REVIEWS

SPACE HULK (updated)


UPDATE: Στις 7/10/2013 η εταιρία Full Control κυκλοφόρησε το patch 1.2  για το Space Hulk, με μπόλικες προσθήκες και βελτιώσεις. Το patch έλυσε αρκετά από τα προβλήματα που είχαν επισημανθεί στο review, οπότε επιστρέφουμε και αναπροσαρμόζουμε τη βαθμολογία στα νέα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, το patch 1.2 έκανε τις εξής προσθήκες:

 • – Βελτιωμένα γραφικά και απόδοση της μηχανής γραφικών
 • – Επιλογή για animation speed: Normal, Fast και Very Fast
 • – Απεικόνιση των ποσοστών ευστοχίας στις επιθέσεις
 • – Διόρθωση πολλών bugs και glitches
 • – Τρεις καινούριες single-player αποστολές εντελώς δωρεάν


Μπορείτε να δείτε και το πλήρες changelog για περισσότερες λεπτομέρειες. Η βαθμολογία του παιχνιδιού μετατρέπεται από 65% σε 80% και συγχαίρουμε την Full Control για την αφοσίωσή της στην υποστήριξη του παιχνιδιού, καθώς και για τη μετουσίωση της κριτικής σε σημαντικές βελτιώσεις. Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο του review όπως είχε δημοσιευθεί αρχικά:

————————————————-

 Μερικές φορές αδυνατώ να κατανοήσω τον τρόπο σκέψης των developers. Στα options των περισσότερων turn-based games υπάρχει πάντοτε μια επιλογή για τη ρύθμιση του animation speed, έτσι ώστε οι παίκτες να μπορούν να επιταχύνουν τη δράση όταν δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Η ρύθμιση αυτή ενδέχεται σε μερικούς να μοιάζει επουσιώδης, μια ασήμαντη λεπτομέρεια, όμως οι αγοραστές του Space Hulk θα καταλάβουν από τις πρώτες 2-3 αποστολές οτι η έλλειψή της συνεπάγεται το πέταγμα αρκετών ωρών παιχνιδιού στα σκουπίδια. Ο αργός, βαρύς, νωχελικός βηματισμός των Space Marines ίσως να ανταποκρίνεται στο lore του Warhammer 40K αλλά στα πλαίσια του παιχνιδιού σημαίνει απλά οτι αποστολές που φυσιολογικά θα κρατούσαν 10, άντε 15 λεπτά, καταλήγουν να επιμηκύνονται σχεδόν στη μία ώρα. Μέχρι την τέταρτη αποστολή είχα κουραστεί τόσο πολύ που ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω, απογοητευμένος για την  έλλειψη κοινού νου εκ μέρους των developers. Αν δεν έπρεπε να ολοκληρώσω το παιχνίδι για να γράψω το review τότε είναι πολύ πιθανό να είχα εγκαταλείψει την προσπάθεια, και πολύ φοβάμαι πως μεγάλο μέρος του κοινού θα κάνει ακριβώς αυτό. Μόνο όσοι επιμείνουν θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν γιατί το επιτραπέζιο Space Hulk (στο οποίο βασίζεται ο τίτλος) έχει κερδίσει τόσους φανατικούς οπαδούς.

Η κάστα των Blood Angels είναι διαβόητη σε ολόκληρο το γαλαξία για την αδυσώπητη αποτελεσματικότητά της στο πεδίο της μάχης, φέρει όμως τη ντροπή μιας βαριάς ήττας 600 χρόνια πριν κατά την εκστρατεία σε ένα space hulk. Όταν οι scanners ανακαλύπτουν ένα νέο space hulk, ένα ογκώδες “κουφάρι” διαστημόπλοιων χαμένο στα βάθη του διαστήματος, μια ομάδα από Space Marine Terminators αποβιβάζεται για να το εξερευνήσει και να εξοντώσει την οποιαδήποτε απειλή, επιδιώκοντας να ξεπλύνει επιτέλους την προαιώνια ντροπή των Blood Angels. Οι Terminators ανακαλύπτουν γρήγορα οτι το space hulk έχει μολυνθεί από χιλιάδες Genestealers και αποφασίζουν να προχωρήσουν στον εξαγνισμό του από κάθε τι “ξένο”! Η single player campaign του Space Hulk περιγράφει μέσω δώδεκα επιμέρους αποστολών την προσπάθεια των Terminators να εξοντώσουν την απειλή των genestealers, εξωγήινων που αναπαράγονται χρησιμοποιώντας DNA από άλλες φυλές. Παράλληλα το παιχνίδι προσφέρει hot seat (multiplayer στον ίδιο υπολογιστή) και online multiplayer οπότε μπορούμε να πούμε οτι από πλευράς game modes το Space Hulk παρουσιάζεται πλήρες. Ήδη όμως από την αρχή της campaign γίνεται αμέσως εμφανές ένα από τα κύρια μειονεκτήματα του τίτλου της Full Control: το χαμηλό επίπεδο παραγωγής.

