AMD GPU - Το επίσημο νήμα συζήτησης

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
αυτό είναι το θέμα θα κάνει την παλικαριά η AMD να την βγάλει και στην retail αγορά στο 150άρι;
Αν οι εταιρείες έχουν μυαλό να την χρησιμοποιήσουν σωστά δεν θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για retail γιατί ιδανικά την θες σε κάποιο υπερ οικονομικό μικρό κουτάκι πολύ χαμηλής κατανάλωσης. Αυτή που θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον για retail είναι η RX 9060 (σκέτο) ενώ η RX 9060XT 8GB απλά δεν έχει λόγο ύπαρξης παρά μόνο για να μπερδεύει τον κόσμο.
 
FSR5 λέει θα είναι GPU agnostic αλλά δεν θα παίζει μάλλον στις πρώτες RDNA... ρε πάσταρδοι... τόσα χρόνια σας ακουμπάω λεφτάκια.
 
Τι σημαινει αυτο για τους drivers οτι δηλαδη θα μπορει να λειτουργει το pc χωρις να κατεβαζουμε νεους drivers καθε μηνα?
 
Τι σημαινει αυτο για τους drivers οτι δηλαδη θα μπορει να λειτουργει το pc χωρις να κατεβαζουμε νεους drivers καθε μηνα?
Στο λίνουξ οι ενημερώσεις drivers έρχονται μαζί με τις κανονικές ενημερώσεις τού συστήματος και δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Δεν ξέρω γιατί στα windows δεν είναι έτσι.

Για να κάνω μια σύνοψη τι λέει ο παραπάνω, στο λίνουξ παραδοσιακά έχουμε τούς οδηγούς που φτιάχνει η κοινότητα και μπορεί και συμμετέχει οποιοσδήποτε (σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια ειδικά για την AMD τούς φτιάχνει η Valve) και τούς οδηγούς που φτιάχνει η ίδια η AMD αλλά χωρίς να συμμετέχει κανένας άλλος (αλλά είναι πιο κοντά στούς οδηγούς τών windows). Οι πρώτοι (τής κοινότητας) σε μεγάλο βαθμό έχουν ξεπεράσει τούς δεύτερους και η AMD φαίνεται εγκαταλείπει τελείως τούς δικούς της αλλά λέει θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τούς οδηγούς τής κοινότητας και μάλιστα υπάρχει η ιδέα αν και ακόμα κάπως μακρυνή να τούς αντιγράψει στα windows.
 
και στα windows έτσι είναι αλλά είναι τόσο χρονοβόρα διαδικασία που πάντα είναι παλιοί drivers.
 
what the actual fuck?


Ε οκ ρε μλκς να πάει να μαμηθεί η amd... δεν φτάνει που μου πούλησαν laptop καινούργιο με APU του 2022 και από το 2023 που το πήρα με το ζόρι έχει δει 2 driver updates, χωρίς κανένα νέο καλούδι από όσα βάζει σε νεότερες κάρτες της τώρα dropάρει και τις 5ΧΧΧ αλλά και τις 6ΧΧΧ;

Το deck δεν επηρεάζεται λόγω open source drivers, αλλά τα windows μοτοράκια αυτόματα είναι out of support... σαν το ολοκαίνουργιο ASUS ROG XBOX Ally... μλκ μας δουλεύετε;
 
δεν εχει καμμια λογικη. οχι μονο για τις 6xxx που μεχρι προπερσι βγαζανε μοντελα, αλλά ουτε καν για τις 5xxx, που πρεπει να ναι 5-6 χρονων καρτες. ελεος.

δεν πειραζει. μια χαρουλα. θα εχω πισι χωρις απντειτς (σιγα μην περασω τα 11) και καρτουλα χωρις νεους ντραιβερς.
η ζωη ειναι ωραια.
 
αν είναι να με πηδάνε πάω και στην nvidia... η κάρτα μου είναι 5 ετών γμτχμ... η 6600 είναι 4! τι με νοιάζει εμένα πότε βγήκε η πρώτη 5ΧΧΧ/6ΧΧΧ, πότε βγήκε αυτό που μου πούλησαν με νοιάζει.
 
Απαράδεκτη επιλογή από την AMD, λες και κάνει διαγωνισμό με την Nvidia για το ποιος θα είναι πιο εχθρικός προς στον αγοραστή. Όπως είπε και ο Νίτρο υπάρχουν αυτή τη στιγμή συσκευές στη αγορά που είναι RDNA 2. Απίστευτη απόφαση.
 

Το πηρε πισω, ΟΜΩΣ ηταν προβλημα για τα windows.

Ακομη μια φορα οσοι εχουν λινουξ δεν θα ειχαν καμια επιπτωση καθως χρησιμοποιουν drivers Mesa (δηλαδη απο τη κοινοτητα) και ειναι και στο kernel μεσω AMDGPU απο την ιδια την εταιρεια.
 
ηταν τοσο παρανοικη η αποφαση, που δεν γινοταν να μην ανακαλεσουν.
αυτο που ενοχλει ειναι οτι προφανως τεσταρανε τα νερα για καποιες πιθανες μελλοντικες παρομοιες αποφασεις.
το νταματζ κοντρολ εν τω μεταξυ τελειως του πωπου, δεν ειχαν καν το θαρρος να βγουν να κανουν μια δηλωση του δε ποιντ, μπας και σωσουν τιποτα.

φανηκε ακομα μια φορα ποσο χαζο πραμα ειναι ο φανμποισμός, ειτε για την μια ειτε για την αλλη πλευρα. δεν ειναι ομαδες ποδοσφαιρου για να δενομαστε συναισθηματικα. ναι, τα τελευταια χρονια π.χ. τυχαινει κι αγοραζω amd, αλλά με βαση ρεαλιστικα και μετρησιμα δεδομενα. δεν εχω κανενα θεμα να παω σε nvidia (ασε που ειναι πρασινη κιολα, αυτο που το πας??) αν βγαλει προιον που ταιριαζει στα θελω μου.
 
τρόμπες... φυσικά και το πήραν πίσω. Από σχόλια και threads στο reddit ήταν ξεκάθαρο ότι όσο πέρναγε η μέρα τόσο φόρτωνε η φάση.

καλά για τα φανμπόγια της πράσινης... βούτυρο στο ψωμί τους.

Εγώ πιστεύω ότι η ζημιά έγινε πάντως για μια ακόμα φορά... θα έπρεπε να απολυθεί με μαστίγωμα όποιος πήρε την αρχική απόφαση.

Εκτός αν ούτε η amd περίμενε ότι έχει τόσος κόσμος κάρτες της :p
 
το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να δούμε το επόμενο release... οι τελευταίοι drivers δεν είχαν optimizations για τις κάρτες αυτές, αν και οι επόμενοι δεν έχουν, ε... μα το θεό θα το ξανασκεφτώ διπλά και τριπλά για AMD στην επόμενη αγορά μου.
 
unpopular opinion

Καλά κάνει και σταματά τα "game specific optimizations". Προφανώς αυτό αφήνει τα windows σε μειονέκτημα για τα καινούργια παιχνίδια σε σχέση με το λίνουξ κάτι που ήδη συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό για τις συγκεκριμένες κάρτες (RDNA2 και πίσω) αλλά ουσιαστικά παγιώνεται ότι μην περιμένετε ανάκαμψη. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που το λέω αυτό.

1) ο κόσμος θα πρέπει να κάνει αυτόματα την σύνδεση στο μυαλό του ότι "κλειστοί οδηγοί == planed obsolescence"

2) γιατί πρέπει τέτοιες βελτιστοποιήσεις να βρίσκονται μέσα σε τόσο χαμηλό επίπεδo; Όλη αυτή η κακοποίηση για εντελώς πρόσκαιρα κέρδη στις επιδόσεις επιτείνει ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Είναι βάρος που ο driver θα κουβαλάει εσαεί. Συγκρίνετε με το λίνουξ που όλες αυτές οι χαζομάρες μπαίνουν στον DXVK ή στην χειρότερη περίπτωση στην mesa.
 
ψιλοχεστηκανε παντως. δεν περιμεναν τετοια αντιδραση.
ερχομαντε να ποσταρω την πιο προσφατη (τριτη) δηλωση της amd, αλλά με προλαβε ο βιντεος του νιτρου.
αλλά οχι, θα το ποσταρω το λινκ, τοσο κοπο εκαμα να το βρω 🤥


λενε ανοιχτα οτι θα συνεχισουν να βγανουν ντραιβερς για τις RX 5000 και RX 6000 σειρες, αλλά δεν θα χουν νεα features, δηλαδη βασικα fsr 3 και περα... (καλα, μπορει να γινει με mod αυτο, αλλά δεν ειναι το ιδιο και δεν ειναι και οφισιαλ...)

επισης, πολυ καλα τους τα χωνει ο χριστουλης για την εκπληκτικη φραση "...will continue receiving game optimizations based on "market needs"..." της προηγουμενης δηλωσης. καμανε μεγαλη μαλακια και θα το πληρωνουν για καιρο.
 
Τι καιρό, εγώ νομίζω ότι αυτό θα είναι ταφόπλακα. Είναι σε πολύ άσχημη θέση χρόνια τώρα, ότι και να κάνουν με το ζόρι εμφανίζονται στα charts, ο κόσμος έχει εδώ και χρόνια την λάθος αντίληψη ότι η AMD έχει κακούς drivers αν και δεν ισχύει, τουλάχιστον το έσωζε λίγο το fine wine drivers το οποίο μόλις πήγε περίπατο. Τώρα ο μέσος χρήστης έχει στο μυαλό του ότι η amd έχει κακούς οδηγούς και δεν τους υποστηρίζει κιόλας.

Η intel από την άλλη αν και έφαγε περικοπές στις GPU, βγάζει κάθε μήνα drivers και optimizations... άντε γεια.
 
Να είμαι ειλικρινής, ωραία τα νέα features, αλλά προτιμώ σταθερότητα, παρά feature creep.

Από την άλλη, δεν είμαστε στην προ Zen εποχή, που η AMD δεν είχε μαντήλι να κλάψει. Ας δώσει, έστω και με καθυστέρηση, βελτιωμένο FSR στις RX6000. Όλες αυτές οι τεχνολογίες, σε αδύναμες και παλιές GPU χρειάζονται, οι πιο δυνατές και καινούργιες τα έχουν λιγότερο ανάγκη.

To market needs πάντως μπορεί να έχει να κάνει και με τι ζητάνε οι ελάχιστες απαιτήσεις. Αν αρχίσει και γίνεται απαραίτητο πχ να υποστηρίζει RayTraycing μια GPU, έστω και αν το framerate είναι στα Τάρταρα, τι να λέει ότι οι RX5000 παίρνουν Game Ready drivers; Θα τις πάει σε Legacy, αναγκαστικά.
 
Back
Top