What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
Το βασικό ερώτημα που έχουμε οι οι περισσότεροι είναι αν μετά από αυτά τα αρχικά βήματα της τεχνολογίας θα έρθει η στιγμή που θα γίνει αξιόπιστη ή αν λόγω της φύσης της θα συνεχίσει να αποτελεί ρίσκο.

Αξιόπιστη σαν τεχνολογία ή αξιόπιστες εφαρμογές της τεχνολογίας; Επίσης τι θεωρείς ρίσκο;
Από "τεχνολογικής" άποψης το ότι δίνεις την κάρτα σου για αγορές στο διαδίκτυο και νιώθεις ασφαλής, βασίζεται σε μία υπόθεση (για την οποία απλά δεν μπορούμε να αποδείξουμε ακόμα το αντίθετο) ότι κάποιοι τύποι προβλημάτων έχουν συγκεκριμένη δυσκολία για λυθούν. Αυτό σου φαίνεται αρκετά αξιόπιστο; Αντίστοιχα σαν εφαρμογή, σου φαίνεται αρκετά αξιόπιστο να έχεις τα λεφτά σου στην τράπεζα (δεν είναι πολύ μακρινά τα capital controls);

Πάντως αν κρίνω και από το ερώτημα στον τίτλο του topic, απλά κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Το ότι υπάρχει κάτι νέο που πολλοί προσπαθούν να βγάλουν χρήμα πουλώντας αέρα δεν αναιρεί την αξία που υπάρχει στον τρόπο που "δηλώνεται" η ιδιοκτησία σου σε αυτό που αγοράζεις (είτε αέρας είτε χρυσός).
Αν για παράδειγμα η συμμετοχή σε αυτό το φορουμ ήταν επί πληρωμή και συμμετοχή εξασφαλιζόταν με ένα τοκεν αντί για μία εγγραφή σε μία ιδιωτική βάση δεδομένων, αυτός που έχει αγοράσει τη συμμετοχή του ξέρει αυτόματα ότι αυτή δεν αναιρεθεί κάπως, αν θέλει μπορεί και να την πουλήσει κτλ κτλ.
 

Χειρομαλάχτης

Death Knight
Approval of the Admiral Fighting stocism with stoicism
Joined
Nov 24, 2019
Messages
3,500
αν γινει επι πληρωμη η συμμετοχη (ανα μηνα ή γιατι οχι? ανα σχολιο, εχω να προτεινω) εγω θα δωκω ενα ντόκεν (άρνε) κι ο χεληος που ειναι παλαιος Παναθηναικος, θα με γραψει ατελώς. δε θα πληρωκω μία.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
μετά από αυτά τα αρχικά βήματα της τεχνολογίας θα έρθει η στιγμή που θα γίνει αξιόπιστη
ως «τεχνολογία» έχει ήδη αποδείξει την αξιοπιστία της. Είναι ένα νόμισμα που δεν παραχαράσεται.

Το πρόβλημα που μένει είναι τι κάνουμε με αυτήν. Φαντάσου κάποιον στην αρχαιότητα που ανακαλύπτει τα νομίσματα. Ο κόσμος αρχίζει να τα χρησιμοποιεί αλλά κανείς δεν έχει ιδέα τι είναι αυτό ούτε αν έχει αντίκρυσμα ούτε υπάρχει καμμία υποχρέωση από οποιονδήποτε σε οποιονδήποτε να πληρώσει ή να αποδεκτεί οφειλή με αυτό το μέσο.
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,222
Θέλω να πω με άλλα λόγια: στο υποθετικό σενάριο που κάνω υπεξαίρεση και κάνω dump όλα τα χρήματα σε αποκεντρωμένο σύστημα που ισχυρίζεται την ανωνυμία και τον έλεγχο μακρυά από τις τωρινές δομές, ποιος είναι ο μηχανισμός που αποτρέπει το σενάριο να δημιουργήσω τέτοιο κομπόδεμα στο οποίο θα έχω πρόσβαση όταν θα βγω από τη στενή?

Δεν υπάρχει δυνατότητα να επιστραφούν ή να κατασχεθούν κλεμένα bitcoin. Όταν αν εγώ έχω διασφαλύσει το private key μου. Είτε επειδή δεν το έχω πουθενά γραμμένο ή το έχω κρυπτογραφήσει με έναν ισχυρό κωδικό είναι πρακτικά αδύναον κάποιος να έχει πρόσβαση στα coins μου.

Ένα παράδειγμα: Hacker Refuses to Hand Police Password for Seized Wallet With $6.5M in Bitcoin

Είναι πραγματικά πολύ εύκολο πρακτικά και μπορεί να το κάνει ο καθένας μας. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν κάνω bitcoin κάνω κρυπτογραφικό ακτιβισμό.

Επίσης ένας advanced χρήστης που καταλαβαίνει πως λειτουργούν τα προτοκόλλα μπορεί να κρύψει την ιστορία των coins του. Αν θέλει κάποιος να δει τι και πως ας ψάξει για coinjoin ή και atomic swaps με Monero.

Τα παραπάνω θέλουν κάποιος να καταλαβαίνει λίγο το tech αντί να shilalrei XRP στα συνέδρια. (Ναι ευάκι για σένα λέω.) Θα ήθελα και από αυτό το βήμα ( :p ) να εκφράσω την χαρά μου που η βελγική αστυνομία την μπουζούριασε και ελπίζω (αν και δεν το πιστεύω) να μπει μέσα για πολλααααα χρόνια.

Γιατί η Καϊκλη επέλεξε fiat και όχι Bitcoin είναι αρκετά αυτονόητο στο μυαλό μου. Υπεροψία και ευκολία. Τα παραμύθια για τα ξεπλύματα στα crypto είναι καλά για να γελάνε τα παιδάκια.

Όσο για την στάση της απέναντι στο industry το to net-contribution της είναι αναμφίβολλα και ασύμετρα αρνιτικό. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει περί hosted wallets.

τα μπιτκόϊν λειτουργούν σαν φυσικά χαρτονομίσματα ΑΡΑ φυσικά δεν υπάρχει αντίκρισμα αλλά μόνο αξία σύμφωνα με την προσφορά/ζήτηση.

fixed :)


Για τα υπόλοιπα πολύ ενδιαφέροντα, θα σχολιάσω απλά ότι τα fiat έχουν το μεγαλύτερο counter party risk που έχουμε δει στην ιστορία. Αν θέλουμε να κρίνουμε αν έχει ρίσκο να κρατάς B πρέπει να καταλάβουμε πιο είναι το ρίσκο του να μην κρατάς. (Μεταξύ σοβαρού και αστείου)

Επίσης τα Bitcoin είναι λεφτά δεν χρειάζεται να τα ανταλλάσεις με fiat αν θες να τα ξοδέψεις π.χ.
 
Last edited:

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
Πάντως ο τρόπος να είσαι «ασφαλής» είναι τεχνικά εύκολος. Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος που έχει ποσότητες που δεν θέλει να χάσει, είναι να μην τις κουβαλάει μαζί του. Δηλαδή απλά έχει κάποια πορτοφολάκια (ιδιωτικά κλειδιά) στα οποία μπορεί μόνο να στέλνει χρήματα αλλά όχι να ξοδεύει, και χρησιμοποιεί φυσική πρόσβαση μόνο για να μεταφέρει νομίσματα πίσω σε αυτά που κουβαλάει μαζί του. Οτιδήποτε κουβαλάς μαζί σου και έχεις πρόσβαση μπορεί να κλαπεί και στα κρυπτονομίσματα δεν θα βρεις βοήθεια από πουθενά.
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,222
To παραπάνω δεν θα συνέβαινε ποτέ αν τα coins δεν ήταν σε hot storage. Αν δεν πρόκειται για φορολογική απάτη, όπως λέει και το άρθρο, για boating accident, είναι θέμα ότι ο συγκεκρυμένος dev ήταν "βολεμένος" με την εύκολη πρόσβαση του hot storage. Η ασφάλεια όμως και η ιδιοτικότητα είναι αντιστρόφως ανάλογα της άνεσης.

Επίσης πρέπει να είσαι σπάνιο κατακάθι της ζωής για να σε διασκεδάζει ο πόνος του άλλου.


Εδιτ: Όσο ασφαλές και να είναι το προτοκόλλο, τα pcia μας δεν είναι...


Για την ιστορία αυτο που έγινε compromise είναι το PGP key του.

Μήπως και το pgp δεν είναι ασφαλές επειδή του πήραν το κλειδί;;

Είναι σαν να λέμε ότι οι κλειδαριές ασφαλείας δεν είναι ικανές επειδή καποιος μπορεί να σου πάρει το κλειδί από την τσέπη όταν το κουβαλάς στον δρόμο.

Υπενθυμίζω ότι και ο snowden όταν διαίρεε ένγκραφα από την NSA χρησιμοποίησε PGP.
 
Last edited:

Tony Corvus

Ancient Red Dragon
Φασαίος Larianός Τσοβόλα δώστα όλα Sign me up! Approval of the Admiral
Joined
Dec 1, 2012
Messages
11,167
Καλή χρονιά φίλτατε.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,326
Επίσης πρέπει να είσαι σπάνιο κατακάθι της ζωής για να σε διασκεδάζει ο πόνος του άλλου.


NY7AELHE6Y53LBGSD4UWAHGTEI.jpeg





try not to laugh, οπως λενε και στο ΥΤ
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,222
Αυτός δεν πόνεσε. 😏
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Και πώς το ξέρεις, ήσουν εκεί?
 

Tony Corvus

Ancient Red Dragon
Φασαίος Larianός Τσοβόλα δώστα όλα Sign me up! Approval of the Admiral
Joined
Dec 1, 2012
Messages
11,167
Καλή χρονιά φίλτατε.
ΑΠΛΗ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΡΑΨΑ ΡΕ ΚΑΝΑΓΙΕΣ. @Adhan δεν βρίσκω κάπου το αστείο εδώ....

Παρόλα αυτά επειδή παίχτηκαν παρεξηγήσεις (been there, done that)
To να έχεις κάποιος διαφορετική άποψη από τον άλλον είναι θεμιτό, αλλά όχι στο βαθμό ζωντοχήρας αλα τιναπεις που γράφει με μένος λες και ΦΑΓΑΝ ΤΟ ΠΙΦΤΕΚΙ ΤΟΥ, αλλά ούτε και του "ΜΕ ΚΡΑΖΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ? " που βγαίνει ήξεις αφήξεις σε ιντερνετικες διακωμωδίες.
(λίγο κράτει. Εδώ είμαστε για να ξεφεύγουμε από τη τρέλα της καθημερινότητας και ΟΧΙ για να λέμε περί μανάδων, καθάρματα, Αρκαδίες και μηνύσεις...)


Αυτά τα ολίγα από το καλό παιδάκι - Διπρόσωπος Αρκαδίας κάτοικος.
 
Last edited:

rikimaru

Umber Hulk
Joined
Jan 24, 2014
Messages
959
Παντού -και ειδικά σε τομείς που σχετίζονται άμεσα με τις έννοιες της οικονομίας/ιδιοκτησίας- υπάρχει κόσμος που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κοιτάξει να βγάλει κέρδος, "πουλώντας" είτε κάτι υπαρκτό είτε αέρα κοπανιστό. Τα υπερ και τα κατά της κλασσικής οικονομίας σε σχέση με τα cryptos (αν και σαν όρο θα θεωρούσα πιο σωστό το decentralized) είναι μεγάλη κουβέντα και θα μπορούσε να γίνει αλλού, σίγουρα όμως στα πλαίσια της θα ήταν irrelevant το αν εμάς μας έχει χαλάσει η αύξηση του κόστους των gpu ή αν φοβόμαστε ότι θα μπουν τα nfts στα games.

Αυτό που όμως είναι "επικίνδυνο" (και δείγμα ασχετοσύνης θα συμπλήρωνα) είναι να προσπαθούμε να αναιρέσουμε την κρυπτογραφία για να κατηγορήσουμε τα cryptos. Αν εσύ χάσει το κλειδί/κωδικό σου αυτό δεν αναιρεί την ασφάλεια της επικοινωνίας σου. Το που θα έχεις αυτή την πληροφορία είναι δικό σου θέμα και ευθύνη. Μπορείς να τα έχεις στο μυαλό σου και να τα ξεχάσεις, σε ένα laptop που θα καταλήξει σε χωματερή γιατί τα θεωρούσες ανευ αξίας, σε μία κόλλα χαρτί στο γραφείο σου την οποία να χάσεις. Δεν θες να έχεις το άγχος να συμβεί κάτι από αυτά; Μπορείς να τα βάλεις σε κάποιο online password manager όπου απλά θεωρητικά βγάζεις το άγχος από πάνω σου αλλά καταλήγεις απλά να είσαι εκτεθειμένος σε πιθανή μαλακία κάποιου άλλου την οποία πάλι εσύ θα πληρώσεις.

Εν ολίγοις μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, επειδή όμως γενικά είναι πολύ σοβαρό σαν θέμα καλό είναι να καταλαβαίνουμε και τι ακριβώς γράφουμε.
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,222
Τα υπερ και τα κατά της κλασσικής οικονομίας σε σχέση με τα cryptos (αν και σαν όρο θα θεωρούσα πιο σωστό το decentralized)

Ίσως αποκεντρωμένα κρυπτογραφικά πρωτοκόλλα να είναι ο πιο δόκιμος όρος. Η και ίσως διανεμυμένα δίκτυα.


ΕΠιτέλους λίγη νηφαλιότητα στο νήμα θανξ φορ δατ.

Για την ιστορία ο OG dev είπε ότι απ' όσο ξέρει η απόλεια του PGP key δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με την απόλεια των prvt keys του. Κυκλοφόρησε έντονα η υπόθεση ότι τα cold keys του ήταν ουσιαστηκα hot μέσα στο server του. Αλλά απ'όσο διάβαζα προχθές ακόμα δεν είναι σαφές τι έγινε και πως του πήραν coins από "cold storage".
 
Last edited:

Thaxll'ssillyia

Φραγκολεβαντίνος μπιφτεκάς
Joined
Feb 11, 2021
Messages
2,000
- Τα κρυπτοζ ειναι ανεξαρτητα απο τις τραπεζες, βοηθουν τη κοινωνια:


- Ειναι μεσα στη διαφανεια και μακρυα απο λουπες που μπορουν να φερουν κρισεις οπως του 2008:


- Και, κυριως, δεν εχουν την αναγκη καμιας κυβερνησης και ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ να γινεται κανενας ελεγχος σε οτιδηποτε εμπλεκονται τα κρυπτονομισματα γιατι ειναι υπερανω ολων αυτων καθως δεν επηρεαζουν αρνητικα την καθημερινοτητα των πολιτων



🤡
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,667
- Τα κρυπτοζ ειναι ανεξαρτητα απο τις τραπεζες, βοηθουν τη κοινωνια:
δεν ξέρω τι θες να πεις. Η δημιουργία και οι συναλλαγές με κρύπτοζ μπορούν να είναι αναξάρτητα από τράπεζες. Το αν κάποιος πάει και τα συναλλάσσει με τράπεζα για να πάρει δάνειο είναι άλλο θέμα. Το αν «βοηθούν την κοινωνία» επίσης είναι άλλο θέμα.
 
Top Bottom