SPECIALS

Πρώτη Ματιά : Unavowed

Are the demons out tonight?

Μπου-γιά, Τακτικέ Αναγνώστη.

Επαναφέρουμε δυναμικά τον κάργα ρετρό θεσμό της προεπισκόπησης (preview για τους μυημένους ρέκτες της Λατινικής) και δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πιο κατάλληλο τίτλο για το σκοπό αυτό, από το επερχόμενο Unavowed, της αγαπημένης ρετρο-adventure-ο-μάνας, Wadjet Eye Games.

Έχοντας δει περίπου το ένα τρίτο της περιπέτειας (η preview build που είχαμε στη διάθεση μας περιλάμβανε το πρώτο τετράωρο παιχνιδιού, οπότε εάν το τελικό σύνολο αγγίζει τις δώδεκα ώρες, μιλάμε για καθόλα αξιοπρεπή διάρκεια) είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι όσο και ιντριγκαρισμένοι, για την πλήρη κυκλοφορία του ιδιαίτερου αυτού τίτλου περιπέτειας.

Πεινάει κανείς;

Η περιπέτειά μας ξετυλίγεται στους βρώμικους, εσχάτως μεταφυσικούς, δρόμους της Νέας Υόρκης. Συνερχόμαστε κατά τη διάρκεια του εξορκισμού μας. Δυο ατσάλινα χέρια μας συγκρατούν ενώ ένας μάλλον ταραγμένος κύριος, εξορκίζει τον δαίμονα να εξέλθει αφ’ ημών. Προσπαθώντας να επαναφέρει την ψυχή μας στην επιφάνεια, μας κάνει ερωτήσεις οι οποίες και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας. Ήμασταν άντρας ή γυναίκα; Ποιό επάγγελμα ακολουθούσαμε; Θέλουμε ενδεχομένως να του υπενθυμίσουμε πού βρίσκεται και τί κάνει η σεπτή μητέρα του τώρα; 

Επιλέγοντας φύλο και παρελθόν για το χαρακτήρα μας, μεταφερόμαστε στην αντίστοιχη βινιέτα εκκίνησης, κάτι που σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε point and click παιχνίδια περιπέτειας και υλοποιείται αρτιότατα, για τα τρία διαφορετικά επαγγέλματα που έχουμε στην διάθεσή μας (ηθοποιός, αστυνομικός, οινοχόος.) Για καθαρά εγκυκλοπαιδικούς λόγους, στήσαμε ένα μπαρμάνο, ο οποίος ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει το μαγαζί για τη βραδιά, προσεγγίζεται από ένα παλιότερο…καλό πελάτη, πλέον νηφάλιο, ο οποίος, εμφανώς ταραγμένος, μας εκλιπαρεί να βγάλουμε τον αδερφό του από την τουαλέτα του μπαρ, όπου έχει κλειδωθεί σε έξαλλη κατάσταση. Παρά την καπατσοσύνη μας, τα πράγματα γρήγορα θα λάβουν άσχημη τροπή. Όχι μόνο κυριεύει ένας δαίμονας το θνητό μας σώμα, αλλά εκτελούμε εν ψυχρώ τον άτυχο Jonah καθώς και την αφεντικίνα μας και ιδιοκτήτρια του καταστήματος, Sammy.

Κουλτούρα, Ποίηση, Δαιμονική Κατοχή.

Ερχόμαστε στα σύγκαλά μας ένα χρόνο αργότερα, κατά την διάρκεια του εξορκισμού μας, όταν οι σωτήρες (;) μας, Eli και Mandana, μας πληροφορούν πως επί ένα χρόνο σπέρναμε τον όλεθρο και το θάνατο στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Καταζητούμαστε από κάθε πιθανή διωκτική αρχή και παρεπιπτόντως, στεκόμαστε στην ταράτσα ενός κτιρίου γεμάτου από τα κατακρεουργημένα πτώματα των τελευταίων μας θυμάτων.

Πρόκειται για εντυπωσιακή εισαγωγική σεκάνς, η οποία μάλιστα είναι εντελώς διαφορετική (τελειώνοντας πάντοτε με τον δαιμονισμό μας) αναλόγως του παρελθόντος που επιλέγουμε. Στρατολογούμαστε, θέλοντας και μη στην μυστική οργάνωση των Ανομολόγητων (Unavowed), ανθρώπων -και όχι μόνο- προικισμένων με ποικίλες υπερφυσικές δυνάμεις, οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν ως άτυπη Μεταφυσική Αστυνομία για τον κόσμο μας. Όχι μόνο προστατεύουν τους κοινούς θνητούς (‘mundanes’ στην γλώσσα του παιχνιδιού και καλώς σε βρήκαμε, Bill Willingham) από τις μοχθηρές οντότητες που κατοικούν πέρα από το Πέπλο, αλλά φροντίζουν να κρύβουν την ίδια τους την φύση απ’ όλους, προκειμένου να διαφυλάξουν την ισορροπία και τα λογικά των συμπολιτών μας.

Αν σκέφτεστε πως το Gabriel Knight συναντά το The Wolf Among Us, περιμένετε τις πρώτες ανατριχίλες όταν ακούσετε την μουσική επένδυση στο κρησφύγετο των Unavowed, όπου ξεκινάτε την περιπέτεια. Πνιγμένα synthesizers παίζουν σχεδόν μπαρόκ μελωδίες, θυμίζοντας ευπρόσδεκτα τον εκπληκτικό soundtrack που επιμελήθηκε ο τεράστιος Robert Holmes για το πρώτο Gabriel Knight. Ειλικρινά, ξεκινώντας την περιπέτεια, περιφερόμουν από δωμάτιο σε δωμάτιο, διαβάζοντας τις σύντομες και καλογραμμένες περιγραφές των αντικειμένων και απολαμβάνοντας την μουσική. Προσπαθούσα να σταματήσω τη μπάντα “Schloss Ritter, Schloss Ritter, Schloss Ritter” να παίζει στο κεφάλι μου, μα δεν ήταν δυνατό. Και μετά συνάντησα τους Eli και Mandana και πήρα μια πρώτη γεύση από τους διαλόγους του παιχνιδιού. Και βεβαιώθηκα πως όταν με το καλό κυκλοφορήσει, θα αποτελέσει, όπως κάθε πλέον κυκλοφορία της Wadjet Eye, ένα από τα adventures της χρονιάς.

Συνομιλώντας με τον Eli στο δωμάτιό του.

Έχουμε να κάνουμε με ένα αστυνομικό μυστήριο υπερφυσικού τρόμου, το οποίο απευθύνεται σε ξεκάθαρα ενήλικο κοινό. Μην αφήσετε τα ‘νοσταλγικά’ γραφικά ή τις ελαφρώς…χαζοχαρούμενες φάτσες στο πόστερ του παιχνιδιού να σας δημιουργήσουν την αίσθηση πως πρόκειται για κάτι πιο ‘γλυκό’, στα πρότυπα της σειράς Blackwell. Με χαρά διαπίστωσα πως το παιχνίδι δημιουργεί αβίαστα μια εξαιρετική ατμόσφαιρα γκρίζου, μοναχικού Νεο-Υορκέζικου θανάτου. Η βροχή και τα διακριτικά leads στο σαξόφωνο μας συνοδεύουν σε πανέμορφα σχεδιασμένες τοποθεσίες, ενώ προσπαθούμε, με την βοήθεια των συντρόφων μας, αρχικά να απαντήσουμε στις κλήσεις που έρχονται από διάφορα σημεία της πόλης και από ένα σημείο και μετά, να ξεδιαλύνουμε ποιός ήταν ο δαίμονας που μας κατέλαβε και τί πραγματικά ήθελε να πετύχει χρησιμοποιώντας μας.

Η…Ιουρασσική AGS έχει δεχτεί ένα ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο ρετουσάρισμα για τις ανάγκες του παιχνιδιού, αποδίδοντας διπλάσια ανάλυση σε σχέση με το παρελθόν (ο τίτλος τρέχει πλέον σε 1080p, απίστευτο και όμως αληθινό) και ενσωματώνοντας ακόμη και τρισδιάστατα εφέ. Το οπτικό αποτέλεσμα που έχει πετύχει ο ταλαντούχος Ben Chandler, βρίσκεται με ευκολία στην κορυφή των δημιουργιών της εταιρείας και μπορεί πλέον άνετα να “μιλήσει” στον οποιονδήποτε, σπάζοντας τα στενά όρια των “χρυσοεποχάκηδων” που ζουν για να μας λένε πως έπαψαν να βγαίνουν παιχνίδια περιπέτειας κάπου το 1999.

Στο πυρπολημένο καταφύγιο αστέγων

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι ‘μοντέρνες’ πινελιές που έχουν εισαχθεί στην δράση της περιπέτειας. Μας δίνεται η ευκαιρία, ολοκληρώνοντας αποστολές, να στρατολογήσουμε επιπλέον μέλη στην Οργάνωση, καθένα εκ των οποίων έχει την δική του ιδιαίτερη δύναμη. Σε κάθε μας εξόρμηση, επιλέγουμε δυο εξ’ αυτών, για να μας συνοδεύσουν. Η δράση είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε πιθανός συνδυασμός συντρόφων να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε γρίφο, προσφέροντας μάλιστα διαφορετικές εκβάσεις, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του. Σε άλλες περιπτώσεις, απαιτείται συνεργασία τριών ή και περισσότερων χαρακτήρων. Για παράδειγμα, προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε με το φάντασμα που πλανάται πάνω από ένα άψυχο κουφάρι, βρίσκουμε διαρκώς ‘τοίχο’, καθώς δεν γνωρίζουμε το όνομά του και ως εκ τούτου, το πνεύμα αρνείται κάθε επικοινωνία μαζί μας. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μέλος της ομάδας που έχει την δυνατότητα να ταυτοποιήσει το σώμα του άτυχου άνδρα, προκειμένου να λάβουμε στοιχεία για τον πρότερο βίο του, τα οποία κατόπιν μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πνευματιστής μας, Logan, προκειμένου να επικοινωνήσει μαζί του.

Η ανωτέρω μηχανική υλοποιείται έξυπνα και αβίαστα και συνδυάζεται με λογικούς και όμορφα δομημένους inventory based γρίφους. Χωρίς ποτέ να παρουσιάζει κάποιο υψηλό επίπεδο πρόκλησης (μην περιμένετε εδώ τα μεγαλεία των Primordia ή Technobabylon), παρέχει μια εγκεφαλική εμπειρία γεμάτη σασπένς, η οποία διαρκώς μας βάζει να αναρωτιόμαστε ποιά μέλη της ομάδας θα πρέπει να έχουμε μαζί μας. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, θα κληθούμε να λάβουμε τελεσίδικες αποφάσεις αναφορικά με την πορεία της δράσης μας και τον τρόπο που θα χειριστούμε καταστάσεις, οι οποίες θεωρητικά έχουν αντίκτυπο στον μετέπειτα ρου της περιπέτειας. Μην φανταστείτε τώρα τίποτε μεγάλες αλλαγές, αλλά η ψευδαίσθηση της επιλογής συντηρήθηκε όμορφα και ουσιαστικά, στο πρώτο τρίωρο του παιχνιδιού που είχαμε στην διάθεσή μας.

Ο Στρατηγός δεν πήρε και πολύ ζεστά την όλη “Κοίταξε, ήμουν άλλος, δεν θυμάμαι καμία συμφωνία” φάση μας.

Ο τρόπος μάλιστα που το Unavowed συνδέεται με την σειρά Blackwell, αποτελεί μερακλίδικο κλείσιμο του ματιού στους παλιούς οπαδούς του Dave Gilbert, χωρίς να αποξενώνει τους αμύητους. Ολοκληρώνοντας την preview έκδοση της περιπέτειας, μου έμεινε μια ιδιαίτερα ευχάριστη αδημονία για την έλευση του πλήρους παιχνιδιού. Ατμόσφαιρα, μυστήριο, ενδιαφέρουσες καινοτομίες και ένα από τα καλύτερα soundtracks που έχω ακούσει φέτος σε παιχνίδι. Βάλτε το στο καλεντάρι σας και παρακολουθείτε την αγαπημένη σας ημιψευδή χαρντκορθανή (ή το ανάποδο; Εσχάτως μπερδεύουμε τα παράσημά μας!) σελίδα για την πανηγυρική πλήρη παρουσίαση!


Users who have LIKED this post:

 • Myrmidonas
 • Savatar
 • vtheofilis
 • J.Lynx
Tags

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Το gaming ευτυχώς παρέμεινε σταθερό στην πρώτη πεντάδα και εξακολουθεί να μοιράζεται τις ψευδοχαρντκόρ, ημιθανείς, σαφώς ελιτιστικές του απόψεις μαζί σας, από την πειρατική συχνότητα του Ragequit.gr

Related Articles

7 Comments

 1. Color me interested. Οι επιλογές μας στην αρχή αλλάζουν τίποτα άλλο στην πορεία πέρα από τα εισαγωγικά sequences?

  1. Έχεις σε συγκεκριμένους διαλόγους απαντήσεις που αντιστοιχούν άμεσα στην ιδιότητά σου (Actor/Barman/Policeman) και ενδεχομένως λύνουν κάποιους γρίφους ευκολότερα. Ψιλοδιακοσμητικό απ’ όσο κατάλαβα. Εκεί που όντως επιλέγεις, είναι στις επιλύσεις όλων των βασικών quests. Υπάρχουν δυο ή τρεις λύσεις κάθε φορά, χωρίς καμία να είναι η “σωστή”.

   Στο αρχικό τρίωρο φυσικά δεν μπορείς να διαπιστώσεις αν όλες οι επιλογές σου κάπως θα δέσουν ή αν είναι για το “μπούγιο” η φάση. Πάντως όμορφο που υλοποιείται κάτι τέτοιο σε point and click adventure.

   Users who have LIKED this comment:

   • Hellion
   • vtheofilis
 2. Αναμένω ενδελεχές, μερακλίδικο review Καοτσούκο. Φαίνεται ενδιαφέρoν το παιχνίδι, και απ ότι κόβω, τρέχει άνετα στο εξ ίσου Ιουρασσικό Μαναρόχρεπο™.

Leave a Reply

Check Also

Close
We are LIVE! Click to view!
Currently offline :(
Close
Close