Ragequit.gr

ASSASSIN’S CREED: VALHALLA

Assassin's Creed Valhalla Assassin's Creed Valhalla Snowy Shores of Norway

Από το 2007 ως φέτος, έχουν κυκλοφορήσει 11 “κύρια” Assassin’s Creed games. Τουτέστιν, λαμβάνουμε ένα AC game κάθε περίπου 1,272727… έτη. Αν προσθέσουμε στην παραπάνω σούμα και το Assassin’s Creed: Valhalla, που κυκλοφορεί επισήμως αύριο 10 του Νοέμβρη και ανεβάζει τον αριθμό των τίτλων στους 12, η συχνότητα κυκλοφορίας πέφτει στα 1,16666… έτη. ΑΝ, ΔΕ, συνυπολογίσουμε και τα λοιπά spin-offs ή mobile games… ενδεχομένως και να πέφτουμε κάτω από το 1 game κατ’ έτος. Ποιός ο λόγος αυτής της ανούσιας μαθηματικής εισαγωγής; Να υπενθυμίσει, απλά, πως τη σειρά την λες και… ελαφρώς κορεσμένη, και πως ο κάθε AC τίτλος είναι αρκετά δύσκολο να πρωτοτυπήσει, εξαιρώντας την εναλλαγή της εκάστοτε υπό πραγμάτευση ιστορικής περιόδου.

Σίγουρα, έχει εξελιχθεί και εμπλουτιστεί αρκετά σε σχέση με τον “εξομοιωτή παρκούρ και μαχαιρώματος στους Αγίους Τόπους” που ήταν το αρχικό game – εξέλιξη η οποία, σε σημεία, σχεδόν σε κάνει να απορείς αν θυμάται πια κανείς το αρχικό concept και το gameplay των πρώτων games της σειράς. Με τα πιο πρόσφατα μέλη της, δε, το Origins και το Odyssey, η σειρά φαίνεται να έχει επηρεαστεί από το τσουνάμι The Witcher 3 και τα games να χαρακτηρίζονται ευθέως πλέον ως… Open-World Action-RPG. Το Valhalla, το οποίο δημιουργείται από την ίδια ομάδα που μας έδωσε τα Origins και Black Flag, πατάει απευθείας πάνω στην open-world συνταγή των αμέσως προηγούμενων κυκλοφοριών. Θα καταφέρει να πρωτοτυπίσει επαρκώς, ή θα αποδειχθεί ένα απλό reskin;

Ιστορική φωτογραφία από την επιδρομή των Viking στο Lindisfarne. Επιχρωματισμένη.

Χρονολογικά πάντως, μετά το AC2, το Valhalla είναι το game που διαδραματίζεται πιο κοντά στο έτος 1191 μ.Χ., οπότε και λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα του πρώτου AC. Έτος εκκίνησης της δράσης στο game είναι το 873 μ.Χ., και κυριότερο πεδίο αυτής τα πρώιμα μεσαιωνικά βασίλεια της Αγγλίας (μικρό μέρος της δράσης λαμβάνει χώρα επίσης στη Νορβηγία, στην… Αμερική, αλλά και στα μυθικά Asgard και Jotunheim!). Οι γνώστες της ιστορίας (ή οι λάτρεις της σειράς Vikings) θα αντιλαμβάνονται πως η περίοδος αυτή τοποθετείται λίγα χρόνια μετά την εισβολή του λεγόμενου Great Heathen Army στη Βρετανία, και χαρακτηρίζεται από τις πολιτικές, πολιτισμικές και πολεμικές συγκρούσες ανάμεσα στους εισβολείς Σκανδιναβούς και τους ντόπιους Αγγλο-Σάξονες και Πίκτες. Οι γνώστες της ιστορίας επίσης μάλλον θα γνωρίζουν το πώς επακριβώς κατέληξε αυτή η υπόθεση, σποϊλάροντας ενδεχομένως την απώτερη κατάληξη του main story του game, αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό.

Το οποίο main story, προς μεγάλη μου έκπληξη, ΔΕΝ πραγματεύεται σε όλο του το σκέλος κάποια τυπική ιστορία εκδίκησης, του στυλ “εχθρική Clan μάς διώχνει από τη Νορβηγία, δραπετεύουμε στην Αγγλία, δυναμώνουμε, επιστρέφουμε στη Νορβηγία για να κόψουμε κώλους”. Απεναντίας, τόσο ο πρωταγωνιστής Eivor (ή πρωταγωνίστρια, αν το επιλέξει κάποιος, αλλά για προφανείς λόγους πατριαρχικής ευκολίας θα υιοθετήσω το αρσενικό) όσο και ο εξ υιοθεσίας αδερφός του Sigurd, μέλη της Raven Clan, μετά τον πρόλογο του game επιθυμούν οι ίδιοι διακαώς να αποχωρήσουν από τη Νορβηγία και προσπαθούν (επιτυχώς ή ανεπιτυχώς, θα δείξει) να ΜΗΝ επιστρέψουν εκεί. Αρχικά τουλάχιστον, γιατί, ως συνήθως, όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, οι θεοί (και οι Isu) γελάνε.

Στα της ιστορίας αξίζει να αναφερθεί και το παράλληλο “modern day” σκέλος, που διαδραματίζεται ως απευθείας συνέχεια του αντίστοιχου σκέλους του Odyssey. Αν και το επισκεπτόμαστε ελάχιστα (ουσιαστικά, για λίγο μετά τον πρόλογο, και μετά ξανά στο φινάλε του game) σε αυτό βλέπουμε την εξέλιξη της ιστορίας με τα solar storms στο φινάλε του AC3, την κατάληξη (μάλλον) της ιστορίας της Layla, και την ανάδειξη (μάλλον) ενός νέου και άκρως ενδιαφέροντος μοντέρνου πρωταγωνιστή…

Viking περιπέτεια χωρίς τους γιους του Ragnar, γίνεται; Δε γίνεται.

Πρώτη σημαντική διαφορά σε σχέση με το Odyssey είναι η σαφώς πιο σοβαρή ιδιοσυγκρασία του πρωταγωνιστή Eivor αλλά και της ιστορίας εν γένει. Σίγουρα ο Καγκουραλέξιος θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά μας, αλλά η εγκατάλειψη της ατμόσφαιρας “Ηρακλής και Ζήνα” και η στροφή σε ένα σαφώς πιο σοβαρό και σκοτεινό μοτίβο είναι 100% ευπρόσδεκτη. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και τα πιο “ανάλαφρα” σκηνικά, αλλά αυτά περιορίζονται ως επί το πλείστον σε συγκεκριμένα sidequests ή υποκεφάλαια του main story.

Πέραν τούτου, η εξέλιξη της (αναμενόμενα, ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ σε διάρκεια) ιστορίας δανείζεται κάποια στοιχεία από το Odyssey, και κυρίως τις επιλογές στη διάρκεια των διαλόγων. Τις επιλογές αυτές θα τις χώριζα σε δύο κατηγορίες: αυτές που αφορούν το ευρύτερο σεναριακό νήμα της σχέσης ανάμεσα στον Eivor και τον αδερφό του (οι οποίες επηρεάζουν και την τελική φύση της σχέσης τους στο φινάλε του game – οπότε ναι, είναι δυνατόν να λάβετε “καλό” ή “κακό” φινάλε), και αυτές που αφορούν τις φιλίες και τις συμμαχίες που θα δημιουργήσει ο Eivor στα ταξίδια του (οι οποίες επηρεάζουν κυρίως το ποιοί θα καταλήξουν βασιλείς και Jarls στα επιμέρους κρατίδια, και άρα ποιοί θα μας συνοδεύσουν στον πόλεμο όταν θα έρθει η ώρα, ίσως και το ποιοί θα πεθάνουν εκεί). Υπάρχει επίσης μια ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ επιλογή, η οποία καθορίζει το αν θα μας καταδιώκουν στη διάρκεια του παιχνιδιού οι Zealots (οι αντίστοιχοι Phylakai ή Mercenaries, τσάτσοι της Order of the Ancients) ή αν θα μας αφήσουν ήσυχους και θα μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε κατά το δοκούν. Δεν θα σποϊλάρω, ανακαλύψτε την μόνοι σας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, ΞΑΝΑ προς μεγάλη μου έκπληξη, βρήκα ιδιαίτερα “μη-προβλέψιμη” την εξέλιξη τόσο της κεντρικής πλοκής (εξαιρώντας το παραπάνω ιστορικό σκέλος περί Great Heathen Army, εννοείται) όσο και των υπο-νημάτων των συμμαχιών που συνάπτει η Clan μας στη Βρετανία. Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία ειδικά, κάποια twists έρχονται τελείως από τα αριστερά και, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, κατάφεραν μέχρι και να με σοκάρουν (!) από την έκπληξη. Μεγάλη υπόθεση να μπορώ να το λέω αυτό για Assassin’s Creed game εν έτει 2020.

Πριν λίγο καιρό έγραφα το review του Watch Dogs: Legion της Ubisoft, το οποίο διαδραματίζεται στο Λονδίνο. Τώρα γράφω το Valhalla της ίδιας εταιρείας, στο οποίο επίσης επισκεπτόμαστε το Λονδίνο (“Lunden”) του 9ου αιώνα. Ξέρετε κανένα άλλο Λονδρέζικο game να βγαίνει στα κοντά, για να το αναλάβω;

Αναφέρθηκα παραπάνω στη διάθεση των Eivor και Sigurd να εγκατασταθούν μόνιμα στη Βρετανία. Από αυτή τη διάθεση πηγάζει και ακόμη μία καινοτομία του game, το σκέλος base-building. Συνοπτικά, μετά την αρχική μας εγκατάσταση στο νησί, μπορούμε να διατάξουμε τη σταδιακή επέκταση του οικισμού μας μέσω της κατασκευής διαφόρων κτιρίων, όπως καλύβες για ψαράδες και κυνηγούς, ναυπηγεία, μουσείο ρωμαϊκών αρχαιοτήτων (!) και πολλά άλλα. Κάθε νέο κτίριο προσφέρει είτε νέες δυνατότητες στο gameplay (πχ η κατασκευή ψαράδικου μάς επιτρέπει -τι άλλο; – να ψαρεύουμε, ο blacksmith αναβαθμίζει τα όπλα μας, κτλ) είτε κάποιο ξεχωριστό questline σχετικό με τη φύση του κτιρίου και των ενοίκων του (η κατασκευή του Hidden Ones Bureau, απευθείας προγόνων των Assassins, ξεκλειδώνει το τυπικό υπο-παιχνίδι με το κυνήγι της Order of the Ancients, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο και στην κεντρική πλοκή), είτε τη δυνατότητα συλλογής trophies και collectibles (όπως οι παραπάνω ρωμαϊκές αρχαιότητες), τα οποία παραδίδουμε στον εκάστοτε υπεύθυνο, με ποικίλα rewards.

Και, πώς βρίσκουμε τα resources που πρέπει να ξοδέψουμε για την κατασκευή των κτιρίων; Ως αμοιβή μετά την ολοκλήρωση κάποιου chapter του Main Quest, τυχαία κατά την εξερεύνηση στον open-world, ή με ένδοξα Raids! Ο έτερος νέος μηχανισμός που εισάγει το Valhalla δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τη δυνατότητα πραγματοποίησης επιδρομών, ως γνήσιοι Vikings (ή… σχεδόν έστω, καθώς το παιχνίδι δεν μας αφήνει να σκοτώσουμε αθώους, οπότε αν πχ εισβάλετε σε ένα μοναστήρι και αρχίσετε να σφάζετε μοναχούς, ετοιμαστείτε για Desynchronization και Reload).

