REVIEWS

JURASSIC WORLD EVOLUTION

Όταν βλέπεις Jurassic Park Simulator από την Frontier, περιμένεις κάτι εξαιρετικό. Μετά το Planet Coaster, τον καλύτερο Theme Park εξομοιωτή που έχουμε δει ποτέ στα PC μας, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Ειδικά στη περίπτωση του Jurassic World Evolution, που έχει δημιουργηθεί πατώντας πάνω σε ένα διάσημο project και μάλιστα με τη πλήρη χρήση των δικαιωμάτων των ταινιών. Αυτό που έκανε ξεχωριστό το Planet Coaster ήταν η έμφαση στη λεπτομέρεια, το απίστευτο customization και φυσικά ο διαρκής δωρεάν εμπλουτισμός του με νέα features και παιχνίδια (χωρίς να λείπουν φυσικά και τα paid DLCs). Κινείται όμως το νέο της παιχνίδι στον ίδιο δρόμο; Ας τα δούμε λιγάκι αναλυτικά.

Σεναριακά, προφανώς και δε περιμένουμε κάτι τρομερό. Άλλωστε μιλάμε για έναν εξομοιωτή πάρκου δεινοσαύρων. Βρισκόμαστε ανοιχτά της Κόστα Ρίκα, στο αρχιπέλαγος Muertes και στο νησί Matanceros, πρώτο από τα έξι διαθέσιμα νησιά του παιχνιδιού και εκεί θα κληθούμε να διαχειριστούμε τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις και φυσικά να τις επεκτείνουμε. Απόλυτος σκοπός μας είναι ανεβάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το rating του νησιού ώστε να προσελκύσουμε όσους περισσότερους επισκέπτες μπορούμε ενώ παράλληλα να διευρύνουμε τις τεχνολογικές μας γνώσεις καθώς και τη ποικιλία των δεινοσαύρων που μπορούμε να εκκολάψουμε.

To παιχνίδι είναι πραγματικά πολύ όμορφο!

Συχνά πυκνά θα μας ανατεθούν αποστολές από τους ειδικούς του νησιού, Dr. Kajal Dua (Science), Isaac Clement (Entertainment) και George Lambert (Security). Κάθε φορά που φέρνουμε εις πέρας κάποια από τις αποστολές αυτές, αυξάνουμε το επίπεδο μας στο αντίστοιχο πεδίο (πολλές φορές ρίχνοντας λίγο το επίπεδο των άλλων δύο) με κέρδος είτε χρηματικό είτε το ξεκλείδωμα κάποιου νέου κτιρίου ή κάποιας νέας τεχνολογίας προς έρευνα. Προχωρώντας με τις αποστολές αυτές, θα μπορέσουμε στη πορεία να ξεκλειδώσουμε και το επόμενο νησί.

Κάθε νησί, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες οι οποίες όμως δεν είναι και κάτι εξεζητημένο. Σε κάποιο μπορεί βρούμε περισσότερες καταιγίδες, σε κάποιο περισσότερες αρρώστιες ή πιο ανώμαλο έδαφος αλλά αυτά δεν είναι στοιχεία που θα επηρεάσουν και πάρα πολύ το gameplay μας. Ίσως το μοναδικό που μπορεί να μας απασχολήσει, είναι ο διαθέσιμος χώρος προς εκμετάλλευση που έχει το κάθε νησί ενώ αξίζει να αναφερθεί πως το νησί Nublar λειτουργεί ως Sandbox mode με απεριόριστα χρήματα και στο οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε τον καιρό ή το αν θα υπάρχουν αρρώστιες κλπ. Είναι σημαντικό όμως να επεκταθούμε σε νέα νησιά καθώς αυτό απαιτείται σε πολλές έρευνες ή για την εύρεση νέων ειδών δεινοσαύρων. Για παράδειγμα, βρέθηκα σε θέση να χρειάζομαι περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να τρέξω το πρώτο πάρκο. Μπορούσα να αυξήσω τη παραγωγή του εργοστασίου μου αλλά για να το κάνω, έπρεπε να ξεκλειδώσω από το Research Center την αντίστοιχη δυνατότητα. Για να γίνει όμως αυτό χρειαζόμουν δύο Research Centers, οπότε αναγκαστικά ξεκίνησα να ασχολούμαι και με το δεύτερο νησί καθώς δε γίνεται να χτίσουμε δύο κέντρα έρευνας στο ίδιο νησί. Κάπως έτσι δουλεύουν αρκετές «αναβαθμίσεις» για τα πάρκα μας.

Από το Island Navigation μπορούμε να επιλέξουμε ποιο νησί θα διαχειριστούμε.

Ακόμα όμως δεν έχουμε μιλήσει για το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού. Φυσικά, αυτό δεν είναι άλλο από τους δεινόσαυρους. Το παιχνίδι μας προσφέρει σαράντα οχτώ είδη δεινοσαύρων, σαρκοφάγων και φυτοφάγων, τα οποία όμως δεν είναι από την αρχή διαθέσιμα. Για να μπορέσουμε να τα ξεκλειδώσουμε, θα πρέπει μέσω του Expedition Center να στείλουμε τις ομάδες μας για ανασκαφές προς ανακάλυψη απολιθωμάτων από τα οποία θα εξάγουμε το DNA τους. Όταν καταφέρουμε να αποκτήσουμε τουλάχιστον το 50% του DNA κάποιου είδους, τότε μπορούμε να τον εκκολάψουμε ώστε να αρχίσει να κόβει βόλτες στο πάρκο μας.

Οι δεινόσαυροι όμως έχουν και τις ανάγκες τους, με σημαντικότερη όλων να είναι η τροφή τους. Η έλλειψη τροφής στα φυτοφάγα μπορεί να προκαλέσει απλά αρρώστιες ή ακόμα και το θάνατο αλλά όταν μιλάμε για σαρκοβόρα θηρία τότε μπορεί να έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Η πείνα θα αυξήσει την επιθετικότητα τους με αποτέλεσμα κάποιες φορές, να μη μπορεί να τα συγκρατήσει ούτε ένας ηλεκτροφόρος φράκτης.

Καλό θα είναι γενικά, να προσέχετε την κατάσταση των δεινοσαύρων στη καρτέλα του καθενός. Εκεί θα βρούμε στοιχεία όπως η ηλικία, βάρος, ύψος, διατροφικές συνήθειες αλλά και τις απαιτήσεις του για να αισθάνεται άνετα. Μπορεί δηλαδή κάποιο είδος να μην είναι πολύ κοινωνικό, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα νιώθει άνετα όταν βρίσκεται ανάμεσα σε πολλούς δεινόσαυρους. Σε περίπτωση που αυτές οι απαιτήσεις δε καλύπτονται τότε θα αρχίσουν τα προβλήματα, είτε αυτό σημαίνει μείωση του προσδόκιμου ζωής είτε αύξηση της επιθετικότητας.

Η κατσικούλα δε θα κάνει για πολύ ακόμα μεεεε…

Και ένας θυμωμένος δεινόσαυρος, δεν είναι σίγουρα και ό,τι καλύτερο για το πάρκο μας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση στην ασφάλεια των επισκεπτών μας. Αρχικά θα πρέπει να προσέξουμε το τύπο του φράχτη που θα χρησιμοποιήσουμε για το κλουβί κάθε είδους πριν καν το εκκολάψουμε. Βρέθηκα στη πολύ δυσάρεστη θέση να κυνηγάω με το ελικόπτερο (ναι, μπορούμε να το πιλοτάρουμε κανονικά, όπως και να οδηγήσουμε το τζιπάκι) τον πρώτο Βελοσιράπτορα που εκκόλαψα καθώς ο ηλεκτροφόρος φράχτης του φάνηκε αστείο εμπόδιο ώστε να τον κρατήσει περιορισμένο. Σε περίπτωση λοιπόν που κάποιος από τους δεινόσαυρους αρχίσει να κυκλοφορεί ανέμελος ανάμεσα στους επισκέπτες, θα πρέπει να τον αναισθητοποιήσουμε και να τον μεταφέρουμε πίσω στο κλουβί του. Οι σαρκοφάγοι βέβαια, δε θα λυπηθούν καθόλου να τραυματίσουν ή ακόμα και να καταβροχθίσουν κάποιον επισκέπτη, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά σε αποζημιώσεις. Για το λόγο αυτό, μη ξεχάσετε να χτίσετε ορισμένα καταφύγια ώστε να έχουν μέρος να προστατευτούν οι επισκέπτες μόλις σημάνετε συναγερμό.

Μέχρι εδώ, μπορεί όλα να φαίνονται όμορφα και ενδιαφέροντα αλλά λυπάμαι πολύ θα σας στο χαλάσω. Σύντομα το παιχνίδι αρχίζει να κουράζει λόγο της επανάληψης. Το τρίπτυχο αναζήτηση απολιθωμάτων – εξαγωγή DNA – εκκόλαψη δεινοσαύρων, θα συμβαίνει ξανά και ξανά. Άντε να ερευνήσουμε και κανένα upgrade για τα κτίρια μας ή να ολοκληρώσουμε καμιά αποστολή. Τα διαθέσιμα κτίρια είναι πολύ λίγα (είτε μιλάμε για υπηρεσίες είτε για κτίρια επισκεπτών) και γενικά ότι έχει να κάνει με micromanagement είναι σχεδόν απών. Εξαίρεση ίσως αποτελεί το ότι μπορούμε να παρέμβουμε στο DNA των δεινοσαύρων και πειράζοντας ή προσθέτοντας γονίδια, να αλλάξουμε κάποια χαρακτηριστικά του είδους. Μπορεί να είναι πραγματικά πανέμορφο, τα μοντέλα των δεινοσαύρων να είναι φανταστικά, η μουσική του επένδυση (και ειδικά το γνωστό κομμάτι των ταινιών) να το συνοδεύουν πολύ ευχάριστα αλλά δυστυχώς το παιχνίδι είναι πολύ ρηχό. Ακόμα και στο customization, σημείο στο οποίο έλαμψε το Planet Coaster, οι επιλογές είναι γελοιωδώς λίγες. Μπορούμε να προσθέσουμε λίμνες, δέντρα, χαμηλή βλάστηση, να πειράξουμε το έδαφος και… αυτά ήταν όλα. Ειλικρινά περίμενα πολύ περισσότερα πράγματα από τη Frontier τουλάχιστον σε αυτό το σημείο.

Τρεις Struthiomimus… στον μεσαίο φαίνεται ξεκάθαρα η τροποποίηση του DNA του σε ότι έχει να κάνει με το χρώμα του.

Για να κλείσω, το Jurassic World Evolution, δεν είναι κακό παιχνίδι. Οι φαν των δεινοσαύρων και των ταινιών, θα περάσουν αρκετές ώρες μαζί του, ειδικά αν θέλουν να επεκταθούν σε όλα τα νησιά. Όσοι όμως ψάχνουν το κάτι παραπάνω στο τομέα της διαχείρισης του πάρκου (μεταξύ αυτών κι εγώ) τότε θα απογοητευτούν καθώς το παιχνίδι είχε όλα τα φόντα (ένα βαρύ όνομα, ένα ιδιαίτερο στοιχείο όπως οι δεινόσαυροι και μια εταιρία που μας χάρισε ένα διαμάντι πολύ πρόσφατα) ώστε να γίνει σημείο αναφοράς αλλά φαίνεται πως η ευκαιρία χάθηκε.

Pros

 • Πανέμορφο, ιδιαίτερο και με τα πλήρη δικαιώματα των ταινιών.
 • Εξαιρετικά μοντέλα δεινοσαύρων.
 • Προσφέρει αρκετές πραγματικές πληροφορίες για το κάθε είδος.

Cons

 • Πολύ ρηχό σε ότι έχει να κάνει με micromanagement.
 • Γρήγορα γίνεται επαναλαμβανόμενο.
 • Πού είναι το customization;

RATING

RATING - 70%

70%

Όμορφο, ιδιαίτερο αλλά ταυτόχρονα ρηχό και με αρκετά σοβαρές ελλείψεις. Μπορεί να λάμπει... αλλά δεν είναι χρυσός.

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

9 Comments

 1. Κατατοπιστικότατος για άλλη μια φορά!!!

  Κρίμα πραγματικά. Φαίνεται σαν beta testing του planet coaster από τη στιγμή που δεν έχει καθόλου customization. Είχαν έτοιμη μία πετυχημένη συνταγή και την απλοποιήσαν. Κάποια στιγμή βέβαια το παιχνίδι θα τσιμπηθεί γιατί είναι builder με δεινόσαυρους, αλλά σίγουρα σε έκπτωση και μάλλον εφόσον τελειώσω με τις εκκρεμότητες που έχω αφήσει στο Planet Coaster, οι οποίες όλο και πληθύνουν σε κάθε patch…

 2. Ωραίο το review Νίκο. Ανέβασες το hype. Κρίμα αν δεν το φτάσουν σε ένα επίπεδο κοντά στο planet coaster γιατί έχουν πολύ δυνατό brand name στα χέρια τους.

  Το περιμένω πως και πως μιας και ο junior έχει “φάει” ένα σκάλωμα με τους δεινοσαύρους!!!

  1. Χαχαχαχα και εμένα είχε φάει τρελό σκάλωμα κάποια στιγμή. Βέβαια του έφυγε και σκάλωσε με τα στρουμφς, μετά με τον μακουίν, μετά με κάτι άλλο… καταλαβαίνεις! Ενώ τώρα του έχει βγει η καλλιτεχνική του φλέβα και μου έχει ζωγραφίσει όλους τους τοίχους του σπιτιού!

 3. Με το “περιμένω πως και πως” εννοώ να πέσει η τιμή γιατί είναι λιγάκι τσουχτερή…. 😉

 4. Διάβασα την αξιολόγηση.Το παιχνίδι είναι κατ’εσέ ρηχό.Σεβαστό.Μπορείς σε παρακαλώ να ποστάρεις κάποιες ιδέες σου για να μην είχαμε το παραπάνω-για εσένα-αποτέλεσμα?Και θα επανέλθω.

  1. Καλησπέρα αδερφέ ShereKhan! Συγχώρα με για τη καθυστέρηση αλλά μόλις γύρισα σπίτι από τη δουλειά καθώς έλειπα από Πέμπτη. Ασφαλώς και δεν είναι “δουλειά” μου σε ένα review να γράψω πως θα γίνει καλύτερο ένα παιχνίδι αλλά να το παρουσίασω όπως είναι τη δεδομένη στιγμή στο κοινό του ragequit. Παρ’ όλα αυτά χαίρομαι για το comment σου και ευχαρίστως θα μπω σε διάλογο μαζί σου προσπαθώντας να λύσω οποιαδήποτε απορία έχεις. Φυσικά, όταν επανέλθεις όπως μου έταξες, θα προτιμούσα να με ενημερώσεις σχετικά με το ποια είναι η δική σου ερμηνεία στο θέμα του βάθους του.

   Είχα αποφασίσει να σου γράψω ένα πραγματικά μεγάλο σεντόνι με ίδεες που θα έδιναν βάθος στο παιχνίδι. Από μικρό μέχρι αβυσσαλέο βάθος. Λόγω της ζέστης όμως (40 βαθμοί, λιώνει το κορμί κλπ κλπ) προτιμώ να παω στη θάλασσα με το παιδι παρά να αραδιάσω τις σκέψεις μου εδώ αλλά εφόσον το επιθυμήσεις, σου υπόσχομαι πως το βράδυ θα έχεις αναλυτικά και με εκνευριστικά πολλές λεπτομέριες όλες αυτές τις ιδέες. Και πίστεψε με είναι πάρα πολλές… Το building sim, είτε μιλάμε για City building, είτε για Park είναι αγαπημένο είδος και κατά καιρούς έχουμε δει πολύ όμορφα πράγματα.

   Θεωρώντας λοιπόν πως ανήκεις στο δεύτερο γκρουπ παικτών που αναφέρω στη κατακλείδα της παρουσίασης μου, θέλω να πιστεύω πως έχεις εμπειρία από Cities: Skylines και από Planet Coaster. Αν λοιπόν έχεις όντως εμπειρία από αυτά τότε θεωρώ απλά ανόητο το να χρειάζεται να σου εξηγήσω τι σημαίνει βαθύ management σε παιχνίδι του είδους. Αν από την άλλη δεν έχεις ασχοληθεί με τους παραπάνω τίτλους, έχω να σου πω πως πρέπει να τους αποκτήσεις με κλειστά μάτια όσο πιο γρήγορα μπορείς και δεύτερον να ρείξεις μια ματιά στα review τους. Δεν είναι τυχαίο πως και βαθμολογικά (και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα και όχι μόνο στο ragequit) είναι έτη μπροστά από τους ανταγωνιστές τους.

   Μάλιστα, μια βόλτα στο metacritic, δικαιώνει τη βαθμολογία μου (70%) τη στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 71% (1% μόλις πάνω από τη δική μου) και ρείχνοντας μια γρήγορη ματιά μόνο στα quotes των reviewers μπορείς να δεις σχόλια σαν τα παρακάτω:

   Jurassic World Evolution is not the best or most complex management sim on the planet

   Jurassic World Evolution may not be the best theme park management game

   The structure and the interface are simpler

   ….but it’s very simple and limited.

   In all, Jurassic World Evolution doesn’t offer a simulation quite deep enough

   …a lack of variety and depth.

   In terms of gameplay though, it stays mostly shallow.

   Initially stunning but lacking the depth and variety

   Όπως προανέφερα, εφόσον επιθυμήσεις λεπτομέριες και ιδέες για το τι σημαίνει βαθύ management και πως θα μπορούσαν αυτά να εφαρμοστούν στο JWE, εδώ είμαι… και θα επανέλθω.

   Αυτά κατ’εμέ 🙂

   1. Άκυρο το μπάνιο αδερφέ. Ευκαιρία να σου αναπτύξω μερικές μόνο από τις προτάσεις μου ώστε να καταλάβεις και το σκεπτικό μου καλύτερα:

    -Κάθε επισκέπτης είναι ξεχωριστός. Έρχεται μόνος ή με την οικόγενεια του. Μπορείς να κλικάρεις πάνω του και δει διάφορα στοιχεία όπως που πάει, ποια εκθέματα έχει δει, τι έχει φάει και τι έχει πιει, πόσα λεφτά άφησε στο πάρκο, ποια η άποψη του για το πάρκο και ποια τα αρνητικά του σχόλια. Τι παραπάνω θα ήθελε να δει στο πάρκο.

    -Το customization σε ότι έχει να κάνει με την εμφάνιση του πάρκου παίζει πραγματικό ρόλο στο rating του πάρκου. Φυσικά και δε μπορώ να φτιάξω ένα πάρκο σε mood “Άγρια Δύση” και να εκθέτω δεινόσαυρους αλλά η φαντασία των παικτών είναι τόσο μεγάλη που θα βλέπαμε απίστευτα πράγματα αν δεν υπήρχε μηδαμινο customization στο παιχνίδι. Το να πετάω όμως άναρχα κτήρια εδώ κι εκεί, θα πρέπει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γνώμη των επισκεπτών κάτι που θα είχε ως συνέπεια να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα ή να φύγουν πιο γρήγορα.

    -Περισσότερα κτήρια. Πολύ γρήγορα μου έρχονται στο μυαλό κτήρια όπως: Κέντρο πρώτων βοηθειών για τους επισκέπτες, μουσείο και βιβλιοθήκη σχετική με το θέμα του παιχνιδιού, κέντρο περίθαλψης των άρρωστων δεινοσαύρων (και όχι πετάω ένα βελάκι και έγινε καλά), κτήριο υδροδότησης των υπόλοιπων κτηρίων (και δίκτυο υπόγειων σωληνώσεων), κτήριο ενοικίασης τζιπ για τους επισκέπτες ή αν είναι too much, ας είναι ποδήλατα (πέραν του μονοραιλ και των σφαιρών).

    -Kids Zone. Χώροι που θα απευθύνονται αποκλυστικά για παιδιά, στους οποίους θα μπορούν να μάθουν πράγματα για τους δεινόσαυρους, να παίξουν ή ακόμα και να ταϊσουν κάποιους απ’ αυτούς.

    -Διαχείριση του προσωπικού. Επιλογή του μισθού κάθε υπαλλήλου ξεχωριστά, ονομαστικά. “Ο Νίκος Τσοκτουρίδης που πουλάει χυμούς στο “Veri Coco” είναι δυσαρεστημένος καθώς αμοίβεται με μόλις ενάμιση ευρώ την ώρα”. Κατά συνέπεια αποδίδει λιγότερο σε σχέση με όταν θα είναι ευχαριστημένος. You got my point.

    -Ξεναγούς!! Μιλάμε για πάρκο δεινοσαύρων για όνομα του Θεού. Που είναι οι ξεναγοί; Θες ακόμα πιο λεπτομερή διαχείριση αυτών; Ξεναγοί με γλώσσες. Κάποιος που μιλάει 4 γλώσσες είναι πιο ακριβός από έναν που μιλάει μόνο μία. Θα ανεβάσει το rating σου αλλά θα ζητάει πιο πολλά χρήματα για μισθό.

    -Δυνατότητα διαφήμισης και προώθησης του πάρκου. Σε εφημερίδες θες; στη τηλεόραση θες; στο ίντερνετ; Εγώ θα τα ήθελα όλα. Να το πάω λίγο παραπέρα; Διαφήμιση σε συγκεκριμένο target group (ενήλικες μόνο ή οικογένειες ή φοιτητές παλαιοντολογίας για παράδειγμα). Ειδικές τιμές – προσφορές σε συγκεκριμένα γκρουπ. Θα μου πεις ποια η διαφορά ενηλίκων με οικόγενειες ας πούμε. Δεν είναι και το πιο όμορφο θέαμα για ένα εξάχρονο παιδί να βλέπει ένα σαρκοβόρο κτήνος να κατασπαράζει ζωντανή μία κατσικούλα. Ούτε θα πήγαινε εύκολα ο μπαμπάς τα παιδιά του σε ένα πάρκο που έχει τα πιο επικίνδυνα είδη. Η αλυσίδα φυσικά συνεχίζεται καθιστώντας φυσικά ένα Kids Zone σε ένα τέτοιο πάρκο, άχρηστο και ζημιογόνο (περί management ο λόγος).

    -Ιπτάμενα είδη δεινοσαύρουν τα οποία θα φέρναν μαζί τους νέα κτήρια, νέους τρόπους τροφοδοσίας του με τροφή κλπ.

    Είναι πολλά ακόμα, μπορώ να γράφω προτάσεις για ώρες. Θα αφήσω επιγραμματικά μερικές ακόμα, τις οποίες μπορώ να τις αναλύσω αν θέλεις:

    -Βιβλίο επισκεπτών.

    -Ξεχωριστό προσωπικό στο τομέα της έρευνας (δε μπορεί ο Βιολόγος για παράδειγμα να δουλέψει στην έρευνα για τη πιο αποδοτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας).

    -Απαγορευμένες περιοχές για τους επισκέπτες.

    -Διαχείριση του φωτισμού τη νύχτα.

    -Διεξαγωγή events

    -Staff room για το προσωπικό.

    -Σεκιοριτάδες και κάμερες ασφαλείας με το αντίστοιχο τους κτήριο.

    -Κάδους σκουπιδιών, καθαριστές.

    -Ακόμα και τουαλέτες, το πιο απλο πράγμα, δεν υπάρχουν στο παιχνίδι (αν θυμάμαι καλά).

    -Δυνατότητα γενικής διαχείρισης όλων των νησιών ταυτόχρονα από μία μόνο καρτέλα.

    Κατά τη ταπεινή μου γνώμη, για κάποιον που ψάχνει το κάτι παράπανω, αυτά που έγραψα είναι κάποια από αυτά. Αν χαρακτήριζα το JWE βαθύ, τότε ένα παιχνίδι που προσφέρει αυτές τις ιδέες-προτάσεις πως θα το χαρακτηρίσω; Και όπως σου είπα, αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιδέες μου. Και οι περισσότερες δεν είναι όνειρα θερινής νυκτός αλλά πράγματα που υπάρχουν ήδη σε παιχνίδια.

    Φιλικά προφανώς και χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης 🙂

    1. ***ΔΙΆΒΑΣ’Ε ΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΊΑ, ΕΊΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΈΣ*** : )

     Kαλημέρα ωρέ.Αρχικά, είσαι ΤΥΦΏΝΑΣ!Χεχεχε, φχαριστώ για τον κόπο σου να ποστάρεις θα προσπαθήσω και γω να αραδιάσω τις σκέψεις μου και παρακαλώ να εκτιμηθεί δεόντως η προσπάθειά μου σαν 3 κουτσούβελα συνεχώς με τραβάνε να κλείσω το ”κουτί” και να μην γράψω στον ”Θείο”.Nα χαίρεσαι και εσύ το δικό σου μπομπιράκι. : )

     Σε διάβασα πολύ προσεκτικά, όπερ θαρρώ πως με τα γραφόμενά σου ο ΑΝΣΚ για τους δυό μας είναι εντελώς διαφορετικός πράμα όμως άκρως θεμιτό.Πλέον, αγγίζω στο παιχνίδι κοντά στις 100 ώρες και είμαι σίγουρος πως έχω την απαιτούμενη ΓΝΏΣΗ, για να έχω μια πραγματικά-ουσιαστική ΓΝΏΜΗ.

     Βασικά για να καταλάβεις άμεσα την φιλοσοφία μου είμαι ΤΈΡΜΑ Δεινοσαυρόφιλος.ΤΈΡΜΑ.Πιτσιρικάς ήθελα να γίνω ή Αρχαιολόγος ή την δευτερη μεγάλη μου αγάπη Αθλητικός Δημοσιογράφος.Δεν εγινα τίποτα απ τα δυο χεχεχε με κερδισε το ”χακί”. : )

     Συνεχίζοντας λοιπόν, αυτό το παιχνίδι το ανέμενα για τουλάχιστον 15 χρόνια.Σχεδόν την μισή μου ζωη.Νιώσε λίγο την προσμονή ε.Απο την εποχή που κυκλοφόρησε το τιτανοτεράστιο JPOG.Που έπαιζα ως ΚΑΙ τώρα.Με αναρίθμητα mods.Με με με.Ενα game 15ετίας.Και κάνω μετάβαση στο JWE…

     …μέρα με νύχτα.Έπαθα ΠΛΆΚΑ.Ζημιά.Για εμένα είναι ”ΆΔΙΚΟ” να συγκρίνεται γενικώς με οτιδήποτε κυκλοφορεί στα building sims.ΚΑΝΈΝΑ άλλο παιχνίδι δεν απαρτίζεται απο 48 ζώντες οργανισμούς, που μάλιστα ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και προσωπικότητα.Θέλω να περάσω πως, καλά τα τρενάκια & τα σπιτάκια αλλά το να βασίζεται ο πυρήνας ενος game σε ζωντανά είναι τέρμα ποιο δύσκολο.Κατεμέ.

     Εκεί λοιπόν εστιάζω προσωπικά, εκεί η Frontier για εμένα αφήνει ΜΎΘΟΥΣ με την δουλειά της.Στους Δεινόσαυρους.Έχοντας ένα σχετικά καλό μπάτζετ των 8 μυρρίων, έχοντας πλήρη πρόσβαση στον ανεκτίμητο θησαυρό της Universal, μας παραδίδει ένα αποτελέσμα σχεδόν ”εφάμιλλο΄΄ των ταινιών!ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΉ, μερακλίδικη προσπάθεια που δεν την προσπερνάς καθόλου εύκολα για το οτιδήποτε παραλειπόμενο.

     Δε φοράω όμως παρωπίδες, βλέπω τις ελλείψεις αισθάνομαι παντως πως οι Δημιουργοί είχανε ρήτρα στο να δώσουν το παιχνίδι σχεδόν παράλληλα με την ταινία εξού και τα όποια κενά.Νιώθω πως ακομη και εναν μήνα αφότου τέθηκε σε κυκλοφορία το game, είναι στο 80% της ολοκλήρωσης συμφωνα με όσα εχουν οραματιστεί οι της Frontier.Ως εκ τούτου, παρακάτω αναφέρω τα δικά μου θέλω και που επιδέχεται βελτίωσης το JWE.

     1oν.ΜΗΔΕΝΙΚΉ βία στον βαθμό του ΜΗ ανεκτού.Οταν το παιχνίδι είναι για 16+ ε για όνομα να μην έχεις ρεαλιστική, ωμή βία ΈΣΤΩ, σαν επιλογή.

     2oν:Οι Δεινόσαυροι δεν κοιμούνται με ΦΥΣΙΚΌ τρόπο πλην του ηρεμιστικού, αλλά την έχουνε δει Bαμπίρ.

     3ον:Δεν δημιουργούν αγέλες τα είδη των δεινοσαύρων που πραγματικά το έπρατταν, βλ.Βελοσιράπτωρα.

     4ον:Το κοινό που επισκέπτεται το εκάστοτε Πάρκο νιώθω πως είναι εκεί απλά για να υπάρχει χωρίς να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και τα ερπετά.

     5ον:ΠΕΝΙΧΡΆ και καθαρά διακοσμητικά τα όποια καταστήματα, επιβάλλεται μια ποιο μεγάλη ποικιλία.

     Αυτά είναι τα δικά μου ΘΈΛΩ.Απο αυτά που ΉΔΗ προυπήρχανε στον μπαμπά JPOG, παιχνίδι 15ετίας, είναι τα εξής:

     1.Οι Δεινόσαυροι, κοιμόντουσαν φυσικά.

     2.Συνεργεία καθαρισμού οδών, καταλυτικός ο ρόλος τους στο Πάρκο.

     3.Τουαλέτες.

     4.Αερόστατο.

     5.Οπτική όπως βλέπει ο επισκέπτης.

     6.Κάθε επισκεπτης ειναι ξεχωριστός.

     7.Βαρυς Οπλισμός που λειτουργούσε αυτόματα/χειροκίνητα αν ενας Dino έβγαινε απο την περίφραξη, με δυνατότητα εξόντωσης του.Aυτά.

     Αυτό που με τσινγκλάει ποιο πολύ στο JWE είναι το Κοινό.Αδιάφορο, είναι απλά εκει για να είναι, όπως και η μηδενική βία που με τις τωρινές τεχνολογικές δυνατοτητες…θα κανανε παπάδες.Πολύ soft.

     Aπο τις δικές σου ιδέες κρατάω το kids zone,απαγορευμένες περιοχες, καδους σκουπιδιών, για Ιπτάμενους Δεινόσαυρους οπως Θαλάσσιους η ακόμη-ακόμη και πρωτεύοντα θηλαστικά πιστευω πως ειναι στανταράκι οτι θα τα δούμε με τη μορφη dlc.

     Εν κατακλείδι, για εμένα το JW πρέπει να ανηκει σε ΕΙΔΙΚΉ κατηγορία, η Frontier έδωσε ρέστα με την αντίστοιχη προσπάθειά τους αναφορικά με ζωντανούς οργανισμους-διαχειρηση Πάρκου να είναι κατα πολύ υποδεέστερη ποιοτικά βλ.Zoo Tycoon 2013, και θαρρώ πως βαθμολογίες τύπου 4.8/10 απο το ”πολύ” και ”έτσι” IGN, είναι τέρμα ερασιτεχνικές & επιφανειακες.Το JW είναι επιτυχημένο εμπορικά, και πιστευω με γεμάτες τσέπες τα καλύτερα δεν τα είδαμε ακόμη, η υποστήριξη που θα λάβει θα είναι ουσιαστική με καλή αναλογία ποσότητας/ποιότητας.

     8.5/10 απο εμένα, για την ωρα.

     ΥΓ.Ηθελα να γραψω και άλλα, θα επανέλθω αργότερα σε αλλο ποστάρισμα, συγχώρα με για την ανάλαφρη γραφή μου απλά προέρχομαι απο ενα gaming site που ποστάριζα για χρόνια με καθαρά παρείστικο/λαικό ύφος.Καλό μεσημέρι.

     1. Καλησπέρα αδερφέ! Σήμερα πάλι δεν έχει παραλία καθώς έχουμε τελικό mundial. Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου κι εσύ.

      Στην ουσία λέμε σχεδόν τα ίδια. Βλέπεις πόσα πράγματα υπήρχαν στο Operation Genesis και χωρούσαν να μπουν (και μάλιστα εύκολα) και δε μπήκαν. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία της Frontier ανέβασε το πύχη από μόνη της. Η δουλειά που έχει γίνει στο τομέα των δεινοσαύρων είναι εκπληκτική και το ανάφερα και στο review. Όπως επίσης και πως όποιος γουστάρει δεινόσαυρους, θα του αφιερώσει πολλές ώρες. Είσαι στις 100 όποτε μέσα έπεσα 😛

      Το παιχνίδι δεν είναι καθόλου κακό. Απλά απευθύνεται σε πιο κάζουαλ (κατά τη γνώμη μου) κοινό. Πάτησε πάνω στο όνομα του και φυσικά στην πολύ καλή δουλειά που έγινε πάνω στα ζωντανά (που χωράει ακόμα περισσότερα πράγματα αλλά και έτσι είναι σχεδόν εξαιρετική).

      Σε ότι έχει να κάνει με micromanagement όμως η αλήθεια είναι πως υστερεί. Βέβαια εξαρτάται από τι ψάχνεις από το παιχνίδι. Γι’αυτό και έκανα το διαχωρισμό (γι’αυτο άλλωστε και τα reviews είναι πολλές φορές υποκειμενικά). Είμαι σίγουρος, πως αν η Frontier είχε χρόνο για να το κάνει όπως ήθελε, θα βλέπαμε άλλο ένα διαμάντι αντίστοιχο με το Planet Coaster. Η σκέψη και μόνο ότι ένα παιχνίδι θα είχε τους μηχανισμούς του Planet Coaster και την ομορφιά και τις λεπτομέριες στους δεινόσαυρους του JWE με λυπεί πάρα πολύ που χάθηκε αυτή η ευκαιρία.

      Τέλος, όπως περίμενες εσύ ένα νέο Jurassic Park Simulator, έτσι και εγώ περιμένω χρόνια ένα καλό Zoo Tycoon. Και για να πω την αλήθεια το θέλω και από τη Frontier 😛 Το JWE το είδα σαν μια ευκαιρία να καλύψει αυτό το κενό μου αλλά δυστυχώς για εμένα δε δούλεψε.

      Χαίρομαι πάντως που σου άρεσε και το απολαμβάνεις. Αυτό είναι που έχει σημασία στη τελική. Όπως χαίρομαι και με τη κουβέντα μας 🙂

      ΥΓ. Πέρνα ρε συ μια βόλτα και από το φόρουμ ή το discord του RQ να τα λέμε.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN