρομές ληστών, οι Ιππότες έχουν σκορπίσει, ενώ ο Αρθούρος ιππεύει προς το Κάμλαν για να αντιμετωπίσει τον άσωτο υιό του, στην τελευταία μάχη μεταξύ των 2 όπου σήμανε μοιραία το τέλος της ιπποσύνης και του ηρωισμού και της αρχής μιας νέας, αβέβαιας εποχής για τη Βρετανία.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Camlann, το τι διαδρομή θα ακολουθήσετε επαφίεται αποκλειστικά σε σας…

Η ιστορία αν και σε γενικές γραμμές είναι γνωστή παρουσιάζει ενδιαφέρον μέσα από τους καλογραμμένους διαλόγους, ενώ συχνά δε λείπουν και οι εκπλήξεις σε αυτή. Οι διάλογοι συχνά μας παρουσιάζουν διλήμματα και επιλογές οι οποίες κάποιες φορές έχουν τις ανάλογες επιπτώσεις. Αυτές μπορεί να σχετίζονται με την αποφόρτιση κάποιας κατάστασης ή τις ικανότητες που αναπτύσσουν οι χαρακτήρες μας. Αρχικά αναλαμβάνουμε την Guinevere που αναζητά το σύζυγο της και κατά τη διάρκεια της περιπέτειας θα προσελκύσει ακολούθους αλλά και άλλους ήρωες, όπως τον Merlin, τον Lancelot, τον Gawaine κ.α. Κάθε ήρωας που συμμετέχει στην ομάδα μας είναι επιλέξιμος σε διαδοχικά playthroughs και έχει ξεχωριστό σημείο εκκίνησης πάνω στο χάρτη του νησιού.

Η μοναδική απεικόνιση δίνει ξεκάθαρα το στίγμα του επιτραπέζιου παιχνιδιού στο Pendragon. Οι χαρακτήρες μοιάζουν να είναι φτιαγμένοι από χαρτόνι ενώ οι περιοχές ζωντανεύουν τα τεκταινόμενα δίνοντας την αίσθηση χειροποίητης μακέτας. Το εικαστικό που έχει επιλεχθεί για το παιχνίδι μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς οι περιοχές αποτελούν ιδιόμορφες σκακιέρες και η ομάδας μας μαζί με τους (πιθανούς) αντιπάλους τα κομμάτια-πιόνια. Σκοπός σε κάθε ταμπλό είναι να φτάσουμε με κάποιο από τα μέλη της ομάδας μας στο κάτω δεξιά πλακίδιο όπου βρίσκεται η έξοδος από την περιοχή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εξουδετερώνοντας όλους, μερικούς ή και κανέναν από τους αντιπάλους (ιδιαίτερα δύσκολο αυτό στις μεγαλύτερες δυσκολίες καθώς η τεχνητή νοημοσύνη τους είναι πιο έξυπνη και προσπαθεί να περιορίσει τις κινήσεις μας). Αν και σε πρώτη ανάγνωση το Pendragon φαίνεται απλό, τελικά διαθέτει αρκετό βάθος. Σε κάθε γύρο μπορούμε να κάνουμε μία κίνηση, όπως και οι αντίπαλοι μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κινήσεις που έχουμε διαθέσιμες είναι να κινηθούμε σε κάποιο διπλανό τετράγωνο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (όπως ο βασιλιάς στο σκάκι) ή να αλλάξουμε stance ώστε να μπορούμε να κινηθούμε σε κάποιο τετράγωνο διαγώνια, είτε να επιτεθούμε, αν κάποια εχθρική μονάδα βρίσκεται σε γειτονικό tile αλλά πότε πάνω από μία ενέργεια. Οι περισσότεροι χαρακτήρες και πλάσματα επιτίθενται όταν είναι σε στάση οριζόντιας κίνησης μόνο ενώ κάποιοι λίγοι μπορούν να επιτεθούν μόνο όταν κινούνται διαγώνια. Υπάρχουν και λίγες εξαιρέσεις όπου επιτρέπονται οι επιθέσεις και στις 2 stances αλλά αυτό γίνεται μέσω κάποιων ειδικών abilities που κοστίζουν Resolve.

Χρησιμοποιώντας την ειδική ικανότητα της Branwen μπορούμε να επιτεθούμε σε αντιπάλους που βρίσκονται πολλά τετράγωνα μακριά. Εύκολα από τους αγαπημένους μου ήρωες!

