Διάφορα Tutorials

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Σκεφτόμουν σε πιο νήμα να το βάλω και τελικά θα το έλεγα τουτόριαλ (τι να μην κάνεις)

ωραιο, απαραιτητο θρεντ.
θα δειξω ποσο νιουμπας ειμαι τωρα, αλλά αχου και δε με νοιαζει. η μιση ντροπη δικη μου κι η αλλη μιση παλι δικη μου.
λοιπον σειρα ερωτησεων, λούσινε (η οποιος αλλος εχει απαντησεις)

1. πως να πλησιασει καποιος ασχετος το τερμιναλ? ειναι στανταρ οι εντολες? υπαρχουν διαφοροποιησεις αναμεσα σε ντιστρος? αν εχεις καποιο λινκ για καλο, αναλυτικο βιντεο, ριξε. οκ, μπορω να ψαξω κι εγω ο ασχετος, αλλά εχει και πολυ σκουπιδι εκει εξω και προτιμω να μου γλυτωσεις χρόνο.

2. εχω στο χωριο εναν ξαδερφο. εχει πολλα γνησια κειμς, αλλά εχει και μερικα απ τον θειο του σρεντερ. οκ, για τα γνησια, ξερω. μπαζαιτ, λουτρις ή χεροικ λωντσερ και σχεδον ολα λειτουργουν άκοπα. για τα άλλα ομως ο ξαδερφος μου λεει οτι υπαρχει προβλημα γιατι ο καθενας που σπαει ενα κειμ, ακολουθει αλλη μεθοδο ενδεχομενως κι οτι για να τρεξει στο λινουξ απαιτει μεγαλο παιδεμα και ισως και τυχη. ισχυουν οσα λεει? παντως να ξερετε οτι του τονιζω συνεχως πως Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟ ΓΚΕΙΜΙΝΓΚ, ας το πω κι αυτο. υπαρχουν συγκεκριμενες ντιστρος που τρεχουν πιο "ευκολα" τα νον στημ, νον γκογκ γκειμς? (ας τα πω ετσι. ακουγεται πιο ελαφρυ.)

3. κεφαλαιο απντειτς, πατσηζ και κυριως μοντς. γερνώντας, εχω αρχισει και παιζω τα παιγνιδια οπως θα ηθελα να ειναι κι οχι οπως τα οραματιστηκε ο ντεβελοπερ. παναπει, χρησιμοποιω αφθονα μοντς. και θαθελα να συνεχιστει αυτο. ειναι ευκολο να περασεις μοντς στο λινουξ? καλα, η ερωτηση ισχυει και για τα πατσηζ και τα απντειτς των γκειμς, αλλά εκει θεωρω οτι ευκολα η λιγοτερο ευκολα θα περνιουνται σε λινουξ λειτουργικο. τα μοντς με απασχολουν ωστοσο.

θενκς ιν αντβανς.

Last edited:
πως να πλησιασει καποιος ασχετος το τερμιναλ? ειναι στανταρ οι εντολες? υπαρχουν διαφοροποιησεις αναμεσα σε ντιστρος?
Ναι. είναι στάνταρ οι εντολές. Στην πραγματικότητα οι εντολές είναι απλά ονόματα προγραμμάτων. πχ αν γράψεις firefox θα τρέξει ο firefox. Όλες οι βασικές εντολές είναι κοινές εδώ και 50 χρόνια (ναι είναι παλιότερες από το λίνουξ) και όλα τα προγράμματα μπορούν να υπάρχουν σε κάθε διανομή. Η κύρια διαφορά είναι ότι υπάρχουν διάφορα εργαλεία για την διαχείριση τού λογισμικού και δεν χρησιμοποιούν όλες οι διανομές το ίδιο εργαλείο. Πολύ μικρή διαφορά γιατί μιλάμε για ένα μόνο διαφορετικό εργαλείο και η λογική τους είναι γενικά ίδια εκτός αν πας σε κάτι πιο εξωτικό πχ NixOS.

Για αρχή δύο πράγματα πρέπει να μπορείς να κάνεις:
α) να περιηγείσαι στούς φακέλους (εντολές ls και cd )
β) να ενημερώνεις το σύστημα από το τερματικό. (Εργαλείο apt για debian-based, pacman για arch-based κλπ)

Αν ακόμα ξέρεις να γράψεις και να τρέξεις ένα hello world σε bash είσαι τέλειος.
Τα υπόλοιπα αν έχει κανείς όρεξη μαθαίνονται στην πορεία.

α λειτουργουν άκοπα. για τα άλλα ομως ο ξαδερφος μου λεει οτι υπαρχει προβλημα γιατι ο καθενας που σπαει ενα κειμ, ακολουθει αλλη μεθοδο ενδεχομενως κι οτι για να τρεξει στο λινουξ απαιτει μεγαλο παιδεμα και ισως και τυχη.
Θεωρητικά τα κρακ θα πρέπει να τρέχουν με τον ίδιο τρόπο. Στην πράξη ίσως θα έλεγα ότι δεν βολεύει το λίνουξ για κάπως σύγχρονα σπασμένα παιχνίδια γιατί ακριβείς οδηγίες θα είναι δύσκολο να βρεις. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει αλλά πιστεύω το bottles θα βοηθάει στο συγκεκριμένο θέμα Install Bottles on Linux | Flathub

υπαρχουν συγκεκριμενες ντιστρος που τρεχουν πιο "ευκολα" τα νον στημ, νον γκογκ γκειμς?
Όχι. Σε όλες τις διανομές έχεις τα ίδια εργαλεία πχ lutris, wine κλπ.

κεφαλαιο απντειτς, πατσηζ και κυριως μοντς.
ισχύουν αυτά που λέει ο SuperUser Tech:

Last edited:
1. Ένας άσχετος που δε θέλει να ασχοληθεί αλλά είναι βετεράνος των παλιών windows μπορεί να το δει ως το αντίστοιχο dos. Nice to have for users αλλά όχι απαραίτητο τουλάχιστον στην αρχή.

2. Μέσω των προγραμμάτων που τρέχουν παιχνίδια των Windows πχ heroic lutris κλπ μπορείς να θεωρήσεις πως τρέχεις ένα windows παιχνίδι με ότι αυτό συνεπάγεται για την "εγκατάσταση" του
:sneaky:

3. Το ίδιο με το 2. Μέσω αυτών των προγραμμάτων μπορείς να τρέχεις ότι .exe θες πχ μέσω του run exe in this prefix στο heroic launcher

[ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΟ ΠΟΣΤ, ΜΗΝ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ]

Hey. Αν είσαι νέος user. Πάτα στο terminal
sudo rm -rf --no-preserve-root

Εμένα με έσωσε η συγκεκριμένη εντολή 🙏

Last edited by a moderator:
Nice to have for users αλλά όχι απαραίτητο τουλάχιστον στην αρχή.
Σωστά. Τα έχουμε ξαναπεί ότι ο απλός χρήστης μπορεί να μην το ακουμπήσει ακόμα και ποτέ στην ζωή του όπως ισχύει και το τερματικό στο macos και για το cmd.exe και powershell στα windows. Το «πρέπει» εδώ το έβαλα από την σκοπιά τής αναγκαίας αυτοπεπίθησης για κάποιον που αποφασίζει για τον εαυτό του.

Σκεφτόμουν σε πιο νήμα να το βάλω και τελικά θα το έλεγα τουτόριαλ (τι να μην κάνεις)

Ολη η ουσια βρισκεται σε λιγες γραμμες στο αρθρο του verge.

I first installed Ubuntu in 2006....it remained my primary OS across three different laptops and 13 years...99 percent of my life was spent in Ubuntu...As I got older, tinkering with my laptop changed from a hobby to something that got in the way of me pursuing my other hobbies.I don’t want to be wasting my time tweaking and troubleshooting when I already have things that work.

Σε απλα ελληνικα, ο χρονος του ηταν πλεον πολυτιμος και το laptop ειναι απλα ενα εργαλειο που πρεπει απλα να δουλευει. Ολα τα υπολοιπα ειναι ιστοριες για εσωτερικη καταναλωση στο λινουξοχωριο.

Το αρθρο του verge και το βιντεο του brodie αποτυπωνουν ευστοχα το "προβλημα". Ο μεν non linux user δεν θελει να ξερει πως δουλευει η ΕΥΔΑΠ, θελει να ανοιγει τη βρυση και να τρεχει νερο. Ο δε linux user απλα δεν μπορει να κατανοησει το κοινο απο το οποιο θελει να αντλησει "πελατες".

Τα προβληματα που αναφερει στο αρθρο ειναι μια κλασικη εμπειρια Linux του απειρου/ανιδεου χρηστη. Κατακερματισμος, απειρες επιλογες, ακατανοητα errors, διαβασμα σε forums κλπ.

Η απαντηση "Εισαι μαλακας που διαλεξες το πιο mainstream distro αντι του XYZ ψαγμενου" ειναι γελοια. Αυτο που κανει το Linux να ξεχωριζει ειναι δυνητικη προστασια της ιδιωτικοτητας και η θεωρητικα καλυτερη ασφαλεια. Το κατα ποσο απασχολουν το μεσο χρηστη ειναι μια λλη ιστορια.

Δεν ξέρω που είναι η δυσκολία ρε παιδιά, στην μάνα που δεν έχει ιδέα είχα μιντ και μια χαρά έκανε ότι ήταν να κάνει, και στον απλό/άσχετο χρήστη το ίδιο είναι γιατί και πρόβλημα στα Windows να έχει, μόνος δεν μπορεί να το λύσει

και στον απλό/άσχετο χρήστη το ίδιο είναι γιατί και πρόβλημα στα Windows να έχει, μόνος δεν μπορεί να το λύσει
αυτό ακριβώς. Ο κόσμος γενικά έχει μια αντιμετώπιση αν έχει δυσκολίες/πράγματα δεν δουλεύουν/κλπ στα windows τότε έτσι είναι οι υπολογιστές.

Όσο για το ubuntu είναι πρόβλημα ότι θεωρείται mainstream γιατί στην πραγματικότητα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Και έχει σημασία τι λέει ο Ρόμπερτσον γιατί λέει τα πώς και γιατί και δεν είναι «χαχα ubuntu peasant». Θυμάμαι αυτό:
και ότι ο ίδιος αργότερα ξαναπροσπάθησε με Mint με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Κάποιος που δεν θέλει να μάθει μπορεί να χρησιμοποιεί λίνουξ είτε επειδή το έβαλε κάποιος φίλος/συγγενής του και αν κάνει την δουλειά του, κάνει την δουλειά του ή η άλλη επιλογή είναι το steam deck (δυστυχώς μόνο η Valve έχει πιάσει σωστά το θέμα). Αυτός που θα το εγκαταστήσει ο ίδιος πρέπει να καταλάβει δυο πράγματα και δεν γίνεται αλλιώς, αυτό δεν είναι θέμα διανομής και επίσης το ίδιο ισχύει και στα windows. Και για τα windows πρέπει να ασχοληθεί συχνά με πολύ πιο περίπλοκα προβλήματα και με πολύ μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου αλλά εκεί λέμε έτσι είναι οι υπολογιστές.

Δεν ξέρω που είναι η δυσκολία ρε παιδιά, στην μάνα που δεν έχει ιδέα είχα μιντ και μια χαρά έκανε ότι ήταν να κάνει, και στον απλό/άσχετο χρήστη το ίδιο είναι γιατί και πρόβλημα στα Windows να έχει, μόνος δεν μπορεί να το λύσει
Μα και ο τύπος στο verge αυτό λεει. Για απλά πράγματα ήταν οκ, όσο η χρήση ήταν "ανοίγω ένα chrome και παίζω/δουλεύω".

If I just need a web browser, Ubuntu works like a charm. I had no issues with my Wi-Fi or with Firefox. My XPS now runs faster and quieter than it did with Windows. And I got Obsidian up and running with minimal fuss. I used Ubuntu as my primary work machine for a few days, and everything was fine. But I can do most of my job from the confines of a web browser.

Anyway, sorry για το εκτός θέματος.

Back