What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

8 χρόνια μετά: Τον θάψαμε τελικά τον νεκρό;

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Πάντως ακόμη και το Myst δεν θα το έλεγες παραδοσιακό adventure, αλλά αυτό εξαρτάται πώς εισήχθηκε ο καθένας στο είδος. Έχει εξαιρετικής μορφής puzzles και απαιτήσεις σε συνδυαστική σκέψη που ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους. Αλλά δεν ήταν point'n'click adventure και κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν είναι "παραδοσιακό" αφού δεν θυμίζει ούτε Sierra ούτε LucasFilms/Arts. Το gameplay του είναι σχεδόν ταυτόσημο με τη θεωρία παιγνίων που ακολουθούν όλα τα escape rooms αυτήν τη στιγμή (κατά την ταπεινή μου άποψη και χωρίς αυτό να είναι απαξιωτικό για έκαστο παράδειγμα).

Εν τέλει είναι μάλλον υποκειμενικό, αφού η "περιπέτεια" που ζούσε ο χαρακτήρας προωθείτω μέσω της επίλυσης των γρίφων. Κυρίως η παλιά γενιά έχει ταυτίσει τον ορισμό "παιχνίδι περιπέτειας" σε αυτό το είδος που ταξίδευε μέσω γρίφων σε διαφορετικές οθόνες. Έναν νέο φίλο του χόμπυ δύσκολα μπορείς να πείσεις ότι αυτό που θα βιώσει θα είναι "περιπετειώδες" αφού το gameplay είναι αργό και απαιτητικό πνευματικής διεργασίας.

Ίσως για αυτό και να έχουν κολλήσει -εντελώς καταχρηστικά- την ταμπέλα και παιχνίδια όπως το Tomb Raider για να τα χαρακτηρίσουν action-adventure. Ο χαρακτήρας ξεκινάει ένα ταξίδι περιπέτειας αλλά αυτή προωθείται μέσω της δράσης, σε αντίθεση με τα puzzle/riddle-adventure games που μας μεγάλωσαν και γαλούχησαν σε αυτό το θαυμαστό χόμπυ.
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,418
Θυμήθηκα τώρα τον Απατσού που κάποτε είχε γράψει πως μόνο τα text adventures είναι πραγματικά adventures, και πως τα graphic adventures είχαν ουσιαστικά καταχραστεί τον όρο. Είχε και ένα απίθανο επιχείρημα που δεν θυμάμαι κατά λέξη, αλλά στο ζουμί του πήγαινε κάπως έτσι "είναι σαν να λέμε πως ένας ελέφαντας είναι ένας σκύλος, επειδή είναι τετράποδος".

Σεβαστό το γούστο του καθενός, αλλά γκώσαμε με τους TRVE BELIEVERS κάθε είδους και τα αληθειόμετρά τους.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,280
τελικά τι είναι τα adventures θα μας πει κανένας; :p
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,567
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερο adventure game από την ίδια μας τη ζωή" θυμάμαι να λέει αμυδρά ένα ρητό. Ποιος να το είχε πει άραγε, κάνας αρχαίος σοφός, κάνας ογκόλιθος του gaming ή κάνας πουθενάς.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Απλές συνωνυμίες που κλείνουν σπίτια...
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,418
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερο adventure game από την ίδια μας τη ζωή" θυμάμαι να λέει αμυδρά ένα ρητό. Ποιος να το είχε πει άραγε, κάνας αρχαίος σοφός, κάνας ογκόλιθος του gaming ή κάνας πουθενάς.


Στίχος του Μάνου Ελευθερίου πρέπει να είναι...
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,272
Το πρόβλημα πιστεύω είναι ότι δεν ανανεώνεται η βάση των οπαδών του είδους. Ουσιαστικά είμαστε οι ίδιοι εδώ και 35-40 χρόνια. Έχω επιχειρήσει να μυήσω πολλούς φίλους και γνωστούς στο είδος τα τελευταία 20 χρόνια, κανείς δεν έγινε πραγματικός φαν ή ασχολήθηκε λίγο πιο σοβαρά. Είναι λες και το είδος θα πεθάνει πραγματικά σε 40-50 χρόνια μαζί με την πρώτη του βάση οπαδών. Τι θα μπορούσε να προσεγγίσει νέο κόσμο; Κάνω μερικές σκέψεις...

- Σίγουρα είναι ανάγκη ο καλύτερος τεχνικός τομέας
- Πόσο ρεαλιστικό είναι να υπάρξει ξανά τίτλος που θα έκανε ότι το Myst το 1994;
- Θα μπορούσε να το κάνει αυτό ένας multiplayer online τίτλος; Την τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο είχαμε καταστροφή.
- Θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί κανείς αντίστροφα την άνθηση των Escape Rooms; Η μεγαλύτερη ελπίδα θεωρώ ότι είναι εκεί. Πολλοί νέοι παίζουν δωμάτια απόδρασης που πιθανόν να αγνοούν το είδος των adventures. Μπορείς να τους στρέψεις στην πηγή έμπνευσης, όχι απλά φτιάχνοντας ένα virtual escape room;
- Πρέπει να παρθούν σοβαρά ρίσκα, κυρίως οικονομικά, και κανείς δεν είναι τόσο τρελός, οπότε είμαστε σε αυτό το τέλμα.

Εγώ αυτό που σκέφτομαι είναι ότι δύο από τους τρεις πυλώνες των adventure games, η εξερεύνηση και η αλληλεπίδραση με χαρακτήρες, είναι αυτή τη στιγμή ίσως πιο δημοφιλείς από ποτέ. Επομένως λογικά θα υπάρχει τρόπος ώστε το πνεύμα των adventures να ενσωματωθεί σε ένα πιο ελκυστικό στο σύγχρονο κοινό σώμα. Η έλλειψη μάχης μάλιστα ίσως είναι μικρότερη τροχοπέδη από όσο πιστεύαμε. Το Disco Elysium για παράδειγμα κατάφερε να επιτύχει βασιζόμενο κυρίως στους διαλόγους και χωρίς να έχει την παραδοσιακή μάχη.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Τα adventure games οριοθετούν ένα είδος εμπειριών, στα πλαίσια του οποίου απουσιάζει οποιαδήποτε έννοια instant gratification, την ίδια στιγμή που το μέσο attention span των χρηστών υπολογίζεται σε τάξη μεγέθους δευτερολέπτων. Δυσοίωνο γεγονός.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,280
ok λοιπόν, αυτή είναι η λίστα μου με το τι πιστεύω ότι μπαίνει στην κατηγορία adventures, το dear easther δεν το έχω σε αυτή την λίστα καθώς η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον είναι ελάχιστη και είμαι διχασμένος αν θα έπρεπε να βάλω και το Submerged που έχω στην λίστα indies ή είναι περισσότερο exploration game.
Screenshot 2020-05-07 10.34.58.png

Εκτός steam έχω και τα
Myst III
Myst Uru Live
Edna and Harvey
Obduction,
Full Throttle re,
Grim Fandago re,
dreamfall chapters,
gabriel knight sins of the fathers,
broken sword shadow of the templars,
the longest journey,
Dreamfall the longest journey,
beneth a steel sky,
close to the sun,
the talos principle,
Sherlock Holms Crimes and Punishments.
Schizm

edit: lifeless planet

Πρέπει να έχω και κάποια άλλα σε dvd που δεν έχω ασχοληθεί

Τέλος πάντων μην το κουράζω, αυτά είναι που θεωρώ εγώ adventures με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Όχι πλοκ πλιζ, τι δεν είναι από αυτά adventure και γιατί; :D
 
Last edited:

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,418
Δεν βλέπω κάτι που να αξίζει πλοκ και πέρμαμπαν, βασικά κινείσαι σε safe μονοπάτια ακόμα και για τους πιουρίστες. Βασικά μόνο το edit σου με το Lifeless Planet δεν θα συμφωνούσα, στα καθαρά exploration games θα το έβαζα. Εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι ούτε μισό γρίφο έτσι για το ονόρε που λένε.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,706
Amnesia (και τα Penumbra) οριακά πάνε και adventure, Outlast όχι, δεν υπάρχει γρίφος ούτε για δείγμα, horror είναι.
The Talos Principle, ok θα μπορούσε να προσελκύσει κι έναν φίλο των adventure, αλλά γενικά puzzle σαν τα Portal, The Witness κλπ. είναι. Btw εγώ puzzle/adventure έχω φτιάξει την κατηγορία στο steam για ευκολότερη ταξινόμηση μιας και είναι ψιλοσυγγενικά αυτά. The Walking Dead σίγουρα όχι, δε θα το κατέτασσα εκεί.
Legit επιλογές γενικά.
 

mruseyourbrain

Blackguard
Joined
Oct 29, 2015
Messages
1,178
Έχω παρατηρήσει πάντως ότι ένα μεγάλος αριθμός indie δημιουργών έχει βάλει την ονομασία adventure στις δημιουργίες του οι οποίες χαρακτηρίζονται από ωραίο εικαστικό τομέα, ωραία μουσική αλλά στοιχειώδη gameplay στοιχεία που μπορεί να είναι κανένας γρίφος για παιδιά δημοτικού η λίγο platform στοιχείο. Και το υπόλοιπο παιχνίδι απλά κλικ διαλόγων όπου συνήθως αναπτύσονται κοινωνικά θέματα. Ο όρος adventure από ένα σημείο και μετά άνοιξε πολύ και συμπεριλμβάνει πολύ περισσότερα από τα παραδοσιακά point and click adventures.
 
Top Bottom