“Shores in Flames…”

Τα Raids πραγματοποιούνται προσεγγίζοντας κατάλληλους στόχους (μοναστήρια, στρατόπεδα, λοιπά εχθρικά camps) στο περιβάλλον open-world με το πλοίο μας, και… με το πάτημα ενός κουμπιού ηχεί το βούκινο, εμείς και το warband μας ξεχυνόμαστε στην ακτή και επιτιθέμεθα προς τον ανυποψίαστο στόχο. Οι συμπολεμιστές μας χτυπιούνται με τους εχθρικούς NPCs, σπάνε και καίνε τα πάντα στο διάβα τους – όμως τα containers με το “special loot”, όπως Gear ή Resources, πρέπει αναμενόμενα να τα απαλλοτριώσουμε οι ίδιοι.

Πέρα από τις απλές επιδρομές, υπάρχουν και μεγαλύτερης κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετέχουμε σχεδόν αποκλειστικά στα πλαίσια του Main Quest. Αρκετά συχνά αυτές οι επιχειρήσεις αφορούν την επίθεση σε κάποιο οχυρό, και κάπως έτσι εισάγεται και η νέα gameplay λειτουργία των Assault. Αυτές αποτελούν ουσιαστικά μια έφοδο του εκάστοτε στρατού μας, κατά την οποία χειριζόμαστε διάφορα μέσα όπως πολιορκητικοί κριοί και εκρηκτικά για να υπερβούμε τις κλιμακωτές οχυρώσεις και τα λοιπά εμπόδια του αντιπάλου (καυτό λάδι, βαλίστρες, ξύλινοι φράχτες, πύλες) ώστε να φτάσουμε στο “inner keep” και να αναμετρηθούμε με τον εκάστοτε αφέντη του οχυρού.

Βγάζει vibes από το For Honor, η αλήθεια είναι.

Ο τομέας των μαχών στο Valhalla υλοποιείται λίγο-πολύ όπως στο Odyssey (βασικά, ακριβώς όπως στο Odyssey), αλλά υφίσταται διαφοροποίηση στο Skill System του παιχνιδιού. Κερδίζουμε μεν κι εδώ XP, μέσω της ολοκλήρωσης quests κυρίως, ή λιγότερο έως ελάχιστο XP για κάθε εχθρό που ξεπαστρεύουμε. Όμως, αντί για απλή αύξηση του Level μας, με κάθε level-up κερδίζουμε 2 Skill Points, τα οποία μπορούμε να καταθέσουμε στο Skill Tree του παιχνιδιού. Το οποίο Skill Tree ομοιάζει ελαφρώς με το αντίστοιχο του… Path of Exile! Σωστά διαβάσατε – αντί για ένα απλό Skill Tree, πλέον έχουμε ένα grid από Passive Skills (+3 το Light Attacks, +5 Fire Damage, +8 Heavy Resistance κτλ), τα οποία διανθίζονται και με ορισμένα active combat skills (όπως η δυνατότητα να “τηλεκατευθύνουμε” τα βέλη μας, ή η ικανότητα να κάνουμε απευθείας Assassinate πιο δυνατούς στόχους). Αναμενόμενα, το Skill Grid διαθέτει τρία κύρια παρακλάδια, που αντιστοιχούν και στα “Hunter-Warrior-Assassin” του Odyssey, όμως τα Passive Skills συναντώνται με την ίδια συχνότητα σε όλα τα παρακλάδια.

Όσον αφορά τα κύρια Combat Abilities, αυτά αυτονομούνται σε ξεχωριστό Tab του “character sheet” και μπορούν να ξεκλειδωθούν μέσω της ανάγνωσης των Books of Knowledge που εντοπίζονται ως θησαυρός στον open-world (κυρίως σε μοναστήρια ή φρούρια) ή ως αμοιβή σε κάποιο quest. Αν εντοπίσουμε και διαβάσουμε 2 φορές ένα Book που αφορά το ίδιο Ability, τότε αυτό αναβαθμίζεται και γίνεται ισχυρότερο. Και αυτά με τη σειρά τους σπάνε, τυπικά, σε Ranged και Melee, και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να “φοράμε” 4 Abilities για κάθε κατηγορία.

Μέχρι το τέλος του game λογικά θα έχετε μαζέψει αρκετά Skill Points ώστε να ξεκλειδώσετε όλα τα Skills του πλέγματος, οπότε δεν τίθεται ακριβώς θέμα “character build” όπως το εννοούμε στο Path of Exile. Ωστόσο μπορείτε άνετα να δώστε έμφαση σε μία εκ των τριών κατηγοριών κατά το αρχικό “leveling”.

Ο αριθμός των Skill Points που έχουμε καθορίζει το Power του Eivor (πιο fancy όρος από το απλό “level”, υποθέτω). Αυτό συνδέεται και με τον χάρτη του παιχνιδιού, καθώς οι ζώνες/επαρχίες που τον απαρτίζουν διαθέτουν και από ένα προτεινόμενο επίπεδο Power ως ενδεικτικό της ισχύος των εχθρών εκεί – οπότε, ξεχάστε το level scaling του Odyssey (ευτυχώς όμως υπάρχει scaling στο XP που κερδίζουμε αν κάνουμε πχ sidequests σε μια “low-power” περιοχή ως “high-power” χαρακτήρες). Η ένδειξη αυτή έχει βάση κυρίως στα μεσαία και ανώτερα επίπεδα δυσκολίας, βέβαια – στο “εύκολο”, δεν είναι και απαγορευτική η πραγματοποίηση quests και εξερεύνησης σε περιοχές με 100+ Power άνω του Eivor.

Παραμένοντας στο θέμα των υποπεριοχών του world map, είναι έντονη η αίσθηση πως έχει επιχειρηθεί να τακτοποιηθεί αρκετά το θέμα της οργάνωσης του περιεχόμενού του. Διαβάζοντας το review του Γιώργου Δεμπεγιώτη για το Odyssey πίσω στο 2018, μου είχε μείνει από τότε η φράση του ότι το game ήταν “παραφορτωμένο” από πλευράς περιεχομένου. Στο Valhalla επιχειρείται να μπει μία τάξη, με δύο απλές κινήσεις. Αφενός, εξαφανίζονται πλήρως τα random-generated quests του στυλ “πήγαινε αυτό το γράμμα στο φίλο μου εδώ δίπλα”, και η πλειοψηφία των (μη-σχετικών με κάποιο ευρύτερο κύριο plotline) sidequests είναι υπερσύντομα, απλά, έξυπνα και καλογραμμένα. Αφετέρου, το σύνολο των σημάνσεων κάθε υποπεριοχής ομαδοποιείται σε τρεις κατηγορίες: Wealth (Resources, Gear Pieces και Books of Knowledge), Artifacts (Collectibles και Treasure Hoard Maps) και Mysteries (σύντομα δευτερεύοντα Quests, και πάσης φύσεως open-world δραστηριότητες). Και μάλιστα η κάθε υποπεριοχή στο χάρτη διαθέτει έναν απλό μετρητή με τις 3 κατηγορίες, προσφέροντάς μας ανά πάσα στιγμή μια καλή εικόνα της προόδου μας και του τι υπάρχει διαθέσιμο να κάνουμε.

Ανάμεσα στις δημιουργικές ελευθερίες που πήρανε οι developers του Valhalla είναι και το ότι… γέμισαν την Αγγλία με τεράστια ποτάμια, για να δικαιολογηθεί το ευρύτερο boat gameplay.

Πέρα από τα παραπάνω (που δεν είναι και λίγα, εδώ που τα λέμε), το game λειτουργεί ως τυπικό Assassin’s Creed: παρκούρ (το οποίο διευκολύνεται από τα, κωμικώς υπερμεγέθη και μη-ρεαλιστικά, ρωμαϊκά απομεινάρια που βρίσκονται διάσπαρτα στις πόλεις και τις εξοχές), δολοφονίες με το Hidden Blade μας, πάσης φύσεως δευτερεύουσες δραστηριότητες (ψάρεμα, κυνήγι, drinking games, ζάρια, στοίβαξη cairns, Animus Anomalies, collectibles, μέχρι και κάτι σαν… Insult Sword-fighting, αλλά χωρίς το sword-fighting!) και, στην μετά-Origins εποχή, Eagle Vision (ή, για την ακρίβεια, Raven Vision, με το κατοικίδιο κοράκι του Eivor) και εξερεύνηση του πανέμορφου και αχανούς ανοιχτού κόσμου. Όσες αμφιβολίες και να είχε ποτέ κανένας για το Valhalla, όσο χαμηλές και να ήταν οι προσδοκίες του, το μόνο ίσως σίγουρο ήταν πως η Ubisoft θα κατάφερνε να παραδώσει έναν απίστευτης ομορφιάς ανοιχτό κόσμο. Και τα κατάφερε για ακόμη μία φορά: τα ποτάμια, τα παρθένα δάση, οι ακτές, τα καταπράσινα λιβάδια, οι κατάχιωνες εκτάσεις της Northumbria ή της Νορβηγίας, τα μυστηριώδη, μεγαλοπρεπή και ταυτόχρονα θλιβερά απομεινάρια της τέως Ρωμαϊκής Βρετανίας… και η Asgard, ως Θεοί, η Asgard!

ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ

Καθίσταται σαφές πως το Valhalla ακολουθεί μεν τη συνταγή που καθιέρωσε το Origins και συνέχισε το Odyssey, είναι δε από λίγο έως πολύ εμπλουτισμένο αλλά και βελτιστοποιημένο σε σχέση με αυτά, διορθώνοντας εν πολλοίς αρκετές από τις ατέλειές τους και λανσάροντας πλήρως νέο και άρτιο έξτρα περιεχόμενο. Υπάρχει όμως και “αλλά”; Ε, να μην υπάρξει και ένα “αλλά”; Και για την ακρίβεια, τρία.

Καταρχάς, οι αναμενόμενες τεχνικής φύσεως ατασθαλίες. Μπορεί να έχουν κυκλοφορήσει ήδη 2 patches (!) για την review έκδοση του τίτλου πριν καλά-καλά γίνει το επίσημο release, όμως οφείλει να επισημανθεί η ύπαρξη glitches που συναντάμε σταθερά εδώ και χρόνια σε games της Ubisoft, όπως η ξαφνική και αναίτια αυξομείωση του φωτισμού στα Cutscenes, από υπερβολικά φωτεινά έως τέρμα σκοτεινά. Επίσης τις τελευταίες δύο ημέρες για κάποιο λόγο έχει χαλάσει το… Screen Capture του Uplay/Connect μου, με κάθε πάτημα του F12 να οδηγεί σε crashάρισμα, αναγκάζοντάς με να καταφύγω σε 3rd party software για τις εικόνες μου. Η αναφορά στον τεχνικό τομέα οφείλει να κλείσει και με την επισήμανση πως ο μόνος λόγος για τον οποίο κατέληξα να γράφω εγώ το review του Valhalla εν τέλει ήταν επειδή ο κατεξοχήν Assassinάς του RQ, Γιώργος Δεμπεγιώτης, δεν μπορούσε καν να τρέξει το game για πάνω από 5λεπτο πριν αυτό πάψει να ανταποκρίνεται.

Από τα πιο εντυπωσιακά ίσως σκηνικά του παιχνιδιού. Το οποίο ενισχύεται κατά περίπου 165% αν στο background παίζει όλο το Hammerheart των Bathory.

