SPECIALS

Steam Big Picture Mode

Αν έχετε επιλέξει να συμμετέχετε στη Steam Beta τότε η ύπαρξη του Big Picture Mode δεν αποτελεί για σας έκπληξη. Για την ευρεία μάζα των χρηστών όμως, η επίσημη έναρξη του Big Picture Mode είναι η πρώτη τους ευκαιρία να γνωρίσουν στην πράξη το νέο “ειδικού σκοπού” interface του Steam. Ελάτε μαζί μας για μια σύντομη περιήγηση στις κυριότερες λειτουργίες του, καθώς και για μερικές σκέψεις σχετικά με τη σημασία αυτής της κυκλοφορίας στο γενικότερο τοπίο του gaming.

Μόλις κάνετε log-in στον Steam Client, θα παρατηρήσετε στο επάνω δεξιά μέρος του παραθύρου το στρογγυλό κουμπί με την ένδειξη “Big Picture” και τα τέσσερα βελάκια. Αν το κουμπί απουσιάζει, τότε κατά πασα πιθανότητα δεν έχετε κατεβάσει ακόμα το τελευταίο update του client. Μπορείτε να  “αναγκάσετε” το Steam να προχωρήσει σε update μέσω της επιλογής Steam > Check for Steam Client Updates. Αφού ολοκληρωθεί το download, κάντε επανεκκίνηση του Steam και πατήστε πάνω στο κουμπί Big Picture. Θα δείτε ένα σύντομο intro και αμέσως μετά θα μεταφερθείτε στην κεντρική οθόνη του Big Picture Mode η οποία περιλαμβάνει τρεις βασικές επιλογές και μερικές δευτερεύουσες. Ο τρόπος χειρισμού εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές σας προτιμήσεις, καθώς υποστηρίζεται πλήρως τόσο ο συνδυασμός πληκτρολόγιο-ποντίκι όσο και η χρήση game controllers.

steambigpic1

Οι επιμέρους ενότητες, εύγλωττες. Στο Store βρίσκεται το πλήρες κατάστημα του Steam με υποενότητες για τις νέες κυκλοφορίες, τις προσφορές της ημέρας και τους featured τίτλους. Φυσικά παρέχεται η δυνατότητα για search με βάση τον τίτλο ενός παιχνιδιού, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή Trailer TV στην οποία ο χρήστης παρακολουθεί επιλεγμένα trailers για δημοφιλή παιχνίδια. Η ενότητα Library περιλαμβάνει τα games που έχετε αγοράσει και η ειρωνεία του πράγματος είναι οτι, λόγω των πλακιδίων που χρησιμοποιεί το Steam για να απεικονίσει τα παιχνίδια σας, το interface θυμίζει σε πολλά σημεία την περίφημη Start Screen των Windows 8. Ναι, τα ίδια Windows 8 που ο επικεφαλής της Valve, Gabe Newell, έχει χαρακτηρίσει ως “καταστροφή” για τη βιομηχανία των PCs! Πέρα από τη διασκεδαστική αυτή ομοιότητα, το interface εδώ προσφέρει τη χρήσιμη επιλογή του φιλτραρίσματος των διαθέσιμων games ανάλογα με το βαθμό υποστήριξης game controllers (Full, partial, None). Η ενότητα Community στεγάζει τη Friends List του λογαριασμού σας και επιτρέπει το chat ακόμα και με τη χρήση controller, μέσω της πρωτότυπης διάταξης των γραμμάτων σε σχήμα λουλουδιού!

steambigpic3

Βλέπετε το κουμπάκι με την ένδειξη “Web” στο κάτω αριστερό άκρο της οθόνης; Το Big Picture Mode διαθέτει ολοκληρωμένο browser ώστε να μη χρειάζεται να βγείτε από το περιβάλλον του Steam αν θελήσετε να ψάξετε κάτι στα γρήγορα. ο browser λειτουργεί καλά, χωρίς βέβαια να διεκδικεί βραβεία ταχύτητας. Ελέγχεται πάντως εύκολα με controller – περαιτέρω απόδειξη οτι η Valve έδωσε μεγάλη έμφαση σε αυτό τον τομέα.

steambigpic4

Στο μενού settings (επάνω δεξιά στο Big Picture Mode) ρυθμίζετε βασικές παραμέτρους του περιβάλλοντος και επιλέγετε τον τύπο του controller που χρησιμοποιείτε. Αν χρησιμοποιείτε το Big Picture Mode σε παλιό ή αδύναμο υπολογιστή (π.χ. κάποιο HTPC που έχετε κυρίως για αναπαραγωγή media και ενασχόληση με indie games) τότε κατευθυνθείτε στο μενού Display και αλλάξτε την target resolution σε χαμηλότερη. Από εδώ επιλέγετε επίσης την οθόνη στην οποία θα προβάλλεται η εικόνα του Big Picture Mode, χρησιμότατη επιλογή για όσους έχουν σύστημα με δύο ή περισσότερες συνδεδεμένες οθόνες.

steambigpic5

Τι προσπαθεί λοιπόν να πετύχει η Valve με το Big Picture Mode; Η εταιρία διατείνεται οτι προσφέρει απλώς μια επιπλέον επιλογή για τους χρήστες της υπηρεσίας, αλλά θα πρέπει να ήταν κανείς αφελής για να πιστέψει οτι έκαναν τόση δουλειά χωρίς να προσβλέπουν σε κάτι περισσότερο. Κατά την άποψη του υπογράφοντος, η κίνηση αυτή δείχνει σαφείς… επεκτακτικές διαθέσεις εκ μέρους Valve, συγκεκριμένα εναντίον του βασιλείου των game consoles. Προσφέροντας ένα interface για χρήση με controllers και μεγάλες τηλεοράσεις, η εταιρία λέει ευθέως στους μεγάλους console makers “it’s on, bitches”. Κι αν για την ώρα η σχετική πολυπλοκότητα του στησίματος ενός gaming PC κρατά μακριά τους casual gamers, δεν αποκλείεται στο μέλλον τα δεδομένα να αλλάξουν με κάποια ακόμα πιο θεαματική κίνηση.

Αλέξανδρος Γκέκας

A dedicated PC gamer, Alexandros plays everything depending on the mood of the moment, but shows a preference for turn-based strategy, RPGs and considers UFO: Enemy Unknown as the best game of all time. Otherwise, he tries to hide his turtle-like reflexes by avoiding competitive multiplayer because, as he says, "it doesn't suit him" and is looking for ways to get the "Church of Gaben" recognized as an official religion in his country.

4 Comments

  1. Εμένα μου φαίνεται ότι κάνανε καλή δουλειά! Είναι εύχρηστο και όμορφο! Απλό και λειτουργικό. Να δούμε όμως που θα οδηγήσει…

  2. Εμένα μου φαίνεται ότι κάνανε καλή δουλειά! Είναι εύχρηστο και όμορφο! Απλό και λειτουργικό. Να δούμε όμως που θα οδηγήσει…

  3. Μακάρι να ήξερα. Η Valve “τρέχει” τόσα πολλά projects ταυτόχρονα που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τα σχέδιά τους.

  4. Μακάρι να ήξερα. Η Valve “τρέχει” τόσα πολλά projects ταυτόχρονα που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τα σχέδιά τους.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN