What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,706
Γιατί να θέλουμε η ιδιοκτησία του να είναι διανεμημένη;

Θέλουμε απλά να δουλεύουν τα lego μας και να μας τα δίνει πάντα η μαμά εταιρία. Θέλουμε αιώνια παντοκρατορία των publishers που ολιγοπωλιακά παρέχουν το proof of concept στο monetazation των ΑΑΑ τίτλων.. makes sense
Έλα ντε. Γιατί να μη θέλουμε να έχουμε μερτικό και συνιδιοκτησία σε ψηφιακές πορδές (πως μετράτε το ποσοστό του κάθε κακομοίρη-non corporate μετόχου in game, με κάποιο kit ΑΕΡΙΑΣ χρωματoγραφίας):;; :trollface:

Γιατί τι θέλεις να κάνεις μετά από μια κουραστική μέρα επιστρέφοντας σπίτι; Να παίξεις κάνα game και να χαλαρώσεις;

Μπα, αυτά είναι για τους plebs. Αλλά να δεις το κλείστρο από κάνα γκάνι στο Stalker ή το skin "Deprived με πουά χνουδωτό βρακάκι" πόση αξία απέκτησε.
Τι πιο λογικό, αντί να σουτάρουμε τέτοιες βλακείες από το χόμπι μας, ας γίνουμε σαν κι αυτούς. Καταμερισμός πλούτου εκ των έσω.


Για το δικό σου το σινάφι τι θα βάλεις;;
Δεν είπαμε;; Μείον 10. Τι, θέλεις να σου spoilάρω από τώρα;
Για μισό λεπτό όμως, ο Ουκρανός πρέσβης με ενημέρωσε ότι ξήλωσαν όλα τα κοκομπλόκτσεην οπότε δε θα χρειαστεί. Κοιτά να δεις, υπάρχουν ακόμα εταιρίες, που δίνουν 2 δεκάρες για εκείνους που τους στηρίζουν, το πραγματικό κοινό τους: τους παίκτες.

Πέρα από τα όντως ενδιαφέροντα που διάβασα στο θρεντ, θα έπρεπε να ξέρεις αν τσέκαρες τακτικά την κεντρική σελίδα ότι ποτέ δεν έχουμε κόψει βαθμούς από παιχνίδια για τέτοια πράγματα, εκτός αν παρεμποδίζουν σε κάποιο βαθμό το gameplay. Carry on.
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,223
Αυτό μπορεί θεωρητικά να ισχύει, αλλά όπως είπα, ίσα ίσα για να ζήσεις στις ρωγμές του συστήματος, ως μονάδα. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό στην παρούσα ριζοσπαστική μορφή του από τις εδραιωμένες δομές κατανομής του πλούτου.

Δεν ξέρω τι ακριβώς έχεις υπόψιν όταν λες δε θα γίνει αποδεχτό. Ποιο δλδ θα ήταν το κριτήριο.. Πάντως από εκεί που αντιμετωπιζόταν ως magic internet money, nerd money, drug money, φούσκα που θα πάει σίγουρα στο 0... σήμερα υπάρχουν Bitcoin ETFs που ανταλλάσσονται σε legacy χρηματιστήρια, το el salvador το έχει κάνει legal tender, τα μεγάλα hedge funds καθ' ομολογία ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν τα 1:1 cash equivilets όταν επενδύουν σε crypto, το μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού κόσμου έχει εκδώσει ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα crypto, κάποιοι δέχονται φόρους σε crypto, διδάσκεται σε πληθώρα πανεπιστημίων κτλ κτλ.

Παράλληλα παρατηρείται ότι ό,τι απόπειρα και να έχει γίνει ρυθμιστικά αφορά την δραστηριότητα στο πρωτόκολλο και όχι το ίδιο το πρωτόκολλο, εν μέρη ίσως εξαιτίας του γεγονότος ότι το λογισμικό θεωρείται ότι υπάγεται στις διατάξεις περί ελευθερίας του λόγου. Αλλά εγώ θεωρώ ότι ακόμα και αν προσπαθούσαν να ρυθμίσουν σε επίπεδο πρωτοκόλλου η ρύθμιση θα ήταν ανούσια αν δεν την αποδεχτεί η πλειοψηφία και για αυτό δεν γίνεται ούτε σαν απόπειρα. Η αποκέντρωση δεν είναι θεωρητική... δουλεύει τώρα.

Εδώ το έγραψες και ο ίδιος, πρόκειται απλώς για μια θεωρία, η οποία δείχνει να μην αποδεικνύεται, σε πρακτικό επίπεδο.
Εγώ θα έλεγα το αντίθετο. Αποδεικνύεται σε πρακτικό επίπεδο. Η τεχνολογία είναι μόλις 10 ετών, έχει διανύσει πολύ δρόμο και αναμφίβολα έχει πολύ ακόμα. Αλλά ότι η κρυπτοοικονομία ήδη έχει καταστήσει πολλά από τα legavy χρηματοοικονομικά άχρηστα.. είναι γεγονός. Όχι αύριο.. τώρα.

Ενεργά δεν το λες πως τα κυνηγούσαν. Σε όσες χώρες έπεσε βαρύς κόφτης από ISP's, εν μια νυκτί κοπήκανε τα παράνομα κατεβάσματα και όλοι το γύρισαν σε πληρωμένα VPN's. Όποιος φουκαράς κατεβάσει ακάπωτος, του 'ρχεται φερμάνι από τον ISP να τα σκάσει χοντρά.

Υποχρέωσαν τους ISPs σε compliance, kυνηγάνε τους providers torrents, κυνηγάνε τους χρήστες.. Και ακόμα με ένα απλό εμπορικό software μπορείς να υπερβείς τα πάντα. Because cryptography... Και είναι πολύ εύκολο κανείς να στήσει VPN σε ένα νοικιασμένο serveraki με ελάχιστο κόστος. Ακόμα δηλαδή και αν υποχρέωναν τις εταιρίες VPN σε logging, υπάρχουν πολλοί -εύκολοι- τρόποι κάποιος να συνεχίσει κινείται ανώνυμα online. Ακόμα και αν κατεβάσουν το PirateBay υπάρχουν δεκάδες αντίγραφα σε ιδιωτικά pcs, και δεκάδες torrent heads έτοιμοι να ανεβάζουν υλικό σε νέες βάσεις δεδομένων. Because decemtralization. Δύσκολο τέρας να το πολεμήσεις. Νομίζεις ότι τα μεγάλα studio δεν έχουν αρκετό firepower για να επέβαλλαν πιο σκληρό κυνήγι του χώρου; Έχουν αλλα όπως έχουν τα τεχνολογικά δεδομένα θα πέταγαν λεφτά στα σκουπίδια.

Δεν αντιλέγω. Μια καίρια διαφορά όμως : οι κυβερνήσεις συμφώνησαν στο FIAT, οπότε αυτό είναι αποδεκτό και συστημικό. Τα NFT's είναι εξωσυστημικά. Εν καιρώ μπορεί πραγματικά να γίνουν αποδεκτά, όπως το χορταράκι του Θεού σταδιακά αποποινικοποιήθηκε και άρχισε να παίρνει επίσημο μερτικό ο κρατικός νταβατζής.

Η ουσία είναι πως ουσιαστικά αν γεννήθηκες φτωχός (=αν χρειάζεται να δουλεύεις), δεν υπάρχει χακάρισμα και 'ασημένια σφαίρα' που ξαφνικά θα σε φέρει στην Α' Εθνική, επειδή ήσουν πιο ξύπνιος από τους υπόλοιπους πιθήκους. Μόνο ρομαντικές και αιώνια καταδικασμένες χίμαιρες.

Ήδη εφόσον θες να είσαι νόμιμος και έχει κέρδη από NFTs πρέπει να πληρώσεις capitals gain tax όταν και αν συμβεί η ρευστοποίηση προς fiat. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν τρόποι και θα υπάρχουν τρόποι να ανταλλάσσεις εξωσυστημικά. Απο εκεί δηλαδή που οι μόνες ικανά ιδιωτικές συναλλαγές ήταν τα μετρητά, τις οποίες βλέπουμε και παντού να τις κάνουν παράνομες από ένα ύψος και πάνω, πλέων υπάρχουν εναλλακτικοί δίαυλοι.

Ασημένιες σφαίρες και μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν, σύμφωνοι. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες για να αλλάξει κάποιος την ζωή του. Δεν μιλάω για πλουτισμούς και american dreams.......
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
12,519
@ccwr Ωραία μου τα λες, αλλά αποφεύγεις τεχνηέντως να απαντήσεις στον πυρήνα του ερωτήματος : δεν μπορείς να είσαι ο μέσος φουκαράς με δυό παιδιά, στεγαστικό και δυό πλυντήρια σε δόσεις με crypto αυτή τη στιγμή, ούτε για το άμεσα προβλεπόμενο μέλλον. Το μέσο ανθρωπάκι, το γρανάζι που κινεί το σύστημα, παραμένει απόλυτα στραγγαλισμένο και ελεγχόμενο. Θα μεταβεί σε crypto όταν του το επιτρέψουν και μέσα σε αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο.
 

soad667

Kraken
Infiltration Specialist PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
8,705
81248600.png
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,223
@ccwr Ωραία μου τα λες, αλλά αποφεύγεις τεχνηέντως να απαντήσεις στον πυρήνα του ερωτήματος : δεν μπορείς να είσαι ο μέσος φουκαράς με δυό παιδιά, στεγαστικό και δυό πλυντήρια σε δόσεις με crypto αυτή τη στιγμή, ούτε για το άμεσα προβλεπόμενο μέλλον.

Νόμιζα ότι το κάλυψα αυτό λέγοντας ότι: Το Bitcoin είναι ρευστό χρήμα. Ό,τι μπορείς να κάνεις με το fiat μπορείς και με το Bitcoin.

Με απλά λόγια μπορεί ο φουκαράς να πληρώνεται με crypto και να καλύπτει και τις υποχρεώσεις του, είτε απευθείας με crypto είτε με μετατροπή (που είναι πλέων θέμα δευτερολέπτων και ενός μικρού fee) εξαρτάται ποιος και πως επιβάλλεται η εκάστοτε οικονομική υποχρέωση. Αν έχει κάτι πιο συγκεκριμένο υπόψιν εξήγησέ μου να απαντήσω.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,261
Ασημένιες σφαίρες και μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν, σύμφωνοι. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες για να αλλάξει κάποιος την ζωή του. Δεν μιλάω για πλουτισμούς και american dreams.......

Οι ευκαιρίες αυτές προκύπτουν μέσω της αγοραπωλησίας κρυπτονομισμάτων σαν επένδυση; Δηλαδή αγοράζω χαμηλά και πουλάω ψηλά, σαν τις μετοχές; Ή υπάρχουν και άλλες δίοδοι;
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,223
Υπάρχει π.χ. η γνωστή στο χώρο ιστορία με το Bitcoin baklava. Πούλαγε μπακλαβάδες online για 14 ₿ το κομμάτι το 2011. Δεν πλούτησε από αυτό αλλά του άνοιξαν πόρτες στον χώρο.

Εργασιακές ευκαιρίες δλδ υπάρχουν αναμφίβολα π.χ. για προγραμματιστές (βλέπε Gitcoin, top tip it's not a coin) σε bounties ή και σε θέσεις με μισθούς τελείως άσχετους με τα ελληνικά δεδομένα, συνήθως remote θέσεις.

Πέρα από προγραμματιστές μπορεί κανείς να κάνει community managment, help desks ή και απλά να προσφέρει όποια υπηρεσία μπορεί να προσφέρει για crypto.

Πέραν από τα εργασιακά υπάρχει και το κομμάτι της σπέκουλας και του investing. Αν και δεν μου αρέσει σαν πρόταση-προτροπή γιατί προφανώς δεν είναι για όλους, για διάφορους λόγους.

Υπάρχουν τα NFTia που στην μορφή και την φούσκα που τα βλέπουμε τώρα δεν πιστεύω ότι θα είναι για πάρα πολύ. Αλλά φαίνεται να ήρθαν για να μείνουν.

Υπάρχουν τα DeFi που μπορεί κάποιος να είναι παροχέας ρευστότητας και να βγάζει επιτόκια και διάφορα άλλα.

Ένα παράδειγμα συνδυασμού NFT και DeFi είναι διάφορα play to earn models (για να μαζέψω λίγο την συζήτηση, νομίζω ότι πλάτειασα αρκετά :p).

Ένα τέτοιο project είναι το tezotopia. Αν το δω σαν gamer είναι pay to win, επειδή ανάλογα με το κεφάλαιο που μπαίνει κανείς θα έχει και πλεονεκτήματα (Δεν το συστήνω σε κανέναν, not investment advice, could go to zero and all that). Αλλά ας το δούμε:

Πρακτικά είναι ένα resource managment game και στο μέλλον μάλλον strategy(??). Long story short αγοράζεις digital real estate το οποίο έχει μια παραγωγική ικανότητα σε resources. Η παραγωγική ικανότητα εξαρτάται κυρίως από το πότε πήρες το land-block σε σχέση με το genesis block. Δηλαδή όσο πιο παλιά minted είναι ένα block τόσο πιο πολλά resources παράγει(τουλάχιστον ως προς το πιο σπάνιο resource). Τα resources είναι crypto assets με markets από πίσω. Το roadmap λέει για κτήρια μέσω των οποίων θα παράγεις μονάδες και θα έχει και turned base battles. Δεν το χω ψάξει και πολύ αλλά νομίζω you get the point.

Γενικά τέτοια projects υπάρχουν στο χώρο, αλλά από την σκοπιά του gamer είναι φοβερά ατυχές ότι κτίζονται ολόκληρα τα games γύρω από τα markets. Αντί δηλαδή το market που είναι αντικειμενικά ένα συμπληρωματικό στοιχείο σε ένα παιχνίδι, γίνεται το καθοριστικό θεμέλιο για την εκάστοτε ιδέα. Όσο οι devs του χώρου δεν βλέπουν αυτό το λάθος κατ' εμέ κανένα project δε θα έχει ευρεία αποδοχή. Γι αυτό ήταν ευχάριστο διάλειμμα από τα συνηθισμένα η υιοθέτηση του tech από ένα ήδη ολοκληρωμένο game. Anyway την άλλη φορά...

Ας κάνω και ένα μικρό disclaimer δεν έχω σκοπό να προσηλυτίσω κανέναν στο χώρο. Απλά είμαι "λίγο" παθιασμένος με το θέμα και παρασύρθηκα από το διεθνές backlash με τα games και τα NFTs. Αυτά, ελπίζω να μην κούρασα.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Εγώ θα πω την εμπειρία μου. Διάβασα, μπήκα, έβγαλα ένα αυτοκινητάκι, έβγαλα κι ενα ρευστό στην άκρη ισα ισα για μια ανάγκη και έχω και κάποια να κάθονται επειδή δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τις αγοραπωλησίες. Αν πέσουν πέσαν, αν ανέβουν θα με δειτε σε καμιά είδηση.
 

Borracho

Ancient Red Dragon
Joined
Nov 26, 2012
Messages
12,519
Παρεπιπτόντως, μόλις είδα το δεύτερο μέρος του South Park Post Covid Special. Έχει μια ΥΠΕΡΟΧΗ εξήγηση για τα NFT's που ασπάζομαι ολόψυχα.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942



Και το τοπ ακάουντ που συμμετέχει στην παραπάνω "συζήτηση":
1640156548156.png
 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,316
Ίσως φανώ οπισθοδρομικός έως παρεξηγήσεως, αλλά έχω καταλήξει στο παρακάτω συμπέρασμα, για όλη αυτή την ιστορία με τα NFTs, τα κρυπτονομίσματα και τα συμπαραμαρτούντα:

Χαλάμε ένα σκασμό ηλεκτρική ενέργεια, για να παράγουμε αέρα κοπανιστό!! Και για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, αυτός ο αέρας εξαργυρώνεται σε παραγματικά προϊόντα!! Μπας και έχουμε εφεύρει, τους replicators του Star Trek και δεν το έχουμε καταλάβει?
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,223



Και το τοπ ακάουντ που συμμετέχει στην παραπάνω "συζήτηση":
View attachment 2826


(Edit: Όσον αφορά τους VCs) Σε ένα βαθμό έχει απόλυτο δίκιο, ιδιαίτερα για projects όπως solana που έχουν ξεκάθαρους παράγοντες κεντροποίησης. Ακόμα και σε "πιο" αποκεντρωμένα πρωτόκολλα χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά.

Χαλάμε ένα σκασμό ηλεκτρική ενέργεια, για να παράγουμε αέρα κοπανιστό!! Και για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, αυτός ο αέρας εξαργυρώνεται σε παραγματικά προϊόντα!!

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως παράγονται τα ευρώ και γιατί έχουν αξία;
Ξέρεις τι είναι το fiat currency εξ ορισμού;
Πως τιμολογείται κάτι στην ελεύθερη αγορά;
Ποιο είναι το πραγματικό ενεργειακό κόστος διατήρησης του υπάρχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος;
Ποιοι είναι οι περιορισμοί στην παραγωγή ενέργειας ως προς την μεταφορά της, και τι προσφέρει το mining σε αυτό το τομέα;

Νομίζω για αρχή αν σε ενδιαφέρει το θέμα, πρέπει να απαντήσεις στα παραπάνω για σένα.
 
Last edited:

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,316
(Edit: Όσον αφορά τους VCs) Σε ένα βαθμό έχει απόλυτο δίκιο, ιδιαίτερα για projects όπως solana που έχουν ξεκάθαρους παράγοντες κεντροποίησης. Ακόμα και σε "πιο" αποκεντρωμένα πρωτόκολλα χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά.



Έχεις σκεφτεί ποτέ πως παράγονται τα ευρώ και γιατί έχουν αξία;
Ξέρεις τι είναι το fiat currency εξ ορισμού;
Πως τιμολογείται κάτι στην ελεύθερη αγορά;
Ποιο είναι το πραγματικό ενεργειακό κόστος διατήρησης του υπάρχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος;
Ποιοι είναι οι περιορισμοί στην παραγωγή ενέργειας ως προς την μεταφορά της, και τι προσφέρει το mining σε αυτό το τομέα;

Νομίζω για αρχή αν σε ενδιαφέρει το θέμα, πρέπει να απαντήσεις στα παραπάνω για σένα.

Είπα ότι μπορεί να φανώ οπισθοδρομικός, μέχρι παρεξηγήσεως!!! Αλλά δε νομίζω ότι λύση σε όλα τα παραπάνω, είναι τα NFTs και τα κρυπτονομίσματα!!

Εξακολουθώ να πιστεύω, ότι είναι αέρας κοπανιστός!!
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
@captain kal χοντρά, από wiki:

Fiat money is a type of money that is not backed by any commodity such as gold or silver, and typically declared by a decree from the government to be legal tender.

Τα "εμφανή" νομίσματα, που εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες, είναι αέρας κοπανιστός, εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια.

Θεωρώ το blockchain εξαιρετική σύλληψη, μα είμαι κατά της εφαρμογής του στα κρυπτονομίσματα, τουλάχιστον στο σημερινό v1.o αυτών, για πολλούς λόγους, όλοι κοινωνικοπολιτικοί. Αλλά ας γνωρίζουμε πως ούτε τα ευρώ μας έχουν κάποιο υλικό ανάλογο από πίσω.
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,223
@captain kal χοντρά, από wiki:
Θεωρώ το blockchain εξαιρετική σύλληψη, μα είμαι κατά της εφαρμογής του στα κρυπτονομίσματα, τουλάχιστον στο σημερινό v1.o αυτών, για πολλούς λόγους, όλοι κοινωνικοπολιτικοί.

Νομίζω πως ο ελληνικός όρος είναι παραστατικό χρήμα. Not sure.

Αν έχεις κάποια στιγμή όρεξη mits@ko θα με ενδιέφερε να μου παραθέσεις τους λόγους.

Ομολογώ δυσκολεύομαι να καταλάβω πως κάποιος που έχει ζήσει το 2008, το κλείδωμα των καταθέσεων στην Κύπρο, αργότερα το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, το απίστευτο πάρτι με το τύπωμα (γνωστό ως Brrrrr), τα σκανδαλώδη δάνεια, τις σκιώδεις χρηματοδοτήσεις, τους μισθούς των χρυσών αγοριών και πολλά άλλα πως θα τασσόταν ενάντια σε ένα διαφανές, ανοικτό, αμερόληπτο σύστημα όπως το Bitcoin.

Φίλε captain, δεν προσπάθησα να σε μεταπείσω για κάτι. Απλά από τον τρόπο που έθεσες την τοποθέτηση κατάλαβα ότι δεν έχεις ασχοληθεί και πολύ με το θέμα και έθεσα κάποια ερωτήματα οδηγούς, που με βοήθησαν να καταλάβω κομμάτι της αξίας που προσφέρεται...
 
Last edited:

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,418
Έτσι για την κουβέντα, θα έλεγα ότι τα fiat currency δεν είναι "αέρας κοπανιστός" εξ ορισμού. Μπορεί να μην υπάρχει υλικό ανάλογο από πίσω, αλλά στηρίζονται στην παραγωγική οικονομία ολόκληρων κρατών (και πλέον, υπερεθνικών οικονομικών συνασπισμών). Όλη η υπόθεση είναι στη διαχείρηση, οπού ναι, διαχρονικές πολιτικοοικονομικές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και σε βάθος δεκαετιών έχουν καταντήσει ακόμα και το almighty dollar, κουρελόχαρτο.
 
Top Bottom