SPECIALS

Φάκελος: “Steambox”

Οι φήμες οργιάζουν, οι ιθύνοντες της Valve αρέσκονται σε μισόλογα και ο gaming κόσμος αναρωτιέται: τι… μαγειρεύεται στα έγκατα των Valve Headquarters;

Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο ο ρόλος της Valve στο τοπίο του gaming έμοιαζε περίπου ξεκάθαρος. Η εταιρία είχε δημιουργήσει μερικά από τα πιο επιτυχημένα games της τελευταίας δεκαετίας, καθιέρωσε εκ του μηδενός την πλατφόρμα ψηφιακής διανομής Steam και κατέχει πλέον την αδιαμφισβήτητη πρωτιά στο χώρο, γενικότερα απολαμβάνει εκτίμησης από την πλειοψηφία των gamers, οπότε το μέλλον φαινόταν να επιφυλάσσει λιγοστές εκπλήξεις. Βελτιώσεις στο Steam, κυκλοφορία sequels για τις επιτυχημένες σειρές της, νέα μηχανή γραφικών Source; Μέχρι εκεί. Στις 2 Μαρτίου όμως, το γνωστό site τεχνολογίας The Verge αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του αρχισυντάκτη του Joshua Topolsky, η Valve είχε στα σκαριά μια κονσόλα βασισμένη στο Steam! Όπως ήταν φυσικό επικράτησε πανικός και όλοι άρχισαν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο project. Ο Topolsky μάλιστα φρόντισε να τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο τη φημολογία, λέγοντας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι έχει δει πολύ περισσότερα από όσα αποκάλυψε, υπονοώντας σαφώς ότι έχει δει το “Steambox” σε δράση.

Η Valve έσπευσε λίγο αργότερα να διαψεύσει ότι σκόπευε σύντομα να ανακοινώσει την ύπαρξη του Steambox, όμως ο εκπρόσωπος της εταιρίας φρόντισε να κρατήσει ζωντανές τις φήμες αποφεύγοντας να διαψεύσει την πιθανότητα για Valve hardware στο μέλλον. Έκτοτε το θέμα του Steambox πέρασε στο παρασκήνιο, καθώς η εταιρία ασχολήθηκε με άλλα projects όπως τη μεταφορά του Steam σε Linux, τη δημιουργία του Big Picture Mode Mode για την πιο άνετη χρήση του Steam σε τηλεοράσεις, αλλά και την κατασκευή πρωτότυπων game controllers. Χμ, για μισό λεπτό… Μεταφορά Steam σε open-source λειτουργικό, Big Picture για τηλεοράσεις, ειδικοί game controllers… Μυρίζει κανείς καπνό εδώ μέσα;

pyroΒέβαια, μπορεί απλώς να έρχεται ο Pyro.

Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε τι έχει ακουστεί μέχρι σήμερα για το πολυθρύλητο “Steambox”, έχουμε όλες τις απαντήσεις και μάλιστα σε εύχρηστη μορφή FAQ ώστε να λυθούν όλες σας οι απορίες! Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι επιπλέον, δεν έχετε παρά να αφήσετε κάποιο comment στο συγκεκριμένο άρθρο. Έτοιμοι;

Τι είναι ρε παιδιά αυτό το “Steambox”;

Το Steambox είναι, πάντα σύμφωνα με τις φήμες, ένα πρότυπο PC που θα σχεδιαστεί από τη Valve με ξεκάθαρο στόχο να αποσπάσει κοινό από τις παραδοσιακές game consoles, δηλαδή ειδικά σχεδιασμένο ώστε να τοποθετηθεί κάτω από την τηλεόραση του σπιτιού. Πιο συγκεκριμένα, η Valve θα ορίσει τις βασικές προδιαγραφές του συστήματος (hardware, software, μέγεθος κλπ) και έπειτα θα συνεργαστεί με διάφορους κατασκευαστές ώστε να φέρει το προϊόν στην αγορά. Βασικό χαρακτηριστικό του Steambox λέγεται πως θα είναι ο «ανοικτός» του χαρακτήρας, καθώς το σύστημα θα επιτρέπει την εγκατάσταση εναλλακτικών καταστημάτων ψηφιακής διανομής όπως το Origin της EA.

Υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξή του;

Ατράνταχτα στοιχεία, όχι, υπάρχουν όμως αναμφίβολα σοβαρές ενδείξεις. Πέρα από την αρχική αποκάλυψη του The Verge [http://www.theverge.com/2012/3/2/2840932/exclusive-valve-steam-box-gaming-console], ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δουλειά του Greg Coomer, στελέχους της Valve, και της ομάδας του πάνω σε mini-ITX PCs όπως αυτό στην παρακάτω φωτογραφία.

prototype

Σύμπτωση; Φυσικά, η ταυτόχρονη ενασχόληση της Valve με την έκδοση του Steam για Linux και το Big Picture έχει δημιουργήσει υποψίες ότι η εταιρία προορίζει το συνδυασμό αυτό ως πυρήνα του software σκέλους του Steambox. Έπειτα έχουμε τη σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση της Valve ότι εισέρχεται επίσημα στην κατασκευή hardware, συν την πλειάδα πρωτότυπων controllers που βρίσκονται σε beta testing και έχουν φθάσει ήδη στα χέρια επιλεγμένων testers. Η πιο σημαντική ένδειξη όμως έρχεται από ένα συμπατριώτη μας, τον πασίγνωστο οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος εργάζεται στη Valve. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Protagon.gr [http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=18987] ο κ. Βαρουφάκης έγραψε το εξής… γαργαλιστικό: «Φοβούμενη την τάση της Microsoft και της Apple να απαιτούν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά των εσόδων της (ώστε να επιτρέπουν στους χρήστες πρόσβαση στα παιχνίδα της Valve μέσα από τους υπολογιστές που τρέχουν το λογισμικό τους), η Valve άρχισε να πειραματίζεται με δικά της μηχανήματα που σου δίνουν την δυνατότητα να παίζεις τα παιχνίδια αυτά χωρίς υπολογιστή (επί του οποίου να έχει εξουσία η Microsoft ή η Apple). Επειδή έχω υπογράψει συμφωνητικό που με δεσμεύει να μην αποκαλύψω τις τεχνολογίες που είδα, δεν μπορώ να σας πω πολλά περισσότερα.» Χμ…

Και γιατί θα ήθελε η Valve να φτιάξει ένα τέτοιο πράγμα;

Το Steam είναι ασφαλώς το πολυτιμότερο πετράδι στη συλλογή της Valve, έχει όμως μια προφανή αχίλλειο πτέρνα: την εξάρτησή του από software τρίτων. Το Steam για να λειτουργήσει χρειάζεται είτε τα Microsoft Windows είτε το Mac OS της Apple, λειτουργικά συστήματα μεγάλων εταιριών οι οποίες εννοείται πως θα κοιτάξουν να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Η απόφαση της Microsoft να ενσωματώσει ένα απολύτως «κλειστό» κατάστημα στα Windows 8 [http://ragequit.gr/specials/item/windows] αποδεικνύει ότι η κυριαρχία της Valve θα στέκεται σε πήλινα πόδια όσο στηρίζεται σε software που η εταιρία δε μπορεί να ελέγξει. Δεν αποκλείεται ο Gabe Newell να βλέπει ολόκληρο το μέλλον της εταιρίας του στο Linux, οπότε ένα «σαλονάτο» σύστημα με απήχηση στο κοινό θα μπορούσε να δελεάσει τους developers να το στηρίξουν με games, καταργώντας σταδιακά την εξάρτηση του Steam από τα λειτουργικά συστήματα των Microsoft και Apple. Το Steambox λοιπόν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «Δούρειος Ίππος» για την εξίσωση των Windows και Linux στα μάτια των developers, σπάζοντας το πρακτικό μονοπώλιο που έχει αυτή τη στιγμή η Microsoft στο PC gaming.

Τι hardware θα έχει;

Οι φήμες κάνουν λόγο για επεξεργαστή Core i7 της Intel, 8GB RAM και κάρτα γραφικών της Nvidia. Οι προδιαγραφές ενδέχεται να αλλάξουν, όμως η συμμετοχή των Intel και Nvidia θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Θυμηθείτε ότι καμία από τις δύο εταιρίες δεν κατάφερε να κερδίσει θέση στην επόμενη γενιά των game consoles, αφού όλοι οι βασικοί «παίκτες» φαίνεται πως προτίμησαν την τεχνολογία της AMD. Κατά μία έννοια, ορισμένα Steamboxes κυκλοφορούν ήδη στην αγορά! Το Alienware X51 λέγεται πως βασίστηκε πάνω σε μια πρώιμη έκδοση του Steambox και θα είναι συμβατό με το ανάλογο software όταν (και αν) αυτό εμφανιστεί.

alienΤο αριστερό άκρο του X51 σχηματίζει ένα «λ». Ατράνταχτη απόδειξη ότι πρόκειται για stealth Steambox!

Και από software;

Λογικά θα έχουμε μια διανομή Linux (Ubuntu ή custom distro από την Valve), φυσικά το Steam σε Big Picture Mode και, από εκεί και πέρα, οτιδήποτε άλλο επιλέξει ο ίδιος ο χρήστης.

Πώς θα παίζω τα παιχνίδια μου, με τι controller;

Έλα ντε! Γνωρίζουμε 100% ότι η Valve έχει κατασκευάσει δικούς της controllers με διάφορα σχέδια και διεξάγει ενδελεχές beta testing, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα. Οι ήδη υπάρχουσες συσκευές (πληκτρολόγια, ποντίκια, game controllers) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά.

Ποιος θα το φτιάξει;

Πάντως όχι η ίδια η Valve. Η εταιρία θα ορίσει τις βασικές προδιαγραφές και θα τις παραδώσει στους hardware makers που θα θελήσουν να το κατασκευάσουν, άρα μη σας φανεί περίεργο αν δείτε… Toshiba Steambox, LG Steambox και ούτω καθεξής. Η προσέγγιση της Valve ομοιάζει με την αντίστοιχη της Google και του λειτουργικού συστήματος Android όπου πολλαπλές εταιρίες έχουν τη δυνατότητα κατασκευής Android smartphones.

Αλήθεια, πόσο θα κοστίζει;

Ε, πολλά θέλετε! Δε μπορούμε καν να πιθανολογήσουμε για το κόστος από τη στιγμή που δε γνωρίζουμε αν υπάρχει όντως η συγκεκριμένη συσκευή. Με δεδομένο ότι η Valve δεν έχει την επιλογή της «επιδότησης» του hardware (μοντέλο που ακολουθείται από τους game consoles makers), θα είναι λογικά ακριβότερο από το μέσο κόστος μιας κονσόλας.

Μπορεί το “Steambox” να κοντράρει στα ίσια τις κονσόλες;

Δύσκολα. Μην ξεχνάτε ότι οι Microsoft, Sony, Nintendo έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, σημαντικό υπάρχον κοινό, ευρύ κατάλογο από first-party games και αξιοσημείωτες «άκρες» στα game media. Οι συσχετισμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν μόνο αν η Valve καταφέρει να «ψήσει» εταιρίες-κολοσσούς όπως η Samsung.

Πότε είναι πιθανό να κυκλοφορήσει;

Valve Time. https://developer.valvesoftware.com/wiki/Valve_Time

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

4 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL