REVIEWS

PLANET ZOO

Τα ζώα μου... δεν είν' αργά!

Πίσω στο 2016, τέτοιες μέρες, κυκλοφόρησε το φανταστικό Planet Coaster από την Frontier. Το διαμαντάκι εκείνο προσέφερε πολλές ώρες κάψιμο με σημαντικότερο προτέρημα του, το εξαιρετικό σύστημα customization. Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το Jurassic World Evolution που συνέχισε το οπτικό υπερθέαμα, μας απογοήτευσε όμως από πλευράς customization (μετά τα όσα συνηθίσαμε στο Planet Coaster). Τώρα, έρχεται ξανά η Frontier να κάνει πράξη το όνειρο πολλών… Ένα Zoo Tycoon στα χνάρια του Planet Coaster. Και εγένετο Planet Zoo.

Είχα την ευκαιρία να το παίξω από τη beta έκδοση του, με λίγα διαθέσιμα ζώα, μόνο ένα mode και γενικά αρκετούς περιορισμούς, αλλά φαινόταν προς τα που πήγαινε το θέμα. Όλα έδειχναν πως θα ήταν αυτό που ψάχναμε. Πανέμορφο οπτικά, εξαιρετικά μοντέλα των ζώων και πολυπλοκότατο micromanagement. Τελικά η Frontier κατάφερε να μας εκπλήξει, δίνοντας μας πολύ περισσότερα από όσα περιμέναμε.

Η πρώτη μου αξιοπρεπής προσπάθεια…

Το παιχνίδι προσφέρει τέσσερα modes, με τα δύο εξ αυτών (Franchise & Challenge) να είναι πανομοιότυπα, με τη μόνη διαφορά ότι το πρώτο είναι online και το δεύτερο όχι. Αρχικά, το Career Mode, λειτουργεί σαν tutorial ώστε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο παιχνίδι ενώ ταυτόχρονα καλείστε να ολοκληρώσετε κάποια tasks που θα σας δώσουν τα αντίστοιχα αστέρια και θα σας επιτρέψουν να ξεκλειδώσετε το επόμενο σενάριο. Κάθε σενάριο σας μεταφέρει σε νέο ζωολογικό κήπο (έτοιμο ή μη) σε κάποια γωνιά του πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έκτο από τα συνολικά δώδεκα σενάρια, λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, με τα ήδη έτοιμα κτίρια να θυμίζουν έντονα τη χώρα μας.

Το κυρίως γεύμα του παιχνιδιού, έρχεται με το Franchise Mode. Σε αυτό θα ξεκινήσετε τον δικό σας ζωολογικό κήπο, στην ήπειρο και το κλίμα που εσείς επιλέξετε. Ξεκινάτε με λίγα χρήματα, χωρίς προσωπικό, χωρίς ζώα, χωρίς κτίρια και καλείστε να δημιουργήσετε τον ζωολογικό των ονείρων σας. Στην αρχή τα πράγματα ίσως φαίνονται ελαφρώς δύσκολα αλλά αν όλα πάνε καλά, σύντομα θα έχετε αρκετά χρήματα για να κάνετε ότι θέλετε. Οι επισκέπτες συνήθως είναι υπέρ του δέοντος ανοιχτοχέρηδες και δε θα διστάσουν εκτός του εισιτηρίου που θα πληρώσουν, να κάνουν μπόλικες χρηματικές δωρεές στα donation boxes σας.

Θεωρητικά, μπορείτε από την αρχή να αγοράσετε όποιο ζώο θέλετε και να το φέρετε στις εγκαταστάσεις σας, αρκεί φυσικά να έχετε τα απαιτούμενα χρήματα, αλλά στη πράξη, αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Όσο κι αν επιθυμείτε να έχετε τίγρεις ή λιοντάρια, που προφανώς είναι από τα πιο δημοφιλή ζώα, πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε και να τα υποστηρίξετε. Η αγορά και μόνο αυτών των ζώων κοστίζει πολύ, ενώ και η συντήρηση τους δε πάει πίσω. Φυσικά θα πρέπει να είστε σε θέση να προσφέρετε το ανάλογο περιβάλλον τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για τους επισκέπτες σας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλη θέση για τους επισκέπτες ώστε να δουν τα ζώα σας, θα κάνουν παράπονα, θα είναι δυσαρεστημένοι και φυσικά δε θα κάνουν και την ανάλογη δωρεά. 