Δεύτερον, η προφανής επισήμανση πως το game είναι για ακόμη μία φορά… τεράστιο, αχανές. Αυτό σίγουρα είναι και θετικό από τη μία, από την άλλη όμως, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι στον πυρήνα του εξακολουθεί να μοιάζει με τα Origins-Odyssey (και το core gameplay του είναι ως επί το πλείστον ίδιο εδώ και 14 χρόνια), ίσως αποθαρρύνει από την ενασχόληση μαζί του κάποιον ο οποίος έχει ήδη ρίξει καμιά 100η και βάλε ώρες στα προηγούμενα games της σειράς, πόσω μάλλον αν έπαιξε τα Origins-Odyssey σχετικά πρόσφατα.

Τρίτο, και το κυριότερο ίσως, η συνειδητοποίηση πως… αν αφαιρούσαμε από το game τον τίτλο “Assassin’s Creed” και τις σχετικά περιορισμένες αναφορές που γίνονται στο καθιερωμένο Lore της σειράς (προς τιμήν του βέβαια αυτές οι αναφορές είναι περισσότερες σε σχέση πχ με το Odyssey, και παίζουν και έναν άλφα ρόλο στην πλοκή), θα εξακολουθούσε να υφίσταται με το υπάρχον gameplay του, ίδιο κι απαράλλαχτο. Θέλω να πω, η σειρά έχει εξελιχθεί ραγδαία πλέον, εμπλουτίζεται διαρκώς με RPG στοιχεία, έχει φτάσει σε τερατώδεις διαστάσεις από πλευράς περιεχομένου, και τα games που δημιουργούνται μέσα στο νέο πλαίσιο που έχουν ορίσει οι δημιουργοί της είναι το δίχως άλλο εξαιρετικά ως open-world action-RPGs. Επανερχόμενος όμως στο ποιντ που ανέφερα και στον πρόλογο του review, μήπως μέσα σε όλη αυτή τη γιγάντωση του παράγοντα “open-world RPG”, η σειρά έχει εξοβελίσει και απολέσει μικρό ή μεγάλο μέρος του παράγοντα “Assassin’s Creed”;

Ρωμαϊκά ερείπια, λιβάδια, δάση, ποτάμια, βουνά, πύργοι, και στο βάθος ο χιονιάς. Όλος ο κόσμος του Valhalla σε μία εικόνα.

Οι παραπάνω φιλοσοφικές απορίες βέβαια ίσως και να μη σημαίνουν και πολλά μπροστά στο γεγονός ότι το Assassin’s Creed Valhalla είναι μια αυθεντική, πλην ίσως ελαφρώς εκρομαντισμένη, Viking εμπειρία. Να με συγχωρέσει ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Εθνικός Σταρ και άλλες σπουδαίες διαχρονικές μορφές του Ελληνισμού, αλλά τα συναισθήματα που μου προκάλεσε το Valhalla όταν ίππευα στις εξοχές ακούγοντας το One Rode to Asa Bay των Bathory, δεν μου τα προκάλεσε το Odyssey σε καμία στιγμή του. Μπήκα μάλιστα σε τόσο πλήρη Viking διάθεση που θυμήθηκα μετά από χρόνια πως ένα από τα πρώτα άρθρα που είχα γράψει για τον χαρωπό μας ιστότοπο ήταν ένα late review για το viking έπος Hammer of the Gods, το οποίο μάλλον και θα ξαναρχίσω να παίζω εντός των ημερών.

Είναι συναρπαστικοί οι Vikings, διάβολε. Και το Valhalla μάς επιτρέπει να ζήσουμε έναν Viking θρύλο, με υψηλότερα production values από κάθε άλλο game ως τώρα. Ζήσε την εμπειρία: λεηλάτησε κι ΕΣΥ ένα μοναστήρι.

Ευχαριστούμε θερμά τη CD MEDIA για την έγκαιρη παραχώρηση του review code για το game.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 91%

91%

Skal!

Μια αυθεντική Viking περιπέτεια, και το πληρέστερο Assassin's Creed game στην "Open-World RPG" φάση την οποία διανύει η σειρά.

Exit mobile version