Windows 10 καπούτ

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Τι σκοπεύετε να κάνετε;

• Θα εγκαταστήσω τα Windows 11 άμεσα. Δεν παίζουμε με την ασφάλεια.

Votes: 4 14.3%
  • Θα παραμείνω στα Windows 10. Ποιος νοιάζεται για τα updates;

Votes: 7 25.0%
  • Έχω ήδη εγκαταστήσει τα Windows 11, οπότε το poll του Sephir, μου είναι τελείως αδιάφορο.

Votes: 9 32.1%
  • Windows; Linux FTW!

Votes: 8 28.6%

• Total voters
    28

Sephir

Beyond Within
Staff member
Σε λιγότερο από ένα μήνα (στις 14 Οκτωβρίου 2025 συγκεκριμένα), η Microsoft παύει να υποστηρίζει επίσημα τα Windows 10, με security updates και νέο περιεχόμενο.

Συνεπώς, το λειτουργικό θα πάει σιγά-σιγά να συναντήσει τα Windows 7....

Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Αν και μας έμαθαν οτι η ψηφος ειναι μυστική, το πολ μου ειναι τελείως αδιαφορο. Και ειμαι ευχαριστημένος σοου φαρ απο τα 11αρια.

Το laptop της δουλειάς έχει ήδη τα 11, στο PC του σπιτιού έβαλα Linux Mint, το οποιοδήποτε μελλοντικό gaming device (PC ή handheld) θα έχει κατά πάσα πιθανότητα Linux οπότε ελπίζω να είναι εντάξει για την επόμενη δεκαετία. Η απόφαση πάντως να απομακρυνθώ όσο περισσότερο γίνεται από τα Windows είναι ειλημμένη και πλέον πραγματοποιήσιμη αφού το gaming δεν είναι πια τροχοπέδη.

Εδώ και κάποιους μήνες είμαι ήδη μόνιμα στην αγκαλιά του μπαζιτε

θα δώσω reward points να πάρω extended support για τα 3 μηχανάκια που τρέχουν ακόμα w10, το HTPC το πέρασα σε mint και για νέo workstation πέρασα σε mac mini.
Από εκεί και πέρα βλέπουμε...

As we shared last October, for the first time ever, you can enroll your personal Windows 10 PC in the ESU program and receive critical and important monthly security updates for one year after support ends in October. Today, we’re introducing additional free enrollment options and the simple steps to get started.

Extended Security Updates for Windows 10:

• For individuals: An enrollment wizard will be available through notifications and in Settings, making it easy to enroll in ESU directly from your personal Windows 10 PC. Through the enrollment wizard, you’ll be able to choose from three options:
    • Use Windows Backup to sync your settings to the cloud—at no additional cost..
    • Redeem 1,000 Microsoft Rewards points—at no additional cost..
    • Pay $30 USD (local pricing may vary).

Once you select an option and follow the on-screen steps, your PC will automatically be enrolled. ESU coverage for personal devices runs from Oct. 15, 2025, through Oct. 13, 2026. Starting today, the enrollment wizard is available in the Windows Insider Program and will begin rolling out as an option to Windows 10 customers in July, with broad availability expected by mid-Augustxii.

Το να κρατάς ένα λειτουργικό δίχως υποστήριξη/updates, ειδικά όταν έχει πρόσβαση στο ιντερνετ, το θεωρώ ριψοκίνδυνο.

Αν συντρέχουν επαγγελματικοί λόγοι. ευκολία, συνηθεια κτλ πας win 11. (με ρουφους πάντα).

Για το υπόλοιπο 90%+ των χρηστών πας linux .Μια ιδέα είναι. Στην αρχη μπορεί να φανεί κάπως, αλλά μετά αρχίζεις και αντιλαμβάνεσαι τα θετικά της επιλογής σου. Θεωρώ πως ανήκω σε αυτό το 90% των χρηστών. Δεν κάνω κάποια εξεζητημένη χρήση του υπολογιστή. Πέρα από το gaming, αν θεωρείται εξεζητημένο, αλλά δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα. Τουλάχιστον για τους τίτλους που παίζω εγώ. Τέσσερα χρονάκια τώρα μόνο με linux και δεν μου έχει λείψει τίποτα από το windows οικοσύστημα.

Οπότε λινουξ.

Photoshop, Autocad, 3D Max, οποτε αναγκαστικα Win. Τρεχω τα 11 σε VM, ειναι εμετοστ αλλα εδω και χρονια δουλεω με τα παντα σε shortcuts σε desktop και μπαρα, οποτε η επαφη μου με το οποιο OS σταματα εκει.

Ιδανικο σεναριο, δυο δισκοι, ενας με win 11 για τα προγραμματα και ενας Linux για ολα τα αλλα. Μενει να βρω ενα ευκολο set and forget boot menu για επιλογη χωρις να πρεπει να πατας Fκατι για να την παλεψει η οικογενεια.

Last edited:
Ιδανικο σεναριο, δυο δισκοι, ενας με win 11 για τα προγραμματα και ενας Linux για ολα τα αλλα. Μενει να βρω ενα ευκολο set and forget boot menu για επιλογη χωρις να πρεπει να πατας Fκατι για να την παλεψει η οικογενια.
Δυστυχώς εξαρτάται από το BIOS (κάθε μητρική έχει διαφορετικό δικό της) αλλά σε γενικές γραμμές αυτό που κάνεις είναι να φτιάξεις ξεχωριστό efi partition για το λίνουξ είτε στον ίδιο δίσκο με τα windows είτε σε διαφορετικό αν δεν θες να ακουμπήσεις καθόλου τον δίσκο με τα windows. Και επιλέγεις από το BIOS να ξεκινάει με το λίνουξ. Ο bootloader τού λίνουξ είτε μιλάμε για GRUB είτε μιλάμε για systemd-boot μπορεί να ρυθμιστεί να βλέπει τα windows. Οπότε μπορείς να επιλέγεις λειτουργικό χωρίς να περνάς καθόλου από μενού BIOS και το efi partition τών windows έχει μείνει απείραχτο ακόμα και αν το λίνουξ το βάλεις στον ίδιο δίσκο.

Οποτε λες οτι με δυο δισκους, να μπουταρει απο τον Linux και θα βγαζει Grub list menu για να επιλεγω Linux η Win boot;

Οποτε λες οτι με δυο δισκους, να μπουταρει απο τον Linux και θα βγαζει Grub list menu για να επιλεγω Linux η Win boot;
ναι.

Επίσης ο GRUB θυμάται τι επιλέχτηκε τελευταία φορά. Μια συνηθισμένη ρύθμιση είναι αν δεν πατήσεις τίποτα σε λίγα δευτερόλεπτα να μπαίνει σε όποιο είχε μπει την προηγούμενη φορά.

δεν υπάρχει ρύθμιση να μπαίνει πάντα πχ στα windows? να μην έχω γκρίνια αν το επιχειρήσω;

δεν υπάρχει ρύθμιση να μπαίνει πάντα πχ στα windows? να μην έχω γκρίνια αν το επιχειρήσω;
Ναι εννοείται. Όπως θες το ρυθμίζεις.

Απλά βρίσκω βολικότερο ότι μπορείς να κάνεις μια απλή εκκίνιση στα windows και το default γίνονται τα windows. Επιστρέφεις στο λίνουξ και το default γίνεται το λίνουξ.

Last edited:
Ναι εννοείται. Όπως θες το ρυθμίζεις.

Απλά βρίσκω βολικότερο ότι μπορείς να κάνεις μια απλή εκκίνιση στα windows και το default γίνονται τα windows. Επιστρέφεις στο λίνουξ και το default γίνεται το λίνουξ.
α ωραία γιατί θέλω να ξεκινάει windows να μην έχω γκρίνιες "τι είναι αυτό που έβαλες" κτλ κτλ

Αυριο θα συναντηθω με εναν φιλο μου ο οποιος πρεπει να ειναια πο τους λιγους που δεν εχουν βαλει τα 11 ακομα. Χτες που μιλησαμε μου ειπε πως δεν εχει αδειο στικακι για να τα βαλει γιατι οσα στικακια εχει ειναι ηδη γεματα και θα παμε αυριο στο Πλασιο για να παρει. Επειδη εχει πολυ παλιο pc ομως 9 χρονων δεν την γλητωνει την αναβθμιση. H GTX 1070 που εχει απο τ0 2016 θα σταματησει και αυτη να υποστηριζεται τον Οκτωβριο μαζι με τα windows 11 και δεν μπορει να κανει κατι αλλο απο το να παρει καινουργια καρτα. Θα παρει η την 9060xt η 5060 ti. Ολοι οι αλλοι που ξερω φιλοι γνωστοι και συγγενοις τα εχουν βαλει ηδη ειτε μτο rufus ειτε μεσω του windows update.

Για διάφορους λόγους, παρέμεινα σε Win11 (Pro αυτή την φορά), με δεύτερο το bazzite στο desktop!!

ΑΛΛΑ: Έκανα εγκατάσταση με rufus (κλασσικά) και μετά έτρεξα το Flyoobe και απεγκατέστησα ότι δεν ήθελα (bye - bye CoPilot!!!! 🤟)!!

Η προηγούμενη εγκατάσταση των Win10 ήταν από το 2015. Οπότε χρησιμοποίησα Clonezilla για κλωνοποίηση όλης της εγκατάστασης σε εξωτερικό σκληρό και προχώρησα σε καθαρή εγκατάσταση Win11 Pro.

Κάτι η διαδικασία που ακολούθησα, κάτι ότι είναι καθαρή η εγκατάσταση, τα 11άρια πάνε σφαίρα!!! Είμαι ήδη στην μία εβδομάδα. Στο μήνα πάνω και αφού έχω μεταφέρει ότι δεδομένα θέλω, από τα παλιά 10άρια θα τα ενεργοποιήσω.

Μάλλον κάθε τρία - τέσσερα χρόνια, την θέλει την καθαρή εγκατάσταση!!!

Για διάφορους λόγους, παρέμεινα σε Win11 (Pro αυτή την φορά), με δεύτερο το bazzite στο desktop!!

ΑΛΛΑ: Έκανα εγκατάσταση με rufus (κλασσικά) και μετά έτρεξα το Flyoobe και απεγκατέστησα ότι δεν ήθελα (bye - bye CoPilot!!!! 🤟)!!

Η προηγούμενη εγκατάσταση των Win10 ήταν από το 2015. Οπότε χρησιμοποίησα Clonezilla για κλωνοποίηση όλης της εγκατάστασης σε εξωτερικό σκληρό και προχώρησα σε καθαρή εγκατάσταση Win11 Pro.

Κάτι η διαδικασία που ακολούθησα, κάτι ότι είναι καθαρή η εγκατάσταση, τα 11άρια πάνε σφαίρα!!! Είμαι ήδη στην μία εβδομάδα. Στο μήνα πάνω και αφού έχω μεταφέρει ότι δεδομένα θέλω, από τα παλιά 10άρια θα τα ενεργοποιήσω.

Μάλλον κάθε τρία - τέσσερα χρόνια, την θέλει την καθαρή εγκατάσταση!!!
Στας Ευρώπας ότι θέλουμε σβήνουμε πλέον δεν χρειάζεται τρίτες εφαρμογές.

Είμαι παντελώς άσχετος από λειτουργικά. Εχω ακόμα τα 10 και ο μόνος λόγος που δε βάζω τα 11 είναι ο φόβος πως μπορεί να τρώνε περισσότερους πόρους από το μικρομεσαίο laptop μου. Μπορώ με Linux να βάλω Steam και να τρέχω ΑΑΑ games? Αν έχω καταλάβει καλά, υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις Linux ανάλογα τη χρήση; Ποιος είναι αυτός ο Ρουφιανός που γράφετε εδω μέσα;

Τί το κακό έχει ο copilot; Χρησιμοποιώ αυτόν έναντι του chatgpt. Δε παρατηρώ κάποια διαφορά.

Μπορώ με Linux να βάλω Steam και να τρέχω ΑΑΑ games?
Ναι! Φυσικά τι μπορείς να κάνεις εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά αν έχεις AMD κάρτα γραφικών μπορείς να έχεις και καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με windows. Πάντως αν πεις τα ακριβή χαρακτηριστικά τού λάπτοπ, ειδικά τι κάρτα γραφικών έχει και ποια παιχνίδια θέλεις οπωσδήποτε να παίζεις μπορείς να έχεις μια πιο συγκεκριμένη απάντηση.

έχω καταλάβει καλά, υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις Linux ανάλογα τη χρήση;
Έχεις καταλάβει λάθος (ή στα είπανε λάθος). Οι «κανονικές» διανομές είναι γενικής χρήσης λειτουργικά οπότε γενικά δεν έχει σημασία η χρήση, βάζεις όποια διανομή θες και θεωρητικά μπορείς να κάνεις τα πάντα. Βεβαία αν έχεις κάποιο πρόβλημα μπορεί να είναι απλούστερο να αλλάξεις διανομή παρά να το «λύσεις» ή μπορεί κάποια διανομή να σε βοηθάει περισσότερο από κάποια άλλη για κάποιον σκοπό.

Στην πράξη σήμερα θα σού έλεγα για αρχή να δεις δύο διανομές.

-- Linux Mint. Είναι εδώ και πολλά χρόνια το χρυσό στάνταρ για «εύκολη διανομή». Ένα μειονέκτημα είναι ότι είναι ίσως παλιομοδήτικη.

-- CachyOS. Πολύ πιο σύγχρονη, Θα εκμεταλλευτεί καλύτερα το υλικό σου. Ίσως απαιτεί να ασχοληθείς λιγάκι περισσότερο αλλά και αυτό καλό είναι. Ειδικά για σύγχρονα παιχνίδια νομίζω θα βοηθήσει περισσότερο σε σχέση με το Mint

Last edited:
Back