Οι ικανότητες που ξεκλειδώνουμε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας ποικίλουν και μπορεί να είναι επιθετικές όπως το άλμα πάνω από εμπόδια στο ταμπλό, αμυντικές όπως οριζόντιο sidestep στη στάση διαγώνιας κίνησης ή και εκείνες που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενεργειών όπως η δυνατότητα να μεταβούμε αυτόματα σε οριζόντια στάση μετά από διαγώνια κίνηση. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι όσο χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής μία special ability, τόσο αυξάνει το κόστος της σε Resolve. Αυτές οι ικανότητες είναι η μία παράμετρος που διαφοροποιούνται οι ήρωες από τους ακόλουθους, με τους πρώτους να παίρνουν συνήθως περισσότερες, μεταξύ των οποίων κάποιες αποκλειστικές. Τις ανακαλύπτουμε μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας και αρκετές φορές προκύπτουν από τις επιλογές μας (π.χ. να βάλουμε κάποιο μέλος της ομάδας να θυσιαστεί για στρατηγικό πλεονέκτημα). Η άλλη παράμετρος που τους διαχωρίζει είναι η ζωή που διαθέτουν όπου αναμενόμενα οι ήρωες είναι πιο ανθεκτικοί από τους ακόλουθους. Αν μία μονάδα μας πέσει κατά τη διάρκεια της μάχης, βγαίνει εκτός από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση αλλά δεν χάνεται για πάντα. Όσο διαθέτει ζωή θα είναι διαθέσιμη και στο επόμενο πεδίο μάχης. Αν τα βρούμε σκούρα μπορούμε να υποχωρήσουμε (ουσιαστικά προσπερνώντας την περιοχή για την πλησιέστερη επόμενη) αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι τραυματίες χάνονται οριστικά. Είναι σημαντικό να προσέχουμε το Morale της ομάδας μας καθώς αν πέσει εντελώς τρεπόμαστε υποχρεωτικά σε φυγή, κάτι που είναι επιζήμιο αν έχουμε κάποιον που τραυματίστηκε. Το ηθικό γενικά ανεβαίνει όταν κάνουμε καλές κινήσεις π.χ. βγάζουμε εκτός κάποιον αντίπαλο, πιέζουμε για διεκδίκηση εδάφους κτλ. ενώ στην αντίθετη περίπτωση (δυσκολία διάτρησης της άμυνας, τραυματισμός μέλους ομάδας κ.α.) πέφτει.

Σκούρα τα πράγματα: το ηθικό πεσμένο (η μπάρα σαν ξίφος πάνω αριστερά), ένας ήρωας εκτός μάχης και οι υπόλοιποι στα τελευταία τους. Η υποχρεωτική υποχώρηση θα αφήσει πικρή γεύση αλλά τουλάχιστον θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.

Φυσικά σε ένα παιχνίδι που προσπαθεί να φιλτράρει την εμπειρία μέσα από την αφήγηση του, δε θα γινόταν όλα τα ταμπλό να είναι συγκρούσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις θα στρατολογήσετε χαρακτήρες ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να κρατήσετε αμυντική στάση στους γύρους σας, κερδίζοντας χρόνο ώστε να δώσετε την ευκαιρία να ξεκινήσει διάλογος όπου μπορεί και να έχει οφέλη. Σε άλλες δε περιπτώσεις θα συναντήσετε npcs που θα σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση τους ή θα κάνουν κάποιο υπαινιγμό για την πιθανή τοποθεσία κάποιου ήρωα. Το ποιες περιοχές θα βρείτε εξαρτώνται τόσο από τη διαδρομή που θα επιλέξετε, τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνετε αλλά και την τύχη. Από την τελευταία επηρεάζεται και η μορφολογία κάθε ταμπλό. Το Pendragon έχει μια πολύ διακριτική rogue-lite επίγευση και κάθε run είναι διαφορετικό ακόμα και σε διαδοχικές προσπάθειες με τον ίδιο ήρωα.

Από το φινάλε της αποστολής. Από κάτω βλέπουμε τις κάρτες με τις σημαντικές στιγμές και αποφάσεις που διαμόρφωσαν την εξέλιξη της.

Αυτό που διαπίστωσα εν τέλει για το παιχνίδι είναι πως είναι αυτό που λέμε «κάτι περισσότερο από το άθροισμα των επιμέρους στοιχείων του». Εξαιρώντας ίσως την πρώτη προσπάθεια, κάθε απόπειρα να φτάσετε στο Camlann και να έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Mordred θα σας πάρει περίπου 35-45 λεπτά. Από τη στιγμή που θα βρείτε τους περισσότερους ήρωες, θα έχετε δει τα περισσότερα πράγματα που έχει να σας δώσει το Pendragon και από εκεί κι έπειτα το ενδιαφέρον σας θα αρχίσει αναπόφευκτα να εξασθενεί. Πάντως αυτό πιστεύω πως δεν πρόκειται να συμβεί πριν τις 10 ώρες, κάτι που κάνει τη τιμή του ιδιαίτερα δελεαστική. Το Camelot δεν υπάρχει πια μα το Όνειρο του ζει. Γυαλίστε την πανοπλία σας, σελώστε το άτι και ξεκινήστε την περιπέτεια!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 76%

76%

Με φόντο την παρακμή του Camelot, το Pendragon συνδυάζει με ωραίο τρόπο τη διαδραστική εξιστόρηση με τη στρατηγική.

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με coin-ops και το κλασικό Game Boy. Ξαπόστασε στο αγαπημένο του SNES και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια-σταθμούς όπως Half-Life και Baldur's Gate. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά έχει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στα Silent Hill, τα S.T.A.L.K.E.R. και τις δημιουργίες της Looking Glass και της Obsidian.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL