nVidia GPUs: Αξιολόγηση performance per dollar από το 2008 έως σήμερα

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Ένα ενδιαφέρον άρθρο από το site wccftech που νομίζω ότι ενδιαφέρει αρκετό κόσμο, γι' αυτό το βάζω στο δικό του thread. Είναι μια ανάλυση της αναλογίας απόδοσης προς τιμή των mainstream καρτών της Nvidia από την 9800GT ως και την σημερινή RTX 2060.

Θα πρότεινα να διαβάσετε το άρθρο καθώς εξηγεί με απλά λόγια τα στοιχεία του γραφήματος αλλά αν θέλετε μόνο το ζουμί, ορίστε:

NVIDIA-Mainstream-GeForce-GPU-Generational-Performance-Per-Dollar-Gains-Visualized-Over-The-Ye...jpg

Τι βλέπουμε λοιπόν στο γράφημα; Το σημαντικό δεν είναι ότι οι μπάρες είναι μεγαλύτερες με κάθε γενιά (με εξαίρεση την μετάβαση από την 98000GT στην GTX 260 για τους λόγους που γράφει το άρθρο), είναι λογικό από τη στιγμή που οι επιδόσεις αυξάνονται περισσότερο από την τιμή. Το πιο ενδιαφέρον για μένα είναι το ποσοστό βελτίωσης από γενιά σε γενιά (τα πορτοκαλί νούμερα στο επάνω μέρος). Αυτά είναι που δείχνουν το value for money της κάθε γενιάς.

Οι δύο μεγαλύτερες value for money μεταβάσεις (δεν υπολογίζω το GTX260 σε GTX 460, είναι πλασματικό λόγω της τρελής τιμής της 260) ήταν με τις GTX960 και GTX1060. Τα χρονικά σημεία της κυκλοφορίας αποκαλύπτουν το γιατί: η GTx960 ήταν η πρώτη mainstream κάρτα που κυκλοφόρησε μετά το launch των PS4 και XB1, ενώ η GTX1060 είχε να αντιμετωπίσει την επιτυχημένη σειρά Polaris της AMD (RX 470, 480). Και φυσικά επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι βλέπαμε, ότι η σειρά RTX δεν άξιζε τα λεφτά της.

Πιστεύω λοιπόν ότι έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε όσον αφορά το value for money στις κάρτες γραφικών. Και νέες κονσόλες έρχονται και η AMD φαίνεται πως θα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική με τη σειρά RDNA 2.

τι να το κάνουμε αυτό το chart αν δεν βάζει και AMD μέσα; Δηλαδή το ζητούμενο είναι τι value έχει η μια εταιρία μεταξύ των καρτών της ή τι value έχει στην αγορά εκεί έξω;

Δηλαδή η κάρτα τάδε της nvidia είναι καλό value γιατί έχει διπλάσιες επιδόσεις από την προηγούμενη κάρτα της ίδιας εταιρίας στα ίδια λεφτά, την στιγμή που όμως η AMD δίνει κάρτα με τις ίδιες επιδόσεις για 50€ λιγότερο;

τι να το κάνουμε αυτό το chart αν δεν βάζει και AMD μέσα; Δηλαδή το ζητούμενο είναι τι value έχει η μια εταιρία μεταξύ των καρτών της ή τι value έχει στην αγορά εκεί έξω;

Δηλαδή η κάρτα τάδε της nvidia είναι καλό value γιατί έχει διπλάσιες επιδόσεις από την προηγούμενη κάρτα της ίδιας εταιρίας στα ίδια λεφτά, την στιγμή που όμως η AMD δίνει κάρτα με τις ίδιες επιδόσεις για 50€ λιγότερο;

Θα ήθελα και εγώ να έχω αντίστοιχο γράφημα για AMD αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε. Πάντως είναι χρήσιμο για να δούμε ποιες γενιές καρτών είχαν καλύτερο value for money συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Γιατί στενοχωρείς τον πρόεδρο;

aca6a22c-8431-414e-bd7d-f0d48a9b448_mid.jpg

μπα που να στεναχωρηθεί, τώρα που έχει δέσει τα ζα και αρμέγει; έφαγα αρνητική ψήφο σε review για την 5500ΧΤ με την μόνη εμφανή αιτία το ότι δεν πήρα nvidia... δεν μπλέκεις με πρασινοφρουρούς.

Για το θέμα αν είναι καλή εποχή να πάρει κάποιος κάρτα γραφικών, η γνώμη μου είναι ότι από την εποχή που τελείωσε η μούρλα με το mining είμαστε σταθερά στην τέλεια εποχή για αγορά στην «μεσέα» κατηγορία. Τα API έχουν πια σταθεροποιηθεί κλπ κλπ. Μια τέτοια κάρτα θα έχει καλή υποστήριξη και θα κάνει την δουλειά της για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα. (επίσης οι APU γίνονται αρκετά καλές για budget gaming)

Από την άλλη όποιος τα σκάει έξτρα για τεχνολογίες που στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε ακριβώς πού πάνε κατά την γνώμη μου απλά εξασφαλίζει ότι θα έχει μια «κακή» κάρτα ακριβώς για αυτούς τούς σκοπούς στο μέλλον.

review για την 5500ΧΤ
έχεις να δώσεις λινκ; please.

Για το θέμα αν είναι καλή εποχή να πάρει κάποιος κάρτα γραφικών, η γνώμη μου είναι ότι από την εποχή που τελείωσε η μούρλα με το mining είμαστε σταθερά στην τέλεια εποχή για αγορά στην «μεσέα» κατηγορία. Τα API έχουν πια σταθεροποιηθεί κλπ κλπ. Μια τέτοια κάρτα θα έχει καλή υποστήριξη και θα κάνει την δουλειά της για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα.

Από την άλλη όποιος τα σκάει έξτρα για τεχνολογίες που στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε ακριβώς πού πάνε κατά την γνώμη μου απλά εξασφαλίζει ότι θα έχει μια «κακή» κάρτα ακριβώς για αυτούς τούς σκοπούς στο μέλλον.

έχεις να δώσεις λινκ; please.
όχι ντρέπομαι, καλά δεν είναι review ακριβώς αξιολόγηση προϊόντος, μπορώ να στο πω και εδώ. Πολύ καλή για 1080 :p

Back