Άλλο ένα PC building

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

jimmy213

Death Knight
Γεια σας. Θα χρειαστώ τα φώτα σας.

Είχα γράψει και παλιότερα για system upgrade που σκεφτόμουν, κλπ, κλπ. Εν τέλει εκεί μπήκε ένας Ryzen 5600, μια RX 6600 και 32GB Ram (σε μια Asrock b450m pro 4). Ήταν να πάει αλλού, αλλά τελικά το κρατάω εγώ.

Τώρα για το αλλού, ψάχνω να στήσω ένα νέο build για gaming. Αρχικά για 1080p, αλλά όσο γίνεται να σηκώνει και 1440p σε decent settings. Επίσης, σκεφτόμουν μόνο για mATX ώστε να μπει κι ένα ανάλογο μικρό κουτάκι για ένα κάποιο portability (αν δεν αξίζει, και χάνουμε σημαντικά features, μου λέτε).
Το budget θα το έβαζα στα 800€ (ταβάνι) μόνο για το κουτί.

Για parts έχω δει κάποια πράγματα, αλλά σκόρπια. Πχ:

1. GPU: Έχω δει την RX 7600XT και την 5060. Με φοβίζουν όμως τα 8GB της 5060, γιατί απ' όσο είδα, όπου βγαίνει μπροστά η 7600XT, είναι λόγω VRAM. Χωράει κάποια άλλη με 16GB VRAM;

2. CPU: Δεν έχω δει κάτι ιδιαίτερο, πέρα από τον Ryzen 7 7800X3D. Αλλά δεν ξέρω πχ αν αξίζει σε σχέση με τον Ryzen 9 7900X (που είναι λίγο φθηνότερος). Ή γενικά αν αξίζει τέτοιου κόστους CPU.

Κάθε γνώμη ευπρόσδεκτη.

Φχαριστώ.

2. CPU: Δεν έχω δει κάτι ιδιαίτερο, πέρα από τον Ryzen 7 7800X3D. Αλλά δεν ξέρω πχ αν αξίζει σε σχέση με τον Ryzen 9 7900X (που είναι λίγο φθηνότερος). Ή γενικά αν αξίζει τέτοιου κόστους CPU.
Εφόσον θες να κρατήσεις κάπως το μπάτζετ εγώ θα έλεγα να πας στον Ryzen 5 7400F. Είναι μια χαρά. Αν πραγματικά θες κάτι παραπάνω (που πιστεύω δεν θες, μείνε στον 7400F) πήγαινε στον 7800X3D. Δεν θα πολυκοίταγα τον 7900Χ.

1. GPU: Έχω δει την RX 7600XT και την 5060. Με φοβίζουν όμως τα 8GB της 5060, γιατί απ' όσο είδα, όπου βγαίνει μπροστά η 7600XT, είναι λόγω VRAM. Χωράει κάποια άλλη με 16GB VRAM;
Και καλά κάνουν και σε φοβίζουν τα 8GB τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα τιμής. Κοίταζε κάρτες γραφικών με πάνω από 8 γίγα. Σε κάθε περίπτωση νομίζω είναι προτιμότερο να μείνεις στον 7400F και να δώσεις περιθώριο να κοιτάξεις και λίγο ακριβώτερη κάρτα γραφικών.

Κυρίως θα κοιτούσα την RX 9060XT 16GB.

Last edited:
Παρε RX 9070 η 5070 οι 7000 βγηκαν το 2022 ειναι 3 χρονων δεν αξιζει να παρεις τωρα καμια απο αυτες.

Παρε RX 9070 η 5070 οι 7000 βγηκαν το 2022 ειναι 3 χρονων δεν αξιζει να παρεις τωρα καμια απο αυτες.
Ρίχνοντας μια ματιά στο bestprice οι κύριες επιλογές στις διάφορες κλίμακες κόστους είναι

111€

223€

357€

456€

601€

νομίζω η 9070 ξεφεύγει λίγο για το μπάτζετ.
Οι 7000 δεν υστερούν και τόσο και αν κάποιος παίζει σε λίνουξ δεν χάνει ούτε το FSR4 (που είναι μεγάλος κράχτης για την 9000) και έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν ωριμάσει καλύτερα οι οδηγοί.

Οι μέχρι τώρα επιλογές. Πάει κάπου στα 930€ μεν, αλλά δεν βλέπω πώς να πέσει χαμηλότερα χωρίς να χρειαστεί σύντομα αναβάθμιση.

1. Ryzen 5 7500F

2. Asrock B850M Pro-A

3. Patriot Viper Venom 32GB (2x 16GB)

4. Sapphire RX 9060XT 16GB

5. MSI MAG A650BN 650W

6. Kingston NV3 1TB

7. Arctic Freezer 36

8. Ένα κουτί γύρω στα 60-65€

Let me know αν θα αλλάζατε κάτι. Αλλιώς θα γίνει η υπέρβαση και θα φτιαχτεί το παραπάνω.

μια χαρα μου φαινεται. το μονο που ισως να αλλαζα ειναι αυτη η gpu:

εκτος αν εχεις συγκεκριμενο λογο που θες να παρεις την sapphire. απ οτι βλεπω γλυτωνεις καμια 40αρια ευρω, που μπορεις να τα βαλεις αλλου, ισως στο κουτί.
ειχα κι εγω αναστολη στην αρχη να παρω asrock, το σκεφτηκα πολυ, διαβασα/ειδα ρηβιους και τελικα πηρα μια ασροκ 6750 xt και μεχρι τωρα (φτου, φτου...!!!) ειμαι απολυτως ευχαριστημενος.

Θα πρόσθετα ότι δεν ξέρω από μητρικές αλλά πιστεύω και εκεί μπορεί να κοπεί λίγο το κόστος.

μια χαρα μου φαινεται. το μονο που ισως να αλλαζα ειναι αυτη η gpu:

εκτος αν εχεις συγκεκριμενο λογο που θες να παρεις την sapphire. απ οτι βλεπω γλυτωνεις καμια 40αρια ευρω, που μπορεις να τα βαλεις αλλου, ισως στο κουτί.
ειχα κι εγω αναστολη στην αρχη να παρω asrock, το σκεφτηκα πολυ, διαβασα/ειδα ρηβιους και τελικα πηρα μια ασροκ 6750 xt και μεχρι τωρα (φτου, φτου...!!!) ειμαι απολυτως ευχαριστημενος.
Δεν έχω ιδιαίτερο λόγο να πω την αλήθεια. Απλά ήταν η go to επιλογή μου όταν κοιτούσα AMD. Αλλά ναι, κι η Asrock δεν βλέπω λόγο να μείνει στην απέξω. Μάλλον θα βάλω αυτή.

Θα πρόσθετα ότι δεν ξέρω από μητρικές αλλά πιστεύω και εκεί μπορεί να κοπεί λίγο το κόστος.
Ναι, ισχύει. Απλά μ' άρεσε σ' αυτή που παίρνει 3 nvme δίσκους (1x 5.0, 2x 4.0). Είναι και το wifi. Αλλά θα το δω πάλι μήπως κόψω κάτι κι από εκεί.

Thanks.

Μια χαρά είναι οι AsRock τέτοια είναι η 5500ΧΤ που έχω σε ένα σκατοκουτί που δεν παίρνει ανάσα από το 2020 και κρατάει ακόμα.

@jimmy213 : Πώς κατέληξες στο συγκεκριμένο τροφοδοτικό; Είναι αξιόπιστη η MSI στα τροφοδοτικά; Επίσης, μήπως να σκεφτόσουν κάποια λύση modular (ή έστω semi-modular); Κάνει μεγάλη διαφορά στο εσωτερικό του κουτιού.

@jimmy213 : Πώς κατέληξες στο συγκεκριμένο τροφοδοτικό; Είναι αξιόπιστη η MSI στα τροφοδοτικά; Επίσης, μήπως να σκεφτόσουν κάποια λύση modular (ή έστω semi-modular); Κάνει μεγάλη διαφορά στο εσωτερικό του κουτιού.
Χμ, ναι ίσως πρέπει να δω κάτι σε modular.

Για το MSI, να σου πω την αλήθεια δεν το έψαξα και τρελά. Το είδα στα προτεινόμενα, έψαξα λίστες τροφοδοτικών που τα βάζουν σε tiers και το MSI ήταν στα "καλά" tiers (έχει και 5 χρόνια εγγύηση νομίζω). Θα το δω πάλι σήμερα όμως (μήπως πάω και σε modular) ώστε να κλείσουν τα parts.

Edit
Βασικά το βλέπω πάλι και ήταν σε Tier 3 το MSI. Όπως κι ένα Seasonic G12 GM

Last edited:
Μου ήρθε φλασιά σκεπτόμενος την αρχαιολογία που θα αντικατασταθεί από αυτό το σύστημα. Του είχα βάλει πριν χρόνια ένα SuperFlower Golden Green HX 550W.

Θεωρείτε αξίζει να μπει στο νέο σύστημα ή θα είναι οριακό για τυχόν μελλοντική αναβάθμιση; Στα διάφορα psu calculators, άλλα λένε 400 - 499W κι άλλα 450W ως recommended ισχύ.

Πόσα χρόνια το έχεις; Αν κοντεύει 10ετία καλύτερα πάρε άλλο.

Κοντεύει τα 11 χρόνια πλέον (Οκτώβρη του 2014 το είχα πάρει).

Ναι, μάλλον θα το κρατήσω σε μια άκρη.

Τελικά, λέω να βάλω το Corsair RMx 750W. Κάπως overkill τα 750W, αλλά ενημερώθηκα από το κοντρόλ ότι υπάρχει δωροκάρτα 100€, οπότε θα βγει 30€ το συγκεκριμένο.

Είχα δει και το Corsair RM 650E, αλλά πολύ θάψιμο στο Skroutz.

Τελικά, λέω να βάλω το Corsair RMx 750W. Κάπως overkill τα 750W, αλλά ενημερώθηκα από το κοντρόλ ότι υπάρχει δωροκάρτα 100€, οπότε θα βγει 30€ το συγκεκριμένο.

Σίγουρα ο 750άρης Κουρσάρος δείχνει (και είναι, φαντάζομαι) καλύτερος σε όλα σε σχέση με την αρχική σου επιλογή. Γκόου φορ ιτ!

Σίγουρα θες κάτι τόσο ψηλά όμως; Το λέω γιατί εδώ και χρόνια, αναβαθμίζω και αναβαθμίζω και ακόμα τα 450άρια έχω και βάσει το PSUcalc καλά είμαι.

Σίγουρα θες κάτι τόσο ψηλά όμως; Το λέω γιατί εδώ και χρόνια, αναβαθμίζω και αναβαθμίζω και ακόμα τα 450άρια έχω και βάσει το PSUcalc καλά είμαι.
Σίγουρα αρκούν τα 650W (και τα 550, αλλά θα είναι οριακά πχ με έναν πιο βαρβάτο CPU αν ποτέ μπει). Τα 750W περισσότερο είναι γιατί δεν βρίσκω άλλο αξιόλογο part για το build στο Πλαίσιο.

Αν είχαμε και κάνα jonnyguru για καμιά σύγκριση, καλά θα 'ταν πάντως.

Ωστε το τροφοδοτικο σου κοντευει 11 χρονια. Το δικο μου κοντευει τα9 γιατι το εχω απο τον Οκτωβριο του 2016 γι αυτο λεω να παρω ενα 1200watt αλλα δεν εχω αποφασισει ακομα αν θα το παρω μαζι με επξεργαστη μνημη και μητρικη η αν θα το παρω πριν.

Back