Απόπειρα εκβιαστικής αλλαγής σε οπτική ίνα

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

manos426f

Lich
Staff member
Το ζήσαμε κι αυτό....

Που λέτε, έχω 50άρα VDSL γραμμή στο σπίτι εδώ και πολλά χρόνια, που είμαι τυχερός και συγχρονίζει στα νούμερα που βλέπετε

pic.jpg

Η γραμμή, από την πρώτη ημέρα, ήταν πραγματικά υπόδειγμα σταθερότητας και ταχύτητας, δίχως αποσυνδέσεις, το παραμικρό.

Και ξαφνικά προχθές, στα καλά καθούμενα, το σταθερό δεν δουλεύει, η ταχύτητα παίζει μεταξύ 27-35Mbit και οι αποσυνδέσεις πέφτουν βροχή!

Μιλάω με την εταιρεία και μου λένε ότι "επειδή είστε σε χαλκό απ' άκρη σ' άκρη, πρέπει να πάμε σε οπτική ίνα, για να μην έχετε τέτοια προβλήματα, γιατί ο χαλκός... πάλιωσε". Σημειωτέον, με είχαν πάρει 2-3 φορές το τελευταίο τρίμηνο προτείνοντας ακριβώς αυτή τη μετάβαση, σε οπτική ίνα, ενώ είχαμε ανανεώσει προ ημερών, για 2 χρόνια, τόσο το κινητό του αδερφού μου, όσο και το σταθερό της μητέρας μου, που αμφότερα είναι στο όνομά μου (btw, εκεί μιλάμε για adsl γραμμή, που αυτή, όλως τυχαίως, δεν έχει.... "παλιώσει¨).

Αφού περνάει μία ημέρα χωρίς να διορθωθεί κάτι, με ξανακαλούν σήμερα, επαναλαμβάνοντας την καραμέλα περί οπτικής ίνας. Εκεί ΖΗΤΑΩ να ηχογραφηθεί η κλήση, ρίχνω ένα πολύ χοντρό χ3σ!μο στην εταιρεία, διευκρινίζοντάς τους ότι δε μιλάνε ούτε σε κανέναν άσχετο, ούτε σε κανέναν μ@λ@κ@, καταλήγοντας στο ότι κάθε φορά που θα λήγει κάποιο από τα 4 σταθερά και 3 κινητά που οικογενειακώς, αλλά και στο κατάστημα, έχουμε στην εταιρεία, θα αλλάζω πάροχο (σ.σ.: είμαι στην ίδια εταιρεία από το 2006). Τους καλώ επίσης να τσακιστούν να διορθώσουν άμεσα το πρόβλημα, καθώς πάνω στο σταθερό είναι και συναγερμός, που στέλνει σήματα σε κέντρο.

Ε, ΟΛΩΣ τυχαίως ξανά, μετά από 30 λεπτά της ώρας, η γραμμή επανήλθε στα 50Mbit, δίχως την παραμικρή αποσύνδεση, με το σταθερό να δουλεύει κανονικότατα.

Επίτηδες δεν αναφέρω δημοσίως το όνομα του παρόχου, καθότι μπορεί να θεωρηθεί δυσφήμιση, δίχως απτές αποδείξεις από μεριάς μου.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Last edited:
Έχοντας δουλέψει τεχνικός πεδίου σε τηλεπικοινωνίες, εχοντας φιλους τεχνικους που δουλευουν ακομη ως τεχνικοι πεδιου αλλά και εχοντας δουλεψει ως υπάλληλος outsourcing σε τηλεφωνικο κεντρο, ευτυχως οχι εξυπηρετησης πελατων, υποψιαζομαι τι τυχον εγινε.

Τη πρώτη φορά έπεσες σε υπάλληλο υπεργολαβιας του παροχου σου σε τηλεφωνικο κεντρο που πιεζεται για στοχους (και σε συνδυασμο με το *), κουτοπονηρα προσπαθησε να σου πουλησει οπτικη και σε φλαγκαρε ως πιθανο πελατη.

Τη δευτερη φορα που εριξες το δικαιο ξεχεσμα παιζει να υπηρξε νοημα στον υπευθυνο βαρδιας και η κληση να εγινε με παραλληλη ακροαση απο το supervisor, οπου εδωσε εντολη σε τεχνικο πεδιου να σου αλλαξει το ζευγαρι του χαλκου στο KV (καφαο).

*Υποψη ομως, πιθανοτατα οντως η παλια σου συνδεση να εχει καταστραφει, ισως λογω κακοκαιριας η λογω παροδου χρονου. Υπαρχει εντολη απο μανατζαραιους να μην γινονται συντηρησεις αποκαταστασης χαλκου αλλα μεταβαση με προσφορες σε οπτικη FttH.

Απο τη στιγμη που ισχυει αυτη η φετβα, σχεδον σιγουρα καποιος κακομοιρης στη γειτονια σου που ειχε συνδεση χαλκου θα αποκτησει τα προβληματα σου. Ας ελπισουμε να ειναι καμια γιαγια που δεν εχει ιντερνετ και χρησιμοποιει μονο τηλεφωνο (οι VoIP δεν επηρρεαζονται με το συγκεκριμενο σου προβλημα).

Δεν λεω πως φταις εσυ,btw, ΠΟΛΥ καλα το εκανες, ομως ειναι ετσι οργανωμενη η κατασταση που η βρωμα ερχεται απο πανω και απλα μετακυλυεται το προβλημα σε τριτο.

NOVA ε; Ακριβώς το ίδιο μου έκαναν και εμένα, δούλευε κομπλέ μέχρι να έρθει οπτική ίνα στην περιοχή, πήγα vodafone και ως διαμαγείας η 100άρα vdsl ξανά έγινε σταθερή...

plot twist στην vodafone που είχε καλύτερη τιμή και μου έδινε στην τιμή της VDSL την οπτική ίνα, ζήτησα ο ίδιος να με βάλουν και δεν είχαν διαθεσιμότητα οπτικής οπότε με έριξαν στην 100άρα με ξέρω εγώ 16 τον μήνα.
Πρόσεξε τώρα, δεν είναι η vodafone δεν είχε, η περιοχή δεν είχε χωρητικότητα, δηλαδή η nova δεν είχε που να με βάλει αν με έβαζε οπτική ίνα...

Μάνο δυστυχώς, αργά ή γρήγορα, θα πάψουν να υποστηρίζουν τις legacy συνδέσεις εντελώς και θα περάσουν τα πάντα σε οπτικές ίνες. Τσέκαρε το συμβόλαιό σου, νομίζω περιλαμβάνει κάποια ρήτρα που εξασφαλίζει την εταιρεία σε περίπτωση που αυτή μπορεί ν'αποδείξει πως 'δεν υπάρχει άλλος τρόπος/δίκτυο'.

Αυτό που ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις και το ξέρω μέσα από τις επαφές μου στα καταραμένα κολ σέντερ υποστήριξης, είναι να πάρεις σε δεύτερο χρόνο την εταιρεία και ν'αναφέρεις πως ενδιαφέρεσαι να αλλάξεις σε οπτική ίνα λόγω αστάθειας του τωρινού σου δικτύου, αλλά μόνο αν έχουν για σένα κάποια προσφορά που θα σε κρατήσει στο ίδιο μηνιαίο πάγιο.

Συνήθως τα κοράκια είναι τόσο διψασμένα για πώληση/προμήθεια που παίζει να αναβαθμιστεί σένια η ταχύτητά σου και να πληρώνεις τα ίδια ή λιγότερα.

το ιδιο θεμα ειχα και περσυ με την γνωστη εταιρια, εχω 50αρα vdsl και η καμπινα απο οπου παιρνω σημα ειναι 10 μετρα απο την πολυκατοικια που μενω. στην αρχη ολα ηταν οκ, αλλα ανα 5-6 μηνες ειχα αποσυνδεσεις (και το τηλ δεν δουλευε) που κραταγανε απο 1 εως 4 εβδομαδες. στα τηλ που επερνα που λεγανε διαφορες αιτιες για τις διακοπες αλλα παντα με προετρεπαν να βαλω οπτικη για να λυθει το προβλημα.
Στην τελευταια διακοπη μου ειπαν οτι το θεμα μου ειναι ανεπιλυτο τεχνικα (!!),μιλαμε παντα για γραμμη που δουλευε ρολοι για πολλα χρονια. τελικα αλλαξα παροχο και πηγα cosmote και απο τοτε δεν ειχα ουτε ενα λεπτο διακοπη και η ταχυτητα καρφωμενη στα 51mbs.

Τα καλώδια χαλκού, είναι τόσο παλιά, ειδικά στην Αθήνα, που μόνο προβλήματα, βγάζουν πλέον. Οπότε οι οπτικές ινές είναι μονόδρομος!! Ευτυχώς, γιατί έχουν πολλά πλεονεκτήματα, σε σχεση με το χαλκό.

Το ότι έχουμε μπλέξει με λαμόγια είναι το θέμα!!!

Απλα να πω οτι τα προβληματα χαλκου ειναι δυσκολα καθως ανηκουν στην DT η οποια δεν ασχολειται. Το οτι φευγεις απο το Χ και πηγαινεις ΟΤΕ και παιζει τελεια συνηθως οφειλεται σε αλλαγη οριου ειτε στο καφαο, αστικο κεντρο, πινακα πολυκατοικιας. Πολλες οι ιστοριες απο οτετζηδες που κραταγαν καβατζωμενα "τα καλα ορια" για χρηση ΟΤΕ πελατων...

Γενικα ειναι κατι αφημενο, legacy το λεγομενο με το οποιο δεν θελει να ασχοληθει κανεις καθως εκλειπουν τα ατομα που γνωριζουν πως να διαχειριστουν τος βλαβες. Απο τον operator στο 1st level μεχρι τον field που θα παει να δει το χαλκο.

Τελικά η ΔΕΗ έφερε αλλαγές στην αγορά ή απλά εντάχθηκε στο καρτέλ;

Η αλήθεια είναι ότι, από τότε που έβαλα οπτική ίνα, έχω δει πραγματικά άσπρη μέρα. Στην περιοχή που μένω, δεν μπορούσα να βάλω πάνω από 50Mbps (Κυψέλη - ναι μεγάλο πρόβλημα, παρ'όλο που είναι κέντρο Αθήνας) χωρίς αποσυνδέσεις. Ανεξαρτήτως παρόχου (αν και παίζει το σενάριο που αναφέρει ο Eaglos παραπάνω, με τα "καλά όρια" των ΟΤΕ πελατών).

Βέβαια, είναι εξωφρενικό το πως χειρίστηκε η εταιρία την υπόθεση του Μάνου και μόνο για το "γαμώτο", θα έβαζα αργότερα οπτική ίνα, αλλά σε άλλο πάροχο. Προσωπικά, την προτείνω ανεπιφύλακτα έναντι του χαλκού, ιδίως αν η τιμή δεν έχει μεγάλη διαφορά (σε μένα ήταν +2 ευρώ το μήνα).

Κάι βρήκες θέσει στην Κυψέλη; Εγώ όταν μετακόμισα την αδελφή μου μας είπαν ότι δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη και να περιμένουμε.
Καποια στιγμή πέτυχα ένα συνεργείο, νομίζω κοσμοτε κάπου στην Σύρου. Πήρα να κλείσω θέση, ο μεγάλος αδελφός που τα κάνει όλα, αλλά πάλι δεν βρήκαμε θέση.
Χειρότερα από θέση πάρκινγκ 😛

χειρότερα από πάρκινγκ την Κυψέλη δύσκολο, ακόμα θυμάμαι το βράδυ που μισό ντεπόζιτο γύρους μετά αποφάσισα να θυσιάσω το atos και να το βάλω σε μια θέση "χτύπα λίγο μπροστά, χτύπα λίγο πίσω, θα χωρέσει" .
Δε μπορώ να πω, με έκανε άντρα η Κυψέλη :p

Ειναι νωρις ακομα, δεν εχει μεγαλη καλυψη. Θεωρω απιθανο να σπασει τιμολογιακα την αγορα.

Μέχρι στιγμής, έχει πιο γρήγορο δίκτυο (από φίλο μου που δουλεύει στην Cosmote), αλλά δεν χρησιμοποιεί την ινα που είναι ήδη εγκατεστημένη στο κτήριο (ακόμα τουλάχιστον)!!!

αλλά δεν χρησιμοποιεί την ινα που είναι ήδη εγκατεστημένη στο κτήριο (ακόμα τουλάχιστον)!!!
Δεν νομιζω οτι θα μπει μεσα. Εχει δικο της δικτυο σαν την inalan και θα ερχεται απ εξω απο την κολωνα.

Εδώ στο Λαύριο έτσι τις βάζουν. Υπόγεια μέχρι την κολώνα της πολυκατοικίας και μετά από την κολώνα στο σπίτι.
Εντύπωση μου έκανε η ταχύτητα με την οποία τις πέρασαν. Σε μια βδομάδα παίζει να έκοψαν, έριξαν ίνα και σκέπασαν όλο το Λαύριο ενώ παράλληλα οι τεχνικοί τους από πίσω έκαναν συνδέσεις με τα σαν καφάο κουτιά στις κολώνες.

Έχουν ρομποτάκια που απλώνουν τις ίνες στους ιστούς και θα έχουν γρήγορη ανάπτυξη στο κομμάτι του φυσικού μέσου. Απλά είναι ακόμα στην αρχή ως "ISP" και θέλει μερικά χρόνια να αποκτήσουν πελατειακή βάση.

Κατανοώ τον όχι και τόσο καθαρό τρόπο που πολλές φορές (σχεδόν πάντα) προσπαθούν οι μεγάλοι να σου πασάρουν προσφορά. Από την άλλη, η προσφορά που σου έκανε με οπτική είναι, τί διαφορές είχε με αυτή που έχεις τώρα; Σου ανεβάζουν την τιμή του συμβολαίου; Η ταχύτητα πόση θα είναι με την οπτική ίνα;

Κατανοώ τον όχι και τόσο καθαρό τρόπο που πολλές φορές (σχεδόν πάντα) προσπαθούν οι μεγάλοι να σου πασάρουν προσφορά. Από την άλλη, η προσφορά που σου έκανε με οπτική είναι, τί διαφορές είχε με αυτή που έχεις τώρα; Σου ανεβάζουν την τιμή του συμβολαίου; Η ταχύτητα πόση θα είναι με την οπτική ίνα;

Η ταχύτητα προφανώς θα είναι καλύτερη, αλλά, καλώς ή κακώς, η σύζυγος δε θέλει να ακούσει καν για τρύπημα τοίχου, καναλάκια κτλ, προκειμένου να φτάσει η οπτική ίνα στην πρίζα....:p

Και η αλήθεια είναι ότι τα 50 Mbit νιώθουμε ότι μας φτάνουν...

Έχουν ρομποτάκια που απλώνουν τις ίνες στους ιστούς και θα έχουν γρήγορη ανάπτυξη στο κομμάτι του φυσικού μέσου. Απλά είναι ακόμα στην αρχή ως "ISP" και θέλει μερικά χρόνια να αποκτήσουν πελατειακή βάση.
Διαπίστωσα το εξής πρόβλημα στο άπλωμα της καλούμπας στην Ελλάδα. Βλέπω την ΔΕΗ σκάβει τόσο μέσα που θα βρει πετρέλαιο και λέω να καλά, τι έπαθαν;
Ρωτάω λοιπόν το συνεργείο τους και μου λένε ότι πρέπει να ρίχνουν το "καλώδιο" στους 60 πόντους βάθος.
Στα μέρη μου ανάθεμα αν είναι στους 20. Σκάψανε οριακά, ίσα ίσα για να μπει ξανά η πίσα και άντε λίγο ακόμη για να μην έρθει σε επαφή η θωράκιση με την καυτή άσφαλτο.

Ναι, καπου εκει ειναι το σωστο σκαψιμο και καπου εκει ΔΕΝ σκαβουν οι περισσοτεροι εργολαβοι με αποτελεσμα να εχουμε εκατονταδες τομες καθε χρονο...

Back