SpaceHulk2Αν κάνετε zoom in θα πονέσουν τα μάτια σας από το θέαμα.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ

Πολύ σπάνια ξεκινώ κάποιο review με αναφορά στον τεχνικό τομέα ενός παιχνιδιού γιατί συνήθως ο παράγοντας αυτός έχει δευτερεύουσα σημασία. Αναγκαζομαι να το πράξω εδώ γιατί το Space Hulk έχει τιμολογηθεί από την εταρία ανάπτυξής του στα 27,99€, τιμή η οποία είναι ασφαλώς ασυνήθιστη για σύγχρονο indie game και πολύ υψηλή για μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού. Το πρόβλημα δεν είναι η τιμή αυτή καθεαυτή αλλά η αναντιστοιχία μεταξύ του τιμήματος και του προσφερόμενου προϊόντος, ειδικότερα στο ζήτημα του τεχνικού τομέα και αυτού που αποκαλούμε “polish”. Με εξαίρεση τα μοντέλα των Space Marines που έχουν αρκετές όμορφες λεπτομέρειες, τα γραφικά του Space Hulk χαρακτηρίζονται από προφανή έλλειψη ποιότητας, ειδικά δε τα μοντέλα των Genestealers (τα οποία θα βλέπετε σε ολόκληρο το παιχνίδι) είναι απολύτως απαράδεκτα, με textures χαμηλής ανάλυσης και εντελώς απλοϊκό animation. Θα χορτάσετε να βλέπετε φαινόμενα clipping (αντικείμενα που περνούν μέσα από τοίχους, νεκροί εχθροί που αρνούνται να πέσουν στο έδαφος, πυρά όπλων που φεύγουν στο κενό κλπ), θα αντιμετωπίσετε αρκετά bugs και glitches και φυσικά θα κουραστείτε αφάνταστα περιμένοντας τις μονάδες σας να εκτελέσουν αργααααααααααααααά τις εντολές σας. Ακόμα και η παρουσίαση των briefings πριν από την εκάστοτε αποστολή είναι εντελώς “ξερή”, αποτελούμενη απλώς από την απεικόνιση του χάρτη και τη σύντομη περιγραφή των objectives. Δεν ξέρω αν η απόκτηση των δικαιωμάτων του Space Hulk από την Games Workshop κόστισε τόσο ακριβά στους developers, όμως ακόμα και αυτό το ελαφρυντικό δε μπορεί να εξηγήσει το τόσο χαμηλό επίπεδο ποιότητας. Πριν λοιπόν αναφερθούμε στο gameplay, ξεκαθαρίζω: δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγοράσετε το Space Hulk στην τρέχουσα τιμή, εφόσον λόγω της φύσης του παιχνιδιού (μεταφορά ενός board game) ο τίτλος ούτως ή άλλως πάσχει στον τομέα της ποικιλίας σε πίστες και εχθρούς.

Αν καταφέρετε παρ’ ελπίδα να δείξετε την απαραίτητη υπομονή στα προφανή ελαττώματα του τίτλου, θα αρχίσετε σταδιακά να μπαίνετε στο κλίμα. Οι υποτονικές πρώτες αποστολές χρησιμεύουν περισσότερο για την εκμάθηση των βασικών game mechanics και ξεγελούν με την απλότητά τους, δημιουργώντας την εντύπωση οτι το παιχνίδι πάσχει στον τομέα της στρατηγικής. Μεγάλο λάθος! Οι κλειστοφοβικές, σχεδόν ασφυκτικές πίστες φέρνουν ακόμα και τον έμπειρο strategy gamer αντιμέτωπο με μια εφιαλτική πραγματικότητα: στους στενούς διαδρόμους ενός space hulk οι Space Marines παίζουν εκτός έδρας και αν κάνουν λάθος δε θα έχουν πουθενά να κρυφτούν. Δεν είναι οι κυνηγοί αλλά το θήραμα. Οι genestealers δε μπορούν να επιτεθούν απο απόσταση, έχουν όμως το απόλυτο πλεονέκτημα των αριθμών και μπορούν πολύ εύκολα να κατακλύσουν κάθε γωνιά μιας πίστας μέχρι ο παικτης να μην έχει καμία οδό διαφυγής και να γνωρίσει φρικτό, βίαιο θάνατο στα κοφτερά νύχια των εξωγήινων. Οι βαριές πανοπλίες των Space Marines αποδεικνύονται περισσότερο βαρίδια παρά προστασία, αφού η μάχη σώμα με σώμα εναντίον ενός εξωγήινου μοιάζει με αποστολή αυτοκτονίας. Συν τοις άλλοις ο εξοπλισμός των Space Marines δε διακρίνεται για την αξιοπιστία του, προσθέτοντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στον παίκτη ο οποίος προσπαθεί να σχεδιάσει τις κινήσεις του. Τα bolters (τα βασικά ranged όπλα των Terminators) έχουν την κακή συνήθεια να μπλοκάρουν τη χειρότερη δυνατή στιγμή, όταν μια ορδή από genestealers κατευθύνεται με λύσσα προς τον κάτοχό τους. Ακόμα και τα… “αξιόπιστα” Assault Cannons ενδέχεται να ανατιναχθούν από την υπερβολική χρήση, παρασέρνοντας στο θάνατο τα πάντα γύρω τους!

SpaceHulk1Αν οι εξωγήινοι καταφέρουν να σας περικυκλώσουν, αρχίστε να προσεύχεστε.


Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι πριν αποφασίσετε να εκτελέσετε την οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να σκεφτείτε όλες τις παραμέτρους, να υπολογίσετε όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια, να δράσετε έχοντας κατά νου τον πρωταρχικό Νόμο του Μέρφι “Αν μπορεί κάτι να πάει στραβά, θα πάει”. Το πλήθος των απρόβλεπτων παραγόντων εκτοξεύει την αγωνία στα ύψη κάθε φορά που πατάτε End Turn ενώ πολύ συχνά θα αναγκαστείτε να θυσιάσετε ορισμένους Terminators ρίχνοντάς τους βορά στα νύχια των genestealers έτσι ώστε να ολοκληρώσετε το objective. Η αγχωτική φύση του gameplay, σε συνδυασμό πάντα με τις στενές πίστες και την ομολογουμένως επιτυχημένη ατμόσφαιρα, καταφέρνει τελικά να αποδώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση του επιτραπέζιου παιχνιδιού αλλά και τη σκληρή πραγματικότητα του κόσμου του Warhammer 40K. Η έκβαση όλων των ενεργειών στο Space Hulk καθορίζεται από dice rolls στο παρασκήνιο, οπότε δε μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα μιας επιλεχθείσας στρατηγικής. Όσο επίπονο είναι να βλέπετε τον Terminator σας να σπαταλά τα Action Points του αστοχώντας ξανά και ξανά από μικρή απόσταση, άλλο τόσο συναρπαστικό, αποθεωτικό, πωρωτικό σε επίπεδα “fuck yeah” είναι να βλέπετε τον Terminator που αφήσατε ως πρόβατο επί σφαγή να καθαρίζει έναν προς έναν όλους τους Genestealers γύρω του και να αποδρά ζωντανός την τελευταία στιγμή! Δύο pro tips: κρατάτε πάντοτε απόσταση από τους genestealers και εκμεταλλευθείτε στο μέγιστο τη δυνατότητα για Overwatch. Μην το ξεχάσετε!

SpaceHulk4Αλλιώς η κατάληξη δε θα είναι ευχάριστη.

BEWARE THE UGLY, THE SLOW, THE EXPENSIVE

Γιατί άραγε τυχαίνει να παρουσιάζω συνέχεια παιχνίδια που ανήκουν στην κατηγορία του “ναι μεν αλλά”; Τι ωραία που θα ήταν να φθάσω μια φορά στην ακροτελευτια παράγραφο έχοντας ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου το τελικό συμπέρασμα, χωρίς το άγχος μήπως παραήμουν ελαστικός ή υπερβολικά σκληρός με τη βαθμολογία… Υποπτεύομαι οτι υπάρχει κάποια πλεκτάνη εναντίον μου, οι υπόλοιποι παίρνουν τα πολύ καλά ή τα εντελώς χάλια games και αφήνουν συνέχεια εμένα να βγάλω το αμφιλεγόμενο φίδι από την τρύπα! Τέλος πάντων, η ουσία είναι οτι η ευχαρίστηση που θα αντλήσετε από το Space Hulk είναι ευθέως ανάλογη της ανεκτικότητάς σας στα ελαττώματα που προανέφερα. Αν σας αρέσει ο (πολύ) αργός ρυθμός στο gameplay, αν μπορείτε να προσπεράσετε τον πρόχειρο τεχνικό τομέα και τη λιτή παρουσίαση ή, φυσικά, αν είστε οπαδός του επιτραπέζιου παιχνιδιού, τότε θα πρότεινα να βάλετε το Space Hulk στη wishlist σας και να περιμένετε υπομονετικά για κάποια sale που θα φέρει την τιμή σε πιο λογικά επίπεδα. Αν όχι τότε αναζητήστε κάτι άλλο, ή τουλάχιστον περιμένετε την κυκλοφορία της έκδοσης για tablets η οποία θα είναι σίγουρα πολύ φθηνότερη.

Το Space Hulk είναι πολύ ακριβό για αυτά που προσφέρει και οι ιδιαιτερότητές του δύσκολα θα γίνουν ανεκτές από τους μη φανατικούς των turn-based, τo gameplay όμως στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Αν το βρείτε σε έκπτωση, σκεφτείτε το.

Pros

 • Ενδιαφέρον gameplay, πιστό στο επιτραπέζιο
 • Δυνατή ατμόσφαιρα

Cons

   

Cons

 • Ακριβό

RATING - 80%

80%

Αλέξανδρος Γκέκας

A dedicated PC gamer, Alexandros plays everything depending on the mood of the moment, but shows a preference for turn-based strategy, RPGs and considers UFO: Enemy Unknown as the best game of all time. Otherwise, he tries to hide his turtle-like reflexes by avoiding competitive multiplayer because, as he says, "it doesn't suit him" and is looking for ways to get the "Church of Gaben" recognized as an official religion in his country.

8 Comments

 1. Ισχύει Ναύαρχε, ΕΙΝΑΙ σκευωρία. Τρομερό ρηβιού πάντως, όχι μόνο έβγαλες το φίδι από την τρύπα, το έδεσες σταυρόφιογκο και το παρέδωσες και στους ντόπιους για τελετουργική σταύρωση. Με κάνεις περήφανο 🙂

 2. Με αυτά που λες Αλέξανδρε και με τα όσα έχω δει, δεν είναι καν στις προτιμήσεις μου… Για 5 ευρώ και αν… Κρίμα γιατί το Warhammer Universe είναι πολύ ωραίο για να αμαυρώνεται από τέτοιες προχειροδουλειές. Δεν είναι απλά τα 28 ευρώ, είναι αυτό που τονίζεις, η αναλογία κόστους/απόδοσης !
  Ωραίο review ! Keep it up !

 3. Απαιτώ το επόμενο παιχνίδι να είναι εγγυημένα πάνω από 80% ή κάτω από 30%, αλλιώς δεν αναλαμβάνω 🙂

 4. Ευχαριστώ! Ανυπομονούσα να θυμηθώ μεγάλες στιγμές του παρελθόντος από το πρωτότυπο Space Hulk και το Warhammer 40K Chaos Gate αλλά… Την επόμενη φορά.

 5. Κρίμα, γιατί πραγματικά θεωρώ τα Warhammer 40k ένα υπέροχο και πλούσιο setting για να χτίσεις παιχνίδια. Δεν δείχνει πολύ άσχημο, αλλά το γεγονός αυτό με την πολύ αργή ροή (είναι όντως απαράδεκτο turn based game να μην έχει επιλογή για speed!) με ξενέρωσε τελείως. Άμα βγει κάνα πατς που το διορθώνει αυτό θα το δοκιμάσω κάποια φάση, έστω για την ατμοσφαίρα του Warhammer 40k. Α, και thx Αλέξανδρε για την παρουσίαση 🙂

 6. Θα στείλω email με τα συμπεράσματά μου στον developer και ελπίζω να κάνουν κάτι για το θέμα των animations.

 7. Θέλω να σημειώσω ότι στα βιβλία και γενικά σαν lore οι space marines δεν είναι αργοκίνητοι αλλά μάλλον σαν ευκίνητους παρά τον τεράστιο όγκο τους περιγράφουν.

 8. Oι Space Marines είναι γρήγοροι. Oi Terminators όχι και τόσο, αλλά εδώ το παράκαναν. Πιο αργοί και από τους εαυτούς τους. Τραγικό.
  On a second note, χαρά στο κουράγιο σου Ναύαρχε. Έβγαλες τρομερό review πάλι. Μόνο που πρέπει να το κηδέψουμε το game σύμφωνα με τα πρότυπα του Μποράτσου, να το εξαγνίσουμε μπάς και ανέβει η βαθμολογία του…

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN