Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Τελικά νομίζω ότι το bazzite δεν είναι για εμένα και σκέφτομαι να δοκιμάσω άλλο distro. Έχω φάει τα νιάτα μου προσπαθώντας να σετάρω έναν plex media server και αν κατάλαβα καλά τρώω πόρτα επειδή είναι immutable.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στο ότι χάνω κάποια πράγματα που ήθελα και δεν ήξερα ότι δεν θα έχω σε linux (η soundblaster g6 μου, από ότι κατάλαβα από εδώ και πέρα θα είναι ένα τούβλο στο γραφείο, χωρίς δυνατότητα για ρυθμίσεις ήχου και ακόμα και με δυσκολίες απλά για να συνδέσω τα ακουστικά) :eek:

Επίσης δεν βλέπω τους δίσκους μου (ή σε αυτούς που βλέπω δεν έχω rw δικαιώματα και σε αυτό με κάποιο τρόπο φταίνε τα windows :gap: ). Θα επανέλθω με ερώτηση στο troubleshooting.

Από την άλλη το Star Wars Jedi Survivor ξαφνικά από slideshow στα Windows, έγινε playable :geek:

Ποιά άλλη πρόταση υπάρχει; Με υποστήριξη σε Nvidia (RTX 3050) αλλά και δυνατότητα για πείραγμα και πλήρη διαχείριση του συστήματος; Α να είναι και ομορφούλι ρε.

Ποιά άλλη πρόταση υπάρχει; Με υποστήριξη σε Nvidia (RTX 3050) αλλά και δυνατότητα για πείραγμα και πλήρη διαχείριση του συστήματος; Α να είναι και ομορφούλι ρε.
όλες οι διανομές που έδωσα πληρούν αυτές τις προδιαγραφές (εκτός από το bazzite που δεν αφήνει κλασσική διαχείριση συστήματος.

Οι μητρικές (Arch/Debian/Fedora) θα το δυσκολέψουν λιγάκι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο οπότε πήγαινε στις παράγωγες EndeavourOS/CachyOS/PikaOS/Nobara. Υπάρχουν για να βοηθήσουν σε σχέση με τις μητρικές.

Το πώς φαίνεται η διανομή είναι το γραφικό περιβάλλον. Οι δύο κύριες επιλογές είναι KDE και GNOME ανάλογα με τα γούστα και υποστηρίζονται από όλες τις παραπάνω διανομές. Το Linux Mint μόνο υποστηρίζει περισσότερο το Cinnamon οπότε αν θες KDE/GNOME μην πας σε Mint.

δεν έχω rw δικαιώματα
Σε αυτό πιθανότατα φταίει το fastboot τών windows ή όπως αλλιώς λέγεται. Απενεργοποίησέ το. Αυτό που κάνει είναι ότι δεν κλείνει «κανονικά» τα windows. Απλά φορτώνει όπως ήταν την προηγούμενη κατάσταση σαν να μην κλείσανε ποτέ. Αλλά αφήνει τούς δίσκους σε όχι κανονική κατάσταση οπότε για λόγους προστασίας δεν προσαρτούνται rw.

Από την άλλη το Star Wars Jedi Survivor ξαφνικά από slideshow στα Windows, έγινε playable :geek:
Το λίνουξ την παλεύει πολύ καλύτερα με λιγότερη VRAM. Πιστεύω αυτό φταίει γιατί διαφορετικά σε nvidia συνήθως χάνεις λίγο σε επιδόσεις.

Ένα θέμα που είχα κατά την εγκατάσταση του Bazzite ήταν ότι κολλούσε όταν στην εγκατάσταση επέλεγα να διαμορφώσω custom τα partition ώστε να έχω ξεχωριστά root, hom, boot και swap. Κατά την γνώμη σου χρειάζεται (σε άλλα distros) να διαμορφώσω τον δίσκο με αυτή την δομή ή να το αφήσω στο αυτόματο;

Ένα θέμα που είχα κατά την εγκατάσταση του Bazzite ήταν ότι κολλούσε όταν στην εγκατάσταση επέλεγα να διαμορφώσω custom τα partition ώστε να έχω ξεχωριστά root, hom, boot και swap. Κατά την γνώμη σου χρειάζεται (σε άλλα distros) να διαμορφώσω τον δίσκο με αυτή την δομή ή να το αφήσω στο αυτόματο;
η άποψή μου είναι κράτα το root, boot και home απλά σε ένα partition για λόγους απλότητας. Το swap αν θες το κάνεις partition αν θες το κάνεις και swapfile. προσωπικά προτιμώ το swapfile αλλά καλύτερα εσύ να φτιάξεις swap partition κανονικά για λόγους απλότητας. Χρειά;ζεσαι όμως ένα /boot/efi fat32 partition για λόγους UEFI. Μικρό λίγα MB είναι υπεραρκετά εκτός από κάποιες παλιές προβληματικές μητρικές που απαιτούν να είναι 512MB.

edit: αυτά για GRUB. Για systemd-boot δεν ξέρω. Αν το φτιάξεις εσύ ο ίδιος βάλε GRUB οπωσδήποτε. Αν το αφήσεις στο αυτόματο είναι οκ το systemd-boot αλλά άφησε το στο αυτόματο.

Γενικά είναι μάλλον καλύτερα να το πας με την όσο γίνεται πιο αυτόματη εγκατάσταση και να αφήσεις την διανομή να πάρει τις αποφάσεις για σένα.

Last edited:

Here's a quick 2025 Spotify Wrapped of the bugs Windows users dealt with:

• USB audio devices randomly stopped working
  • Webcams failed to be detected
  • BitLocker settings became inaccessible
  • Adobe Premiere Pro couldn't drag clips on the timeline
  • Cursor constantly spinning for no reason
  • Remote Desktop sessions randomly disconnecting
  • The Copilot app accidentally getting deleted (okay, this is actually a good change for once)
  • Blue screens of death in mandatory security updates
  • Windows Hello face recognition broken
  • File Explorer becoming unresponsive
  • FPS drops and system reboots while gaming
  • Task Manager spawning infinite copies of itself
  • Dark mode breaking with white flashes

Here's a quick 2025 Spotify Wrapped of the bugs Windows users dealt with:
"I'll switch when Linux supports X."
you're not looking for solutions, you're looking for excuses to stay complacent.
κάποιοι πραγματικά έχουνι ανάγκη το Χ, κάποια απλά το λένε σαν δικαιολογία (αυτοί είναι και οι περισσότεροι)

και κάποιοι πατσάρουν τον πυρήνα για να κάνουν την δουλειά τους!

Last edited:

λιγο κλικμπειτ μου φανηκε το βιντεο, αλλά αν ισχυει η ουσια του, μιλαμε για σημαντικο βημα, νομιζω.

O Bill γιατί να είναι φιούριους;

Προσωπικά διαφωνώ με την μεθοδολογία που ακολουθούν, καθώς και με τις δικαιολογίες που επικαλέστηκαν για τις διάφορες κακές επιλογές τους κατά την διάρκεια του challenge. Πιστεύω δηλαδή ότι ο "απλός χρήστης" όπως τον έπλασαν στο μυαλό τους δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματά τους να βγαίνουν συγκεχυμένα.

Προσωπικά διαφωνώ με την μεθοδολογία που ακολουθούν, καθώς και με τις δικαιολογίες που επικαλέστηκαν για τις διάφορες κακές επιλογές τους κατά την διάρκεια του challenge. Πιστεύω δηλαδή ότι ο "απλός χρήστης" όπως τον έπλασαν στο μυαλό τους δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματά τους να βγαίνουν συγκεχυμένα.

Δεν το είδα με προσοχή, το άφησα απλώς να παίζει και το άκουγα από μακρυά αλλά οκ δεν άκουσα κάτι πολύ λάθος. Αλλά ναι, προφανώς ενδιαφέρονται περισσότερο για το content παρά έχουν γνήσιο ενδιαφέρον. Είναι βέβαια καλό ότι επιστρέφουν αλλά κάποια στιγμή θα έπρεπε να δώσουν λίγη περισσότερη ουσία και να θέλουν περισσότερο να μάθουν πράγματα.

Tο ριάκτιον που όλοι περιμέναμε

είμαι στην φάση που λέει για τα codecs και να προσθέσω ότι δεν είναι κάτι που η Valve ή οποιοσδήποτε μπορεί να λύσει απλά πληρώνοντας χρήματα χωρίς να δημιουργήσει νέα προβλήματα, δεν είναι περίπτωση copyright είναι περίπτωση πατεντών που μπλέκουν, και το τι είναι «νόμιμο» και τι παράνομο αλλάζει από χώρα σε χώρα. Την ίδια στιγμή τα κόντεκς είναι «τζάμπα» να τα κατεβάσει ο καθένας και να πατσάρει ο ίδιος το Proton, ε αυτό ακριβώς κάνει ο Glorious Eggroll για να μην χρειάζεται να το κάνει ο καθένας ξεχωριστά και επειδή είναι κάτι τζάμπα, μη εμπορικό από κάποιον απλό τυπά που κάνει αγαθοεργία από κάπου στο ιντερνετ δεν υπάρχει πρόβλημα (και δεν είναι θέμα copyright έτσι και αλλιώς).

Σε κάθε περίπτωση λέω αυτό ακριβώς που λέει ο Brodie, είναι λάθος τών παιχνιδιών να επιμένουν σε κλειστά codecs όταν υπάρχουν αντίστοιχα ένα κλικ μακρυά ελεύθερα codecs. Ακόμα και αν δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το λίνουξ εξακολουθεί να είναι κακή πρακτική η επιλογή κλειστού codecs και ο μόνος λόγος που το επιλέγουν είναι ότι νομίζουν ότι δεν έχει καμμία σημασία. Είναι απλά λάθος. Οπότε ναι στην συγκεκριμένη φταίνε οι developers και δεν έχει να κάνει καν με το αν το λίνουξ έχει 5% ή 0.5% για να το προσέξουν να μην δημιουργούν πρόβλημα με τις επιλογές τους.

Είναι ένα θέμα και για τους χρήστες, και για τους δημιουργούς εφαρμογών/παιχνιδιών η χρήση proprietary ή/και χωρίς εκδοχή για Linux εφαρμογών/βιβλιοθηκών/codecs.

Είναι καλύτερο αρχίσεις την διαδικασία μετάβασης στο Linux αρχίζοντας να χρησιμοποιείς FOSS εναλλακτικές που δουλεύουν και στο Linux, ακόμα και αν χρησιμοποιείς Windows, παρά να προσπαθείς να αλλαξεις πρώτα λειτουργικό και μετά εφαρμογές, codecs, βιβλιοθήκες κτλ.

Εγω μαλλον καταληγω στο ενα win machine για "της δουλειας" και ενα linux για ολα τα αλλα.
Αν υπαρχει ορεξη και μερακι σε μερικες δουλειες γινεται καλη προσομοιωση σε λινουξ (με αρκετο κοπο ειναι η αληθεια)

πχ grandma2, titan pc suite, κλπ σουιτες/ software για φωτιστες που μεχρι πριν 5ετια ηταν αδιανοητο να δουλεψουν σε linux λογω εξειδικευμενων 3D απεικονισεων, τωρα, με τη χρηση κυριως gaming μεσαζοντων (proton-ge κυριως) δουλευουν απροσκοπτα με μονο περιορισμο την απευθειας plugged-in αναγνωση εξωτερικου hardware (πχ usb sticks).

Το γαματο ειναι πως οι περισσοτερες κονσολες φωτισμου δουλευουν στο hardware κομματι τους καποιες παραλλαγες linux λειτουργικων, αλλα για να συνδεσει χρηστης τα light μοντελα τους που κανουν προσομοιωση σε pc, οχι μονο δεν εχουν επισημη υποστηριξη linux (κατι που γινεται κατανοητο ως εξτρα κοστος υποστηριξης απο μανατζαραιους) αλλα αποτρεπουν εως ενα βαθμο ακομη και την συζητηση workarounds στα fora τους (locked threads, απειλη για bans κλπ)

Το κουλό είναι ότι μπορείς να καθαρίσεις με ένα appimage η flatpak. Η δικαιολογία δεν μπορώ να συντηρώ 1500 τετράκις εκατομμύρια builds δεν στέκει και τόσο.

Α, και μια συμβουλή για όσους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή μπορούν να επηρρεάσουν το τι θα χρησμοποιηθεί στο περιβάλλον εργασίας τους. Ότι δεν είναι self hosted ( local install, local server ή VPS ), και FOSS, σε κρατάει από τα @@.

Last edited:
Εντελώς άνετα η πιο οργανωμένη μετάβαση που έχω δει.

Το κάνει πιο δύσκολο από ότι χρειάζεται αλλά καλό είναι, έτσι μαθαίνεις πράγματα.

Last edited:
Back