Από το σενάριο που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα!

Όσο προχωράτε στο Franchise, μέσω του Mechanic Research, θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε μπόλικα καλούδια, άλλα με πρακτική χρησιμότητα και άλλα που είναι απλά cosmetic. Ας μη κρυβόμαστε όμως, όπως και στο Planet Coaster, το cosmetic part του παιχνιδιού είναι το λιγότερο, εξίσου σημαντικό. Επίσης, μέσω του Vet Research θα μπορέσει το προσωπικό σας να μάθε νέα πράγματα για τα ζώα σας, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσφέρει καλύτερο επίπεδο education στους επισκέπτες σας αλλά και να ξεκλειδώσει διάφορα enrichment αντικείμενα, που θα κάνουν τη ζωή των εκθεμάτων σας πιο ευχάριστη.

Πολύ σημαντικό στη πορεία σας στο συγκεκριμένο mode, είναι η αναπαραγωγή των ζώων σας, αφού αυτή είναι που θα σας δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσετε Conservation Credits, με τα οποία θα αγοράσετε νέα ζώα. Όταν τα ζώα σας έχουν ένα καλό επίπεδο ζωής, έχουν μεγάλες πιθανότητες να τεκνοποιήσουν. Μετά τη γέννηση των μικρών κι αφού αυτά ενηλικιωθούν, θα πρέπει να πάρετε μια απόφαση σχετικά με το δρόμο που θα πάρουν. Μπορείτε να τα κρατήσετε για τους δικούς σας ζωολογικούς, να τα αφήσετε ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον ή να τα βγάλετε προς πώληση online όπου και θα είναι διαθέσιμα προς αγορά από όλους του παίκτες. Οι δύο τελευταίες επιλογές είναι αυτές που θα σας δώσουν Conservation Credits, με την πρώτη να δίνει λιγότερα καθώς οι παίκτες θα προσφέρουν περισσότερα για να αποκτήσουν κάτι που χρειάζονται. Δε λείπει και η δυνατότητα να αγοράσετε ζώα με απλά χρήματα αλλά τα ζώα αυτά είναι κατά κύριο λόγο πολύ χειρότερα γονιδιακά (προσδόκιμο ζωής, ικανότητα τεκνοποίησης, ομορφιά και μέγεθος).

Κλασικά, τελευταίο mode, είναι αυτό του Sandbox. Όλα λοιπόν ξεκλείδωτα, απεριόριστο budget και διαθέσιμες επιλογές που θα εμποδίσουν το θάνατο των ζώων ή την αναπαραγωγή αυτών, τα αρνητικά της διαβίωσης τους, τα παράπονα των επισκεπτών κ.α., ώστε να μπορέσετε χωρίς σκοτούρες να φτιάξετε το αριστούργημα σας. Το workshop του steam είναι ήδη γεμάτο από απίστευτες ιδέες, από τη πιο μικρή μέχρι τη πιο μεγάλη, ενώ δε λείπουν και αρκετές προσπάθειες πιστής αντιγραφής πραγματικών ζωολογικών κήπων.

Πραγματικά, το παιχνίδι σας δίνει όλα τα εργαλεία και εφόδια για να φτιάξετε ότι κι αν σας έρθει στο μυαλό. Το μοναδικό μου πρόβλημα ήταν περισσότερο η έλλειψη φαντασίας παρά κάτι από το παιχνίδι και τους μηχανισμούς του. Ξεκίνησα το Sandbox με ένα theme Άπω Ανατολής στο μυαλό μου, στη συνέχεια ξεκίνησα να φτιάξω ένα Αφρικανικό χωριό-πάρκο και τελικά κατέληξα σε κάτι πιο μοντέρνο. Το επόμενο μου σχέδιο, λογικά θα είναι το αρχαιοελληνικό theme. Νομίζω πως εύκολα καταλαβαίνετε πόσο ανοιχτό είναι το παιχνίδι σε ότι έχει να κάνει με το customization των ζωολογικών κήπων σας.

Η είσοδος στον East Asia Theme ζωολογικό μου.

Για το τέλος άφησα αυτό που κάνει κατά τη γνώμη μου το παιχνίδι τόσο επιτυχημένο. Τα επίπεδα micromanagement και λεπτομέρειας είναι πραγματικά εξαίρετα. Ό,τι ακριβώς θα έψαχνε κάποιος από ένα tycoon παιχνίδι. Μιλώντας κυρίως για το Franchise mode, καθώς όπως είπαμε στο Sandbox μπορείς να παρακάμψεις τα περισσότερα, το Planet Zoo αναγκάζει το παίκτη να ασχοληθεί σχεδόν με πάντα αν θέλει να πάρει το κάτι παραπάνω. Μισθοί προσωπικού, έρευνα, εκπαίδευση, φαστφουντάδικα, αναψυκτικά, αναμνηστικά,  συνθήκες ζωής των ζώων, ζευγάρωμα, περιβάλλον, καθαριότητα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Για να μη κουράσω με πολλές λεπτομέρειες, θα αναφερθώ μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τα ίδια τα ζώα.

Ωραίες είναι οι Αρκτικές Λεοπαρδάλεις, και ποιος δε θα ήθελε να μπορούσε να δει αυτά τα πανέμορφα ζώα από κοντά. Δοκιμάστε όμως να βάλετε ένα ζώο που ζει σε μέρη με θερμοκρασίες από -4 ως -22 βαθμούς, σε ένα ζωολογικό κήπο με τροπικό κλίμα. Όπως είναι λογικό, δύσκολα θα μπορέσει να επιβιώσει κι αν το κάνει, σίγουρα δε θα είναι και η καλύτερη του εμπειρία. Για κάθε ζώο λοιπόν πρέπει να προσέχουμε μπόλικα πραγματάκια ώστε να πάνε όλα καλά. Το κάθε είδος ξεχωριστά έχει τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις. Ακόμα και η βλάστηση (θάμνοι, δέντρα κ.α.) που θα τοποθετήσουμε στο χώρο του, επηρεάζουν τη διάθεση του.

Στο παράδειγμα με τις λεοπαρδάλεις, θα πρέπει η θερμοκρασία να είναι πολύ χαμηλή, η χλωρίδα να αποτελείται μόνο από είδη που φυτρώνουν σε τάιγκα και μόνο στην Ασία, ο πληθυσμός τους να είναι αποκλειστικά δύο (αρσενικό και θηλυκό), να έχουν τουλάχιστον 705 τετραγωνικά μέτρα διαθέσιμο χώρο, καθαρό πόσιμο νερό, αρκετά enrichment αντικείμενα και φράχτη άνω των τριών μέτρων γιατί αλλιώς μάλλον θα θρηνήσουμε θύματα. Άλλα είδη θα θέλανε περισσότερο ή λιγότερο χώρο, κάποια λίμνη για κολυμπάνε, εξέδρες να σκαρφαλώνουνε, διαφορετικό πληθυσμό και πάει λέγοντας. Και θα με ρωτήσετε πολύ λογικά: “Και πώς να τα γνωρίζω όλα αυτά;”. Εντός του παιχνιδιού υπάρχει Zoopedia που δίνει αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε είδος και λειτουργεί και εξαιρετικά ως μέσο εκμάθησης. Πραγματικά, η Frontier, έχει δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό το σημείο και όπως έχει ήδη αναφέρει, θέλει να μάθουν οι παίκτες πολλά πράγματα για τα είδη που υπάρχουν στο παιχνίδι κι από τα οποία αρκετά είναι είδη υπό εξαφάνιση.

Προσθέστε μπόλικα καλούδια στα κλουβιά των ζώων σας για να βελτιώσετε το επίπεδο ζωής τους.

Επιστρέφοντας στο παράδειγμα πιο πάνω, η απάντηση είναι πως ναι, μπορείτε να φέρετε Αρκτικές Λεοπαρδάλεις σε τροπικές θερμοκρασίες. Ή καλύτερα, μπορείτε να μετατρέψετε τις τροπικές θερμοκρασίες σε αρκτικές (και το αντίθετο). Το παιχνίδι προσφέρει συστήματα ψύξης ή θέρμανσης ώστε να φέρετε κάθε κλουβί στα μέτρα σας. Φυσικά, αν προσπαθήσετε να ψύξετε έναν ανοιχτό χώρο, θα χρειαστείτε πολλά coolers κι αυτό συνεπάγεται περισσότερο κόστος, οπότε προτιμήστε ένα indoor κλουβί. Και αφού λύσετε το πρόβλημα με τις θερμοκρασίες, καραδοκούν αρρώστιες για να σας προσθέσουν άλλο ένα πρόβλημα. Αυτό λύνεται μέσω του Vet Research, κάνοντας έρευνα πάνω σε κάθε μικρόβιο ώστε να γιατρέψουμε πιο γρήγορα τα ζώα μας ή ακόμα και να αποφύγουμε τελείως τις ίδιες τις αρρώστιες.

Γενικά, συχνά-πυκνά θα πετάγονται μηνύματα που θα αφορούν τα ζώα σας και τυχόν προβλήματα που έχουν εκείνη τη στιγμή. Όσα περισσότερα ζώα έχετε στο πάρκο σας, τόσο δυσκολότερο θα γίνεται για εσάς να ικανοποιήσετε κάθε ζώο ξεχωριστά. Θέλετε να γίνει ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση; Σε περίπτωση που κάποιο είδος έχει πολύ χαμηλά επίπεδα διαβίωσης, θα σκάσουν μύτη διαδηλωτές, φιλόζωοι, με πλακάτ και όρεξη για τσαμπουκά και θα την πέσουν έξω από το κλουβί φωνάζοντας, ενώ ο αγαπημένος ο επιθεωρητής που περνάει κάθε τόσο, θα βαθμολογήσει κάθε κλουβί ξεχωριστά και την καθαριότητα του πάρκου και αν δε μείνει ικανοποιημένος, θα ρίξει και το προστιματάκι του.

Στο παιχνίδι υπάρχουν αυτή τη στιγμή, πάνω από εβδομήντα είδη ζώων, όλα σχεδιασμένα εξαιρετικά με τα μοντέλα και τα animation τους να είναι πολύ ρεαλιστικά. Οπτικά είναι πανέμορφο ενώ και το soundtrack του ταιριάζει γάντι. Στις περίπου 50 ώρες που έπαιξα έτρεξε πολύ καλά, δυστυχώς όμως (όπως και στο planet coaster), σε μεγάλους ζωολογικούς και με πολλούς επισκέπτες ξεκίνησαν τα frame drops. Η Frontier πάντως, όπως μας είχε συνηθίσει, ξεκίνησε ήδη τα μεγάλα patch που κυρίως προσθέτουν πράγματα και αν συνεχίσει το μοντέλο του Planet Coaster, θα κυκλοφορήσει μπόλικα DLC (προσφέρεται το παιχνίδι άλλωστε για έξτρα περιεχόμενο) που θα συνοδεύεται και από δωρεάν υλικό. Για όσους είναι οπαδοί του είδους, δε το συζητάμε ότι είναι σίγουρη αγορά. Για τους υπόλοιπους, δώστε του μια ευκαιρία και θα εκπλαγείτε με το πόσες ώρες σας κράτησε κοντά του. Πάω να ταϊσω τους χιμπατζήδες μου…

RATING - 90%

90%

Εξαιρετικό!

Το Planet Zoo έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο είδος. Πανέμορφο και πολύπλοκο, δε σας αφήσει παραπονεμένους ούτε στο ελάχιστο.

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

3 Comments

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN