SPECIALS

Steam Machines: Τα “θανάσιμα αμαρτήματα” της Valve

To site μας έχει αφιερώσει πολλαπλά άρθρα στην κάλυψη του εγχειρήματος των Steam Machines, αναλύοντας τις προοπτικές της εναλλακτικής, ανοικτής πρότασης στο χώρο των game consoles. Η προοπτική της δημιουργίας μιας PC-based κονσόλας που θα ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με τα κλειστά κουτιά των Microsoft, Sony και Nintendo φάνταζε αναμφίβολα θετική για το μέλλον ολόκληρης της βιομηχανίας του gaming, καθώς η “Αγία Τριάδα” των console makers θα έπρεπε να ανταγωνιστεί μια πλατφόρμα με εντελώς διαφορετικές αρχές και πολιτικές. Δυστυχώς μετά τον αρχικό ενθουσιασμό υπήρξαν αρκετά σημεία προβληματισμού που έθεταν εν αμφιβόλω την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, με αποκορύφωμα την απογοητευτική παρουσία της Valve στην περασμένη CES την οποία στηλιτεύσαμε καταλλήλως. Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν ο ριζικός ανασχεδιασμός του Steam Controller μετά την αρχική χλιαρή υποδοχή, η αποκάλυψη των αρχικών specs για το Alienware Steam Machine (also known as Alienware Alpha) και η ανακοίνωση εκ μέρους της Valve οτι η κυκλοφορία των Steam Machines αναβάλλεται για το 2015. Εδώ επιτρέψτε μου να θυμίσω το σχόλιο που είχα κάνει τον περασμένο Ιανουάριο, αμέσως μετά την CES:

“Το συμπέρασμα που έβγαλα εγώ παρακολουθώντας την… πολύλεπτη εκδήλωση είναι οτι το εγχείρημα των Steam Machines βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και ειλικρινά απορώ πώς θα κυκλοφορήσουν συστήματα το καλοκαίρι όταν το λειτουργικό είναι ακόμα σε beta, ο controller ακόμα πιο πίσω και τα παιχνίδια από μεγάλους publishers άφαντα. Μακάρι η Valve να σκιστεί στη δουλειά, να τα έχει όλα έτοιμα και να με διαψεύσει πανηγυρικά. Με βάση όμως αυτά που είδα, αμφιβάλλω αν τα Steam Machines θα είναι έτοιμα για κυκλοφορία μέσα στο 2014.”

Δεν κομπάζω φυσικά οτι έκανα κάποια απίστευτη πρόβλεψη, απλώς εξέφρασα αυτό που όλος ο κόσμος είχε ούτως ή άλλως αντιληφθεί. Εν πάση περιπτώσει τα γεγονότα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, τα Steam Machines δεν θα εμφανιστούν πριν το 2015 και η Valve έχει επιπλέον χρόνο ώστε να ετοιμαστεί αυτή τη φορά καλύτερα για την δεύτερη ευκαιρία της. Αυτή τη φορά όμως οφείλει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος. Ποια είναι αυτά; 

SteamMachines01

Πρώτα και κύρια, η έλλειψη minimum specs. Οι PC gamers είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα των ελάχιστων και recommended απαιτήσεων για τα PC games και οι περισσότεροι γνωρίζουν αν το σύστημά τους μπορεί να “σηκώσει” ένα καινούριο παιχνίδι. Το ίδιο δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση για το ευρύ κοινό, για τους νεοεισερχόμενους στο χώρο του gaming ή για το κονσολοτραφές μέρος της αγοράς που θα ήθελε να πάρει μια γεύση από PC gaming. Το κοινό αυτό θα χρειαστεί βοήθεια στην επιλογή του κατάλληλου hardware καθώς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα πρέπει να αγοράσει. Επομένως τα Steam Machines για να έχουν ελπίδα διείσδυσης σε αυτό το κοινό οφείλουν να είναι -και συγχωρήστε μου την έκφραση, δεν την αναφέρω με προσβλητική διάθεση- όσο το δυνατόν idiot-proof, δηλαδή να μην χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις εκ μέρους του χρήστη για την αγορά και την χρήση τους. Ο μέσος (αμύητος στα του PC gaming) αγοραστής περιμένει να αγοράσει μια συσκευή, να την φέρει σπίτι του και να αρχίσει να παίζει games, χωρίς οποιαδήποτε αβεβαιότητα. Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί πολύ εύκολα με τον ορισμό και την υποχρεωτική εφαρμογή από πλευράς Valve συγκεκριμένων minimum specs για όποιον κατασκευαστή θελήσει να δημιουργήσει ένα Steam Machine. Το hardware θα πρέπει να είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει ένα αποδεκτό στάνταρ απόδοσης, π.χ. ανάλυση 1080p και 30fps σε medium/low settings ώστε οι επιδόσεις των πιο φθηνών Steam Machines να είναι ανταγωνιστικές των καινούριων game consoles. Επίσης απαραίτητη είναι η ύπαρξη ελάχιστων ορίων όσον αφορά διάφορα υποσυστήματα όπως η μνήμη RAM (τουλάχιστον 8GB), η VRAM (3GB) και ο αριθμός των πυρήνων του επεξεργαστή (4 και άνω).

SteamMachines02

Αντ’ αυτού το πρώτο κύμα των Steam Machines απέδειξε οτι η Valve δεν έθεσε κανέναν περιορισμό στους κατασκευαστές, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα συνονθύλευμα συστημάτων τα περισσότερα εκ των οποίων αποδείχθηκαν είτε υπερβολικά ακριβά είτε ξεκάθαρα underpowered για αξιοπρεπές gaming. Ακόμα και το Alienware Alpha, η τιμή του οποίου θα ξεκινά από τα $549, διαθέτει στην πιο φθηνή του έκδοση διπύρηνο επεξεργαστή (!) και μόλις 4GB μνήμης RAM. Τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να σταθεί εν έτει 2014. Δίνουμε για την ώρα ένα ελαφρυντικό στην εταιρία διότι η καθυστέρηση του Steam OS και του Steam Controller την υποχρέωσε να συμπεριλάβει λειτουργικό Windows και το χειριστήριο του Xbox 360, άρα σίγουρα το κόστος ανέβηκε αρκετά. Πιθανότατα η επόμενη έκδοση, με Steam OS και τον Steam Controller στο πακέτο, να έχει πολύ καλύτερο hardware και να είναι πιο ελκυστική. Αν όμως η Valve δεν θέσει αυστηρά minimum όρια στο hardware και επιμείνει στην τωρινή πολιτική που επιτρέπει σε εταιρίες να κυκλοφορήσουν Steam Machines με… integrated κάρτες γραφικών, τότε ο μέσος καταναλωτής είναι πολύ πιθανό να αγοράσει ένα καινούριο Steam Machine και να απογοητευθεί άμεσα όταν διαπιστώσει οτι το μηχάνημά του δεν μπορεί να παίξει τα σύγχρονα games αξιοπρεπώς. Αυτός ο χρήστης δεν πρόκειται να ξανασχοληθεί ποτέ με το PC gaming και θα χαθεί οριστικά. Κρίμα δεν είναι;

SteamMachines03

Ταυτόχρονα, η Valve συνεχίζει αμέριμνη το beta testing. Ο Steam Controller έχει ήδη υποστεί πολλές μετατροπές από την ώρα που εμφανίστηκε και, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της Valve, η εταιρία συνεχίζει να αλλάζει δομικά του στοιχεία ώστε να φθάσει στην ιδανική λύση για την πλειοψηφία των Steam games. Tο Steam OS βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες σε κατάσταση beta, πολλά από τα χαρακτηριστικά που η Valve είχε υποσχεθεί απουσιάζουν, η υποστήριξη από τους μεγάλους publishers για το καινούριο λειτουργικό παραμένει ισχνή, η κυκλοφορία της τελικής έκδοσης παραπέμπεται για το (πιθανώς μακρινό) μέλλον. Διάφορα στελέχη της Valve ισχυρίζονται σε συνεντεύξεις τους οτι το εγχείρημα των Steam Machines ξεκίνησε από το 2009. Τι κάνουν λοιπόν τόσα χρόνια; Η εταιρία συνεχίζει να κινείται σε ρυθμούς χελώνας, όμως οι ρυθμοί αυτοί ζημιώνουν το όλο project και επιτείνουν το αίσθημα αβεβαιότητας σε developers και publishers σχετικά με το αν αξίζει να επενδύσουν στο Steam OS και τον Steam Controller. Οι κατασκευαστές των Steam Machines ήταν τα πρώτα “θύματα” της ραθυμίας της Valve αφού αναγκάστηκαν να πάνε πίσω τα σχέδιά τους μετά την αναβολή της κυκλοφορίας των Steam Machines. Παράλληλα οι developers που έσπευσαν να μεταφέρουν τα παιχνίδια τους στο Linux ελπίζοντας σε σημαντικά κέρδη από το αρχικό κύμα αγοραστών των Steam Machines βλέπουν για την ώρα την επένδυσή τους να χαραμίζεται, ενώ οι μεγάλοι publishers περιορίζονται στη “δοκιμή των νερών” με σποραδικές κυκλοφορίες σε Linux χωρίς να δεσμεύονται για την πλήρη στήριξη του νέου λειτουργικού.

Κατά τη γνώμη του υπογράφοντος η Valve οφείλει να ξεκαθαρίσει στο εσωτερικό της αν πραγματικά πιστεύει στην προοπτική των Steam Machines ή αν τα χρησιμοποιεί ως “μπαμπούλα” για να περιορίσει τις μονοπωλιακές τάσεις της Microsoft. Μήπως μετά την πλήρη αποτυχία των Windows 8 ο κίνδυνος ενός εντελώς κλειστού λειτουργικού απομακρύνθηκε, άρα τα Steam Machines δεν αποτελούν πλέον προτεραιότητα; Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε η Valve πρέπει να αφιερώσει χρόνο, χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό ώστε το Steam Machines project να παρουσιάσει σημαντικά βήματα προόδου σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε οι καταναλωτές αλλά κυρίως οι developers να γνωρίζουν με σιγουριά οτι η εταιρία στηρίζει με όλες τις τις δυνάμεις την νέα αυτή gaming platform. Όσο τα νερά παραμένουν θολά οι developers θα συνεχίσουν να πλατσουρίζουν στα ρηχά.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

17 Comments

  1. Ενσταση…. ειπες καπου Αλεξανδρε, οτι ΔΕΝ μπορει καποιος να παιξει συγχρονα games με διπυρηνο. ΜΥΘΟΣ.
    παιζω ΟΛΑ τα συγχρονα ΜΕ ΔΙΠΥΡΙΝΟ και μαλιστα σε 1080p. συνηθως αρκετα υψηλοτερα απο 40fps και στο 99% των περιπτωσεων με τα περισσοτερα settings μαξαρισμενα. αρα μηπως ο διπυρηνος δεν ειναι ΤΟΣΟ λιγος, οσο λεμε εδω περα?

  2. με την αγορα του διπυρηνου εχεις προσβαση σε μια ατελειωτη θαλασσα τιτλων του steam και ισως και στους τιτλους που θα βγουν και του χρονου.
    δεν το λες και ασχημο για budget gaming!
    αλλωστε ειπαμε οτι τα pc αυτα θα αναβαθμιζονται! αρα σημερα το παιρνεις budget διπυρηνο και ‘αυριο’ το κανεις budget τετραπυρηνο.
    ξαναλεω, οτι αυτο ειναι εισητηριο για να εχεις προσβαση σε playable τιτλους με μικρο αντιτιμο. ισως αυτο να κανουν οι εταιριες που βγαζουν steam machines.

  3. Υπάρχουν παιχνίδια, που ή ωφελούνται από 4πύρηνο ( Battlefield 4) ή τον απαιτούν ( Watch_Dogs). Και εγώ διπύρηνο φοράω, και μάλιστα παλαιάς κοπής ( Intel Core 2 Duo ). Παίζω άνετα τα περισσότερα παιχνίδια που με ενδιαφέρουν, αλλά πλέον έχει αρχίσει και δείχνει τα χρόνια του.
    Όπως είχα γράψει και σε άλλο forum, η Valve θα πρέπει να βάλει ένα βαθμιδωτό πρότυπο, το οποίο θα ακολουθούν οι κατασκευαστές, κάτι παρόμοιο με τον Δείκτη εμπειρίας των Windows. Η πρώτη βαθμίδα θα είναι για παλαιότερα, ή όχι πολύ απαιτητικά παιχνίδια, και για game/media streaming κατ’ οίκον, με κόστος γύρω στα 250€. Η δεύτερη θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τα PS4/XBONE/WiiU, με κόστος γύρω στα 400€. Μετά πάμε στην βαθμίδα των 600€, και έπειτα στην βαθμίδα όσο αντέχει η τσέπη και η φαντασία σου.

  4. Για μένα ήταν λογικό ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα να καθηστερίσει και νομίζω το 2015 είναι μια λογική ημερομηνία κυκλοφορίας τους.
    Η κίνηση να διαθέσουν πρώτα τον controller κατά την γνώμη μου είναι πολύ καλή.

  5. Ωραίο άρθρο Αλέξανδρε ! Πρόσφατα σκεφτόμουν τι γίνεται εκεί στη Valve και γιατί δεν έχουμε καμία ενημέρωση τόσους μήνες… Σωστά αυτά που γράφεις ! Γενικά η Valve πάει όπως ο Gaben στο διάδρομο γυμναστηρίου για την καθημερινή του άσκηση. Όσο υπάρχουν τα steam sales και φέρνουν χρήμα, όλα καλά… Γνωστή η Valve για την αργοπορία της… Δε βλέπω να αλλάζει κάτι πάντως και πιστεύω το όλο εγχείρημα, αν και το απεύχομαι, να καταλήξει στο βρόντο… Δεν υπάρχει ξεκάθαρη πορεία, δε διαφαίνεται τίποτα που να μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, δυστυχώς…

  6. Θεωρώ πως ο λόγος που έχει αφήσει τα specs πλήρως ανοιχτά είναι λόγω του in-home streaming, όπου το παιχνίδι θα τρέχει στον σταθερό στο δωμάτιο σου, ο οποίος θα είναι το gaming rig σου, και θα το streamαρεις στο σαλόνι σου μέσω του steam.
    Αν θυμηθούμε τι έλεγε η Valve στην αρχή, τα steam machines, ήταν για το κοινό του steam που είχε ήδη έναν σταθερό υπολογιστή (διότι όπως έλεγαν, απευθύνονταν σε ήδη υπάρχοντες χρήστες του steam).
    Οπότε εγώ είχα καταλάβει ότι η χρήση των steam machines θα είναι αυτή, streaming στο σαλόνι από το δωμάτιο και family share των παιχνιδιών μας με τους υπόλοιπους χρήστες του steam machine του σπιτιού μας. Εξ’ού και τα συγκεκριμένα features!

  7. Το πρόβλημα που βλέπω εγώ με τα μασίνια (coin-ops κανείς; ) είναι το λειτουργικό τους. το SteamOS είναι linux. Και όσο και να το λατρεύω, οι drivers για τις κάρτες γραφικών από AMD(κυρίως, γιατί είμαι ένα σιχαμένο fanboy)/NVIDIA δεν είναι τόσο καλοί όσο στα windows (πόσα crashes,kernel panics αυτός ο fglrx….), όπως επίσης σε πολύ λιγότερο βαθμό ο Χ11(window manager) που δεν κάνει capture το mouse και σε fullscreen mode δεν κρύβει τον κέρσορα (έχετε παίξει fps που ο δείκτης να φτάνει στην γωνία του παραθύρου και να κολλάει, με αποτέλεσμα να μην γυρνάει άλλο η κάμερα; Ή windowed παιχνίδι που μόλις το mouse βγει από το παράθυρο, το παιχνίδι σταματάει μέχρι να ξαναβάλεις το mouse πάνω στο παράθυρο; ).

    Είχα χαρεί απίστευτα όταν η Valve είπε ότι θα φτιάξει linux distro, γιατί θα πίεζε να φτιαχτούν οι drivers για τις παλιές και νέες κάρτες γραφικών…. δεν θα πω πως δεν ενοχλήθηκα όταν έμαθα πως το steamOS υποστηρίζει μόνο καρτες από AMD Randeon 5000 series και πάνω (για NVidia δεν διάβασα, fanboy γαρ, αλλά λογικά θα είναι η αντίστοιχη σειρά και πάνω), ή για το ότι οι drivers που παρέχει είναι οι ίδιοι με αυτούς που παρέχονται ήδη (τσέκαρα το repo της Valve, και ο AMD driver έχει την ίδια έκδοση με αυτόν του debian wheezy, προφανώς με μικροαλλαγές για να τρέχει στο SteamOS.

    Για τον X11, δεν περίμενα τίποτα, τόσα χρόνια δεν τον έχουν φτιάξει, τώρα θα τον έφτιαχναν…; 🙁 ελπίζω το καινούριο πρότυπο να μην έχει τα ίδια όταν θα βγει σε λίγα χρόνια (wayland)

  8. Αν ο βασικός σκοπός των Steam Machines είναι το streaming τότε είναι πανάκριβα για αυτό που προσφέρουν και δεν πρόκειται να βοηθήσουν καθόλου στην εξάπλωση του Linux. Θα μπορούσε εύκολα να δημιουργηθεί κάποιο σύστημα με Tiers/levels/whatever που να μην αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, π.χ. Level 1 για Streaming, Level 2 για native gaming, Level 3 για μηχανήματα-κτήνη.

  9. infamousjohn πάρα πολύ σωστός.Όντως έτσι είναι το επιβεβαιώνω και γω με core 2 duo επεξεργαστή σε full hd gaming.

    Admiral τοποθετείσαι σωστά ότι είναι λάθος μόνο όσον αφορά την αντοχή στο χρόνο.(αν και πιστεύω ότι θα περάσουν πολλααά χρόνια!)

    mano ως gamers μπορούμε να μιλάμε κανονικότατα για διπύρηνη cpu και κακώς τις βγάζεις έξω από το “παιχνίδι” ιδίως στην δύσκολη εποχή αυτή που το budget είναι όχι απλά περιορισμένο αλλά ανύπαρκτο.

    και εδώ κάποιες αποδείξεις με έναν πολύ φθηνό διπύρηνο επεξεργαστή για gaming!;)

    http://www.legitreviews.com/intel-pentium-g3220-processor-review_137016/8

  10. € 55 ο FX-4130 αλλά tray
    € 10 περίπου μια φθηνή ψήκτρα που του λείπει(και δεν ξέρω και τι άλλο περιέχει ένας boxed επεξεργαστής)
    € 7 περίπου τα μεταφορικά
    πάμε στα € 70+ !
    μήπως τελικά δεν είναι και τόσο fail κίνηση για ένα gaming budget σύστημα με σκοπό την μελλοντική αναβάθμιση?

  11. Επειδή έχει ξαναγίνει σχετική νύξη, τα μεταφορικά ποτέ δεν υπολογίζονται στην τιμή ενός αντικειμένου, καθώς ο Θεσ/νικιός, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε θα πρέπει να τα πληρώσει. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει για όσα μαγαζιά είναι στην Αθήνα.

    Η ψύκτρα για AMD € 10 δεν κάνει. Για παράδειγμα παίρνεις αυτή (”http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=17955&cat=7″) μαζί με τη CPU κι είσαι κομπλέ. Και πάλι είναι πολύ προτιμότερη κίνηση από ένα διπύρηνο, κατά την άποψή μου.

  12. Είναι προτιμότερη κίνηση από διπύρηνο εννοείται, απλά με πολύ περιορισμένο budget μπορείς να παίζεις ΑΑΑ games με έναν φθηνό διπύρηνο και τα € 20 που θα περισσέψουν από την αγορά του να τα χώσεις στην gpu.Και στα περισσότερα games πραγματικά να μην υπάρχει διαφορά για το αν έχεις 2πύρηνο ή 4πύρηνο.

    Θα ήθελα να δω μια τέτοια πρότασή σου Μάνο από το μηδέν με ένα τέτοιο σύστημα που περιγράφω!

    Όσον αφορά τα μεταφορικά, επιθυμία μου είναι και πιστεύω και πολλών άλλων, να αναφέρονται γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο, μιας και με αυτά μπορεί να ανέβει πάρα πολύ το κόστος ειδικά στην ολοκλήρωση ενός υπολογιστή από το μηδέν και από διαφορετικά καταστήματα!

    φιλικά πάντα:)

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL